Prydnadsaker i minimalistiska hem

Många får för sig att ett minimalistiskt hem är samma sak som ett tråkigt och opersonligt hem. Att hemmets alla ytor måste vara minutiöst avplockade och opersonliga.

I detta inlägg vill vi visa att ett minimalistiskt hem (vårt hem i detta fall) visst kan innehålla lite onödiga inredningsdetaljer samt personlighet. Utvalda prydnadssaker som gör en glad, som kanske påminner om någon speciell person eller något särskilt tillfälle. Prylar som sätter en fin personlig prägel på det minimalistiska hemmet och göra det mer hemtrevligt.

Som vi skrev i ett tidigare inlägg i somras så tycks det vara minimalistiskt inredda hem som säljer och rekommenderas vid visning. Poängen med visningslägenheter är dock att en spekulant vill se en bostad och inte någons hem. Då bildar sig spekulanten lättare en uppfattning om hur det skulle vara att själv bo i bostaden. Detta kan jämföras med raka motsatsen, tex det maximalistiska boende vi visade på bloggen här om veckan som är svårt att föreställa sig hur det skulle se ut utan prylar och saker överallt och troligen blir svårsålt.

Men i respektive persons boende är det ju hens personlighet som skall visas upp och hens välmående som prioriteras så där finns det såklart utrymme för saker som möjligen kan ses som onödiga i andra människors ögon. I rimliga mängder såklart, om vi får bestämma.

Här följer några av Minimalisternas begränsade mängd prydnadssaker som möjligen kan ses som onödiga prydnadssaker, men samtidigt gör lägenheten personlig, ombonad och trivsam. Den gemensamma nämnaren är att de gör oss glada. En del av dem går dessutom att anpassa efter säsong och humör för att få variation.

Skål Smiley Eva Solo. En skål att bli glad av som står på tv-bänken. Säsongsanpassad inför hösten med plockade kastanjer. Ibland fylls Smiley-skålen med godis istället.

Skål Smiley

Muggar från Royal Copenhagen som agerar ljusstakar på köksbordet. Under hösten prydas de av kastanjer och ekollon. Vid jul blir de en del av adventsljusstaken och på sommaren pryds de av plockade stenar och snäckor.

Royal Copenhagen

Klocka från Design House Stockholm som Fru Minimalist köpte för sin första lön efter studierna efter att ha spanat in klockan i över ett år. Detta är den enda klocka vi har i hemmet utöver mikrovågsugnens inbyggda digitala klocka.

Klocka Design House Stockholm

Ljus på tv-bänken. Dessa lyktor är arvegods från Herr Minimalists mormor och står vanligtvis bara framme när vi har gäster eller en mysig hemmakväll. Övrig tid förvaras de i tv-bänken för att hålla tv-bänken avplockad.

Ljustlyktor tv-bänken

Ljusstake på vardagsrumsbordet. Som jag nämnt i tidigare inlägg kom en hel del ljus och prylar hem från butiken Village tidigare i livet, detta är en av få saker som fått stanna efter alla utrensningar.

Ljustlykta Village

Vad har du för favoriter bland prydnadssaker i ditt hem? Är det utseendet eller minnena kring dem som gör att du tycker om dem?

5 tankar kring ”Prydnadsaker i minimalistiska hem

 1. Henrik

  Inspirerande inlägg. Det är vackert med saker som används och är flexibla. Funktion blir nästan automatiskt snyggt. En kopp som blir juldekoration eller får stå på midsommarbordet. Vi kör mycket Teema av Kaj Franck som helt bygger på den filosofin.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du tyckte inlägget var inspirerande! :)
   Jag håller med om att flexibla ”prydnadssaker” är de bästa och om de går att variera på olika sätt så kan de helt plötsligt kännas som nya. Att flytta prydnadssaker till andra rum kan också göra att de känns nya, man ser dem från en ny vinkel och på en ny plats.

 2. Christina

  Jag har en hel del prydnadsgrejer och inredningssaker i mina gömmor. Allt skall noggrant gås igenom nu till hösten och enbart de saker som jag känner att jag vill ha kvar får stanna. Tack för en inspirerande blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack och kul att kunna inspirera! :)
   Prydnads- och inredningssaker som ligger i gömmor låter klokt att gå igenom, de får varken uppmärksamhet eller ger något tillbaka eftersom ingen ser dem. Lite som det vi skrev om i ett inlägg här om dagen (länk nedan), vad hade du uppskattat och helst velat om du var en inredningspryl? Ligga nedpackad i omslagspapper i en kartong eller få stå på en hylla/bänk hos någon som uppskattar dig för den/det du är. :)

   http://minimalisterna.se/om-jag-vore-en-pryl/

 3. Helle

  Jag har inga prynadssaker framme, dock några sparade i en kartong, fr barndomen. Dock har jsg några av barnens konst framme.

  Svara

Lämna ett svar