Att göra sig av med en favorit

Här om veckan tog jag det svåra beslutet att göra mig av med ett av mina absoluta favoritplagg, närmare bestämt en kjol som funnits i min ägo under en lång tid.

Kjolen är från ett välkänt svenskt kvalitetsklädmärke och väldigt fin med en lite udda design. När den var ny användes den flitigt både till vardags och fest, men allt eftersom tiden gått har jag burit den allt mer sällan och de senaste två åren har jag endast använt kjolen en handfull gånger.

Delvis beror det på att jag växt ur den mentalt, men även på att jag inte tycker något i min garderob passar till den längre. Dessutom har den blivit för liten och sitter numera alldeles för tajt för min smak, jag var trots allt under 25 år när den köptes. Detta ligger till grund för att jag nu till slut valt att göra mig av med den.

Faktum är att jag varit på väg att göra mig av med favoritkjolen ett antal gånger tidigare men varje gång har någon kommenterat hur snygg kjolen är strax innan och så har den fått hänga med ett tag till, tills nu. För härom dagen sålde jag den för ett par hundralappar och hoppas att den kommer till mer användning hos sin nya ägare, för det är kjolen värd. Innerst inne vet jag att detta beslut var det enda rätta för både mig och kjolen, men ändå tog det emot in i det sista.

Har du något favoritplagg som knappt används men som du ändå håller hårt i? Vad är det som gör att plagget får hänga kvar i garderoben eller ligga i en låda år efter år och ta plats trots att det inte längre används?

16 tankar kring ”Att göra sig av med en favorit

 1. Erica S

  Hela min garderob är tyvärr full av den typen av plagg. Såna som jag vet inte sitter helt skönt, som jag inte känner mig helt bekväm i, som jag använde mycket förr men mentalt vuxit ur, såna jag inte har något som matchar till… Flyttade nyligen och rensade då en hel del när jag gick igenom garderoben. Ändå fick FÖR mycket följa med till nya lägenheten. Gjorde mig t.ex. inte av med en enda kjol, trots att jag känner mig mest bekväm i byxor och helt ärligt inte ens minns sist jag använde en kjol. Blir så frustrerad på mig själv, men har så otroligt svårt att skilja mig från dessa plagg som jag tycker är så snygga eller som bär på minnen… Vi pratar inte ens plagg jag skulle kunna tjäna lite pengar på, det hade ju gjort beslutet enklare annars. :(

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som du skulle må bra av att testa vårt galgexperiment (se länk nedan) och på så vis få svart på viss vilka plagg du faktiskt inte använder. Då kanske det blir ändå lättare att göra sig av med dem. Men ibland är det svårt med minnen och man får kanske tänka om lite, minnet försvinner ju faktiskt inte bara för att plagget gör det. :-)

   http://minimalisterna.se/galgexperiment-i-garderoben/

 2. Kati

  Jag har skänkt och sålt kläder i massor de senaste åren då jag blev två nummer större efter en graviditet. Klänningar som burit minnen i två decennier! Men det var dags och gud vad skönt. Nu sitter jag här med en minimal garderob, men behöver nu ett år senare göra en ny rensning. Klänningen jag mötte min man i (som jag nu kan ha då jag gått ner igen) och kavajen jag haft i tio år. Jag kan ha kläderna, de ser okej snygga ut – tidlösa drömplagg. Det är de sista minnesplaggen. Jag har så svårt att skiljas åt från dem! Men även från några nya trotjänare som slitits och inte ser lika pigga ut längre. Jag använder alla mina plagg numera men att vissa bara håller ett år? Då kanske jag använt plagget ett hundratal gånger drygt. Ska det få godkänt?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker plagg ska hålla längre än ett år om det är ett kvalitativt plagg av bra material. Numera köper jag bara långsiktiga plagg som passar in i min strategiska garderob och då blir jag besviken om de inte håller när jag lagt ner så pass mycket tid och energi på att hitta just ”det” plagget.

   Kläder från H&M och Zara och andra kedjor kanske man inte kan ha lika höga krav på dock. När det gäller kläder och material får man tyvärr lite vad man betalar för.

