Dags för vårstädning och vårrensning

Så här års är det många som vårstädar hemmet och passar på att rensa i förråd och garage. I vårt bostadsområde på 250 lägenheter har samfälligheten ställt upp två containrar på innergården denna helg. Trots att det görs två helger per år, höst och vår, så fylls de upp maximalt redan innan söndagskvällen är ett faktum. Tänk att folk ständigt har så mycket saker att rensa ut ur sina hem utan att hemmen på något sätt känns tomma. :)

Om du i samband med vårstädningen ens börjar fundera en sekund över nya förvaringssystem eller snygga lådor att lägga saker i, ber vi dig läsa nedanstående två blogginlägg på temat. För lite förvaring är ytterst sällan grundproblemet. Istället för att fundera över var du ska förvara dina fem vintermössor, två par skidor, julklappen du inte riktigt gillade eller barnens urvuxna underställ, fundera över om du verkligen behöver spara dem.
Organisera inte det du kan rensa bort
Baksidan av att organisera prylar

Vårt tips är att du detta år kombinerar din vårstädning med en riktig utrensning så går vårstädningen lättare kommande år. Börja med att avsätta tid i din kalender, i likhet med bostadsrättsföreningar som bjuder in till städdag, bör du avsätta tid i kalender för att detta ska bli bra. Planera in olika delar av hemmet på olika dagar, kvällar eller helger, så blir det lättare att sätta igång. Sedan är det bara att följa nedanstående tips på hur du kan vårstäda och samtidigt rensa i hemmet:

 • Förråds-, vinds- och garagerensning. Förråd, vindar och garage har stor rensningspotential så avsätt tid att kika runt i lådor och vad som döljer sig bakom andra saker som förvaras där. Fundera även över prylarna du tagit ut från dessa utrymmen avsedda för vintern, kom de verkligen till användning? Kommer de komma till användning nästa år, har behoven förändrats eller barnen vuxit ifrån sakerna? Bara för att du och barnen hade roligt med pulkan för x antal år sedan betyder inte det att dina tonåringar eller barnbarn kommer använda den oavsett hur mycket snö nästan vinter har ett erbjuda. Istället för att slentrianmässigt lägga tillbaka vintersakerna där de hör hemma, passa på att se dig omkring i förrådet. Finns det saker som du inte längre använder utan bara förvarar?
 • Fönstertvätt. Visst är det härligt när vårsolen börjar skina in genom hemmets fönster, förutom den lilla nackdelen att det blir tydligt hur smutsiga fönstren är. Känns det som ett övermäktigt projekt att själv tvätta bostadens alla fönster har du två val. Anlita ett proffs som gör det åt dig eller dela upp projektet i mindre delmål. Jag (Fru Minimalist) tycker det är enormt tråkigt att tvätta fönster. Vi bor på 60 kvm och har sammanlagt nio fönster i lägenheten (inkluderat balkongdörr helt i glas) och jag brukar därför dela upp fönstertvätten i två omgångar, på så vis känns projektet och motståndet mindre. När jag väl kommit igång händer det att jag får momentum och tvättar alla lägenhetens fönster av bara farten, men det är i så fall en bonus. :)
 • Övergripande rensning. Gå igenom hemmet rum för rum, men exkludera badrummet tillsvidare. Titta dig omkring i rummen, vad har du som tar upp plats på hyllor, bord, väggar och skåp? Används dessa prylar? Blir du glad när du ser dem? Om inte, överväg att rensa ut dem direkt eller lägga dem i en tremånaderslåda. Din personliga stil, tycke och smak förändras över tid, men det är inte alltid hemmets prylar och prydnadssaker hänger med i den förändringen. Passa samtidigt på att plocka undan saker som hamnat på fel plats, tidningar, post, saker som egentligen borde slängas, och gör sist men inte minst en plan för typiska permanenta att-göra-saker.
 • Badrumsrensning. Gör dig av med alla produkter du inte använt senaste halvåret samt de saker vars bäst-före-datum har passerats. Förmodligen hittar du allt möjligt som gammalt smink, gratisprover av rengöringsprodukter och parfymer, gamla hudkrämer och hårprodukter som inte passar nuvarande frisyr. Kom ihåg att sortera och slänga denna typ av produkter på miljöstation eller motsvarande i de fall det behövs. I vårt badrumsskåp har vi numera enbart saker vi använder i princip dagligen.
 • Kyl- och frysrensning. Töm kyl- och frys på mat som varit där lite för länge. Är de fortfarande ätbara matvaror är nu ett bra tillfälle att planera in att äta dessa eller googla fram ett recept där ingredienserna kommer till användning. När du ändå torkar rent i kyl- och frys passa på att kika vad det faktiskt är för burkar och flaskor du förvarar där inne så du kommer ihåg att använda upp dessa istället för att bara förvara dem. Förvarar du lagad mat i plastförpackningar? Överväg om nu är ett bra tillfälle att successivt börja plastbanta hemmet och gå över till glas eller rostfria alternativ.

