Populära minimalistiska utmaningar

Vår vision av ett minimalistiskt liv innehåller inga pekpinnar eller strikta regler med do’s and don’ts. Vi vill inspirera andra samt själva leva ett mer närvarande, harmoniskt och medvetet liv där vi har gjort oss av med det onödiga för att göra plats för det som verkligen spelar roll. Både vad det gäller fysiska saker, mentalt fokus och tid.

En hel del människor motiveras dock av ett tävlingsmoment eller ett konkret mål att sträva efter för att åstadkomma en förändring. Andra uppskattar tydliga ramar och regler för att veta vad som gäller och få bekräftelse på att de är på rätt väg. Nedan listar vi populära minimalistiska tävlingar som finns att ta sig an, vilka tyvärr ofta lutar åt det extrema hållet.

The 100 thing challenge. Utmaningen att leva med totalt 100 saker behöver nog ingen närmare förklaring. Dock kommer utmaningen i många olika skepnader, för vad räknas egentligen som en sak? Utgör plånboken inklusive bankkort, passerkort, medlemskort och två sedlar en eller sex saker? Räknas bara de mest privata tillhörigheterna eller är tallrikar och bestick som även nyttjas av en eventuell familj medräknade?

Jag blir imponerad samtidigt som jag blir lite provocerad av dem som ser en status i att leva med så få saker som möjligt. För min del handlar minimalism absolut inte om ett exakt antal saker, men jag kan förstå att tanken kan kittla vissa.

Project 333. Projektet går ut på att välja ut 33 plagg vilket inkluderar accessoarer, smycken, ytterkläder och skor och enbart använda dessa under 3 månader. De 33 plaggen exkluderar dock underkläder, myskläder hemma, träningskläder samt oundvikliga accessoarer som bröllopsring.

Jag tror utmaningen kan skapa en insikt om hur pass få plagg du faktiskt behöver, liksom skapa en medvetenhet kring vilken typ av plagg du verkligen gillar och föredrar att använda. Har du en garderob som enkelt går att matcha kors och tvärs bör 33 plagg ge långt tillräckligt med kombinations- och valmöjligheter.

The six items challange. Om du tycker att Project 333 verkar för enkelt är det här kanske något för dig. Du väljer ut max sex plagg som du ska använda under den kommande månaden. I likhet med Project 333 behöver du inte räkna med underkläder eller träningskläder och i detta fall inte heller ej ytterkläder, skor eller accessoarer. 

För mig som av hygieniska skäl kan använda mina skjortor och toppar mellan en och tre gånger innan de behöver tvättas skulle denna utmaning tvinga mig att köra väldigt många halvfulla tvättmaskiner. Jag har svårt att se det positiva resultatet som utmaningen ska generera utan tycker mest det känns som ännu en variant på extrem minimalism.

40 bags in 40 days. Utmaningen går ut på att rensa ut 40 påsar innehållande vad som helst från ditt hem under 40 dagar. De senaste åren har utmaningen pågått en gång per år och för 2014 pågår dessa 40 dagar just nu. För deltagarna finns sidor på Facebook där du kan dela med dig av tips eller få inspiration för att lyckas med utmaningen.

Det kan vara skönt att göra ett ryck med rensningen under en kortare period, men samtidigt finns det en risk att du samlar på dig saker och låter bli att rensa löpande under året för att få ihop dina 40 påsar när det väl är dags för denna utmaning. Det finns även en risk att du rensar för snabbt och ångrar dig efteråt.

40 påsar kan låta oerhört mycket men genom att gå igenom våra rensningsområden för nybörjare, liksom våra 10 utrymmen på 100 minuter, så bör du kunna få ihop flertalet påsar på kort tid om bara viljan finns, och du inte redan är minimalist förstås. :-)

365 less things. Om de två första klädprojekten är som att helt och hållet förbjuda sig att äta vissa matvaror, och 40 påsar på 40 dagar är som att hetsbanta under en och en halv månad, så tycker jag att den här filosofin med att rensa en sak varje dag känns som en mer sund och hållbar nedtrappning. Ofta har det tagit flera år att köpa in alla saker, prylar och kläder, så varför ska inte även själva rensandet få ta tid.

Vi ser dock de flesta av dessa som extrema minimalistiska sätt att leva som riskerar att begränsar ens vardag och ställer onödigt höga krav på förändring istället för att främja de positiva värden ett minimalistiskt liv ofta leder till. Strävan efter minimalism är i flera av utmaningarna inte förankrad i konkreta behov och strävan efter harmoni, utan driven av ett tävlingsmoment eller viljan att att sticka ut.

