Snål, sparsam eller slösaktig?

Januari månad brukar ses som årets tuffaste månad rent ekonomiskt. Det fick mig att börja tänka kring snålhet, slösaktighet och sparsamhet. Vad kännetecknar egentligen det ena eller andra? Många människor har nog alla sidor fast vid olika tillfällen, situationer och livsfaser. Och det som är sparsamhet för mig kanske ses som snålhet eller slösaktighet för dig. Vissa njuter mycket mer av en spabehandling än det kostar, medan andra ligger på britsen och tänker mer på vad pengarna skulle kunnat sparats till istället för att njuta av stunden.

Det finns saker vi försöker spara in på men det finns också en hel del saker vi medvetet valt att inte snåla in på rent ekonomiskt, och några av dessa tänkte vi ta upp nedan:

Badrumsprodukter. Fru Minimalist använder ekologiska produkter i badrummet som kostar mer än de som finns i matvarubutikens utbud, å andra sidan används inte så många olika produkter och sminkväskan är bland de minsta som skådats. Inte heller när det gäller toalettpapper köper vi den billigaste varianten som är tunt, hårt och river rejält i rumpan :) men håller givetvis utkik efter bra erbjudanden på mjukare och skönare varianter.

Bra råvaror. Vi föredrar att köpa ekologiskt i stor utsträckning, framför allt mejeriprodukter, ägg, frukt och grönsaker. Givetvis tar vi även med oss tygkassar till matbutiken. Vi försöker fylla på lagret av dyrare matvaror när det är extrapris i matbutiken, samtidigt som det gäller att inte bygga ett för stort lager så du inte har koll på vad som ligger längst in i frysen. En vän berättade nyligen om sin svärmor som skulle laga sås på egenplockade kantareller där vännen råkade se förpackningens datummärkning – hösten år 2000 (!).

Frisyren. Herr Minimalist klipper sig hos frisören ungefär en gång per månad. Han får en helt annan känsla i hela kroppen som nyklippt och välfriserad som gör att det är väl värt tiden och pengarna. Fru Minimalist håller sig dock till ungefär en gång i kvartalet, men å andra sidan kostar det något mer per klippning.

Resor. Ni som följt bloggen ett tag vet att vi älskar resor och upplevelser. På de ganska exakta 3 år vi varit tillsammans har vi hunnit med att besöka 12 länder, varav fyra längre resor som varat mellan 2 och 7 veckor vardera. Visst kostar det att resa, men i gengäld har vi fått uppleva otroligt mycket tillsammans, lärt känna varandra på djupet och njutit av resan såväl innan, som under och efter den ägde rum.

Kläder. Herr Minimalist har en bekant som passar på att köpa upp ett lager om fyra par jeans när man får två för 250 kronor på Ica Maxi eller liknande butik. Vi köper hellre ett par jeans för tusen kronor och har dem tills de slits ut eller vi av andra anledningar inte kan ha dem längre. Även materialval i kläderna är viktigt för oss för att kläderna ska hålla färg och form länge, ofta kostar de såklart då lite mer, men hellre få kvalitativa plagg än en stor och välfylld garderob där hälften används sporadiskt.

Tekniska prylar. Vi vill ha riktigt vassa tekniska prylar som håller länge, samt har smidiga och användarvänliga funktioner. Fru Minimalists föräldrar har 4-5 mobiltelefoner, lika många datorer och 3 surfplattor på två personer. De vill ständigt uppgradera sig, göra bra klipp vid erbjudanden och köpa en nyare version när någon börjar bli trög. Vi har istället satsat på en varsin iPhone, en riktigt bra gemensam dator och en iPad. Herr Minimalist iPhone har hållit i drygt tre år och fungerar fortfarande bra även om uppgraderingarna av iOS gör den allt långsammare. Vi säljer dessutom tekniska prylar när vi skaffat en ersättare och de fortfarande har ett bra andrahandsvärde, oavsett om det rör sig om en mobiltelefon eller Kindle.

Generellt sett är vi beredda att betala mer för saker som normalt sett har en lång livslängd. Exempelvis en bra dator, cykel, kameror och kläder, men även upplevelser som ger oss tid tillsammans, för oss närmre varandra och skapar gemensamma minnen för livet.

Vad har du som du väljer att inte snåla in på i livet och varför?

19 tankar kring ”Snål, sparsam eller slösaktig?

