Last Book Standing

I helgen gjorde jag en sista rensning av den studentlitteratur jag drog på mig under min tid på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Rensningen har skett i flera omgångar och de sista tolv böckerna som fick gå denna gång var riktigt jobbiga att göra sig av med. Mycket på grund av att de användes i de kurser jag ansåg vara både roligast och mest grundläggande samt att de innehåller mycket koncentrerad kunskap.

Det är böcker som jag vid mina tidigare rensningar inte riktigt kunnat göra mig av med, men efter att ha suttit och bläddrat i dem under söndagsmorgonen insåg jag att jag knappt minns någonting alls om dess innehåll, att jag inte haft nytta av dem sedan studenttiden samt att jag med väldigt stor sannolikhet aldrig kommer att ha varken tid eller lust att fräscha upp sakkunskaperna med hjälp av dem igen. Och skulle det mot alla odds bli aktuellt så kan jag som tur är faktiskt alltid köpa eller låna nya böcker med ungefär samma innehåll. Därför åkte de nu ut!

Den enda bok jag inte kunde göra mig av med, vilken numera får representera min tid på KTH i bokhyllan, är min gamla rosalila matematiska formelsamling som användes i diverse kurser under hela högskoleperioden och som för alla studenter gick under smeknamnet BETAn. The last book standing.

13 tankar kring ”Last Book Standing

 1. piah

  Tackar för det här inlägget! Nu går jag ner i källaren och rensar ut de sista inredningsböckerna jag har. Kanske en får vara kvar. LBS ;) / *piah*

  Svara
 2. Anne

  Har du rensat ut de gamla tentorna då? =) Jag har två kursböcker/faktaböcker kvar från utbildningen, den ena som går att använda i mitt yrke, den andra ska jag ge till en kollega. Fick min legitimation i somras, och nu i oktober rensade jag ut och slängde tentorna. Föreläsningsanteckningarna har rensats ut i omgångar under ett par års tid, har ett fåtal handouts kvar =)

  Svara
 3. Maria

  Tänkte när jag såg bilden ”BETA kan du väl inte slänga, det är ju som att slänga bibeln”.
  /Hälsningar en som har sparat minst 90% av alla böcker från första klass till högskoleexamen

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, att slänga BETAn är faktiskt lite som att slänga bibeln. Det är nog väldigt få som kan förmå sig till det. Inte ens jag. :)

 4. Christian

  Imponerade att du slängt så mycket och kul att se Blom högst upp i högen. Min är från 1983 och den har jag kvar på jobbet bakom ryggen. Det kändes bra att kunna rensa på så vis att man tar det till jobbet, så länge det går. Annars är det helt rätt att rensa ut sina gamla KTH-papper, anteckningsböcker och tentor så fort man kan, sagt med erfarenheten i ryggen,

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Gunnar Bloms bok påminner mig om ”Sannstaten” (Sannolikhet och Statistik-kursen), vilket var den sista kurs jag hade kvar på KTH och som jag fick kämpa en del med så det var rätt skönt att rensa ut just den boken faktiskt. ;)

 5. Gunnar

  Jag rensade som du ut i omgångar. Det enda jag har kvar sedan Chalmers är kemisektionens sångbok (sliten grön liten sak) samt exjobbsrapporterna från mina närmaste kompisar och min egen exjobbsrapport.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har faktiskt precis samma saker kvar som du dvs Maskinsektionens sångbok (i mitt fall en sliten vinröd sak) samt min gamla exjobbsrapport. Och diplomet såklart! :)

 6. Monika

  Jag har skänkt min Bibel till Myrorna som jag fick när jag konfirmerade mig och jag skänkte även en mycket gammal Bibel efter min biologiske farfar som han fick när han gick och läste som det hette på den tiden och då pratar vi om tidigt 1900-tal. Det gick ganska bra för min farfar var en stor svikare ,Bibeln var egentligen den enda jag hade från honom. Likaså har jag slängt massor med Lyrikvännen tidskrifter och DET trodde jag aldrig om mig själv att jag skulle göra.. böcker kan man låna men svårare att låna gamla ex av Lyrikvännen men jag vill gå vidare och läsa mer samtida lyrik so what the heck tänkte jag ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Trots att jag inte är aktivt troende så skulle det ta emot att slänga eller sälja de två biblar jag äger. Troligen mest pga nostalgi eftersom den ena är full av hälsningar från mina konfirmationsvänner och den andra är en förgylld gåva från mina föräldrar som jag fick vid födseln. :)

 7. CJH

  Kul, jag läste ungefär samma grejer och känner igen de flesta böckerna! Fast som boren maximalist har jag dem kvar. Mattekurserna var inte så kul så Beta har jag bara som trofé för att jag efter 6-7 gånger klarade tentorna i flervarr, tror jag, och hatkursen diff&trans. Formelsamlingen i hållfasthetslära kan jag numera bläddra i av intresse och inte av plikt. Termoboken har jag haft viss yrkesmässig användning för även om den är alltför svepande och teoretisk för att vara till nytta som fackbok.

  Men civilingenjörsjobbet var inte så kul som jag trodde. Det känns som om man förväntas ”avancera” till någon chefs-/projektledningsroll med tiden, och jag vill bara cadda (eller kanske uppfinna, men då ska det vara någon kul bransch, t ex trimdelar till bilar). Helst inte jobba med människor alls. Så eftersom jag är något av en ensamvarg drömmer jag om att skola om mig till maskinförare, lastbilschaffis eller nåt. Kanske ett blue collar-jobb inom den sektor där jag jobbar. Ett jobb där man slipper tidplaner och avstämningsmöten. Sitta och tradea aktier åt mig själv…?

  För titeln civilingenjör har jag ju alltid kvar.

  Svara

Lämna ett svar