3 tips och råd inför jul

Adventsfikor, julstädning, luciafirande, julfester, julpynta, julavslutning, klä granen och griljera skinkan, kalendern blir lätt fullsmockad veckorna innan jul. Att då dessutom behöva ge sig ut bland tusentals andra stressade människor för att hitta den där perfekta julklappen till var och en i familjen, kan göra att julen inte alls känns lika välkommen. Dessutom är det ju allmänt känt att baksmällan kommer i januari med årets fattigaste månad.

Måste det verkligen vara så? Med mindre än två månader kvar tills ovannämnda aktiviteter drar igång har vi sammanställt några tips för att råda bot på hetsen genom att planera och ta action redan nu under hösten.

 • Fixa julklappspengarna. Gör en ordentlig höstrensning i hemmet, både vad gäller kläder och prylar, och sälj av dessa med hjälp av tjänsten Sellpy. På så vis får du in pengar utan att behöva lägga ner tid eller jobb själv. När du väl kommit igång med rensningen i hemmet brukar det ge mer energi än det tar, win-win! :) Första steget är att gå in på Sellpy och beställa påsar att fylla, medan du väntar på att de ska komma börjar du rensningen. Bilden nedan visar ett par saker som vi lämnade i vår senaste Sellpy-påse och på bilden till inlägget ser du den välfyllda påse som nyligen lämnade vårt hem. Hinner inte sakerna säljas innan jul blir det kanske en välkommen och bra start på det nya året istället. :)
Några av sakerna vi rensat ut och tagit hjälp av Sellpy att bli av med i höst.

Några av sakerna vi rensat ut och tagit hjälp av Sellpy att bli av med i höst.

 • Köp begagnade julklappar. Bara för att något säljs på andrahandsmarknaden behöver det inte vara slitet eller ens använt. Att leta julkappar på Tradera och Blocket kan verkligen löna sig ekonomisk. Barn bryr sig knappast om ifall någon annan lagt pusslet innan dem eller att kläderna inte kommer direkt från affären. På Sellpy Market kan du köpa saker second hand online till fast pris, vilket gör att du vet vilket pris du betalar och kan få varan snabbare än när du behöver vänta till datumet för en auktions avslut.
 • Skippa julklappar. Gör som vi och skippa de traditionella julkapparna. Som vi berättat i inlägget ”Dags att köpa julklappar” kör vi numera julklappsspel inom båda våra familjer. Det kräver visserligen inköp av två julklappar av förbrukningskaraktär för ca 100 kr styck, men inte mer än så. Har ni inte testat detta koncept tidigare år är det bra att ta upp ämnet till diskussion och planera inom familjen redan nu, och inte i mitten av december när några familjemedlemmar redan köpt julklappar. Barnen i familjerna får fortfarande julklappar.

Vad är ditt bästa tips för att slippa julstressen? Och har du köpt eller fått en begagnad julklapp någon gång? :)

21 tankar kring ”3 tips och råd inför jul

 1. Anni

  Angående julklappar så gör vi vuxna så att alla köper en julklapp till ett visst värde och sen sätter vi klapparna i en säck och alla får ta en. Vi firar ofta med mostrar och kusiner så vi är ganska många. Det är roligt för då blir det ju faktiskt en spänningsmoment då man öppnar då man verkligen inte vet vad paketet innehåller. Eftersom gåvorna ska passa alla brukar det vara praktiska saker, t.ex brandfilt eller nåt ätbart.

  Till barn och partners köper vi några ”riktiga” julklappar.

  När det gäller julstädning gör jag bara en vanlig städning. Känner att det är knäppt att göra en jätte grundlig städning på den tid på året då man är tröttast, mest stressad och mörkret gör att man faktiskt ser rätt dåligt. Nä, julstädning kan man göra på våren då vårsolen gör att man verkligen ser var det är smutsigt.

  När det gäller julmat köper vi rätt mycket färdig mat. Vi gör några saker själv, t.ex bakar bröd och pepparkakor, men tycker att det är onödigt att stressa ihjäl sig för att allt ska vara hemlagat. Dessutom brukar vi be gästerna ha med sig vissa maträtter, nån tar dricka, någon sill o.s.v.

  Överlag går jag på regel att det ska vara roligt. Om man inte gillar att baka,gör inte det. Om man vill ha ”hemlagade” kakor kan man ju köpa på en julmarknad.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klokt tänkt gällande städningen. Har heller aldrig riktigt förstått det där med storstädning just inför jul, men är uppväxt med att ALLA kökslådor och skåp rengörs och alla saker gås igenom och plockas ur, torkas rent och ställs tillbaka. Kanske har vi inte behovet för att vi dels inte har lika mycket saker eller upplever att det blir så stökigt eller smutsigt.

