10 utrymmen på 100 minuter

Efter den positiva responsen vi fick på inlägget 10 saker som du kan rensa ut idag blev jag inspirerad att skriva ett liknande inlägg fast med en om möjligt ändå kortare rensningsstartsträcka. Därför valde jag ut tio ovanligt enkla områden där du kan göra stor skillnad på enbart 10 minuter vardera.

1. Öppna din junklåda och plocka bort saker du inte använt det senaste halvåret, onödiga dubbletter och sådant som egentligen är skräp. Är du riktigt modig tömmer du junklådan i en påse, som du sedan gömmer undan i en tremånaderslåda. Därefter hämtar du enbart tillbaka de sakar du faktiskt saknar och behöver under de kommande månaderna. Det som är kvar i slutet av de tre månaderna gör du dig av med.

2. Öppna din e-post och gå igenom de reklam- och informationsmail du fått den senaste tiden. Fundera över vilka du verkligen läser och uppskattar. För alla andra råder jag dig att skrolla längst ned i mailet och trycka ”avregistrera/unsubscribe” för att framöver spara tid, energi och fokus.

3. Gå igenom kökslådan där du förvarar köksredskap som stekspade, slickepott och soppslev med mera. Rensa ur de saker som du inte använt det senaste halvåret, till exempel redundanta specialprylar för sällananvändning. Har du svårt att ta ett slutgiltigt beslut kan du alltid lägga sakerna i en tremånaderslåda. Kanske är det förresten dags att börja plastbanta ditt hem?

4. Kika i strumplådan och gör dig en gång för alla av med strumpbyxor och strumpor med hål i. Omaka strumpor kan du spara och ha med dig på nästa resa för att använda en sista gång som ett välförtjänt farväl av dessa. Då blir dessutom väskan lättare på vägen hem, vilket är trevligt.

5. Gå igenom bilen och rensa allt som ligger och skräpar. Ta med två påsar, i den ena påsen lägger du skräp och saker som ska slängas, och i den andra lägger du saker som skall sparas men som egentligen inte hör hemma i bilen. Efteråt slänger du ena påsen och sorterar in andra påsens innehåll på dess rätta plats.

6. Gå igenom badrumsskåpet, kommoden eller motsvarande i badrummet och gör dig av med alla produkter du inte använt senaste halvåret samt de saker vars bäst-före-datum har passerats. Förmodligen kan du hitta allt möjligt som gammalt smink, gratisprover av rengöringsprodukter och parfymer, gamla hudkrämer och hårprodukter du inte längre använder. Kom ihåg att sortera och slänga denna typ av produkter på miljöstation eller motsvarande i de fall där det behövs.

7. Öppna kylskåpet och släng alla burkar och liknande där där bäst-före-datumet passerats för länge sedan. En vanlig bonus från denna aktivitet är att man hittar bortglömda halvtomma förpackningar med mat, som fortfarande är lämpliga som föda, och som du kan använda vid kommande måltider.

8. Gå igenom hemmet rum för rum och plocka undan saker som hamnat på fel plats, tidningar och post som ligger och skräpar på diverse ytor, saker som egentligen borde slängas och gör sist men inte minst en plan för typiska permanenta att-göra-saker.

9. Ta ut alla saker som förvaras under diskhon. Återvinn och släng onödiga saker och gör rent utrymmet. Stoppa därefter endast tillbaka det som verkligen borde förvaras där. Jag insåg till exempel att vi förvarade stora mängder plast- och papperspåsar som i praktiken aldrig kommer till användning.

10. Leta reda på hemmets många penngömmor och undersök vilka pennor som inte längre fungerar och släng dessa. Fundera även över vilken typ av pennor du och resten av familjen faktiskt tycker om och använder och gör dig av med resten. När vi rensade bland våra pennor i somras gick vi från 89 till 23 pennor.

Varför inte investera några minuter i att rensa ut de område ovan som verkar enklast eller roligast? Jag kan nästan garantera att du kan hitta tillräckligt med tid för minst ett område någon gång under dagen. Lycka till!

