Årets fattigaste dag närmar sig

Börjar bankkontot se läskigt tomt ut så här inför årets fattigaste dag? Har julklappar, nyårsbubbel och julrean grävt ett avgrundsdjupt hål i plånboken och på bankkontot, vilket gör att du räknar ner dagarna till löning?

Årets fattigaste dag infaller i år den 23:e istället för som normalt den 24:e januari dvs en dag tidigare då den 25:e infaller en lördag. Om kontot gapar tomt finns inte mycket att göra så här dags mer än att hålla ut, men det går att planera framåt och tänka till för att undvika samma scenario nästa år.

Enligt handeln kostade årets jul 6 800 kr per svensk, det är mycket pengar för ett par dagars njutning. Vi har samlat några tips på hur du kan få en ekonomiskt bättre jul och januari nästa år. Visst går det att springa iväg till pantbanken i sista stund eller öka belåningen på bostaden, men det är inga åtgärder vi rekommenderar.

Långsiktiga åtgärder under hela året:

  • Diskutera inom familjen hur ni ska göra med julklappar kommande år. 2013 hade vi vår första jul utan julklappar, kanske behöver det inte vara så drastiskt men heller inte lika överdådigt och dyrt som tidigare jular.
  • Måste ni verkligen äga en eller kanske två bilar eller skulle ni kunna åka mer kommunalt eller vara med en i bilpool? Alla som någon gång ägt en bil vet hur mycket det handlar om en vana att ta bilen istället för alternativa färdmedel.
  • Se över avtalen på månatliga kostnader. Har du bra el-avtal, prutat på bolånen och använder det utbud av tv, musik, telefoni och internet som du betalar för?
  • Läser du verkligen alla tidningar du prenumererar på? Säg upp prenumerationen och prova att läsa dem via nätet under en period för att se hur det känns. Som vi berättat tidigare varken läser eller ser vi på nyheter och behöver därmed ingen dagstidning.
  • Spara pengar inför kommande jul redan i början av året, lägg undan ett par tusenlappar varje månad avsedda för julfirande på ett särskilt konto med bra ränta.
  • Börja ta med lunchlåda till jobbet ett par dagar i veckan och tänk till en extra gång innan du köper take-away till middag. Det går enkelt att laga godare maträtter betydligt billigare.

Kortsiktiga åtgärder sista dagarna innan januarilönen:

  • Ät ur frysen och kylen. Ofta döljer sig mer än vi själva tror där i.
  • Passa på att utforska de gratisaktiviteter som finns i er närhet istället för att betala inträden och biljetter.
  • Våga sälja julklappar du fått men inte gillar. Ändå bättre är förstås om du med gåvan fått ett förseglat kuvert med kvitto så du kan lämna tillbaka prylen till ordinarie pris istället för att vända dig till den betydligt billigare andrahandsmarknaden.

Vilka är dina bästa spartips på kort och lång sikt?

16 tankar kring ”Årets fattigaste dag närmar sig

  1. bella

    I år köpte jag julklapparna till mitt barn i oktober. Varför vänta? Jag levde snålt i november så julen betalades med den lönen så jag kunde använda decemberlönen under nyårsresan/januari.

    Mina bästa tips är att betala sig själv först, till sparkontot. Jag försöker öka spardelen varje år och alltid när jag fått löneförhöjning hamnar det på sparkontot. Sen tror jag det är positivt med mål, så man vet vad man vill göra med pengarna eller hur man skulle vilja förändra sin livsstil. Då blir det roligare att spara. Vare sig målet är en årslön på banken, en resa eller jobba mindre.

    För mig har månadsutmaningar fungerat väldigt bra, t.ex. en månad utan shopping, en månad utan att äta lunch ute, en månad utan att fika, en månad utan att gå ut på krogen (om man nu gör det mycket). Använder även månadsutmaningarna för att bryta ovanor, en månad utan hiss (gå i trappor), en månad utan godis/chips.

    Jag handlar en gång i veckan efter lista och försöker sätta ihop en veckomeny. Bara det att tänka över vad man ska handlar och låta bli det som inte är nödvändigt. Hälften av varukorgen brukar bestå av onödig vardagslyx annars, typ chips, godis, läsk etc

    Tills sist så tror jag man borde tänka över hur man lever, hur man vill leva. Jag väljer att bo i en liten hyreslgh centralt så jag inte behöver bil. Har inga lån och låga utgifter. Min treåring behöver inte ett eget rum trots att många verkar anse det. Att anpassa sig och hitta en nivå där man är nöjd. Jag lever gärna ekonomisk för att kunna spendera semestern i mitt barns andra hemland. Sparar pengar till det året om.

