Fem steg mot en lättare garderob

Jag har tidigare skrivit om min väg mot en minimalistiskt garderob där jag beskriver specifika egenskaper på innehåll i garderoben som jag strävar efter. Jag har även skrivit om det galgsystem jag använder mig av för att identifiera vilka kläder jag inte använder frekvent och därför bör överväga att göra mig av med. Mitt mål är att minska mängden kläder i garderoben tills jag bara har kläder jag verkligen tycker om och använder frekvent. Naturligtvis kommer det finnas kvar ett par klänningar som bara används vid finare tillställningar, men i stort ska det vara färre plagg, mer enhetligt och allt ska vara av god kvalitet.

Nu till min fråga; om du ägde färre kläder, på vilket sätt skulle ditt liv då se annorlunda ut?

 • Skulle det vara lättare att välja kläder på morgonen?
 • Skulle det ta mindre tid i anspråk varje gång du ska välja kläder som du kan lägga på roligare saker?
 • Skulle din garderob vara mer organiserad?
 • Skulle det vara enklare att packa inför resor och semestrar?
 • Skulle du ha mer pengar kvar i slutet av månaden?

Många har en tendens att köpa mer kläder än vad som rensas ut, vilket av naturliga skäl gör att det blir trängre och ofta rörigare i garderoben. Tillslut kommer vi på lösningen med säsongslådor där vi kan lägga kläder vi endast använder på sommaren/vintern, eller också köper vi ytterligare en garderob eller byrå för förvaring. Dessa lösningar kommer tyvärr oftast före en rejäl utrensning av kläder eller ett ändrat köpbeteende.

Här är fem steg och åtgärder till en mer hållbar och minimalistisk garderob, för du vet väl att hållbarhet är det nya svarta? ;)

1. Acceptera att du äger för mycket kläder och att du behöver göra något åt det.

2. Spara, sälja, skänka eller slänga. Du har de fyra s:en som vi skrivit om här till din hjälp för att få struktur. Rensa ut kläder du inte använder, kläder som är för små, eller som du inte längre tycker om. Det är okej att växa ur kläder såväl psykiskt som fysiskt. Om du inte vet vart du ska börja kan du läsa vårt tips om galgsystem vilket gör att du efter någon månad märker vilka kläder du inte använder. Sälj kläder på Tradera, Blocket, loppis etc eller donera till exempelvis Stadsmissionen, Myrorna eller någon annan välgörenhetsorganisation. Om plagget är trasigt eller väldigt slitet slänger du det. Att rensa ut kläder du inte längre använder är lätt, att rensa ut kläder du inte behöver är svårare, men försök.

3. Använd färre färger. De flesta människor har favoritfärger som vi redan använder lite mer än andra, vanligtvis är detta färger vi passar bra i. Genom att fatta ett strategiskt beslut att klä sig i färre färger, kommer du per automatik behöva färre accessoarer som bälten, skor, smycken, handväskor och sjalar för att matcha kläderna.

4. Köp kvalitet före kvantitet. Köp bara kläder som du verkligen tycker om och vet med dig att du kommer att använda, även om de kostar lite mer. Om du enbart har en garderob med kläder du älskar kommer det vara lättare att välja kläder varje dag eftersom allt känns mer eller mindre ”rätt”. En redan perfekt garderob behöver dessutom inte påfyllning av nya plagg i samma utsträckning.

5. Undvik reor. Visst kan reor i sällsynta fall vara tillfället då du gör ”klippet” och får det där plagget du gått och suktat efter en längre tid, lite billigare. Allt som oftast har dock reor en förmåga att övertyga oss om att köpa kläder vi inte behöver bara för att ”det är ju så billigt”. Mitt motto är att skulle du inte köpt plagget till ordinariepris så är det inte tillräckligt bra för att köpa på rea.