10 tankar kring ”10 utrymmen på 100 minuter

  1. Yvonne

    Idag har barnen (13 år) rensat lite på sina rum. O hjälp vad duktiga dom är, vill knappt spara på någonting onödigt. Nästan så jag vill stoppa dom så att dom inte ska ångra sig sedan. Å andra sidan är ju datorspel!! och deras sporter/träningar största intressen så inte behövs det en massa småplock, och mycket lättare att städa blir det ju också kom dom på. Bara pokalhyllan som är lite jobbig dock : )

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ja, det kan kanske vara bra att lägga vissa av sakerna i en tremånaderslåda så finns de kvar om de skulle ångra sig. Har de inte nämnt eller saknat sakerna på tre månader var det förmodligen rätt beslut att göra sig av med dem.
      http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/

      Gällande pokaler så har vi tidigare skrivit om baksidan av att få medaljer, diplom etc och hur vi själva hanterar dessa. Själva prestationen sitter ju faktiskt inte i den där pokalen, även om det känns så. Och som 13 åring känns det ändå acceptabelt att ha en fin pokalhylla, men vissa motionärer har ju svårt att skiljas från dem även i vuxen ålder ;)
      http://minimalisterna.se/medaljernas-baksida/

  2. TBIT

    11, kanske främst för husägare: gå igenom verktygslådan och släng gamla urskruvade skruvar, utdragna spikar, dubbletter av sexkantsnycklar från alla IKEA-möbler, etc. Fundera även över vilka verktyg du faktiskt använder så att de är lätta att hitta.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Haha, vi hade faktiskt verktygslådan med väldigt länge på listan :) Just Ikea-verktyg stod då med som klassiska verktyg där vi svenskar förmodligen har mer än dubletter. Och som du skriver, fundera över vilka verktyg du faktiskt använder och behöver, det finns ofta någon i bekantskapskretsen, grannskapet eller en kollega som är händig och äger de flesta verktyg som du kan låna en såg eller stege av den dag vart femte år du själv behöver den.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

    En penna i taget räcker, men eftersom vi är två i hushållet som dessutom har lite olika händer/fingrar och föredrar olika pennor så behövs minimum om två pennor för att alla i hemmet ska bli hyfsat nöjda :) Dessutom jobbade vi under förra året hemma någon dag i veckan vilket gjorde att vi även behövde någon form av överstrykningspenna tillgänglig, samt blyerts och kulspets penna.
    I en första rensning behölls 23 pennor, kanske blir det färre vid nästa rensning ;)

    Svara
  4. Samara

    Jag har alltid med mig gamla kläder på resor, trosor som ska slängas, en tröja med en fläck som inte går bort osv, sen kastar jag dem när de är smutsiga och slipper ta med tvätt hem :)

    Min man rensade bilen en gång, kassettband, cdskivor, kvitton, pennor mm, och la i en påse tills vidare, i helgen hittade vi den, det hade gått 2 år !? då skulle man kunna tänka att de skivorna och banden har vi inte saknat så de ska bort, men det var tvärtom, vi hade grubblat över var de kunde finnas så det blev ett glatt återseende.

    Pennor har vi i mängder i varje rum, jag vill inte behöva gå iväg när jag behöver skriva. jag har i hallen, i köket, på toa osv.

    Angående köket så rensade jag ut ärvda soppslevar för ett tag sen, så stora soppslevar behöver man inte, och jag hade inte använt dem på 18 år, ändå har de fått stanna varje år när jag städar, tills nu, ja varför ??

    Svara
  5. Helena

    Tack för intressant blogg .Jag är helt ny inför minimalistisk livsstil men känner det kommer reducera min mentala stress och kommer därför anta utmaningar successivt. Hur gör man med prylar man får av underbara vänner..doftljus , handkrämer, småtavlor etc..?Jag får idag väldigt samvete av att göra mig av med detta..

    Svara
    1. Siggan

      Angående presenter som doftljus, handkrämer osv som Helena nämner kan man spara i en ”presentlåda” och ge dem vidare till nån som har mer glädje av dem (kom bara ihåg vem du fick prylen ifrån, pinsamt att råka ge tillbaka samma pryl).

  6. Siggan

    Angående presenter som doftljus, handkrämer osv som Helena nämner kan man spara i en ”presentlåda” och ge dem vidare till nån som har mer glädje av dem (kom bara ihåg vem du fick prylen ifrån, pinsamt att råka ge tillbaka samma pryl).

    Svara

Lämna ett svar