 3. Kristina

  Gud ja! Har flera fina klänningar från när jag jobbade i klädaffär för flera år sen, unika, snygga i bra kvalité, får alltid komplimanger för dom etc. men använde dom typ aldrig för jag är också mest jeans och t-shirt människa och tyckte de var lite för korta o tighta nu (är ju trots allt inte 20 år längre hehe) våndades i typ huuuuur länge som helst vad jag skulle göra med dom, sälja, skänka, spara och tillslut hade jag gett det här mycket betänketid att det bara kändes som ett enda stort problem och jag insåg att va 17, gör dig bara av med dom så behöver du inte tänka på dom mer! Så då skänkte jag dom till Myrorna, och hoppas ngn annan nu bär dom och är glad :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ibland räcker det med att göra sig av med plagget för att ”problemet” ska vara ur världen. Det är när vi ständigt ser det och påminns om det som våndan ständigt kommer på besök. Precis så var det med den kjol jag beskrev i inlägget, när den fortfarande var kvar i garderoben tänkte jag på den ofta, önskade jag använde den mer och velade över vad jag skulle göra med dem… :) Nu är problemet borta en gång för alla och jag har inte skänkt det många tankar sedan den försvann ur min ägo.

 4. saragorefalt

  Hej, vad kul att ha hittat er samtidigt som jag själv börjar min blogg- och minimalistresa :) Ett inlägg so far… Men det kommer fler. Följer också några av de som ni länkar till, bra bloggar! Ska titta in här igen, och välkomna till min om ni vill. Jag är dock i uppstarten så varning för otydlighet innan jag har ”hittat hem” så att säga…

  Svara
 5. emelina

  Mina kläder som jag köpte i Japan… Som alla är japanska storlekar (dvs extremt små). Det bara GÅR inte att göra sig av med dem, för det var där jag utvecklade min klädstil till hur den ser ut idag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kanske kan du spara ett favoritplagg av de du nämner, som påminner dig både om Japan och den klädstil du utvecklat.

 6. Anna S

  Jag har några plagg som används bara några fåtal gånger per år bl.a en älskad vintagekappa köpt i San Francisco. Men känslan när jag bär dom här plaggen gör att dom får vara kvar, behöver aldrig fundera på vad jag ska ha på mig vid speciella tillfällen . I övrigt så har det rensats ganska ordentligt men jag har arbetskläder på mitt jobb så jag behöver inte så mycket vardagskläder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Så länge de kläder man ha som gör sig bäst vid fåtalet speciella tillfällen inte tar över i garderoben så håller jag med dig om att några sådana ändå måste få ta plats. Det är ju inte bröllop, dop eller begravning varje år, exempelvis ;)

 7. Ekorren

  Tack för inlägget! Lämnade igår in 7 klädplagg till försäljning. Bra plagg, men de sitter inte längre som de ska. Utan ditt inlägg skulle de säkert fortfarande ligga i garderoben ett bra tag till.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att kunna inspirera till handling! :) Hoppas du fick plaggen sålda och kan göra något roligare för pengarna, köpa något nytt plagg som passar dig och din garderob bättre eller spara helt enkelt dem! :)

 8. Samara

  jag har en del kläder som är för små som jag sparar för de var så dyra, men jag kommer aldrig att kunna ha dem igen.
  Min pappa var busschaufför, han dog för 2 år sen, jag har 4 av hans bussjackor sparade, en 60 tal, 3 från 80 tal, och en kostym. Det är kanske onödigt, men vi bor i villa, så det ryms ju.
  Min mamma har morfars kofta och keps, han dog 1978, och hans plånbok i äkta ormskinn ;)

  Min man har en tröja som är så sliten att det är nästan bara spindelnät framtill, det är snart 10 år sen vi gifte oss och redan då undrade jag vad det var för gammal tröja han släpade hit, han sa att det var hans favorit som han haft i många år. Den hade varit svart, ja den var brun redan då så nött var den, jag väntar varje tvätt att den ska lägga av så han ska kasta den, men än håller den ihop ett tag till, suck .

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har annars hört att det händer att plagg ”bara försvinner” eller ”plötsligt går sönder” efter att kvinnan tvättat mannens slitna kläder :)

   Det är ofta det farliga med att bo stort, man har inte samma behov av att rensa utan kan bara flytta runt saker som inte används eller behövs just nu till ett nytt ställe. Mina föräldrar är ett utomordentligt exempel som jag beskrivit övergripande här:

   http://minimalisterna.se/forankrad-av-prylar-i-hemmet/

Lämna ett svar