Låt våren 2016 bli våren då du lyssnar på förnuftet och forskarna som säger att konsumtionen av och samlandet på allt fler saker gör oss stressade och deprimerade, samtidigt som vi får mindre tid över till det som gör oss glada och verkligen betyder något i livet, vilket sällan har med specifika prylar eller saker att göra. Istället för att lyssna på reklammakarna som vill få dig att tro att ett par nya skor, en ny teknisk pryl eller nya klädesplagg inför våren, kommer få dig gladare och att må bättre.

Var i hemmet har du störst behov av vårstädning och vårrensning?

15 tankar kring ”Dags för vårstädning och vårrensning

 1. Hennie

  Tycker också det är tråkigt att putsa fönster:) Har löst det med att skaffa en fönstertvätt(den där gula maskinen på reklamen;)). Inte så minimalistiskt men det blir roligare och det blir i alla fall gjort lite oftare. Försöker rättfärdiga mitt inköp med att den sparar tid och att det blir mkt bättre än om jag putsat på ”det gamla vanliga sättet”. Är nog ovanligt dålig på att använda fönsterskrapa, hur jag än gör blir det ränder he he..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Aha, kikar aldrig på reklam så vet inte vad det är för gul maskin ;) men är kanske inte heller så kräsen när jag tvättar fönstren. Genom att bara tvätta fönstren en gång per år blir det ändå så stor skillnad mot innan är det inte stör mig om det skulle synas någon rand längst upp/ner/mot kanten på fönstret etc. Och då är jag ändå perfektionist på de flesta områden. ;)

 2. Caroline

  Har testat alla möjliga olika sätt att putsa fönster på ( även den där gula) men aldrig blivit nöjd. Flammigt o randigt så fort solen visat sig..Men nu senast använde jag bara fönsterputs o hushållspapper, och det blev jättebra!! Minimalistiskt på köpet!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag gjorde en snabb googling där det stod att även proffsen använde sig av diskmedel, så jag tog bara ljummet vatten och diskmedel i vattnet till fönstren. Inget fönsterputs eller annat specialmedel. Är nöjd med resultatet, och eftersom det ändå blir så stor skillnad mot innan är jag inte så kräsen om det skulle synas någon rand längst upp/ner/mot kanten etc. ;)

 3. cl

  Sönerna rensar ut en bokhylla på saker, bl a seriealbum, dvd:er och lego. Jag säljer detta på Tradera. Bokhyllan ska säljas på Blocket. Sönerna får mer plats i rummet, mindre prylar att hålla efter, mer pengar. Win-win-win ;)
  Själv rensar jag ut ett vitrinskåpi v-rummet. Bökar ned grejerna som får vara kvar i en byrå som tömts då jag rensat ut sängkläder och frotté. Blir det för trångt om plats får jag rensa ut mer ;)
  Jag rensar jämt, och säljer på Tradera eller Blocket. Eller skänker till loppis eller privatpersoner. Har börjat få så mycket tid över att jag ibland inte vet vad jag ska göra ;) För städning går så snabbt nu. Det är en ENORM tidstjuv att ha mycket prylar!

  Svara
 4. Linnea

  Helt sjukt att folk slänger sådana mängder av helt funktionella och snygga möbler vid utrensningar. Känns alltid lika tråkigt att det går till ingen nytta. Jag bor själv i en studentlägenhet och vårt grovsoprum är året om fyllt med bra prylar. Jag och mina sambos fyndar där ofta och vi hade lätt kunnat inreda vår lägenhet med 100% grovsoprumsfynd. Som vän av ordning vet jag att det egentligen inte är lagligt att ta saker ur soprum. Som laglydig medborgare i alla andra fall känner jag dock att det är helt rätt att ”rädda” bra prylar och det blir också en win-win-win; ekonomin, miljön och mindre jobb för vaktmästaren…

  Svara
  1. fruminimera

   Visst är det tokigt att man inte får ta?! Däremot finns det vinstdrivande företag som ställer upp containrar på sopstationerna där folk kan ”skänka” möbler, men ingen annan får ta! Mycket märkligt. Jag brukade också spana in grovsoprummet när vi hade ett sådant, och brorsans när han bodde i studentlägenhet var en riktig guldgruva! Gäller att hålla i sig bara och inte börja se potential i allt…

 5. Vicky.toria

  Jag kör på tidningspapper och fönsterputs för bilrutor. Blir perfekt varje gång.

