Det här är ett första inlägg i en serie där vi tänkte berätta hur vi tänkt kring den kommande bebisen och de val vi gjort för att hålla nere kemikalier och tänka på miljön. Vi börjar med bebisens kläder, för att sedan gå in på bebisens sovplats, skötbordet med alla tillbehör som blöjor och dylikt, och därefter leksaker. Kanske dyker något ytterligare område upp längs vägen. Den ekologiska djungeln är djup och fylld med snåriga beslut och vi vill inte komma med några pekpinnar utan bara berätta om hur vi har tänkt och resonerat.
Majoriteten av bebiskläder har vi haft förmånen att ärva. Främst från mina systerdöttrar men också från Herr Minimalist brorsbarn och vänner. När vi fått kläder har det ofta varit en hel påse kläder som vi sedan gått igenom och givit tillbaka alternativt skänkt kläderna vi inte velat ha till Stadsmissionen. Kläder med stora plasttryck har exempelvis valts bort oavsett hur fina, nya och söta de varit.
Vi har tvättat alla plagg i oparfymerat, allergitestat och miljömärkt tvättmedel och använder aldrig sköljmedel. Naturliga tvättmedel som tvättnötter är dock inget vi testat utan vår nivå är att göra bra val vad gäller tvättmedel och använda galltvål på vissa fläckar.
Vi har inte brytt oss om huruvida materialet i kläderna vi ärvt är ekologiskt eller inte utan sett de många fördelarna med att kläderna är begagnade och redan tvättade flera gånger. Vuxnas kläder kan ofta innehålla polyester vilket är en plast som inte är nedbrytbar i naturen, och i min mening inte heller skön mot kroppen. I bebiskläder har jag dock inte sett detta eller andra konstgjorda material i samma utsträckning, utan det flesta bodys och byxor tycks vara tillverkat av bomull, ekologisk eller vanlig. När vi framöver själva köper kläder till bebisen kommer såväl materialval som kvalitet vara i fokus. Förmodligen kommer vi köpa en hel del begagnade kläder av bra märken, som exempelvis Geggamoja, där vi gillar såväl materialval som stilrenheten och att det är ett svenskt företag.
Det som förvånat oss mest är mängden kläder alla tycks ha till sina bebisar. Bilden till inlägget visar i princip samtliga bebisplagg vi fått hittills. Visserligen har vi fått kläder i storlek 50, 56 och 62 samt behöver lite mer värmande klädesplagg än en familj som får en sommarbebis, men vi har lämnat iväg stora mängder till välgörenhet och känner ändå att vi har en gedigen och bra basgarderob till bebisens första månader. Vi försöker ha en stor del neutrala färger på kläderna, även om vi såklart påverkats av vilka plagg vi fått möjlighet att ärva.
Än så länge ryms bebisens kläder i storlek 50 och 56 i en byrålåda, och storlek 62 i en påse i min garderob. Vi tror att vi framöver kommer förvara majoriteten av bodys och pyjamas vid skötbordet i badrummet eftersom det förmodligen är där de oftast åker på och av.
Vad har du för tips och råd att ge vad gäller bebiskläder?
Vi har likt er liknande tankar gällande kläder till bebis. Har en fyra månaders vars garderob i stort endast består av ärvda eller loppisköpta kläder. Mitt bästa tips är att hålla utkik efter ullkläder, detta då ullen är värmereglerande och håller bebis varm och torr. Ull är också bra då det väldigt sällan behöver tvättas. Vi har två ullbodys, två ulleggings, två par ullsockor samt en ullkofta som vi använder dagtid (utöver ytterplagg och nattplagg), mer behövs inte! Övriga plagg ligger mest och samlar damm. Vill man invistera i nya ullplagg så finns prisvärda ekologiska alternativ hos exempelvis Minimundus. Ser fram emot att läsa fler inlägg på temat :)!
Tack för tipset om ullkläder, ska hålla utkik efter sådana om vi behöver komplettera i någon storlek! :)
Håller med johanna om ull. Det är riktigt bra kläder om man bara kommer ihåg att tvätta ullprogrammet och inte 60 grader :)Har provat att handla från nöstebarn och det har funkat bra.
Kul att fler tycks föredra ull, men det gäller att inte bli allt för grötig i amningshjärnan då så ullplaggen råkar åka med alla övriga bebisplagg. :) Jag råkade tvätta en fin ullkofta i 40 grader en gång, den skulle nog passat en nyfödd ungefär. ;)
Geggamoja har bra kvalitet! Andra märken jag gillar som är eko och färgglatt är Liandlo, Duns, Småfolk och Ej Sikke Lej. Jag brukar handla på nätreorna, minst 40% ska det vara. Jag tycker second hand funkar till bebisar, men när de blir äldre så slits kläderna så mycket, och tyvärr blir många bomullsbyxor t.ex hårdare efter upprepad tvättning. Så ser det lite trist ut med bleknande färger etc, fåfängt jag vet ;) men de tre syskonen ärver varandra, så då kan man motivera dyrare märkeskläder tycker jag. För uteplagg älskar jag Didriksons, ej eko men jättebra kvalitet. Många overaller har sömmar som kan sprättas upp i armar och ben så de funkar en säsong till, smart! Lindex Bamse-kläder är också eko, ungarna älskar dom.
Tack för fler tips på bra eko-kläder, ska kolla in dem!
Jag har fått höra samma sak från min syster gällande att kläderna slits väldigt mycket när barnen blir äldre, det vill säga att vi inte ska förvänta oss att ärva så mycket från hennes barn om ett par år :)
Tycker precis som du att planerar man att skaffa syskon kan det vara värt att handla kvalitet på rea som sedan kan användas av flera av ens egna barn.
