Ny stimulans för den minsta

Som vi nämnt tidigare har vi ärvt en del bebiskläder men också leksaker av våra syskonbarn. Vi har långt ifrån tagit emot alla leksaker som erbjudits, till stor del för att vi vill undvika mjukplast, men också för att vi inte bor så stort. Fyra syskonbarns leksaker kan lätt bli väldigt mycket till en liten bebis. :)

Eftersom syskonbarnen inte är så många år äldre, har det inte alltid varit de finaste leksakerna som ärvts eller de som har lite längre underhållningslivslängd. Utan snarare rena bebisleksaker som Bebis Minimalist nu 10 månader tröttnat rejält på. Under en period fick vi varje dag vara kreativa och leta på någon ny kökspryl för att hålla henne glad och sysselsatt en stund. Tillslut kände vi ändå att det var dags att införskaffa några väl utvalda leksaker till henne. Vi höll koll på Tradera och Blocket ett par veckor utan framgång och hamnade tillslut på webbshoppen Ekoleko. De har ett stort utbud av giftfria leksaker för barn, precis vad vi var ute efter.

På Ekoleko köpte vi en liten fotboll i naturgummi, en söt bil i trä (se bild nedan) samt sand- och snöformar i rostfritt stål med en tillhörande spade med trähandtag och blad av rostfritt stål.

Bil_tra_ekoleko

Hittills har vi badat Bebis Minimalist i samma lilla plastbalja som vi har när vi tvättar fönstren eller dammtorkar i hemmet. Hon har dock växt ur den på längden för länge sedan och nu även på bredden, och att bara försöka duscha henne i famnen var inte så mysigt i praktiken som i teorin. Vår vask eller handfat är tyvärr inte heller lämplig för sittande bad. Det slutade med att vi köpte en hopvikbar badbalja från Stokke. För oss som bor litet är den väldigt smidig att gömma undan, men blir ändå tillräckligt stor för att Bebis Minimalist ska kunna bada i den flera år framåt om det skulle behövas.

Hopfällbar badbalja Stokke

På Ekoleko köpte vi i samma veva två badleksaker i naturgummi, vilket vi nu i efterhand är otroligt glada över. Badandet har gått från att vara mer bökigt och nödvändigt än trevligt och lekfullt, till en av de roligaste och mysigaste stunderna ihop. Nu i efterhand känns det onödigt att vi försökte vara så minimalistiska att vi inte införskaffade en badbalja och badleksaker tidigare, men så är det att vara minimalist ibland. :)

badbalja_leksaker

Vi köpte för ett par månader sedan en förvaringsmöbler i form av en liten bokhylla från Ikea. Sedan tidigare hade vi redan två röda ”förvaringspuffar” köpta på en annan möbelaffär. Dessa passade perfekt som förvaringslådor i bokhyllan och gör att vi enkelt kan plocka undan Bebis Minimalists leksaker vid dagens slut. Det tar uppskattningsvis 1 minut att samla ihop och lägga ner alla leksaker, filtar och handdukar som varit framme under dagen. Nedan ser du hur bokhyllan med förvaringslådorna ser ut.

Bokhylla leksaker

Hade ditt barn någon favoritleksak när det var kring 1 år och vad var det i så fall? Har du något annat bra tips när det gäller små barn och leksaker?

22 tankar kring ”Ny stimulans för den minsta

 1. camilla

  Att lägga i och ta ur lådor är fortfarande en stor favoritlek för min son: så flingpaket/insert valfri ren förpackning och något att lägga i och ur (skedar, vattenflaska, nappen, en leksak, köksredskap..) funkar jättelänge. Likaså att leka i grytskåpet.

  Svara
 2. Oj

  Två favoritbutiker är Kokobello och Uni (Unibarn), båda dessa butiker har ett väldigt fint utval, tycker jag.
  När vår lilla var runt året gillade hon att leka med bollar av alla slag. Hon fick en ”stapelclown” av märket Brio och den tyckte hon också mycket om, likaså en trähund som man bygger ihop och tar isär, samma märke (tror hundleksaken heter Puck, alltså Brio Puck). Annars är mitt bästa tips bra böcker och musik ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här har vi också en blivande fotbollsfantast, alternativt handbollsspelare, för bollar att ”sparka”, vifta och jaga på golvet är väldigt populärt :)

   Böcker håller jag med om, även om intresset att sitta ner och läsa och bläddra bara håller ett par minuter åt gången. :)

 3. Händelsevis

  Samma sandformar har vi och nu när vi använt dem ett tag kan jag konstatera att de är väldigt mycket bättre än de vanliga av plast. Har vi med dem till sandlådan blir de snabbt populära hos de lite äldre barnen som ser att med våra kan man faktiskt få till formen på kakan :-)

  När vårt lilla gryn var ett år älskade han böckerna Knacka på, Ut och gå och Varför då? Vi läste dem om och om igen i timmar, varje dag. Hett tips!