    Jag såg ”prylar ut, kärlek in” på UR och då insåg man ganska snabbt hur lite saker man klarar sig på. Han sa att 100 saker för att leva ok (inkl. säng, kylskåp, köksbord, stol, etc). 100 till för att det är bekvämt.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Jag tror också att det är jättebra att ha mål med sitt sparande, liksom att ha sparande specifikt för exempelvis resa, julkappar eller liknande.

      Månadsutmaningarnas fördel håller jag verkligen med dig om! De får mig att prova på en ny vana jag skulle vilja etablera eller bryta en dålig vana. En månad kan jag stå ut, jag ser liksom slutet redan innan jag börjat, och i efterhand kan jag inse att det var ju faktiskt ganska bra ändå med den nya vanan eller utan den dåliga vanan. Den insikten hade jag inte kommit till om jag inte vågat prova en månad.

      Det handlar väldigt mycket om inställning och att våga stå för sitt val och känna sig nöjd med det. Det är lätt att följa normen utan att egentligen fundera på varför och vad jag själv vill. Kul att höra att du vågat välja din egen väg och tycks trivas med det! Vi imponeras lite av personer som lyckas bo litet med barn eftersom vi själva gärna skulle vilja göra det i framtiden ;) samtidigt som vi ser hur ”kaosartat” det har en tendens att bil med alla barnsaker och leksaker på liten yta.

  2. Bella

    Jag igen;) – Jo, jag tänkte på nått ni skrivit om tidigare om hur mycket en vara kostar i tid. Jag brukar tänka – är jag beredd att jobba en dag, en vecka, en månad för att kunna köpa det här? Eller vill jag hellre ha den här nya prylen (tv:n/datorn/ipaden) eller ha en vecka till semester i sommar och njuta av att göra ingeting. I det flesta fall väljer jag nu mer tid att vara med mitt barn…

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Utöver att vad tiden kostar kan få dig att tveka inför ett köp, så har vi skrivit två ytterligare inlägg på liknande tema. Där vi i det ena tar upp frågor du kan ställa dig när du står inför valet att köpa en pryl, exempelvis var ska den förvaras, hur ofta kommer jag i realiteten använda den, vad kan jag lägga motsvarande summa pengar på?

      http://minimalisterna.se/gladjen-av-att-avsta-fran-kop/

      Men också den dolda kostnaden av förvaring av alla dessa saker vi äger. Om jag förstått dig rätt så har du dock ingen dold kostnad av förvaring ;)

      http://minimalisterna.se/dolda-kostnader-for-forvaring/

  3. Eva

    Man kan ifrågasätta om frysen behövs året om. Vid kyl- och frysstädning i november så åt jag först frysen tom. Sedan testade jag att bara slå på kylskåpet och se om frysen behövdes. Mycket förvånad märker jag två månader senare att jag bara tänkt på dess existens tre gånger; två gånger har jag inte kunnat köpa det stora paketet med frysta fisken jag tänkt och en gång inte hamstra fler paket än som skulle tillagas samma dag. Problem? Nej. Beror på hur många man är i hushållet och matvanor förstås. Men att ha igång en energislukande elva år gammal frys året om är ej livsnödvändigt. Elräkningen blev direkt 40% lägre. En liten besparing men många bäckar små…

    Bellas tänk och livsstil är för övrigt sympatisk. Men folk som inte förstår sig på det uppfattar det som livsförnekande fastän det är mer medvetet och intentionellt än den livsstil som blir automatisk om man aldrig frågat sig vad man verkligen vill med sin tid och energi.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Imponerande att leva utan frys. Vi har ofta en hel del plockade bär i vår frys liksom matlådor till luncher på jobbet.

      Jag håller helt klart med dig om din kommentar angående Bella. Det är otroligt många som bara lever efter ”normen” och hur det bör se ut. Att så snart barn kommer in i bilden så kommer bil och hus som två dyra paket på posten för att ”så gör alla andra”.