Det är ju sant att en bebis inte behöver så mycket kläder, men det beror ju också helt på hur ofta man har tänkt sig att tvätta.
Vi gjorde som er ungefär och nu, två år senare funkar det fortfarande! Låna, ärva och begagnat kör vi på.
Mitt bästa råd är att hitta ett fungernade system för växa- och urväxta kläder. Då kan man ta emot allt man blir erbjuden att ärva, köpa begagnat och på rea när man hittar något bra och dessutom låna ut allt man själv inte använder.
Vi har en låda per storlek som vi lånar ut från och samlar i för nästa storlek. Då går det lätt att hitta och inga växakläder glöms bort.
Både ekonomiskt och platssparande eftersom vi nästan alltid har ickeaktuella storlekar på utlån :-)
Vi har tvättmaskin i lägenheten vilket underlättar om vi skulle behöva tvätta ofta, det är smidigt och skönt. Liksom kan ha kläder hängande på klädställningen utan att de är i vägen eller stör på något sätt.
Jag ska försöka skapa något klokt system för kläder som är tillräckligt fina och oslitna som jag vill spara från första barnet till eventuella framtida syskon. Kanske dels något i Google Docs/Excel med förteckning över storlek och antal, men sedan behövs det såklart något fysiskt system också, plaggen försvinner ju inte in i datorn direkt. :)
Så himla bra när man kan ärva! Vi behövde och behöver ärva MYCKET kläder till våra pojkar även om jag i minimalistisk anda vill ha så lite som möjligt. Varför? Bebisar kräks! Magmunnen på många barn mognar i typ fyramånadersåldern men det kan också dröja ett år som det gjorde med vår äldsta. Den yngste är fortfarnade bebis och en riktig kräkis. Nej, dregglisar hjälper inte när det kommer flera deciliter. Det här är alltså inget ovanligt och inte heller en sjukdom och det är därför småbarnsföräldrar har så mycket kläder. Det kan gå åt fem sex plagg per dag. En överraskning för många när de blir föräldrar. Extra jobbigt när det är kallt ute och kläderna måste vara helt torra när man går ut.
Tack för en bra blogg! Inspirerande!
Jag har förstått att det är stor skillnad mellan antalet ombyten per dag för kräkbebisar och de som slipper detta. Vi har gjort så att vi i storlek 50-62 har sparat en påse med några ”reservkläder” som vi inte brytt oss om att tvätta eller ta fram ännu, men som vi kan ta fram om vi skulle få en kräkbebis, kanske måste vi då även köpa ett par ytterligare plagg själva, men så får det vara i så fall. För precis som du skriver, det är ju ingen sjukdom :)
Mitt bästa tips är listor och åter listor. Jag försöker att köpa det mesta begagnat (funkar fortfarande till fyraåringen tycker jag), och för att inte komma hem från loppisarna med plagg vi redan har mycket av så listar jag vad vi har i nästa storlek och håller koll på detta inför att jag går iväg. Vi har en låda i källaren där vi har storlekarna mellan storasyster och lillebror och nästa storlek för storasyster, uppdelade i påsar.
Det låter klokt, jag ska också skaffa mig något system i Google Docs/Excel för att hålla koll på storlekar och plagg som sparas för eventuella framtida syskon.
Jag har hittills varit duktig och lägga kommande storlekar vi fått i plastpåsar med en lapp med noteringar över vilka plagg och hur många som ligger där i. :) Men vill ha något mer bestående system när det är dags att lägga undan plaggen över en lite längre period.
Åh det där är ett problem. Folk ger min son så mycket kläder, även nu så jag kommer hem med ICA-kassar fulla med kläder. Men nu har jag hållit på och rensat ut och rensat ut och säljer för att finansera ullkläder istället. Tänkte köpa från norska Nostebarn. Hoppas då på att kunna minimera min sons garderob till ett minimum.
Man får ändå se det som ett tacksamt problem, alternativt tacka ner och skylla på att man har så mycket i den storleken redan. :) Men klokt sätt att finansiera mer kvalitativa kläder på.
Jag inser att jag nog måste testa ullkläder eftersom det var så många positiva kommentarer kring det.
Intressant! Jag har i.o.f.s. inga tips om bebiskläder och bebisgrejer men vi ska ju i ett års tid försöka att enbart handla kläder som är ekologiska eller på annat hållbart producerade.
http://aktivadagar.com/2014/november/mitt-nya-projekt-bara-handla-klader-som-ar-eko-reko.html
Har i samband med detta noterat att eko-reko-grejer verkar finnas i mycket större utsträckning för bebisar än för vuxna. Man kanske ska få börja livet lite giftfriare för långsam tillvänjning? Sedan står det väl klart att många har mer än de kan hinna använda. Både barn och vuxna…
Kul utmaning att enbart köpa hållbart producerade kläder, lycka till! :)
Jag upplever också att utbudet av framför allt eko-kläder är betydligt större för bebiskläder än till vuxna dito, eller också marknadsförs det hårdare med bebisrelaterade eko-kläder för att det säljer. Man vill ju sitt barns bästa :)
Inga fler bra tips än att precis som ni redan har valt att inte göra: Köp INTE för mycket. Första månaderna har våra bebisar (som inte är bebisar längre) haft body och mjuka ”tajts” / byxor. Tycker att mönstermix och sånt spelar mindre roll – bara det är mjuka kläder som sitter smidigt på. Vad mysigt med bebis btw!! :)