  Svara
 4. Anna

  Vår 1,5 åring älskar böcker, bäst är Nisse och Nora städar. Annars är alla köksskåp bra, plocka in och ut grytor, riva ut alla bestick och slänga saker i slasken. Det är också roligt att riva ut det man kan nå ur byrån och plaska i bide’en, tur att inte den sistnämnda används… Träklossar tycker han också om, bollen och sångpåsen. Burkar med lock är också en höjdare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror att böcker kommer gå hem även här, hon gillar redan nu att stå vid sin bokhylla och plocka ut böcker och sätta sig i knät, även om man inte får läsa mer än ett par sidor innan fokus har bytts till ny bok eller någon leksak. :)

 5. Caroline Jakobsson

  Min dotter när hon vart runt 1år älskade sin drag tax från Brio,bultbrädan och en grön lära-gå vagn som hon fyllde med diverse och vandrade runt med i lägenheten. Sen vart allt i köket en favorit. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har just fått hem min gamla lära-gå-vagn, men än så länge tycker hon den mest är läskig. Men så går hon ju inte än utan ålar sig bara fram på golvet.

 6. Ekot

  Våra tre barn (och föräldrarna) har älskat Duplo från Lego. Kan varieras, bra att önska sig för roligare att bygga om det finns många delar. Djur, människor och klossar med hjul på sätter igång fantasin

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Både jag och Herr Minimalist ser verkligen fram emot att Bebis Minimalist ska bli äldre och börja kunna leka och bygga med duplo och lego. Det känns dock som det är något eller några år kvar tills dess.

 7. Anna

  Duplo är väldigt populärt (om man kan tänka sig att göra undantag för plast). Först fungerar de som vanliga bilar och sen kan de bygga nya varianter på bilar. Det mest minimalistiska tipset är väl annars att rotera leksaker. Ta undan några och plocka fram dem igen efter ett tag. Våra barn tyckte länge att det var som att få helt nya saker. Nu har nästan femåringen dock genomskådat föräldrarnas knep!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Eftersom vi båda älskat både dublo och lego som små har vi redan bestämt oss för att göra undantag för detta.

   Bra tips att rotera leksaker, vi skulle nog kunna ta undan några redan nu som får komma fram om ett par månader igen.

 8. camilla

  Ja, Briogubben var en riktig favorit och riktigt klurig länge! Liksom böckerna ”Trycka knappen” och ”Alla kläder på”.

  Svara
 9. anette

  Min dotter fyller två år nu men har lekt med duplo minst ett halvår. Först titta hon mest när pappa byggde men nu är det hon som bygger torn o liknande. Så börja så smått redan nu. ( tänker att ni skrev ovan att det dröjer några år…)

  Svara
 10. Moa

  Eftersom jag har ett barn i er ålder (men är inte lika strikt, men tycker er blogg är intressant) så undrar jag hur ni tänker kring julklappar till bäbis?

  Svara
 11. ekomammaistan

  Funderar på vad våra barn hade som favoritleksaker när de var ett år sådär. Minns att draghunden från Brio var en favorit hos båda, träklossar, leksaksspis och att laga mat minns jag att båda gjorde tidigt men det var nog snarare 1,5-2 år. Generellt utvecklas de ju så mycket så mitt tips när ni köper/önskar er saker är att tänka framåt. Tänk på att det är ett helt år till nästa jul!

  Hittade det här inlägget som jag skrev när lillebror var 1,5: https://ekomammaistan.wordpress.com/2014/09/30/basta-leksakerna/ (som jag visserligen vet att du har läst men kan tipsa om igen då det ju var ett tag sedan)

  Svara
 12. Elin-kristen feminist

  Jag minns inget speciellt från 1 år som var poppis men kring 1,5 år var en spis och liten kaffeservis mycket poppis och det leker hon än med nu vid 3,5 år. En liten kaffeservis skulle jag säga är en nästan nödvändig leksak, spis kan man klara sig utan. De brukar älska att servera låtsaskaffe och se en dricka upp det. Det finns fina serviser i plåt om man inte vill ha plast.

  Svara
 13. Alexandra

  Tack för bra tips! Baljan verkar ju jättebra, men har ni kollat upp något kring kemikalier i plasten? Tänkte annars skriva till Stokke själv och fråga, men tänkte att ni kanske redan forskat lite?

  Svara

Lämna ett svar