Underhålla och reparera prylar

Precis lagom till första snön i höstas upptäckte jag ett hål i sulan på de finskor jag använder till och från arbetet med följden att de tog in vatten. Eftersom det ändå var dags att byta till vinterkängorna gjorde det inget men nu när våren börjat komma smygande och vinterkängorna återigen blivit lite för varma insåg jag att det är dags att hitta en lösning.

En vanlig metod i den här situationen är att glatt kasta sig in till närmsta galleria eller motsvarande och med gott samvete köpa ett par nya skor. De gamla var ju trots allt trasiga, eller hur?

Skor

Jag valde dock en annan lösning och tog istället en kort promenerade till skomakaren som erbjöd sig att klacka och sula om skorna till en kostnad av 400 kr. Detta kändes riktigt bra med tanke på att de kostade runt 1500 kronor nya, fortfarande är i nyskick på ovansidan och sitter som en smäck på foten. Faktum är att glädjen över att kunna ”rädda” skorna och samtidigt spara in kostnaden för ett par nya var betydligt större än den glädje jag troligen hade känt över att shoppa nytt.

Jag kan förresten känna precis samma glädje då jag vårdar saker. Till exempel då jag rengör all utrustning efter en fjällvandring, cyklopet efter en snorkeltur men framförallt då jag putsar eller fettar in skor. Kanske är det en skada från min värnplikt tidigare i livet, där man tvingades putsa skor morgon och kväll, eller så har jag bara en förkärlek för skor. Oavsett så tycker jag att det är snudd på mysigt att ta hand om sina saker och se till att de håller så länge som möjligt, speciellt om de är av lite bättre kvalitet.

Har du några fysiska saker som du gillar att vårda och för vilka det känns roligare att reparera och underhålla än att köpa nytt?

19 tankar kring ”Underhålla och reparera prylar

 1. johanna

  Jag känner mig ofta löjligt nöjd när jag tagit itu med lagningshögen som alltid är på tillväxt bredvid symaskinen. Det brukar inte vara några stora reparationer utan t ex någon hängare på handduk som har lossnat, några knappar som ska sys fast, nån fåll som har släppt m.m. I och med att det då går ganska fort att få flera saker dugliga igen ger det verkligen en kick (även om det ofta är motigt att komma till skott). Textil (och särskilt bomull) har så stor miljöpåverkan i och med de mängder vatten och bekämpningsmedel som används, så det känns väldigt viktigt att vara rädd om de plagg och textilier man har.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter ju jättebra att ha tillgång till en symaskin för att kunna fixa kläder som gått sönder.

   För vår del så går kläderna sönder extremt sällan så en symaskin skulle aldrig betala av sig ens i långa loppet. Dessutom har jag en tjejkompis som är skräddare och som löser de eventuella problem som uppstår. :)

   Jag kan dock tänka mig att behovet är betydligt större i till exempel barnfamiljer.

 2. saragorefalt

  Senast i morse lagade jag lillans ullbyxor. Inte kan en köpa nya nu när säsongen är på upphällningen. De kommer förmodligen vara trasiga om två dagar igen, någon annanstans, men vad kan det dröja- en, två veckor sen är det så milt att de inte behövs. Har hört att det ska vara milt fram till sommaren nu. Jag skulle också ha klackat och sulat om mina favoriter. Jag har faktiskt ett par kängor som jag fick av farmor o farfar för 32 år sedan (!!! är jag gammal eller !!!), de kostade då 1200 kr, fatta vad dyrt. De använder jag fortfarande för jag har dels inte använt dem varje år (under några år var det viktigt med fashion förstår ni ;)), och dels fixat sulan hos skomakare. Kan inte glädja mig nog åt att de faktiskt finns kvar.

  Svara
 3. Caroline Jakobsson

  Skor är det jag lämnar till skomakaren om och om igen. Annars är det vanliga, knappar, en fåll osv. Det lämnas till sömmerskan, kan inte sy för allt i världen. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är också inne på spåret att ”outsourca” om det blir för krångligt, som till exempel skomakeri. Kan dock tänka mig att jobba upp händigheten vad det gäller att snickra och renovera i ett annat framtida hem. Inom det området finns det dessutom ändå mer pengar att spara. :)

 4. Eva

  Gillar att sköta om allt som är i ull och linne och mina jeans. Ullkläderna vädras och tvättas sällan men varsamt och det är en fröjd att förlänga deras livslängd. En ullkofta är 16 år gammal men numera enbart hemmaklädsel. ;). Virkade en tubhalsduk i naturvitt ullgarn i höstas som jag använt nästan varje dag. Älskar den och får ofta frågor om var jag köpt den. Har gått till skräddare med ett par av favoritjeansen vars blixtlås gick sönder. Nu kan jag fortsätta använda dem…13 år gamla. Låter otroligt men har man ett jeanslager så slits varje par inte så hårt och modellerna är tidlösa.

  Och linnelakanen och linnehanddukarna…är ett kapitel för sig. Detta underbart praktiska, vackra och slitstarka material kan nästan genom sin blotta existens göra mig lycklig när de ligger nymanglade i skåpet.

