Bebisens leksaker ur ekologisk synvinkel

Det finns undersökningar som visar att svenska barn har mer än 500 leksaker i hemmet. Och då räknas inte varje duplo-/legobit för sig. :) När vi besöker syskonbarn och vänner så inser vi att denna siffra, som kan låta otroligt hög, förmodligen stämmer på flertalet barn från 2-3 år och uppåt.

Det här är det fjärde inlägget i en serie där vi berättar om hur vi tänkt kring vår bebis och de val vi gjort för att hålla nere kemikalier och tänka på miljön. Övriga inlägg i serien hittar du här:
Bebisens kläder ur ekologisk synvinkel
Bebisens sovplats ur ekologisk synvinkel
Bebisens skötbord ur ekologisk synvinkel

Som vi berättade om i inlägget om bebisens sovplats så köpte vi tidigt bebisens första leksak i form av ett mjukisdjur, Doddi från det ekologiska klädmärket Geggamoja. Båda våra föräldrar har försökt övertala oss att ge våra egna gamla mjukisdjur till vår bebis, men än så länge har dessa fått bo kvar i lådor i föräldrahemmen och kommer så göra tills de istället rensas ut.

Apropå leksaker från föräldrahemmen så hade jag en träspis med diverse tillbehör som jag lekte med som barn. Denna har mina systerdöttrar ärvt och jag kan tänka mig att det är lagom att lämna vidare den till bebis minimalist om ett par år. Jag byggde annars otroligt mycket med lego som liten och även om det är plast, till och med gammal plast från 80- och 90-talet, så kommer vi se mellan fingrarna om bebis minimalist finner intresse i legobitarna. Vilket vi hoppas för då kommer både Herr och Fru Minimalist gladeligen sitta bredvid och bygga med minst lika stort intresse och engagemang. :) Under förutsättning att det inte kommer några nya skrämmande och avskräckande rön kring dessa hårda små plastleksaker.

I likhet med att vi fått en en hel del påsar med kläder av våra båda syskon, har vi även fått påsar med leksaker. Allt som varit böjbar plast har enkelt antingen lämnats tillbaka, till välgörenhet eller slängts, beroende på skick mm. Diverse leksaker i tyg har vi dock valt att behålla. Främst har det rört sig om olika skallror och mjuka böcker som vi låtit gå en vända i tvättmaskinen.

Flertalet av de mjuka leksakerna är gjorda i polyester och jag har läst lite olika rön kring detta. Det tycks vara avgörande vad polyestern i det specifika leksaken har behandlats med, snarare än att alla leksaker innehållande polyester eller polyestervadd är dåliga per automatik. Sen kan de ju helt klart anses vara mindre bra jämfört med andra helt ekologiska material.

Två leksaker i trä har också kommit med i dessa ärvda påsar och de får vara kvar tills vidare även om jag är lite skeptisk till färgen de målats med. Kanske är någon av er läsare mer pålästa vad gäller färg på träleksaker med 10-20 år på nacken?

Ett babygym fick vi ärva och tog gladeligen emot som ni ser på bilden till inlägget. Jag hoppas att vår bebis kan tycka det är lämplig underhållning framöver, kanske under matlagning eller samtidigt som mamma tränar yoga på en matta bredvid.

Eftersom bebis minimalist bara är dryga månaden har leksakerna hittills främst kommit till användning när vi haft besök av vänners barn. Det har dock känts bra att kunna plocka fram en liten låda med diverse leksaker. Oavsett om barnet varit ett par månader eller ett par år så har de hittat saker att leka med.

I framtiden tänker jag att vi regelbundet kommer rensa bland leksakerna. Kanske att vi inför varje jul gör en genomgång för att få plats med nya leksaker som tomten kan komma med. :) Alternativt bara rensar bort leksaker som vi vuxna märker att barnet/barnen inte längre leker med, antingen för en period för att sedan byta ut några leksaker, eller helt enkelt lämnar iväg dem permanent till välgörenhet.

Hur tänker du kring barn i olika åldrar och deras leksaker?