   Ni verkar hålla firandet på en lagom och harmonisk nivå! :)

 2. Johanna

  Jag har börjar med att köpa ”paket” hos olika hjälporganisationer yill alla över 18 år. Nytt för i år är att lillasyster kommer få välja en aktie :) Visst det kommer kosta mig en del (familjen är stor) men då vet jag att alla pengar kommer att göra nytta. Och förhoppningsvis blir lillasyster intresserad av sparande!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jättebra att ge bort en aktie! Hoppas hon blir intresserad, det kan ju vara jättekul! / Från en aktiefrälst :)

 3. Lisa

  Jag jobbade extra på en stormarknad under julen när jag gick i skolan. Det var väldigt ”nyttigt” att uppleva julstressen på nära håll- jag fick i unga år en bra insikt i tokigheterna att spendera massa pengar och stressa sönder sig i syfte att skapa en ”perfekt jul”.

  Sedan jag bildade familj själv försöker vi aktivt minska på antalet julklappar- upplever att barnen blir stressade av för många paket. Jag och min man byter inte julklapp längre, där slipper vi ett stressmoment ;-)

  En sak som det pratas om och ”tävlas” i bland de med barn är adventskalender i form av 24 paket. Vansinne enligt mig, en stressfaktor som heter duga. Våra barn tycker om att läsa så de får varsin Pixibokskalender istället.

  Vi köper färdig pepparkaksdeg om barnen vill baka; det är precis lagom ansträngning.

  Julkort skickar vi, men inte ”specialjulkort” med bild på barnen; det blir extra jobb med att ta kort, beställa etc. Och ingen annan än morföräldrarna är intresserade av bilder på våra barn ;-)

  Julgardiner och juldukar existerar inte i vårt hem. Inte heller massa tomtar. Vi satsar på en fin julgran istället, med pynt vi fyndat på second hand.

  Sen har vi inställningen att allting behöver inte vara ”färdigt” innan jul. Det går utmärkt att göra knäck i mellandagarna som en mysig aktivitet.

  Svara
  1. Eva

   Smart tänkt det där med att julen inte måste vara färdig innan jul. Det kan ju bli ett kul firande genom att man gör juliga saker tillsammans under själva julhelgen och inte bara sitter på sin bak och äter det man stressat ihop veckorna innan. Kan tänka mig också att det möjligen blir lättare att umgås med släktingar man kanske ser sällan om man kan fokusera på en aktivitet. Att bara vara och vara social utan yttre ramar är svårt för vissa och det dricks då, kanske som kompensation, mer alkohol och uppstår lättare konflikter.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilket bra och nyttig lärdom. :)

   Här kommer också enda ”bakandet” att bestå av pepparkaksdeg. Håller med om att det är lagom ansträngande aktivitet som både är mysig och god. :) Och trots att vi numera har barn blir det inga julkort här heller. Förra året gjorde vi ett julkort som vi skrev ut på jobbets skrivare och skickade till mor- och farföräldrar, det kändes lagom avancerat. :)

   Håller helt klart med om att allt inte behöver vara klart innan. Vi brukar medvetet spara vissa saker som vi gör i mellandagarna då vi ofta stannar några dagar hos mina föräldrar. Istället för att göra allt hemma där vi ändå inte spenderar så mycket tid.

 4. Händelsevis

  Vilken tur att ni skrev detta inlägg, nu har vi spenderat 10 min på att bestämma julklappar till alla familjemedlemmar samt julkortsmotiv :-) så nu är vi förberedda tidigare än någonsin!
  Vi brukar mest köpa mat/godis, presentkort eller något välgörenhetsrelaterat i julklapp om vi inte har något väldigt speciellt uttänkt. Mat o pynt i moderata mängder eftersom vi aldrig är hemma på jul.
  Tycker absolut att begagnade julklappar är ett alternativ! Hade själv blivit lika glad ändå :-)
  Julklappspelet kör vi med, fast med andra sidan av släkten, den vi inte firar med i år.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad bra! :)

   Åka bort över jul måste ju vara ett minimalistiskt tips. Det gör vi med och motiverar därför att vi inte behöver ha någon julgran ännu :) det finns ju på de två ställen vi firar jul på och spenderar mer tid på än hemmavid.

