Höstens trender i minimalisthemmet

I inlägget där vi berättar att vi väntar tillökning nämnde vi också att vi har gjort om en del i hemmet för att skapa bättre förvaring. Vi behöver inte så mycket mer förvaring än tidigare, men lite smartare och mer praktiska lösningar. Samtidigt passar vi på att ta tag i förändringar och inredningsdetaljer som inte blivit av tidigare, som att skaffa en hallbänk med förvaring, beställa canvastavlor av foton från resor, med mera.

Tidigare i höstas skrevs det i bloggar och magasin om att trenden för inredningshösten och vintern 2014 är extremt färglös. Inte för att vi skulle få för oss att följa trender vad gäller heminredning, men denna höst faller trenden oss i smaken och går i linje med hur vi valt att inreda vårt hem.

Trendexperten Stefan Nilsson berättade i DN att den oroliga omvärld vi har just nu, får oss att söka trygghet i vår heminredningsstil. Han menar att detta får oss att hellre satsa på ett fåtal dyrare och mer kvalitativa köp av möbler och inredningsdetaljer än många billiga. Även detta är i linje med vår inredningsfilosofi.

På sätt och vis är inredningstrender intressanta att följa, vem minns inte 90-talets inredningsdetaljer som svampmålade väggar, mönstrade bårder, lavalampor, uppblåsbara ramar, platsformationer i taket som lyste i mörkret, sackosäckar och Lasse Åberg glas som gärna placerades synliga i vitrinskåpen. Tillsammans kan vi två bocka av samtliga av dessa trender i våra 90-tals hem, men i vårt nuvarande hem skulle inget av det komma in. Vår lägenhet skulle kunna vara tagen ur showen Ljust & Fräscht med Lindström och Schyffert. Det är vitt, svart, grått och ek med accentfärger som rött och grönt.

Åter till förändringen i lägenheten. För att finansiera de nya möbelköpen har vi sålt de möbler vi valt att göra oss av med. En byrå, tv-bänk, vardagsrumsbord, prydnadsstege/hylla och vardagsrumsmatta har vi sålt på Blocket. Ett tag var tv:n på väg att ryka av bara farten. Särskilt när vi insåg att vi inte tittat på den sedan före sommarsemestern. Vi hejdade oss dock under processens gång och med två vita byråer med en glasskiva ovanpå som ersättning för den tidigare svarta tv-bänken, blev helhetslösningen bra även med tv:n kvar på väggen (se bild nedan). Vi inväntar nu leverans av bebissängen för att se hur mycket plats det blir kvar för att inreda resterande del av bebishörnan.

Byråer som tv-bänk

En stor fördel med att göra om hemmavid är att vi tvingas gå igenom kläder och prylar som förvaras i möblerna vi gör oss av med. Det har blivit en hel del utrensningar, inte minst från tv-bänken där Herr Minimalist förvarade en stor del av sin samling av sladdar och annan elektronik.

När allt är klart blir det väldigt bra även om vi under några dagar fick leva utan byrå till våra kläder och nu inte har haft ett vardagsrumsbord på flera veckor. Som minimalist är urvalsprocessen lite längre och det tar ibland tid att hitta en värdig ersättare. I kombination med att inte äga en bil blir besöken på möbelvaruhus lätträknade.

Har du några smarta förvaringslösningar att dela med dig av?

16 tankar kring ”Höstens trender i minimalisthemmet

 1. Anna/notonmusic

  Hahaha, lava-lamporna hade jag nästan glömt! Hett tips på barnens önskelistor under 90 talet. Undrar om de har kvar dem nu när de flyttat hemifrån. Tveksamt…

  Svara
 2. BySiri

  Hahaha 90-talets fina inredning, ville alltid ha en saccosäck men fick ingen, hade dock fullt av självlysande stjärnor uppsatta med häftmassa i taket :)
  Vad fint det blev när sakerna reflekteras i glas-skivan på byrån.

  Jag har också rensat hemma då jag flyttar till Norge om några dagar.
  Att göra det på 3veckor är dock inte optimalt om man tänkt sälja möbler så det som varit någorlunda fräscht har skänkts bort, det jag velat sälja på blocket har ingen nappat på och de får följa med till norge och förhoppningsvis bli sålda där.
  Vissa möbler hade jag ärvt och de slängdes då de faktiskt föll i bitar när jag skulle flytta de så där försvann ju en del funderingar på vad jag skulle göra av de haha :P

  Det ska bli intressant att se hur ni väljer att inreda för bebis sen, eller ja, jag hoppas iaf att ni vill visa oss? :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är sällan optimalt att tvingas rensa ut på väldigt kort tid, man hinner varken tänka efter eller kanske göra sig av med sakerna på bästa tänkbara sätt. Å andra sidan är fördelen att det då måste göras och blir av, annars är det ju lätt hänt att rensningen inte blir av för att den inte är akut om man inte behöver utrymmet.