Minimalism ska inte hindra dig från att kunna bjuda hem vänner på en middag för att du äger färre än 100 saker och valt bort porslin och glas, eller göra att du känner dig begränsad i vardagen genom att inte få utnyttja hela din garderob. Minimalism ska förenkla din vardag, skapa en känsla av frihet, ge dig energi och underlätta närvarande och fokus.

Hur som helst är det intressant att ta de av utmaningar som minimalister ger sig i kast med och visst kan de fånga ett visst intresse och inspirera på sitt ofta extrema sätt.

Vilken av utmaningarna ovan skulle du helst välja i om du tvingades delta i minst en av dem? :-)

19 tankar kring ”Populära minimalistiska utmaningar

 1. Greta

  Jag skulle välja project 333. Fast jag gör den nästan ofrivilligt redan nu. Efter graviditet (blivit en riktigt tjockis) och pågående amning är det inte många av mina kläder som passar. Jag kan tänka mig att göra den på riktigt när jag återgår till jobbet och det är dags för en ny garderob. En bra ”capsule wardrobe”.

  Svara
  1. Petra

   Jag tänkte skriva exakt samma sak! Har också en ytterst begränsad garderob p.g.a. viktökning efter graviditet. Även mina fötter har blivit större. Smycken använder jag aldrig. Det enda jag bär med mig överrallt är min kånken (väska). Så totalt sett har jag mindre än 33 plagg jag kan visa mig offenligt i. Flera tröjor sitter så tajt att jag endast ha dem hemma som myskläder, vilket enligt utmaningen exluderas. Så jag är redan mitt inne i project 333 kan man säga.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det kan vara ett bra projekt att ha i åtanke när man ”bygger upp” en ny garderob av olika anledningar.

 2. Carro

  365 less things låter ganska sund och enkel faktiskt. Men det kanske också blir för utdraget? Varför bara lägga en cd-skiva i påsen när du kan ta alla 15? Jag som har kommit långt i min materiella förenkling kanske kan ha det som en lite lugn avrundning på rensandet så att det inte bara blir något man ska bocka av på listan. Men den är absolut lagom om man inte har så bråttom och tycker om projekt som bygger lika mycket att-göra som med tidsaspekten:). Så den hade jag nog valt!

  Svara
 3. ninja

  Skulle utan problem kunna delta i Project 333, efter flera omgångar av garderobsutrensningar skulle jag säga att jag har nästan 20 plagg (3 jeans, 4 stickade tröjor, 4 toppar, 4 blusar och 2 kavajer) som jag alternerar mellan. Utöver det har jag några plagg som används nån gång i månaden (kjolar). Jag har några plagg kvar att införskaffa tills dess att garderoben känns helt komplett, (bla en vår/höst jacka) men har ingen brådska med det, det får bli när jag hittar de perfekta plaggen.

  En lite rolig reflektion är att när jag själv ibland känner att man alltid bär samma plagg vecka ut och vecka in, så har jag fått flera komplimanger av kollegor om hur välklädd jag är på jobbet. Två sidor av samma mynt helt enkelt :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att höra att du fått komplimanger för de ”fåtal” kläder du har! :) Kanske påverkas det av att när plaggen blir färre så blir det ofta de finaste favoritkläderna som blir kvar. Det låter helt klart som du har en minimalistisk garderob, jag blir nästan lite avundsjuk ;)

  2. ninja

   >Fru Minimalist, de är inte riktigt hela sanningen, jag har en del fritidskläder i garderoben som jag använder hemma, och så har har har jag också kläder som krävs pga min hobby. Jag är inte riktigt på samma nivå som garderoben Herr Minimalsit visade upp tidigare :-D DEN är jag avundsjuk på!

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket! Du har såklart helt rätt, den borde ha varit med och vi har ju själva nämnt den i olika blogginlägg, vi kanske till och med borde skriva till den i efterhand. Jämfört med de övriga utmaningarna känns den dock nästan löjligt enkel att genomföra om man bara går in för det :) Vi rensade ut 555 saker under sju månader 2013, finns det Crop 1000? :-)
   http://minimalisterna.se/sammanfattning-av-2013/

 4. Melanie Eriksson

  Hej. Tack för en bra blogg. Har följt er nu ett kort tag och tycker ni känns väldigt inspirerande. Håller på att rensa hemma i omgångar men upptäcker att det tar tid. Har nu funderat på att gå igenom skrivbordet och gamla pärmar. Lite svårt att veta vad man måste spara. Vad ska man spara? Vad finns i digital eller pappersform någonannanstans? Tänker på betyg, räkningar, avtal, försäkringar, bankpapper, skatteverket, försäkringskassan, löneutbetalningar, pensionssparande m. m. Listan kan göras lång. Kom gärna med era synpunkter kring detta. Är sugen på att rensa men vet inte riktigt vad.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att vi lyckas inspirera dig mot en mer minimalistisk livsstil! Vi skrev i somras ett inlägg på temat du efterfrågar om än inte lika detaljerat som de du efterfrågar:
   http://minimalisterna.se/hantering-av-fakturor-och-kvitton/