15 tankar kring ”Fem steg mot en lättare garderob

 1. Carro

  Jag tycker det är väldigt svårt att få till en garderob som är funktionell, snygg och hållbar som samtidigt är liten i omfång. Jag äger 20 plagg (ej räknat t ex sovplagg eller träningsplagg) och det funkar! Den är inte optimal men det är bara ens egna föreställningar om att plaggen inte duger eller ”funkar” som är ett hinder. Med lite kläder ser du på din garderob med andra ögon, du får trolla lite! Det ska tilläggas att jag både är sjukligt kräsen och ganska ointresserad av mode men ändå vill trivas i det jag har på mig så därför ser min garderob ut som den gör. Det är min sambo som står för överfulla lådor istället:)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det svårt att få in alla parametrar och samtidigt känna sig nöjd med innehållet i garderoben. Jag tror det till viss del även handlar om att låta det få ta tid. Ofta vill vi gärna att det ska gå fort när vi väl kommit fram till hur vi vill ha det, men att hitta funktionella, snygga och kvalitativa plagg tar ofta lite tid, framför allt i kombination med att även ha råd. Jag är övertygad om att alla med hjälp av strategier, en tydlig målbild samt en dos tålamod kan få en snygg garderob de känner sig nöjda med! :-)

 2. Caroline

  Hittade nyss din blogg och fastnade för den direkt!!

  Mycket bra tips om garderoben, jag håller nu på att tvätta alla kläder jag har för att rensa bland dem!!

  Jag ska nu ta min familj på en vandring, från hamsterlivet till minimumet, där jag är den största hamstern!!! ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat och fastnad för vår blogg och vår minimalistiska resa :-)
   Det kommer bli en spännande vandring för dig och din familj kan vi intyga. Att du är den största hamstern kanske bara är bra om du är den som får dra igång projektet och samtidigt kan framstå som en god förebild genom utrensing av dina egna saker. Förändringar börjar alltid hos en själv, brukar man ju säga :-)

 3. A

  Jag har sen gymnasiet undvikit att köpa annat än ull, bomull och siden (jag är 24 nu). Viskos, linne och andra naturmaterial kvalar också in. Ibland är det bra för hållbarheten att slitstarkare fibrer eller mer elastiska fibrer blandas in och jag ser det som okej i mindre mängder. Detta är mitt absolut bästa tips för den som har svårt att hålla nere på klädköpen eftersom att majoriteten av det som säljs i svenska klädbutiker är gjort i polyester eller akryl.

  Att börja läsa på lapparna sparar dig många kronor, dels för att du avstår men också för att du köper kläder i bättre material.

  Och nej du måste inte ruinera dig både H&M och Åhléns (Wera), COS, mfl. har kläder i naturmaterial, det är bara det att man får leta lite mer.

  ps. En av mina vänner som arbetar på H&M (på HK ej i butik) tipsade om att man ska undvika plagg bestående av fler än tre olika textilfibrer. Detta då fibrerna är sönderslitna i dessa materialmixar och plaggen får därmed kortare hållbarhet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för dina jättebra tips! I likhet med dig läser även jag på plaggens lappar om tvättråd och innehåll, det där med tre olika textilfibrer ska jag ha i åtanke nästa gång jag funderar på att köpa ett plagg. Jag undviker framför allt plagg som ska handtvättas eller kemtvättas. Jag hinner knappt handtvätta mina bh:ar hur ska jag då hinna handtvätta vanliga plagg? :) Och att kemtvätta är dyrt i längden, det är förunnat ett fåtal jackor, kavajer och klänningar i min garderob.

 4. A

  Ang. reor har jag insett att detta är lite av min svaga punkt. Jag rensade ut garderoben i helgen och inser att vissa plagg absolut kvalar in i kategorin ”det är ju så billigt”. Följden är ju att jag inte har använt dem och i slutändan kostade det definitivt mer än det smakade.

  Sommarens enda reaköp är en mörkblå cashmeretröja från Whyred. Uppfyllde alla kriterier: en färg jag tycker om, föredömligt material och ett bra pris.

  Svara
 5. Lotta

  Finns en grupp som heter six items or less går ut på att endast använda sex plagg under en månad och variera . Bra sätt att öva :-) bort överflödsamhället

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   På längre semesterresor på varmare breddgrader skulle jag vilja hävda att jag kan klara ”six items or less”. Men i vardagen blir jag otroligt imponerad av dem som klarar det utan att känna sig urtrött på de sex plaggen efter en månad :-) Helt klart en bra utmaning för att öva, och betydligt enklare att genomföra om man har en mer enhetlig garderob med färre färger så plaggen går att kombinera kors och tvärs.

 6. Mikaela

  Tipsen är verkligen bra! Jag sitter just nu och planerar hur jag ska rensa. Jag har kikat på tipset ”de fyra s:en”. Men behöver nog en till variant. Spara – men häng väldigt långt in. Och dessvärre är de den här kategorin som hela klädkammaren består av. Typ: Den här sparar jag, den är ju snygg om jag skulle hitta en grå kjol.

