Spretig garderob kräver förändring

Efter två weekendresor på kort tid har jag insett att det är något i min garderob som gör det svårt att packa en liten resväska eller ryggsäck. Vid dessa tillfällen vill jag ofta att ett plagg ska passa med flera andra och ha mer än ett användningsområde. Kjolen ska passa till både linnet, koftan och den långärmade tröjan. Byxorna sa passa såväl på dagsaktiviteter som vid kvällens middag.

Jag har konstaterat att min garderob är för spretig. Det vill säga innehåller allt för många plagg i olika färger, mönster och material som är svåra att matcha med varandra. Detta får till följd att jag vid resor måste packa väldigt många olika klädesplagg. Koftan passar bara med det linnet och byxorna passar inte med den koftan eller med de skorna. Det hela kan sluta med att jag packar ner tre par skor (två plus de obligatoriska joggingskorna), två par byxor, en kjol och fem olika plagg till överkroppen, för två-tre dagar på annan ort. Det känns inte minimalistiskt på något sätt.

Steg för steg vill jag nu rensa ur garderoben och skapa en mer enhetlig stil där klädesplaggen passar med varandra kors och tvärs i större utsträckning än idag. Jag ska låta processen få ta tid och inte förhasta mig och slänga ut halva garderoben för att sedan fylla på med lika många nya plagg som inte är genomtänkta. Det är så lätt att vilja förändra allt på en gång och få projektet klart, men vissa saker måste få ta sin tid för att bli riktigt bra. Det kanske tar ett halvår, ett år eller flera år. Oavsett tidsaspekt ser jag fram emot att förändra min garderob och hitta plagg i god kvalitet och med flera kombinationsmöjligheter. En sak är säker, om ett år kommer min garderob att bestå av färre plagg. Om skjortorna är i majoritet idag så tror jag tröjor och koftor kommer dominera då. Den som följer bloggen får se.

4 tankar kring ”Spretig garderob kräver förändring

 1. Rebecka

  Jag har efter en första utresning i garderoben bestämt mig för att dels rensa en gång till och dels skaffa kläder som passar ihop. Jag har bara NOLL shoppinginspiration och det känns som att det är helt fel årstid att t.ex. inhandla vettiga byxor som går att ha de något svalare delarna av året. Det har iallafall redan blivit mycket lättare att hitta i garderoben nu efter en första utrensning. Shoppingen får vänta och som du skriver så kanske det är lika bra, det blir lättare att se vad som fattas och att undvika spontaninköp som kanske inte blir så bra… :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, visst är det lätt att känna att man vill komma i ordning och få innehållet i garderoben precis som man vill ha det omedelbart! Framför allt när man skapat sig en mental bild av hur det ska se ut när det är ”klart”. Men jag tror det är som att flytta in i en ny lägenhet, man vill få hemmet klart så snabbt som möjligt, medan det blir bäst om det får ta lite tid och man får ”bo in sig”. Det kan bli en dyr läxa att förköpa sig på saker (plagg) som är snygga men som man egentligen kanske inte behöver. Det brukar även vara en fördel för privatekonomin att ta det pö om pö, plus som du säger, vissa kläder har bättre utbud under vissa delar av året. Lycka till!

 2. Helena

  Gå en färg-och stilanalys, det gör just det att du får en väldigt harmonisk och lättkombinerad garderob! Dessutom kommer du bli snyggare med färger och stilar som passar just dig! ?

  Svara
 3. Chris

  Håller helt med Helena ovan. Färg- och stilanalys. Och som Rebecka ovan – när jag inte vill köpa kläder så gör jag inte det. Efter ett tag, kan vara månader eller ett år, inser jag att jag totalt har förändrat mig och är liksom ny och vill ha nya kläder. Köp inte när det inte känns helt rätt och gör något positivt för ditt utseende. Kläder som är OK finns det gott om. Frågan är om det gör något positivt till ditt utseende.

  Svara

Lämna ett svar