  Svara
 6. Händelsevis

  Håller på med en års-rensning i ett makligt tempo, passar mig bra eftersom jag lätt får sådan beslutströtthet om jag speedrensar som vid en större vår-städning. Men visst, kanske borde jag göra både och.
  Idag var jag hos två kompisar som vår-rensat och bjöd in till loppis och fika för alla sina vänner. Så trevligt! Vi hade jättemysigt och satt och snackade, bland annat om rensning och kläder och garderober. Ett litet linne fick jag med mig hem som kommer vara perfekt till min höstkapsel, ser redan fram emot att börja använda det, men först sommar såklart!
  De hade lagt fram allt prydligt med noggranna prislistor (mycket låga priser, annars funkar det nog inte med kompisloppis) och det var som att gå i en liten boutique och shoppa. När jag skulle gå insåg jag att de hade ett helt rum till med grejer! Alla har så mycket grejer! Jag blir liksom överväldigad varje gång jag fattar. Även över mitt eget ägande, eller kanske mest över det…..

  Svara
 7. Eva

  Störst behov av vårstädning är utan tvekan fönstrena! Det är verkligen det jag drar på längst då det är så tråkigt. När resultatet då blir ovanligt ”glasklart” så tänker man ”varför väntar jag alltid med detta?”

  Blir så förvånad över att läsa i kommentarer att det skulle vara olagligt att ta saker från soprum.
  Soporna är uppenbarligen en dyrbar vara som skyddas av lagen(?) så varför ska vi i fortsättningen inte ta betalt för att lägga grejer i soprum? Någon kunde sitta där vid ingången och ge en femma, tia eller tjuga beroende på bedömning av sopornas kvalitet. Kära nån, då hade man tjänat storkovan de senaste tre åren…. ;)

  Svara
 8. Fia F

  Mitt allra bästa tips till fönsterputsning som både sparar pengar och miljön är att putsa med microfiberdukar. Och bara varmt vatten. Först en lite blötare trasa och sen en som är superhårt vriden. Blir alltid spotless! Och går dessutom relativt snabbt. (Använd inte samma trasor som till dammtorkning)

  Svara
 9. Anna

  Skulle inte ni kunna skriva ett helt inlägg om att tänka minimalistiskt kring vad man förvarar i kyl, frys och skafferi? Jag tycker att det är oerhört spännande då det finns så olika tänk hos människor. Vissa av mina vänner har kylskåpet överbelamrat med mat, så att det blir svårt att hitta plats när mjölken ska in i kylskåpet igen. Andra har bara några enstaka varor på varje hylla, oftast saker som inte riktigt hänger ihop. Jag ska flytta in i studentkorridor efter sommaren och kommer därför endast ha en kylskåpshylla, ett frysfack och en hylla skafferi, så därför tänker jag väldigt mycket på det här :P Hur gör ni?

  Svara
 10. Hallar

  Vi städar och rensar löpande hela året. Men om det är något ställe där det blir mer fokus på våren måste det vara garage och förråd i anslutning till detta. Det är lite trevligare att städa och organisera bland verktyg, brädor osv när det är lite mer behagligt klimat.

  Svara
 11. whitemaskgirl

  Inspirerande. Jag gör min andra storrensning på 4 år (första gången när jag var gravid med min son, nu pga skilsmässa) och har drastiskt minskat mina ägodelar. Senast åkte 250 böcker ut och när min mamma kom på besök sa hon att mitt hem kändes mer harmoniskt. Jag kan inte annat än bara hålla med, det är mer harmoniskt hemma hos mig, ett annat lugn och mitt hem är ännu mer lättstädat. Idag ska jag till tippen och slänga saker som är trasiga, bland annat min sons trasiga pulka och hans gamla bilbarnstol som fått en spricka i sig. Ingen unge bör åka i den mer! Jag använder mig av KonMari-metoden just nu och tycker den fungerar bra då man fokuserar på det positiva och inte får ångest av de saker man gör sig av med.

  Svara
 12. Leena

  Det är vårstädning i vår förening på söndag och jag har förberett mig hela veckan. Det är framför allt containern för elektronik som ska få sig ett besök. Både min gamla laptop och mobil ska äntligen ut. De har legat och skräpat alldeles för länge. Jag har t.o.m. fått mannen att slänga en av hans tre obrukbara datorer. De andra två får jag fortsätta bearbeta… Trägen vinner!
  Imorgon blir det sista rensningen. Då ska sladdkaoset gås igenom. Vi har två lådor med sladdar och laddare som jag inte ens vet vad de hör ihop med. Jag hoppas kunna göra mig av med det mesta där i.

  Svara

Lämna ett svar