  Tips?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det låter som dessa plagg skulle passa i någon form av tremånaderslåda som vi skrivit om i ett par olika inlägg, bland annat det nedan. Det går ju att förlänga perioden också och sätta ett datum ändå längre fram och har du inte hittat den perfekta gråa kjolen att matcha med tills dess kanske du ska göra dig av med plagget istället.

   http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/

   Måste säga att det numera är mot min princip att köpa ett specifikt plagg som ska passa till något annat specifikt plagg i garderoben. Jag insåg för snart ett år sedan att min garderob hade för många av precis sådana ensidiga matchningar och behövde en helhetsöversyn med fokus att kunna matcha mycket mer kors och tvärs. Sedan dess har jag varit betydligt mer enhetlig i min färgskala, utan att för den skull bli tråkig på något vis och kan numera matcha kors och tvärs vilket underlättar otroligt, inte minst när jag ska ut och resa.

   http://minimalisterna.se/spretig-garderob-kraver-forandring/

 7. Pingback: Sommarshopping! | Esters hörna

 8. Sara

  Jag hoppas inte att alla slänger kläder med fläckar utan lämnar in till textilåtervinning!! Jag har ständigt en påse där jag fyller på med kläder som har hål osv. När påsen är full så lämnar jag in den och nu har de flesta kedjorna som HM, Kappahl m.fl textilåtervinning där man får en rabattkupong oftast 50kr när man lämnar en påse!

  Svara
 9. Östermama

  Jag vet att jag är sen på att kommentera här men mitt bästa tips är att tvätta så mycket som möjligt i maskin. Då ökar möjligheten att plagget används och det sparar mycket tid! Behåar läggs i tvättpåse och tvättas i 30 grader (skonprogrammet om det finns), sidenblusar får samma behandling. Jag tycker t.o.m. att blusens lyster behålls bättre jämfört med kemtvätt som sliter väldigt mycket. Kavajer vänds ut-och-in och läggs i tvättpåse om de har ömtåliga knappar. Tack för en tankeväckande och välskriven blogg!!!

  Svara
  1. Sara

   Jag måste haka på Östermama (även i en sen kommentar men tänker att någon annan kanske också letar sig bakåt i arkivet och kan ha nytta av det här) i att tvätta så mycket som möjligt i maskin.
   Jag tvättar alla mina plagg i maskin, även de som det står kemtvätt på. (30 grader alltså och går hur bra som helst!)
   Oftast är kemtvätt eller handtvätt satt därför att tillverkaren vill ”säkra” sig ifrån reklamerande kunder.

   Ett tips är istället att utgå ifrån material, som en annan kommenterat längre upp i tråden. Naturfiber och cellulosafiber (viskos, tencel, etc.) är ett jättebra motto, och utesluter precis som hen säger väääldigt många plagg / köp då det mesta är av plast idag. Och ja, ibland är det bra med en liiten liten mängd polyester i exempelvis ett ullplagg för att stärka hållbarheten. (favorittröjan är 4 år gammal, och ser fortfarande nära ny ut. De få noppor som blivit plockas bort med en noppkam)

   Sen skulle jag nog flika in att jag inte riktigt håller med om att undvika rea. Det beror ju helt och hållet på ekonomi, självklart skall en inte köpa ett plagg en inte kunnat tänka sig att köpa till fullpris om en haft råd. Men många lever på låga inkomster och för vissa är det just på rea en har råd att köpa kvalité.
   Jag tycker snarare att regeln att handla på rean gör att jag verkligen tänker igenom mina köp då jag ju får vänta i flera månader och dessutom längtat. Just den längtan tycker jag dessutom bidrar till att plagget sedan blir innerligt älskat och därför kvalar in i kravet ”bara ha plagg i garderoben jag verkligen tycker om”. Men det ser ju olika ut för alla såklart.

   Sen angående material så skulle jag vilja flika in att siden som har fantastiska egenskaper förvisso nog är det material som är svårast när det kommer till tvätt då det är väldigt känsligt för temperaturhöjningar och faktiskt också blötläggning. Jag har ett par långkalsonger (klarar ej av ull pga. eksem) men det är också det enda sidenplagget jag äger. Dom tvättas ytterst sällan utan vädras mellan användningar. Känner att jag spinner iväg här men vill verkligen betona hur viktigt det är i en långsiktig garderob att också ta hand om och vårda plaggen om en vill att dom skall hålla.
   Tack för en intressant blogg!

Lämna ett svar