  Skomakaren var ett bra förslag. Har ju tagit dit skor förr men det händer alltför sällan. Om alla köpte riktiga kvalitetsskor och lät skomakare laga dem skulle mycket onödiga köp av skräpskor förhindras och naturen besparas de gifter som är följden av deras tillverkning. Tack för påminnelsen om skovård!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också upptäckt just ullen på senare år, ett fantastiskt material på många sätt. :)

   Min jeansstrategi var lite lik din fram tills för något år sedan. Då hade jag säkert 15 jeans av olika ålder som jag varvade mellan men av vilka jag gillade max två eller tre stycken. Numera har jag bara ett par jeans (egentligen två men det andra paret använder jag mycket lite) som jag kör tills de dör. De hinner troligen inte bli omoderna i alla fall. :)

   Vi äger rätt lite linne men jag har ärvt en del broderade kökshandukar av min mormor med härlig kvalité. :)

 5. Isabel

  Jag lämnade in ett par skor nyss för att få nya sulor. Det har jag aldrig gjort förut, bara klackat om. Det jag är mest nöjd med är att jag slipper gå i affärer och leta leta leta efter nya skor. Vilken befrielse! Vad mycket tid och beslutsångest jag sparat :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Precis, är man inte en shoppingälskare och tycker sig redan ha gjort ett bra skoval så är vinsten vid omsulning eller motsvarande ändå större! :)

 6. jstenling

  Att fetta in mina skor och se att de åter ser som nya ut. Generellt tycker jag att saker som får snygg patina är härliga att vårda.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det har du helt rätt i, där finns det extra mycket vård- och underhållsglädje eftersom man ofta ser en så tydlig skillnad innan och efter. :)

 7. Anna

  Kul med en bild!

  Jag har också klackat om ett par favoritstövlar samt lämnat in ett par svindyra jeans som sprack i en söm.
  Varför säger man ett par jeans det är ju ett, inte par, par är för mig två :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Javisst, jag tänkte att jag skulle lätta upp bloggen liten med en intressant skobild. ;)

   Bra fråga med jeansen, det kanske är benen som räknas? :)

 8. Samara

  Min bil får jag väl säga, varje år säger mina vänner att jag ska köpa en ny bil. Jaha betalar de eller ? ;) jag besiktar och så är det nåt fel , så det kostar kanske 4000 kr, kompisarna säger att varför kostar du på, bättre köpa en ny bil, man får en bra bil för 10 000.
  För det första så trivs jag med min bil och jag vet att jag skulle kanske få bara 3000 om jag sålde den, skrota är inget alternativ så länge den går bra.
  Men köpa en annan bil för en så liten summa, vad får man då ? kanske nåt man måste börja byta kamrem och andra hemskheter på, jag vet vad som är gjort på min, och det är alltid 2 års garanti på jobb man gjort hos Mekonomen. Den dag jag ska ha en ny bil ska den vara ny på riktigt, alltså max 5 år så den är i verkligt toppskick.
  Nu är min bil 18 år :)
  Min mans bil är 14 år och välsignad, det är nästan aldrig nåt fel ( ta i trä ) ingen rost, på besiktningen är de lika imponerade varje år :)

  Ja det där med jeans är mysko, ” ett par byxor” jaha ok att det är två ben, men en bh då ? det är ju två bröst, ingen säger ett par bh ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som ni har två riktiga kvalitetsbilar eller så vårdar ni dem ovanligt väl. Oavsett så tycker jag ni gör rätt i att behålla dem ni har om de fungerar och uppfyller era behov. :)

   Japp, det där med ”par” är även en utmaning då vi skriver månadens in och ut. Ska vi till exempel räkna ett par skor som en eller två utrensade saker, det är frågan.

 9. Annika

  Grym blogg ni har! Precis hittat hit och snubblade över detta inlägget såhär 3 månader senare. Håller verkligen med om skorna, det är alltid roligare att gå ut i ett par nyfixade skor.

  Har ett annat tips vad gäller datorer. Har en 5 år gammal laptop som redan när den köptes inte var så flashig. Efter 1,5 år så blev den kokhet så fort man använde den och den var såå seg. Köpte då en burk som sprutar inert gas (vad jag förstår luft som inte reagerar med något annat) på clas ohlson som är till för rengöring av kameror och dylikt. In med luften där fläkten sitter och hur mycket damm som helst flög ut! Genom att även tömma datorn på onödiga program etc så blev datorn som ny. Med lite rensning av damm emellanåt så fungerar den fortfarande bra, ingen höjdardator men den fyller mina behov tillsvidare. Mycket nöjd att kunna vänta med att köpa en ny dator tills jag verkligen behöver en ny och inte för att den gamla gick sönder.

  Har ingen större kunskap om datorer så vet inte om att spruta luft kan skada vissa fläktsystem på något vis men har man en dator man gett upp hoppet om är det värt att prova :)

  Svara
 10. Maria

  Huset! Att ha hantverkare springandes i mitt hem skulle jag tycka var helt enormt stressande. Så kände jag redan när jag köpte en sliten bostadsrätt, så jag spacklade och målade och fixade, trots att folk tyckte jag var knäpp. ”Låt proffsen fixa det där, så att det blir bra gjort” sa någon. Det roliga var att när jag skulle sälja den, och mäklaren var ute för värdering, så fick jag höra att det såg bättre ut än de flesta proffsjobb! Nu ska jag lägga om en del av taket på det renoveringsobjekt till hus jag skaffade, och det är så roligt att jag funderar så smått på att utbilda mig inom nån form av bygg/hantverk.

  Svara

Lämna ett svar