 5. Madeleine

  Gillar begagnade julklappar men än mer genomtänkta julklappar och jag håller utkik över hela året vanligtvis. Nu har jag inte köpt en enda på grund av skilsmässa och det är onormalt för mig. Men funderar på att ta mina yngsta syskon till Boda Borg, ha vinprovning med mamma och sticka till Polen med min bror. Alltså aktiviteter istället för prylar

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Toppenbra med aktiviteter istället för fysiskt julklappar. Betydligt mer minnesvärt också! Hur många av julklapparna du fått de senaste tre åren kan du peka ut vad och vem du fick de av? Ofta inte så många, men någon aktivitet vi gjort kommer vi länge ihåg och det skapar gemensamma minnen. En investering i relationen med personen kan man säga. :)

 6. Fia

  Kul med aktiviteter i julklapp! Vi har tidigare gjort så att vi vuxna som firat tillsammans har fått dra lott om vem man ska köpa julklappar till. Något genomtänkt till just den personen för en i förväg bestämd summa.

  I år åker jag iväg och firar jul med människor jag inte känner. Trevligt sällskap, god mat, gudstjänster och julefrid. Inga julklappar och ingen julstress.

  Svara
  1. ME

   Tycker denna krönika var tänkvärd! Det är inte dumt att vara självkritisk, känner mig lite träffad. Tycker dock om tanken med minimalism utifrån att vi behöver ändra vårt sätt att se på konsumtion och prylar tex för miljöns skull. Eller gör jag verkligen det? Vill jag verkligen köpa mindre, begränsa mig, vill jag inte bara ha det bra och förverkliga mig själv och ständigt förbättra min tillvaro, sträva efter att den ska bli perfekt… istället för att försöka stanna upp och vara tacksam och nöjd med det jag har? Att öka konsumtionen hos människor görs ju lättast genom att få en att inte vara nöjd med det man har, att skapa ett behov.
   Konstigt, men min läsning av minimalism-bloggar inspirerar mig visserligen till att rensa, men lika mycket till att köpa nytt (den där perfekta termosmuggen, flaskan utan plast, trägrejerna till köket, det fina tidlösa plagget, den miljövänligt garvade skinnväskan etc). Hmmm, det är nåt som inte känns helt tiptop här!

 7. Anna

  Å jul, årets mest stressade, pressade, underbara mysiga årstid….,
  Vi har i år åkt till det stora varuhuset mitt i skogen på västkusten och köpt julklappar redan nu. När vi gick där mitt i kommersen så tänkte jag faktiskt på er, tur att vi inte känner varandra och ni slapp se varuberget. Men nu är klapparna till sex barn inhandlade. Jag tror inte att vi kan använda oss av Sellpy här, och vi orkar bara inte jaga runt och spana runt på blocket, inte i år.
  Vi har undanbett oss julklappar till oss själva på min makes sida av släkten, förra året ville de inte lyssna på det örat, kanske de har vant sig vid tanken i år.
  På min sida som vi firar med på julafton i år så köper vi en julklapp till en person var, till vem lottar vi ut i förväg, en summa brukar vi också bestämma. Vi ska fira julen här hos oss, en liten mindre jul, med mer lugn och mys hoppas vi på.
  Jag fick en gång min mormors symaskin på julafton, det är nog det bästa jag nånsin fått. Hon bytte sedan in den mot en nyare till sig själv några år senare, men det är en annan historia…..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst är det så, mysig, familjär och god årstid, men samtidigt stressad, dyr och pressad, för många.

   Haha, ja och i det där stora varuhuset på västkusten lär du förmodligen inte träffa på oss, så där kan du flanera ostört och tryggt. :) Även om många åker dit även från Stockholmsområdet så har ingen av oss någonsin varit där.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi tycker båda är bra och tjänsterna är väldigt likartade. Vi upplever att vi haft bättre och snabbare försäljningar genom Sellpy, men det kan ju vara slumpen utifrån vad vi rensat ut och lämnat bort i de olika omgångarna. Varför inte testa båda och avgöra själv? :)

 8. Johanna Lindström

  Tack för alla tips! Kul att du nämnde julklappsspelet också, jag tror det är ett superbra sätt att dra ner rejält på julklapparna och ändå ha något att göra och ge till varandra. Jag försöker sprida ordet om julklappsspelet genom min hemsida julklappslekar.se – skulle du vilja lägga till en länk till min sida för de som vill läsa mer? I så fall skulle jag bli hur glad som helst :) Och skulle även gynna läsarna såklart!

  Fortsätt kämpa mot överkonsumtionen :)

  // Josefin

  Svara

Lämna ett svar