Sälj inaktuella saker direkt

Vad gör du med saker som börjar bli inaktuella eller för vilka du funnit en ersättare, men som fortfarande har ett andrahandsvärde? 

För några veckor sedan köpte vi en MacBook Pro. Köpet eliminerade inte bara behovet av att ta med oss jobbdatorerna hem på kvällar och helger utan även behovet av vår iPod Touch 4G 32GB. iPoden har vi tidigare haft inkopplad till vårt ljudsystem för att spela musik från Spotify och min favoritwebbradiostation www.di.fm. Men så fort MacBooken var på plats var det betydligt smidigare att använda denna för samma ändamål.

För några år sedan hade jag garanterat tänkt att man vet aldrig när jag kan tänkas behöva iPoden igen och troligen låtit den stå kvar på TV-bänken alternativt lagt den i en låta för säkerhets skull. Med följden att denna inte längre haft något andrahandsvärde när jag ett par år senare får tummen ur och bestämmer mig för att sälja den. Några bra historiska exempel för min del är min snordyra gamla Sony MD-spelare, Apple iPod Mini, GameBoy Color, två fristående datorskärmar som alla donerats till välgörenhetsorganisationer eller slängts för att jag väntat för länge med att sälja.

Någorlunda vis av erfarenhet agerade jag helt annorlunda idag och la i samma stund vi fått hem MacBooken upp iPoden på Blocket. Inom ett dygn hade jag sålt den för 1000 kr. Riktigt bra med tanke på att jag köpte den i USA år 2010 för drygt 2 000 kr. Hade jag väntat något år hade jag troligen inte fått mer än ett fåtal hundralappar för samma iPod eftersom värdet på teknik numera har ett halveringstid i stil med grundämnet Radon.

Beslutet att sälja snabbt resulterade i en riktig win-win för mig, nya ägaren och naturen:

 • Jag fick tillbaka en del av inköpskostnaden och eliminerade något onödigt ur mitt liv
 • Den nya ägaren fick en bra pryl till ett bra pris som förhoppningsvis fyllde ett behov
 • En sopstation (och naturen) slapp ytterligare en giftig sak att ta hand om (tills vidare)

Har du något (inte bara teknik) liggandes i någon låda som du inte längre använder men som fortfarande har ett bra andrahandsvärde som du egentligen borde sälja? Vad hindrar dig från att ta action redan idag?

14 tankar kring ”Sälj inaktuella saker direkt

 1. Eva

  Rekommenderar att kolla efter fortfarande aktuella kursböcker att sälja. Jag lämnade in flera stycken på Campusbutiken (finns säket liknande på de flesta studieorter) och sålde alla trots att de var mellan fem och tolv år gamla. Fick tillbaka 50-80% av inköpspriset (nypris!).

  Om jag får något för min välfungerande stereoanläggning med CD från 1989, för datorn från Dagens Nyheter från 1995, och för två Nokia 3310, varav en med fungerande batteri är väl tveksamt, än på ganska länge i alla fall… Möjligen kan min fungerande och numera åter designmässigt högaktuella och supersnygga kasettbandspelare med radio från 1984 ge hela inköpspriset tillbaka. Men den pryder mitt kök och är inte till salu! ;)

  Svara
  1. Amelia

   Jag är intresserad av din Nokia 3310, den med fungerande batteri ;) Vill du sälja den? :D

 2. hallar84

  Det är smart att sälja saker efterhand som man inte behöver. Känner igen det där med MiniDisc spelare. Även Palmpilot blev aldrig någon höjdare. Tror även att man nog får tänka igenom sina inköp om man verkligen behöver dem. Själv våndas jag över inköp av en skivstång till hemmagymmet för benböj. Detta samtidigt som mina ben blir smalare och smalare.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Palmpiloten var på rätt spår med tanke på hur bra smartphones säljer idag. De var kanske lite för tidiga alternativt hade inte tillräckligt bra design på sina grejor misstänker jag. :)

   Hemmaträningsutrustning är nog en av de vanligaste grejorna som bara blir stående hemma. :)

 3. Amelia

  Jag bytte säng i sommar från en 140 cm bred dubbelloftsäng till en vanlig 90 cm som står på golvet. Den loftsängen står fortfarande kvar, nedplockad och lutad mot väggen. Kanske borde ta tummen ur röven och sälja den nu, hehe.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   DO IT! Nu i mellandagarna har folk dessutom mycket tid att hitta sängen på Blocket eller motsvarande och dessutom hämta den. :)

 4. ekomammaistan

  Jag borde verkligen sälja min ipod… Maken sålde sin när han köpte ny smart mobil och började lyssna på musik i mobilen. Jag har inte riktigt tagit det steget än och det är nog därför som jag sparat ipoden, men jag använder inte den heller utan lyssnar helt enkelt inte på något istället. Dumt helt enkelt. Hade faktiskt inte tänkt på det på ett tag men fick upp tanken igen nu, tack!

  Sedan har vi också en gammal mobiltelefon liggande i en låda. Jag vill absolut sälja den, men där är vi oense för maken tycker att den är ”bra att ha” som reservmobil i fall att någon av våra skulle gå sönder. Nu har han i och börjat jobba efter sina studier och då fått jobbmobil, så jag borde ta upp frågan på nytt.

  Annars är jag ganska bra på att sälja av saker när behovet försvinner tycker jag. Undantaget är väl att jag försöker att anpassa en del efter säsong. Jag har t ex en del säsongbetonde mammakläder och även barnkläder som jag inväntar våren för att sälja.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hade länge inte bara en utan två reservmobiler som jag numera gjort mig av med. Skulle jag mot alla odds behöva en så kan jag troligen låna av IT-killarna på jobbet alternativt av någon nördig kompis. :)

 5. Eva

  Amelia: Ditt intresse för min gamla trotjänarNokia ledde till oväntad reaktion. Det rationella minimalisttänket försvann ut genom fönstret. Ursäkta, men jag vill ha den kvar! ;) Den är extramobil och står redo om den nya tillfälligt pajar. Som du nog vet går ju inte den gamla pålitliga Nokian sönder i första taget. Den andra 3310:an utan batteri fungerar också men displayen är så krossad att den blivit nästan helt blind. Den ska jag låta få dö värdigt = återvinnas. Oj, vad känslomässig jag blev nu. Gamla gosenallar…

  Svara
 6. Metamorphosis

  Det där med att sälja kurslitteratur kan jag skriva under på! Otroligt skönt att få igen iaf lite för böcker jag är färdig med och som jag vet med mig att jag inte kommer att läsa på någon frekvent basis (=behöver jag ngn gång läsa dem igen är det bättre att då låna senaste upplagan på bibblan)

  Svara
 7. Pingback: Göra av med | Anmaja

Lämna ett svar