Andrahandsvärdet på böcker

Att bilar har en kraftig och snabb värdeminskning har de flesta som vill köpa en bil i åtanke, men att även böcker har en likartad värdeminskning kanske inte är lika vanligt att tänka på. Det handlar visserligen om helt andra summor, men det skapar å andra sidan andra problem. En bil blir du alltid av med även om du blir tvungen att gå ner i pris. Böcker däremot tycker jag är svårt att bli av med på ett vettigt sätt.

Vi har tidigare skrivit om tips för färdiglästa böcker och jag har på senare år blivit bättre på att inse vilka böcker jag faktiskt har en tendens att återkomma till, bläddra i, läsa hela eller delar av igen och vilka som blir rena hyllvärmare. De sistnämnda har ofta varit någon typ av faktabok, inbunden, lite tjockare och varit hyfsat dyr vid inköpet. Tre typiska bokexempel i min bokhylla är de som visas på bilden; Nya Stora Etikettboken, Alla dessa bilutflykter runt Stockholm och Familjens Juridik.

Jag har svårt att veta vad jag ska göra med dessa böcker då jag gärna vill att de kommer till användning samt att jag får tillbaka åtminstone en liten del av det jag köpt dem för. Det är inte heller den typen av böcker jag tar med till en vän för att den var ”så bra” till skillnad från vissa populära skönlitterära böcker. Här om dagen skänkte jag boken Born to run mot portokostnad till en tjej på en Facebook-sida där jag är medlem. Det kändes som ett värdigt sätt att bli av med boken även om jag inte tjänade några pengar på det.

Det är kanske bara att inse att andrahandsvärdet på böcker, även om de är inbundna och olästa, är oerhört lågt idag bland annat tack vare onlinebokhandlar som Bokus och Adlibris liksom olika läsplattor. Att skänka böckerna till välgörenhetsorganisationer är ett bra alternativ åtminstone om det är populära och inte allt för gamla böcker. Den här helgen planerar jag dra mitt strå till stacken och lämna iväg ett par böcker till Stadsmissionen. För trots att böcker har ett lågt andrahandsvärde tycker jag inte det motiverar att de står som hyllvärmare och tar upp plats i vår bokhylla, packas ner och upp nästa gång vi flyttar osv.

Vad är ditt bästa tips på vad man kan göra för att bli av med begagnade böcker på ett värdigt sätt?

29 tankar kring ”Andrahandsvärdet på böcker

 1. TBIT

  Jag börjar mer luta åt att betrakta böcker som förbrukningsvaror. Chansen att hitta en ny köpare är så liten.

  Tänk efter, hur stor var chansen att du hade hittat samma bok ny när du köpte den från början?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Att betrakta böcker som förbrukningsvaror måste åtminstone göra det betydligt lättare att göra sig av med dem efter läsning. Pocket är ju en sak men annars tar det emot för mig att slänga böcker, men det finns ju alternativ som många tipsar om i kommentarerna för oss tenderar att får dåligt samvete över böckers ofta korta livslängd ;)

 2. Josefin

  Jag lämnar dom till stadsmissionen. Försöker blunda för vad jag en gång betalade för dem och tänka att dom nu iaf kommer till användning för någon annan och pengarna går till något bra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker likartat när jag skänker saker till välgörenhet. Brukar tänka att vissa personer väljer att skänka pengar till välgörenhet men jag är minsann duktig på att skänka mycket saker och det är inte fy skam det heller. ;)

 3. vicky.toria

  Jag har två olika sätt. Antingen sänker jag dem till sjukhuset eller så lägger jag dem på min arbetsplats och uppmanar med en lapp att donera en symbolisk summa som sänks till välgörenhet

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har mest sprungit på bokbytarhyllor på hotell utomlands, men även förstått att flera arbetsplatser tillhandahåller detta även om jag inte vet hur stor rotation böckerna faktiskt har där i praktiken.

 4. Cecilia

  Jag har på det här året endast köpt två böcker. Inser att biblioteket är så himla bra och att jag inte läser en bok två gånger (förutom den som jag köpte senast). Ena boken var ett panikköp på en flygplats när vi skulle flyga långt och jag var helt torr på all slags distraktion. Den boken hamnade i en byteshyla sedan. Den andra är en trädgårdsbok, The Secret Gardener, då vi står med nyköpt hus och ett nyfött trädgårdsintresse. Men bästa tipset är byteshyllor!

  Svara
 5. ekomammaistan

  Jag lämnar antingen till Stadsmissionen eller ger vidare till kompisar. Flera gånger har jag gjort stora utrensningar och sorterat ut 30-50 böcker i taget och då har jag sagt att kompisar kan komma förbi och hämta och sedan har jag gett resten till Stadsmissionen.

  Numera försöker jag undvika att få in böcker. Jag lånar mer och mer på bibblan och om det är någon bok som är helt fantastisk så kan det hända att jag köper den (gäller mest faktaböcker t ex Den onda badankan, 100 möjligheter istället för 2)

  Svara
 6. Anja TF

  Ett hett tips! Kolla med skolor! Många skolbibliotek tar mer än gärna emot böcker – och de kommer oftast till god nytta för barnen! Nu kanske inte Ettikettboken är något för barn men…

  Svara
 7. freezeman

  Annars är det inte helt fel att skänka böckerna till vanliga bibliotek. De har ofta en ganska snäv ekonomi på biblioteken. Ibland har de utrensning och då brukar de ha böcker för 5 kr st. Då säljer de även skänkta böcker och får därigenom en något stärkt ekonomi.