20 tankar kring ”Bebisens leksaker ur ekologisk synvinkel

 1. anni

  jag tänker att det blir svårare och svårare att ha koll ju större barnet blir. Men har själv ibland smugit runt på kvällarna efter att barnet har somnat och tagit bort trasiga/bortglömda leksaker och slängt/samlat till en källarpåse. Nu försöker jag övertala barnet (6 år) att sälja vissa större saker och spara pengarna. Vi köpte FÖRSTA leksaken till vårt barn när han var ca 2 år och hans mor- och farföräldrar ger inte särkilt mycket heller men ändå har jan hur mycket som helst. Kanske inte riktigt de där 500 men ändå…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror det är väldigt klokt att involvera barnet i utrensningsprocessen när barnet är tillräckligt stort för att förstå och resonera med.

   Det kommer nog dröja länge innan vi köper någon leksak till vårt barn, men däremot kommer vi säkert få en del vare sig vi vill eller inte ;) Men det är ju vi som i slutändan styr hur mycket av det vi får som faktiskt ges till vårt barn.

 2. jkr

  Ofta får en presenter när bebisen är nyfödd. Dessa kan sparas oanvända för att ges vidare om de inte passar in. Vi roterar även leksaker för nyhetens behag. Endast 1 leksak framme åt gången som är jobbig att städa (lego, tågbana mm.).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, här om veckan sa jag det här hemma; Jag undrar hur många av de leksaker etc vi fått som ”grattis-till-bebis-present” som egentligen är egna gåvor som bara ges vidare? :)

   Klokt poäng med att bara ha en leksak som har många delar framme åt gången.

 3. whitemaskgirl

  Vi får otroligt mycket leksaker men jag är stenhård på att de ska vara i trä, helst brio då de har bra koll på sina färger eller tillverkade i Europa då träleksaker från Kina visat sig innehålla bly. Inte alla, men vissa. Träleksaker som är äldre än 2007 har jag skrapat bort färgen från och målat med linolja. Var bara en sak så tog ingen tid alls. Av mängden träleksaker vi får så rensar vi ut efter midsommar (då min son fyller år) och efter jul. Det som jag vet är bra skänker vi till sonens dagis, så att de kan rensa ut några av sina plastsaker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad gör du med leksaker du får som inte är i brios träleksaker?

   Klokt att skänka bra leksaker till din sons dagis, det ska jag ha i åtanke när vi rensar bland leksaker i framtiden! :)

  2. whitemaskgirl

   Beror på om det är nytt, gammalt eller tillverkat i Europa. Är det nytt eller tillverkat i Europa behåller vi det efter jag kollat upp att de har alla tillstånd (jobbar med det så är lätt att kolla för mig), jag litar då på att tillverkaren följer lagstiftningen. Är det gammalt rensar jag bort det. Samma sak om det inte är ett kontrollerat innehåll. Allt från Kina rensar jag bort. Utan undertag.

 4. Snålcoachen

  Vi roterade också men genom att vi hela tiden hade hälften av leksakerna i barnrummet och andra hälften i lådor som förvarades i förrådet. Sedan växlade vi ungefär halvårsvis. På så sätt användes alla leksaker och uppfattades ”nya och spännande” istället för att barnet/barnen sitter i ett leksakshav och säger att de inte har något att leka med.

  Svara
 5. ninja

  Fick ett tips av min mamma när vi pratade om leksaker, när barnet blir lite större föreslog hon att vi handlar billiga mekaniska prylar (tex väckarklocka) på loppis som barnet får lov att plocka isär och undersöka. Bra komplement till lego som även jag fortfarande är förtjust i :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som en rolig övning så länge prylarna inte innehåller elektronik eftersom det kan innehålla kemikalier som är farliga för barnen. Jag har hört om förskolor som låter barn plockar isär gamla elektronikprylar som föräldrar tagit dit, men det är absolut inte att rekommendera!