   Jag tycker att det mesta i pappersformaten går att göra sig av med, räkningar brukar jag spara ett år och årsvis rensa en ”ekonomi-pärm” jag har. Betyg har jag inscannade på datorn liksom back-up på USB och de finns säkert att hitta i min mailbox genom en enkel sökning. Bankpapper ska gå att få från banken själva eftersom de ska behålla ett eget ex av alla avtal. Avtal generellt brukar motparten ha en kopia på men om det är något viktigt som anställningsavtal vill du såklart har ett eget ex, men det kan du ju scanna in och maila till dig själv för att minska hanteringen. Löneutbetalningar skulle jag inte sparat efter att pengarna kommit in på kontot, de finns hos HR och jag kikar bara på mina online.

   Pensionssparande sparar jag då jag vill kunna gå tillbaka och se historik och ännu inte tycker att minpension.se är tillräckligt heltäckande. Liksom deklarationen som jag också sparar i flera år eftersom jag har rätt att göra ändringar i deklarationen fram till det femte året efter beskattningsåret. Det kan ju komma någon lagändring som gör att jag kan ompröva mina gamla deklarationer :-)

  1. Herr Minimalist

   Det kallar jag ett commitment till sina värderingar och vanor!

   Jag kan dock verkligen tänka mig att det måste vara fruktansvärt frustrerande att bo och leva med någon som har fundamentalt annorlunda vanor och värderingar jämfört med en själv. Speciellt om det påverkar varje vaken minut hemma negativt. Då kanske skilsmässa till slut är den bästa lösningen.

  2. Sandra

   Peter, nu var det ju några år sedan du postade din kommentar, men bor du fortfarande själv på 15 kvadrat? Jag har tur som bor ihop med en minimalistiskt lagd person, ibland känns det dock som att jag också vill bryta mig fri och slippa störa mig på att någon annans saker och jag skulle vilja bo lite mindre, men jag tycker samtidigt inte om att vara ensam… Det hade varit intressant att få veta, om du nu skulle lyckas se min kommentar efter fyra år :)

 5. Sandra

  Jag antog ”100 things challenge” när jag flyttade till en studentlägenhet på 19 kvm. Det gjorde att jag verkligen fick upp ögonen för hur lite jag behövde! Idag har jag nog fler än 100 saker, det blir ju så när en bor tillsammans med någon och på större yta (72 kvm) och, som ni nämner ovan, vill kunna bjuda hem folk utan att de behöver ta med sig egna bestick.

  I själen är jag dock en ”extrem” minimalist som gärna skulle göra mig av med det mesta, fast inte så att jag vill leva ur en ryggsäck. Har dock testat att sova på golvet vilket fungerade fint, så ibland är det först när vi testar att leva utan vissa saker som vi tror att vi behöver (t.ex. en säng) som vi förstår vad lite vi faktiskt behöver.

  Min favoritutmaning är att ha ett ”packing party”, vilket innebär att en packar ner allt i lådor, som om en skulle flytta, och sedan bara ta fram saker i den takt en behöver dem de nästkommande tre veckorna. Det blir så påtagligt och synligt vad en verkligen är i behov av och använder, respektive vad som är mindre viktigt som ligger kvar i lådorna :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är alltid kul att höra någon som lever (eller har levt) mer extremt minimalistiskt, det har aldrig riktigt varit vår strävan, men det kan ju också bero på att vi ganska snart efter att vi fick upp ögonen för minimalism bildade familj och att ingen av oss varit minimalist som singel. Sen tycker ju ändå vissa att vi är extrema som ff bor på 60 kvm med våra två barn ;) Om du vill skriva ett gästinlägg på vår blogg om dina tankar kring minimalism, vilka fördelar du upplevt och hur omgivningen reagerat etc, så får du gärna skriva ett gästinlägg:
   http://minimalisterna.se/dags-for-gastminimalister/

   Det är som sagt alltid inspirerande och intressant för både oss och läsarna att höra om andras minimalistiska resa och få någon annans syn på konceptet, inte minst när det avviker något från det vi oftast skriver om (som i detta fall genom att vara mer extrem form av minimalism istället för vår ”Svensson-minimalism”).

Lämna ett svar