Gamla lagar och regler åker ut

Vi har spenderat många timmar tillsammans, även om det var 7-8 år sedan nu. Du har blivit mer och mer inaktuell för varje år som gått och jag har inte tänkt använda dig i framtiden. Ändå har jag haft svårt för att släppa dig. Det känns lite som att slänga Bibeln i soporna, det känns helt enkelt fel fast jag i det här fallet vet att det är det enda rätta. Jag talar om min bok innehållande Sveriges Rikes Lag.

I helgen åkte min lagboken från år 2006 ut. Den har cirka 150 färgglada flärpar/index post-it där jag varsamt skrivit några ord eller hänvisningar för att lättare kunna hitta vid en tidspressad tenta. Inköpet var det dyraste av alla mina studieböcker och jag blir både nostalgisk och lite glad när jag ser den.

Det är ändå inte logiskt att jag sparat boken i alla dessa år. På mitt första jobb efter studierna fungerade den visserligen som stativ till datorskärmen för att få upp den på en mer behaglig höjdnivå. De senaste åren har den dock endast stått i bokhyllan och tagit plats. Med sina knappa tre kilo är detta inget jag vill släpa på vid kommande flyttar och nu fick den ge vika till förmån för mer ledigt utrymme. Det var fortfarande inget lätt beslut, men jag kände att tiden var inne.

Har du någon bok som du har svårt att skiljas från trots att du förmodligen inte kommer läsa eller använda den igen?

13 tankar kring ”Gamla lagar och regler åker ut

 1. Ann-Christin

  Jag känner så väl igen det där med lagboken. Inte så mycket för min egen del men hos folk runt omkring mig vilket inte är så konstigt då jag har varit gift med en advokat (som vägrade göra sig av med sina tre gamla lagböcker från studietiden) och dessutom själv arbetar på advokatfirma. Intressant nog fick jag lite större förståelse för det hela när jag själv började plugga juridik och fästa post-its och flärpar i min egen lagbok…. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tre gamla lagböcker från studietiden låter som närmre 10 kg onödig vikt i flyttkartong om man skulle få för sig att flytta :)
   Herr Minimalist har också haft svårt att göra sig av med just studieböcker, är det nostalgi, pengarna och tiden man lagt ner på dem, eller vad kan det vara? ;)

 2. Sparsessan

  Slängde min lagbok från studietiden nu i somras, såg likadan ut med en massa färgglada lappar i men hur aktuell är den när den är från början av 2000-talet och har jag någon gång tittat i den efter studierna. Nej knappast eftersom den legat i en kartong på vinden.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra gjort! :)
   Det gäller bara att våga ta steget. Jag tror aldrig att jag kommer tänka på min lagbok igen nu när den är slängd. Möjligtvis om jag läser det här blogginlägget i framtiden ;)

 3. Eva

  Tänkte på titeln till detta inlägg. Trodde det handlade om något helt annat och tänkte direkt ”Vad nu, håller de på att kasta ut alla konventioner nu?” ;)

  Funderar nu över vilken inställning ni har till det som är gammalt och till det förflutna. Er rensningsiver kan man ju tolka som att ni är väldigt framtidsinriktade personer. Ni framstår inte direkt som några nostalgiker, gråter inte över gamla kära och bortrensade ting eller verkar grotta ned er i ”gamla goda tider”. Skulle vara intressant att få veta lite mer om hur ni ser på den saken. Vi människor är ju oerhört olika på den punkten.

  Vissa lever mest i det förflutna utan att alltid nödvändigtvis leva sämre, de bara liksom tar inspiration ”baklänges” (och kanske blir arkeologer!), andra har nästan bara nuet i sitt medvetande och tänker varken bakåt eller planerar för mer än högst en vecka i taget och så den extrema framtidstypen som känner tillfredsställelse över att hela tiden leva imorgon redan nu och har skallen full av planer för olika projekt och glömmer det som är direkt framför ögonen. Om man kopplar de olika extrema livssätten och alla mellanlägen till minimalism blir nog minimalismen tolkad och efterlevd på rejält olika sätt. Själv är jag nog mest nu-typen men har blivit lite mer både bak- och framåtlutad sista åren. Fast sådant där är inte lätt att själv se och avgöra egentligen.

  Har jag böcker som är för heliga för att rensas ut trots att jag inte läser dem igen? Nej! Dessa släpper jag utan tvekan.

  Och grattis till barnet som väntas! Framtidstänk! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag försöker och har blivit betydligt bättre på att vara i och njuta av nuet. Tidigare var jag väldigt framtidsinriktad men har insett att man missar så mycket njutning i vardagen och verklig livskvalitet då. Jag strävade tidigare hela tiden framåt, efter nästa målsättning, äventyr, sak etc och missade att resan dit är själva målet, typ :) I samband med att vi får barn hoppas jag än mer på att tränas i och öva på att vara i nuet.

   Personer som lever för det som varit och ”det var bättre förr”, har jag dock svårt för i längden. De jag träffat är personer som sparar på allt som varit i olika lådor och skrymslen, hellre arkiverar än rensar, inte vågar prova nya saker och har svårt med nytänkande generellt. Alla som ”tar inspiration baklänges” som du uttrycker det, är säkert inte så, men flera av dem jag träffat. ;)

 4. Christina Olsson

  Jag har en ”bibel” på drygt 3 kilo om arbetsterapi. Alldeles för tung att hålla. När jag läste i den var jag tvungen att ligga i soffan med knäna uppdragna som stöd bakom. Det ledde ofta till att jag somnade… Den får stå kvar i hyllan till pensionsdagen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lagboken är ju inte direkt någon bok man har i knät för att börja sträckläsa en kväll ;)
   Jag blir nyfiken, hur motiverar du att arbetsterapiboken får vara kvar i bokhyllan till pensionsdagen? :)

 5. Harpsund

  Nu har jag äntligen läst alla inlägg och är i nuet. Fruktansvärt otekninsk men hur gör jag för att prenumerera på inlägg? Grattis till bebis! Ska bli roligt att följa er som småbarnsfamilj. Jag har tre barn i åldern 2-10år och håller just på att rensa ur massor i hemmet då vi flyttar till en liten liten stuga om några veckor. Det är tänkt som en mellanlandning innan jag vill bygga mig ett tiny house on Wheels.

  Svara
 6. K.A.L

  I våras, inför vår flytt tvärs över landet, slängde jag två ”biblar” inom mitt expertisområde, från studietiden. De fanns först inte ens på kartan över saker att rensa ut men när jag väl bestämt mig kändes det så rätt. Och jag saknar dem inte en sekund! Känns som att dessa biblar är ett ypperligt exempel på ”justin case”? Man har tidigare haft så stor användning för dem att det är svårt att tänka sig att man inte skulle behöva dem även någon gång framöver? Men, istället blir man bara lättare i själen, med ungefär bokens vikt ;)

  Harpsund – du tickar i boxen under dina namnuppgifter som krävs när du skriver en kommentar. Den som heter ”Notify me of new comments via e-mail”.

  Svara
 7. K.A.L

  Fast det kanske inte var din fråga ser jag nu… Nya blogginlägg från Minimalisterna menade du kanske?

  Svara

Lämna ett svar