  Svara
 8. Händelsevis

  Min mamma säljer böcker på bokbörsen men gott resultat. Hon har i och för sig hållit på ett tag men jag har för mig att hon passerade 100 sålda böcker för inte så länge sedan. Hon säljer dem för 20 kr + porto oavsett vad hon köpt dem för. Då blir det ju ingen stor vinst direkt men böckerna kommer till någon som aktivt letat efter dem och hon får en peng för besväret. Kanske något att prova för den som har tid och tålamod?

  Svara
 9. K.A.L

  Min erfarenhet är att second handbutiker inte längre tar emot böcker! Det är knappt någon som köper deras böcker så deras lager bara växer och växer. Det jag gjort istället är att sälja alternativt skänka till antikvariat. Eller till vänner eller via skänkes-grupper på facebook. Bra tips det där att skänka till bibliotek! Visste inte att de tog emot böcker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Stadsmissionen hos oss tog emot böcker även om jag håller med dig om att deras lager med böcker var ganska gediget redan ;) Även jag ska höra med mitt lokala bibliotek om de tar emot böcker, kan tänka mig att många av mina böcker är i betydligt bättre skick än deras motsvarande eftersom de bara lästs en gång.

 10. Anna/notonmusic

  Jag har testat bokbörsen, la in tio böcker i somras och har sålt tre så här långt, de sålda var facklitteratur, så möjligt att det är lättare?

  Svara
 11. Bo

  Vi har en bokbytarhylla på min arbetsplats som inte är direkt synlig, men de flesta passerar. Sätt en post-it i boken, har den inte rört sig på sex månader går den vidare till exempel till Myrorna.

  Svara
  1. engineerinpink

   Det där tycker jag är en smart idé, borde även kunna fungerar i entrén i ett större flerfamiljshus.
   Böcker behåller jag oftast men vecko- och månadsmagasin skickar jag helst vidare till andra.

 12. Anna

  Nej, jag upplever inte heller att där är ett värde i begagnade böcker. Kurslitteratur har jag försökt sälja på blocket och det har fungerat ok så länge det var aktuell upplaga för kommande kurser.

  Skönlitterära böcker ex pocket böcker brukar jag skicka vidare till min syster eller kompisar. Ibland skickar de i sin tur dem vidare. Om jag får tillbaka dem skickar jag dem på Bookcrossing.com eller tar med dem till jobb där vi har en bokbytarhylla.

  Svara
 13. Lisa

  Om man tycker att det är kul så kan bookcrossing.com vara en idé. Det kan faktiskt hända att man då får reda på vem som tog hand om boken och också var i världen den hamnar osv :)

  Svara
 14. whitemaskgirl

  Hej! Vi kanske har några tips då min har jobbat som bokhandlare av begagnade böcker i flera år. Han säger att faktaböcker oftast har högt andrahandsvärde. Detta gäller inte gamla skolböcker. De har oftast bara ett affektionsvärde. Pocketböcker och skadade böcker samt såkallade kioskvältare brukade de direkt lämna till återvinning. Förstautgåvor av äldre böcker brukade de kunna sälja, främst genom sidor som bara professionella bokhandlare har tillgång till. Bokbörsen funkar att sälja vissa böcker på tex lite ovanligare med eftertraktade skönlitteratur, gamla klassiker. Han märkte även att förvånansvärt många var intresserade av gamla hälso och dietböcker och religionsböcker. När vi rensar ut bland våra böcker hemma tar vi först och försöker sälja de mer dyrbara på nätet. De billigare går direkt till Myrornas. Det som sen inte säljs på nätet ger vi till vår vän som äger antikvariatet.

  Svara
 15. Eva

  Kanske har någon i tråden redan skrivit om att man kan lägga böcker (och tidsskrifter&CD-skivor) i bibliotekens ”Readcycling”-tunnor, på Stockholmsbiblioteken. Har lämnat en del där och hittat en och annan intressant bok, bl a en aktuell kursbok som knappt verkade öppnad. Sålde den på kommission och fick 185 kr. Kanske var jag lite ful där… ;)

  Svara
 16. Johannes

  Fina idéer!

  Jag har ett litet antikvariat på nätet där tanken är att få omsätta bra litteratur till nya generationer. Skick osv är ganska oviktigt (för mig) då det litterära värdet är detsamma. Marknaden håller inte helt med mig dock.. Hör av er om ni vill bli av med böcker, även mot ersättning vid lite finare skick.

  Svara
  1. Anders

   Hej! Till dig som har ett antikvariat på nätet
   Jag har nyligen flyttat och har en del böcker jag skulle vilja bli av med. Där finns allt från kategorin kokböcker nya som gamla. Skönlitteratur och kurslitteratur. Har väl lite funderingar på bokbörsen, men tipset är lite drygt att fotografera varje bok. Men känner ändå att man skulle vilja få en slant för allt. Hur funkar det hos dig?
   Mvh Anders

 17. Eilert Björkman

  Jag är pensionär och förmedlar böcker och annat som går att sända som brev. Jag säljer via tradera.se, Bokbörsen och direkt via min hemsida http://www.farfareilert.se
  Jag lever på min pension och har inget lönsamhetskrav. Min lilla affärsverksamhet är endast ett sätt att utnyttja tiden. Mina uppdragsgivare får därför vad jag kan sälja boken för med avdrag för en krona, som täcker min kostnad.

  Svara

Lämna ett svar