  1. johanna

    Just sådana här begrepp har vi diskuterat här hemma en del på senaste tiden. Har försökt förklara för barnen att det kan vara skillnad på snål och ekonomisk, och att saker vi/jag gör i syfte att vara miljövänliga (t ex skölja ur och återanvända brödpåsar, ha tygkassar till affären, gå/cykla istället för att ta bil) kan upplevas som snålhet av andra i och med att de kanske mer ser till den ekonomiska vinsten av det. För mig blir pengarna jag sparar en bonus, men är inte det primära syftet

    I övrigt verkar vi tänka ganska lika när det gäller mat, hygienprodukter och kläder, där vi också försöker att prioritera sådant som är är ekologiskt eller som håller lite bättre. Jag har varit en sådan som shoppade loss på rea, köpte prylar och kläder som sedan inte användes alls, så nu försöker jag att tänka mig för och göra en snabb analys innan varje inköp. Jag är noga med skor också. Brukar investera i ett par doc Martens typ var tredje-fjärde år, och sedan använder jag dem både till vardags och fest tills de havererar.

    När det gäller kultur har jag en liten specialbudget i form av ett konto knutet till en digital sparbössa. Varje gång jag använder bankkortet går tio kronor dit vilket gör att en liten buffert byggs upp så satt jag inte ska behöva missa i fall någon favoritartist kommer till stan. För mig är konserter (oftast) värt pengarna.

    Sedan blir jag alltmer petig med vad jag köper för garn, vilket ju är helt logiskt. Lägger en många timmar på att sticka en kofta, vill en att den ska se fin ut och dessutom hålla.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Vad intressant och klokt av er att prata kring detta inom familjen, sådant gillar jag att höra! Tycker privatekonomi och miljö är viktiga ämnen att diskutera kring när barnen är tillräckligt stora att ta till sig och förstå vad som menas.

      Kul med din specialbudget och roligt sätt att finansiera ditt kulturintresse på! :) Vi räknar oss inte som särskilt kulturella att vi behöver en egen budget för det, även om vi varit på någon stor konsert per år sedan vi träffades. Däremot har jag ett specialkonto i mitt sparande som heter Nya Zeeland som är vårt långsiktiga drömresmål att åka tillbaka till inom rimlig framtid, där sätter jag av 1000 kr per månad.

  2. whitemaskgirl

    Vilket tänkvärt inlägg! Jag själv lägger mycket pengar på mat, ungefär 4500 kr i månaden samt resor. Klipper lugg gör jag själv, odlar grönsaker sommartid (då slipper jag gymmet ) och köper secondhand är väl mina snålgrejer.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Kul att du gillade inlägget! :)
      Är matbudgeten på 4500 kr bara för en person? Det låter mycket men ofta räcker det med att par restaurangmiddagar i månaden samt bra råvaror i matbutiken för att matkostnaden ska rusa iväg.

    2. Madeleine

      Hej igen! Matkontot ligger på tre personer. En vegan, en som äter glutenfritt och en tvååring. Vi har även räknat med hundmaten på det kontot då vi köper färskfoder för hundens hälsas skull. Allt vi köper är även ekologiskt.

    3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Då tycker jag inte att 4500 kr låter som särskilt dyr matbudget per månad. Räknar man in uteluncher och middagar kommer vi lätt upp i över det på oss två, men av de totalt 4000 kr som vi för över till vårt gemensamma matkonto varje månad för att handla i matbutiken blir det nästan alltid över. Där ingår ju dock mycket som inte är mat, som tvättmedel, tandkräm och enklare apoteksvaror med mera. Det är alltid svårt att jämföra sådant där. :)

  3. Cecilia

    För mig är det en oerhört lyx att slippa ha med mig matlådor. På jobbet betalar jag 42 kr för en lunch, vilket ger mig väldigt mycket glädje. Tänker dock att jag ska bli bättre på att följa matsedeln så att jag oftast får äta nya, lagad mat, men är det något jag verkligen inte vill äta så kan jag ha med en låda.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag kan å andra sidan ibland tycka att det är en lyx att ha med matlåda :) Särskilt dagarna i början av veckan när det ofta är helgens rester som får följa med och då kan innehålla lite mer avancerad och vällagad mat än vardagsrester. Men att ha möjligheten att köpa vällagad mat för 42 kr låter helt klart prisvärt jämfört mot normala priser på lunchrestaurang.

  4. minimalist80

    Mycket intressant läsning!

