Vägen till en giftminimerad vardag

Ikväll var jag och en vän på en föreläsning med Magnus Kähler som driver bloggen Kemikaliepappan. Jag fick tipset genom Ekomorsan som var på föreläsningen i Borås för en dryg vecka sedan.

Det var två timmar med mycket information kring de skadliga kemikalierna i vår vardag och framför allt i barns vardag. För mig som är nyfiken och påläst på ämnet var det en hel del repetition, men trots det fick jag stor inspiration att fortsätta plastbantningen av hemmet, och se till att göra medvetna och bra val vid våra inköp till den kommande bebisen.

Kemikalieindustrin är den mest lönsamma industribranschen enligt OECD. Företagen tar ständigt fram nya produkter som vi inte visste att vi behövde, som teflonpannor istället för järnpannor, flytande tvål istället för fast sådan. De skapar ett behov hos oss konsumenter som ofta tror att produkterna är testade och godkända vilket tyvärr inte är hela sanningen berättar Magnus. Det finns i dagsläget inget oberoende organ som avgör detta trots att Europa förmodligen har bland den tuffaste kemikalielagstiftningen i världen. Oroväckande och läskigt, eller hur?

Var tredje sekund tas ett nytt ämne fram runt om i världen, det är inte konstigt att myndigheterna inte hinner testa alla nya ämnen som används i produkter och hur dessa sedan påverkas genom den så kallade coctaileffekten. När ett ämne väl förbjuds skapas det små förändringar av ämnet och användningen fortsätter. Ett typiskt exempel som Magnus tar upp under sin föreläsning är alla produkter som numera marknadsförs som BPA-fria och utan ftalater. Tyvärr behöver det inte betyda att produkten är säker. En BPA-fri vattenflaska eller nappflaska kan istället innehålla BPS, som kanske inte är så mycket bättre eftersom ämnet i likhet med BPA kommer från Bisfenolfamiljen, men däremot ännu inte är förbjudet eftersom sådant kan ta flera år.

Vill du veta hur giftiga kemikalier kan påverka foster och barn på kort och lång sikt? Vill du på ett enkelt och pedagogiskt sätt lära dig hur du kan verka för en giftminimerade vardag för dig och dina nära och kära? Bor du dessutom i närheten av Falun så tycker jag du ska ta dig och en vän till den sista föreläsningen som går av stapeln nu på torsdag den 23 oktober.

Missade du turnén för denna gång så finns det en hel del information på samma ämne på Kemikalispappans blogg att ta del av. Vi behöver sprida kunskap om konsekvenserna av för mycket skadliga kemikalier i vår vardag, men även framhäva de fina alternativ som faktiskt finns, något som Magnus var noga med att påpeka. För alternativ saknas inte, men ibland behöver du söka lite djupare för att hitta dem eller betala lite mer.

Hur ser du på kemikalier i vår vardag, är faran överdriven eller snarare bagatelliserad?

9 tankar kring ”Vägen till en giftminimerad vardag

 1. Bella

  Jag läste ”Handla rätt för en giftfri barndom”, Anne Lagerqvist, Christine Ribbing, Karin Wallis och ett av tipsen jag tyckte var bäst, enklast att applicera var att det mesta av kemikalierna/gifterna samlas i dammet hemma och det snabbaste är att torrtorka bort dammet (slänga i soporna som ska brännas). Jag har alltid varit mest orolig just för damm, efter att ha bott i centrala Barcelona och fått problem med lungorna/allergi av alla avgaser…

  Sen gjorde jag en snabb utrensning bland farliga plastleksaker efter att ha läst boken, även om min son fortfarande har mycket duplo (men känner mig någorlunda lugn då det är ett EU-land företag). Sen bytte jag rengörningsprodukter hemma, till grumme, skona etc. Jag har sen mitt barn föddes använt NEUTRAL, det mesta parfymfritt etc.
  Men man kan alltid göra mer…
  Lära sig mer!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också tänkt läsa den boken, inväntar att den ska bli ”ledig” på biblioteket bara. ;)
   Ja, jag tycker alltid man fångar upp något litet nytt på sådana föreläsningar även om de till stor del är repetition numera. De första gångerna man läser en liknande bok, blogginlägg eller hör någon prata kring ämnet så tar man ju till sig vissa väsentliga delar. Nästa gång kanske något som blivit aktuellt i ens liv då, som allt kring bebisar och barn för oss som vi inte alls tog till oss kring eller behövde tänka på för ett år sedan. :)

  2. Susanna

   Just ”Handla rätt för en giftfri barndom” kan vara värd att investera i, den fungerar i hög utsträckning som en uppslagsbok när man skall köpa saker så man (eller åtminstone jag) återkommer till den tämligen ofta.

 2. gurris

  Jag var också på föreläsningen och blev inspirerad att göra en hel del förändringar i hemmet. Idag startade plastbantningen och det känns skönt att vara på rätt väg för att skapa en giftminimerad vardag för oss och vårt barn.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att du också var på föreläsningen! Det vore intressant att höra vad du gjorde dig av med i första steget av plastbantningen och vad som eventuellt fick vara kvar i plastväg.

 3. gurris

  Vi har tidigare rensat bland våra saker, dock inte ur ett giftminimerande hänseende.
  Först och främst gick vi igenom barnets leksaker, det mesta har vi fått i presentväg så vi har inte aktivt valt hens grejjer. Ut med en bobbycar och diverse plastiga småpryttlar. Vi ska också köpa en napp i naturgummi (och en badkarsmatta) Sen åkte allt i plast ut ur köket. också barnets plastiga tallrikar, hen får äta från bambu hädan efter. Vi har inte så mycket kvar, men det känns ok då vi i helgen flyttar till en liten etta. 10 flyttlådor med ägodelar och några möbler är det vi har kvar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här kommer det också bli till att äta på antingen porslinstallrik eller bambutallrik för bebisen, och med ”riktiga” barnbestick istället för barnbestick i plast.

   Jag blir nyfiken med tanken bakom er flytt till en liten etta när ni har barn? Är det för att ni insett att ni inte behöver mer utrymme än så eller är det ekonomiskt betingat?
   Man brukar väl grovt uppskatta en flyttlåda per kvm boende, så då borde ni klara er med 10 kvm då :)

 4. gurris

  Varför vi valt att flytta har med de båda aspekterna att göra. Den här lilla lägenheten känns för övrigt förvånansvärt stor. I vår tidigare så vistades vi knappt i det stora och tomma vardagsrummet och 6 av de 10 flyttkartongerna hamnade direkt i källarförrådet. Det är dags för ett nytt blogginlägg från vår sida så ska försöka författa våra tankar kring flytten :)

  Svara

Kommentera