   Självklart, när barnhörnan i vårt sovrum är på plats blir det bild och beskrivning av vad vi prioriterat och valt :)

 3. Buljong

  I stället för soffbord har två lätt flyttbara sidbord. Skömt med gott om plats framför soffan för ungarna och oss.

  Svara
 4. Händelsevis

  I rollen om utrensningsledaren nummer 1 är det ingen som kan tävla med ett litet barn! Även innan förlossningen är de med och påverkar och får oss att sortera och ge bort.

  Nu när mitt lilla gryn är 1,5 år är han fortfarande experten. Han tömmer helt ogenerad alla lådors innehåll på golvet och börjar plocka ur de finaste sakerna. När allt ändå redan ligger på golvet passar jag på att rensa. Olönt att lägga tillbaka skräp liksom.
  Vissa saker får jag sedan hämta tillbaka från hans hörna där han samlar alla sina skatter…
  Bästa tekniken för att få mig att inse fakta, jag har för många saker, hittills. Ingen motiverar mig mer än han :-)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vad roligt, annars kan jag tänka mig att många upplever raka motsatsen dvs att när barnen kommer in i livet spelar det ingen roll hur mycket man försöker. Det kommer ändå att vara prylar precis överallt. :)

 5. Peter Andersson

  Förvaringsförslag. Absolut jag har två sittplatser, två trälådor, som jag byggt själv. I de förvarar jag allt utom kläder och kökstillbehör. Dvs sängkläder, dammsugare, kassaskåp. Mitt andra förvaringsställe är trinetteköket där förvarar jag matvaror och andra tillbehör. I min garderob (100×70) förvaras kläder, strykbräde, väska. På toa förvaras toaletttillbehör.
  För mig är det oerhört viktigt att allt har sin plats i och med att jag bor på 10kvadrat.

  Svara
 6. Rebecka

  Vi slängde ut soffbordet på balkongen (som blombord) när sonen börjde gå, sedan kom det aldrig tillbaka in i lägenheten. Det är så luftigt och bra, vardagsrummet är ett enda stort lekrum. ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det skulle aldrig gå för vår del, vi dricker för mycket te tillsammans i soffan (även om det också kanske blir en utmaningen då vårt barn lärt sig gå eller krypa). ;)

  2. Susanna

   Jag älskade också att sitta och dricka te i soffan, men det är numera bara att glömma (om inte 1½-åringen sover förstås). Efter ett skrämskott när hon nästan fick tag på min nyupphällda (och jättevarma) temugg på soffbordet när hon precis börjat gå har jag fått ställa den i bokhyllan istället. Soffbordet används numera bara till fjärrkontrollen. Å andra sidan kommer vi att behålla soffbordet tills långt efter hon slutat slå ut temuggar, och vi har ett ganska stort vardagsrum där hon har en egen rejäl lekhörna så att slänga ut det är inte riktigt heller aktuellt.

 7. Ekomorsan

  Vi har gjort om och gjort ”rätt” många gånger. Just nu planeras för en roccard (stavning?) av nästan alla rum och så håll utkik på bloggen :) nu med hösten har dessutom min rensar lust kommit krypande igen så det är mycket blocket och Facebookförsäljande just nu :)

  När vi väntade Julia och gjorde om badrummet satte vi in två köksskåp och en diskho i porslin istället för en badrumskommod. På så sätt fick vi många lådor och ett bra djup så vi kunde lägga skötbädden där precis intill vasken för att enkelt kunna sköta två blöjbarn :)

  Ni kan läsa mer här
  http://ekomorsan.com/bland-det-smartaste-vi-gjort/

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mycket snygg och praktiskt lösning för skötbädden i ert badrum! :) Er lösning är ju smidig på flera sätt eftersom ni även kan ”gömma” kläder, tvättlappar, ev salva etc i de utdragbara lådorna vilket ger ett väldigt lugnt intryck, istället för att ha fler synliga lådor eller trådbackar med diverse blöj-bytar-tillbehör.

   Vi har inte riktigt landat i hur vi kommer lösa detta ännu. Vi kan ta isär tvättpelaren och då byta ovanpå tvättmaskinen men tveksamt om vi når vattenkranen med den fria handen då. Det lutar mer åt att vi lånar ett fristående skötbord från en vän och börjar med det så får vi se sen.

   Jag ser fram emot att följa och se er rockad :) där hemma framöver!

  2. Susanna

   I vår lägenhet nådde vi inte riktigt bekvämt till vattenkranen, så vi hade helt enkelt en liten plastbytta som vi hällde upp ljummet vatten i. Kändes dessutom mer miljövänligt än att ha kranen rinnande när man bytte blöja. Dessutom lätt att få rätt temperatur på vattnet, så vi har fortsatt med det även här i huset där vi har skötbordet precis jämte handfatet.

Kommentera