 6. Elin- kristen feminist

  Jag köper gärna trä och bra kvalitet men jag har inget plastförbud och köper även saker av plast. Jag låter även min dotter leka med mina gamla dockor även om jag vet att speciellt en av dem sannolikt är av väldigt dålig plast men är ingen principmänniska. Det jag försöker så mycket som möjligt är att undvika att köpa saker annat än till födelsedagen och julen för då upplever jag att det man köper blir mer igenomtänkt. Vi roterar även leksaker och ibland sorterar jag ut i smyg men för det mesta är jag faktiskt öppen med att jag bestämt att jag vill ta bort en viss sak eller så får dottern välja. I helgen ville hon ha fram sina träklossar som hon hade när hon var kring ett år och då sa jag att då får hon sätta bort duplot så hon bara har en sorts klossar framme. Jag förväntade mig ett utbrott (2,5 år) men hon sa bara OK och plockade ihop duplot i en påse och sedan la vi träklossarna i duplolådan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag insåg att jag inte ens nämnde dockar i inlägget ovan trots att det är en dotter vi fått :) Själv hade jag bara en docka under hela uppväxten och den snaggade jag håret på, och inte en enda barbie fanns i hemmet. Det känns avlägset för mig att köpa en docka till min dotter även om hon med största säkerhet kommer få en av någon släkting vid någon av hennes första födelsedagar ;)

   Det låter klokt att involvera dottern i rensningsprocessen.

 7. Händelsevis

  Intressant inlägg!
  Vi fick, som alla andra, en massa leksaker under sonens första år. Inte minst på dopet och ett-års dagen. Men fast jag tycker att vi har en oändlig mängd leksaker ser jag att det är en bråkdel om jag jämför med många av våra vänner. Så är det ju alltid några som är favoriter och några som aldrig blir lekta med, så var det ju även när man själv var liten.

  Svara
 8. ekomammaistan

  Inser att jag faktiskt skrivit en hel del om leksaker på min egen blogg. T ex https://ekomammaistan.wordpress.com/2014/09/30/basta-leksakerna/ om att vi faktiskt skulle klara oss på himla lite grejer, och https://ekomammaistan.wordpress.com/2014/01/10/alternera-leksaker-och-skapa-mer-plats-i-barnrummet/ om att vi brukar alternera leksakerna. Vi har en hylla i garderoben där vi ställer grejerna. Mitt bästa tips (om än att det dröjer för er) är att det är himla smidigt att kunna plocka fram lite ”nya” saker när det är dags för vabb.

  Jag räknade faktiskt barnens leksaker en gång och kom då upp i ca 200 stycken. Då tycker jag ändå att de har himla mycket grejer. Idag har de fått lite mer, men jag har också rensat lite, så kanske att vi är uppe på max 250. Än så länge märker inte barnen som jag rensat ut (jag rör inte några favoritgrejer utan brukar hålla mig till saker som de inte leker med lika ofta), men det blir spännande att se vad som händer när/om de börjar bry sig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har läst dina inlägg, de är jätteintressanta och bra :)

   Kul att du räknat barnens leksaker, det skulle jag vilja att våra syskon gjorde för skojs skull ;)

 9. spartankar.com

  Hur tänker ni med golvet? Det är troligtvis därifrån som barn får mer skit. En studie visade att katterna är sjukare nu pga av plastgolv. De ligger på golv ovh tvättar sig efter. :-(

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker som så att det golv vi har idag får vara, men jag kommer ha det mer i åtanke vid köp av nästa bostad. Dessutom är noggrannare nu med att dammsuga golvet, men det beror kanske också på att jag är hemma hela dagarna vilket jag märkt skapar mer damm. Det är visst jag själv som är dammråttan! :)

 10. ninnelove

  Hemskt så mycket leksaker jag har inga egna barn
  Men syster som har barn det ska kosta så mycket jag har inte mycket pengar sjukpensionär
  Jag syr mycket själv men dét duger inte då ska de förstöra så säger min syster de är barn
  När jag var barn så förstörde inte skulle aldrig komma på ens göra
  Idag skämmer vi bort våra barn som kungar och drottningar
  Undrar hur de blir när bli vuxna jo de är programmet ung och bortskämd på tv
  Min granne är minimilism hon har inga leksaker mer eller tv eller spel eller mobiler
  Hon har en mobil men inte internet bara ringa
  Och som barnen mår bra de gör mycket DIY när inte leks så antingen skänks det till återvinning

  Barnen mår så bra och saknar inget

  Svara

Lämna ett svar