    Utgiftsminimering är nåt jag sysslat med i alla år då räkningar är tråkiga..och skulder -”Den som är satt i skuld är icke fri”, ett gammalt begrepp jag haft med mig i alla år som morot, har aldrig tagit ett lån i hela mitt liv och min plan är att så aldrig behöva göra det i framtiden heller. Sätter man bara upp tydliga mål och vet vart man vill kan man komma hur långt som helst, att ta genvägar är dyrt.. att ha tålamod är guld :)

    Tips, ring runt till försäkringsbolagen vart annat/var tredje år och se om det går att förhandla om försäkringarna samt konsolidera dessa under samma tak för att få ned kostnaderna. Ibland är det helt klart värt att byta bolag, speciellt om ni äger ett fordon. Behovspröva eventuella abonnemang och prenumerationer, är det värt det, om jag kolla om abonnemangen går att göra om då och då för att få ned priset.

    Saker som jag personligen prioriterar att lägga pengar på är:

    * Mat: äter i restaurangen på jobbet alla dagar om året samt äter ofta ute på restauranger på fritiden. Föredrar detta framför att spendera för mig dyrbar fritid på mat/disk. Men visst lagas det mat också men sällan mer än kanske 2-3ggr i veckan.

    * Kläder: Här får det kosta vad det kosta vill när det väl skall investeras, för bra kvalité håller länge!

    * Teknik: Har en ett år ”gammal” MacBook Air 11″, som jag kommer köra tills den rasar eller helt enkelt blir alldeles för långsam, men jag har kunnat ha mina laptops i mellan 4-6år så.. sen är ett bredbandsabonnemang ett måste då jag inte har TV, så det räcker inte med datapotten i mobilabonnemanget när det kommer till streaming av nyheter/youtube etc. Mobilen passade jag på att uppgradera till en iPhone 5S strax efter att 6an lanserade för priserna rasade rejält på den modellen då, räknar med att kunna ha denna åtminstone i 3-4år framöver. (Köper alltid telefoner utan ab. för att kunna hålla de fasta kostnaderna nere)

    * Foto: Då detta är min största hobby, visst har min fotoutrustning nyligen fått en släng av minimalismen också (inte så liten heller), då jag precis sålt av hela mitt Canon system, kamerahus/objektiv/tillbehör.. ja rubbet, har som projekt att under hela 2015 enbart fotografera med min Fuji X100S och börja investera mer likvida medel i att ta fram printar av bilder jag uppskattar i mitt bildarkiv. Har redan börjat ta fram material och gjort lite provbeställningar.

    Tror det är bäst jag rundar av min ”kommentar” här innan den blir längre än erat inlägg :)
    Det här är ett område som går att skriva hur mycket som helst om..

    Trevlig helg!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tack för tipsen och din gedigna och trevliga kommentar! :)

      Jag ringer försäkringsbolagen i princip varje år och förhandlar. Fick i år ner försäkringen med 200 kr mot priset på den årliga faktura som kom. Inte mycket med tanke på att insatsen var ett 5 minuters telefonsamtal så kändes det ändå bra. Likaså har jag försökt få ner priset på mitt mobilabonnemang men det har varit svårare.

      Gällande mat ute vs laga mat hemma så när man bor ihop med någon så kan matlagning bli ett utmärkt tillfälle att umgås och få tid att prata med varandra efter jobbet. Det är en av de bästa sakerna med att haft färdig matkasse som levereras till dörren med recept, förutom att det blev ekologiskt och gott, så slapp vi planera, tänka eller gå iväg och handla, utan fick istället tid att prata med varandra, göra något kreativt tillsammans som lagas från grunden.
      Andra kvällar är det så lätt att stoppa något snabbt i munnen för att hinna träna, eller bara fastna framför varsin skärm efter jobbet.

      Som vi nämnde i inlägget nedan när vi rensat förrådet så skulle vi köpa en kamera för pengarna vi fick ihop. Det blev tillslut en Sony A6000, liten och nätt systemkamera som vi hoppas kan följa med oss överallt och ta finfina bilder på bebis, naturen med mera. :)

      http://minimalisterna.se/forradsrensning-som-blev-en-kamera/

  5. Maria

    Jag bor i Norge men besöker mitt fritidshus i Sverige alla längre ledigheter och åtminstone en helg i månaden, om jag skulle vara riktigt ekonomisk så skulle jag planera mina inköp så att jag köper i billigaste landet. Det mesta är billigare i Sverige men jag gör de flesta av mina inköp i Norge eftersom jag har mer tid till sådant på vardagskvällar än på helger, samt att jag reser med buss och prioriterar att resa med väldigt lite packning (handväska och datorryggsäck) istället för att alltid ha en extra resväska.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Huvudsaken är att man är klar över sina prioriteringar och vet varför man väljer att göra på ett visst sätt. Det är ju inte jätteroligt att spendera sina helger med att shoppa när man väl åkt iväg för att vara ledig. :)