  4. johanna

    Jag har via min bank en digital sparbössa som gör att varje gång jag betalar något med bankkortet så sätts 10 kr på ett särskilt konto. Det är min kulturbudget nu när jag pluggar, så att jag inte ska gå miste om t ex konserter med favoritartister. Det skulle man ju istället kunna ha som sitt sparande inför jul för det är inget man direkt märker av, man ändå blir det en del på ett år. Men en fråga till Fru Minimalist ang sparande: nog menar du att sätta undan hundralappar per månad till julfirandet och inte tusenlappar? :)

    På matfronten slår jag ett slag för att äta soppa, som är billig mat och som kan göras mycket åt gången. På ett kilo ekoärtor och några gula lökar kokar man massor av vegoärtsoppa för väldigt lite pengar. Och man kan skippa dyra salladsgrönsaker (som ändå inte är så roliga den här årstiden) och odla egna groddar.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Smart idé, vilken bank är det som har den bra tjänsten?

      Jag menade faktiskt att sätta av ett par 1000 lappar. Om det kostar 6 800 kr per svensk så behöver ett hushåll med två vuxna och två barn sätta av drygt 1 000 kr per vuxen och månad för att få ihop till kostnaden för hela julen.

    2. johanna

      Oops! Ja, nu förstod jag uträkningen. Sorry! Jag tänkte 6800 per hushåll, det var därför jag inte fick i hop det. Jag tyckte det var mycket bara det, tror knappt vår familj på fyra kom upp i det sammanlagt, klappar och mat inräknat. Men då stämmer det ju så klart med tusenlappar…

      Jag har Nordea som bank. Man kan välja summa själv utifrån tillgångar och spariver. Det är riktigt bra och ett alternativ till sparbössan med tior jag brukade spara på den tiden som man betalade med riktiga pengar. När jag var runt 20 betalade jag alltid Roskildebiljetten i mynt! :)

  5. Edward

    Jag öppnade ett sparkonto förra fredagen och har hittils puttat in 1600 kr. Pengar som annars hade gått till nån ny parfym, tröja, kanske något restaurang besök, o.sv. Känns bra med en buffert, som att ta hand om sitt framtida själv. Nu är jag student så det är en stor summa för mig.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ett bra tips är att sätta över pengar du varit nära att konsumera på något på ett sparkonto eller liknande istället. Det kan bli intressant att se hur mycket det kan bli på en månad. Med dagens bankappar går det ju snabbt och enkelt att föra över pengar.

  6. Helena/Ett Eko

    Vi använder en lådcykel som alternativ till bilen. Dyr i inköp, men ingen bensin, skatt, försäkring, dyra reparationer mm som för en bil. Med den, vanliga cyklar, cykelkärra, buss och samåkning klarar vi oss med en bil på landet och siktar på att klara sommaren helt utan bil. De pengar vi sparar räcker gott och väl för att hyra bil någon gång och ta taxi någon gång. Bilen är en stor utgift om man slår samman alla olika kostnader.

    Svara
    1. Herr Minimalist

      De där cyklarna (eller motsvarande) har jag sett när jag besökt Holland ett par gånger. Alla cyklar runt med sina barn sittandes i en liten låda längst fram på cykeln. Har själv funderat på om det kunde vara ett alternativ. Tack för tips! :)

  7. Fru Minimalist Inläggsförfattare

    I jämfört med en bil måste en lådcykel ändå vara billig även om jag inte vet vad den kostar :)

    Vi äger ingen bil och precis som du skriver så resonerar vi som så att de gånger det känns oerhört jobbigt att inte ha bil, kan vi faktiskt unna oss att betala för en taxi alternativt hyra en bil.

    Svara
  8. Marianne

    •Spara pengar inför kommande jul redan i början av året, lägg undan ett par tusenlappar varje månad avsedda för julfirande på ett särskilt konto med bra ränta.

    Konton med bra ränta för småsummor? Det finns väl inte?

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Beror på vad man menar med ”bra ränta” och ”småsummor”, tror du kan få 6,5-7% på vissa konton (nu i december 2017). Visserligen hos bolag utan insättningsgaranti, men är det bara småsummor kanske det är värt risken. ;) Hos den typen av bolag brukar maxgränsen för vad varje enskild person får spara vara 50 000 kr.

Lämna ett svar