  6. Eva

    Angående klippning… Upplever ni att det är stor skillnad mellan frisörer som tar > 450 kr och de som tar kanske bara 290 kr för en klippning? (Lägre än så är ju svårt att hitta i Stockholm om man ska vara säker på att de betalar skatt eller om det inte gäller elevbehandling.) Priset borde göra skillnad, varför skulle man annars betala mer? Har hittills aldrig betalat mer än 320 kr men märker att frisörerna sällan är engagerade eller kommer med idéer på ny frisyr trots att jag alltid ställer frågor om vad de tycker osv. ”Jag gör bara det du säger att jag ska göra.” Så låter det ofta. Man kan börja undra om det ens är värt pengarna då.

    Annars är jag sparsam med allt men snål med alltför mycket. Börjar inse mer och mer att jag har ett större fattingdomsmedvetande än jag trodde tidigare. Inte bra, har börjat jobba på det. Igår när jag beslutade mig för att utgå från att jag och omgivningen är full av resurser så fick jag plötsligt bästa tänkbara service från människor som var involverade i alla ärenden jag gjorde på stan. Blev förbluffad. Jag påtalade den goda servicen för en kvinna som blev gråtfärdig! Hon hade inte fått uppmuntran på länge. Det verkar som att när givande och tagande är i snurr så händer det saker!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag tycker det är stor skillnad mellan olika frisörer, men upplever inte att det alltid står i paritet med priset. Jag betalar 400 kronor för en klippning och då håller min frisör nästan alltid på i en timme, oavsett om jag gör bara klipper topparna mm eller ändrar frisyren något mer.
      Jag skulle byta frisör om jag hade någon som var så oengagerad som din frisör låter, men det är grymt svårt att hitta en bra frisör som man är nöjd med på alla sätt. Av den anledningen hade jag kvar min frisör i min hemstad när jag flyttade ner till Skåne 60 mil söderut. :) Tills jag tillslut hittade en bra frisör även där efter ett par år.

      Att sprida glädje omkring sig med små uppmuntrande ord till såväl främlingar som kollegor på jobbet kan verkligen göra ens dag och kostar så otroligt lite i tid och energi. Någon som har ett snyggt klädesplagg på sig, någon som är nyklippt eller som i ditt fall ger bra service. Det tar några sekunder och behövs bara några vänliga ord, så kan man ha gjort personens dag eller ibland till och med vecka! Värt att ha i åtanke, vi svenskar är generellt dåliga på det. :)

  7. Lisa

    Gällande mat köper vi gärna råvaror av bra kvalitet, gärna ekologiska.

    Vi snålar inte heller när det kommer till ytterplagg/skor till vårt barn, utan väljer Polarn o Pyret/Ecco; det har blivit ännu viktigare sedan hen började på förskolan och vistas mycket utomhus.

    För min egen del lägger jag gärna lite mer pengar på kläder av god kvalitet. Det behöver inte vara något särskilt märke men jag ratar plagg av exempelvis polyester och akryl. Kan tipsa om att HM:s cashmeretröjor är riktigt bra! Spillde Tippex på en av dem för en tid sedan och trots att tröjan fick en hårdhänt behandling med nagellacksremover och tvätt på 40 grader överlevde den galant ;-)

    Svara
  8. Ann-Christin

    Jag satsar på att optimera det mesta. Vad gäller kläder köper jag få plagg och oftare fullpris än på rea. Jag köper inte de dyraste märkena utan håller mig nog till mellanprisklasen och jag köper en hel del på second hand men jag måste älska plaggen – inget som bara känns sådär kommer över tröskeln. Sen lägger jag mycket pengar på resor men bor oftare enklare och äter enklare för att kunna vara borta mer och längre.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det låter som du har sunda prioriteringar och hittat en lagom nivå som passar dig, samt tycks gå i linje med vår syn. Lycka till med vidare optimering! :)

  9. Tess

    Jag klipper mitt eget hår,
    har det alltid i en lång fläta,
    så det behöver inte bli jämt klippt heller

    Jag flätar håret o klipper av längst ner, sparar både pengar och tid 👌🌞

    Svara

Lämna ett svar