Små vardagliga val i rätt riktning

I likhet med att du varje dag kan göra bra matval för att skapa en mer hälsosam livsstil, kan du varje dag göra medvetna val för att minska din konsumtion, miljöpåverkan och leva lite mer minimalistiskt. Varje dag ställs vi inför tusentals val och du behöver inte gör rätt vid alla val under en dag, det räcker i princip med att majoriteten av valen är rätt och i linje med det du vill åstadkomma och den du vill vara. För en mer hälsosam livsstil behöver du exempelvis äta bra vid majoriteten av veckans måltider för att vara på väg åt rätt håll.

Den senaste månaden har vi tänkt på detta med de små valen i vardagen som kan göra liten skillnad på sikt. Några konkreta exempel från vår egen vardag där vi gjort medvetna val i rätt riktning de senaste veckorna:

  • När det blev kallt och snöigt i Stockholm i början av året bestämde vi oss för att köpa en pulka till Bebis Minimalist. Vi jämförde olika pulkor på nätet och upptäckte att det fanns en svanenmärkt pulka som dessutom fått högst betyg i Testfaktas test av pulkor. Den låg visserligen i den övre prisklassen för pulkor, men vi pratar ändå inga stora pengar och förhoppningsvis håller den länge och kan användas i flera år av flera barn.
  • I perioder använder vi oss av matkassar från antingen Linas eller Middagsfrid och nu i januari var det dags igen. Vi valde då den vegetariska matkassen, dels för att inspireras och våga testa nya vegetariska rätter, men också för att vegetarisk mat generellt har lägre miljöpåverkan. Middagsfrid som vi nu beställde från har dessutom minst 50% ekologiska varor i sin vegetariska kasse.
  • Vi har ärvt en klassisk Antilop barnstol från Ikea men av olika anledningar insett att det börjar bli dags att byta ut denna. Vi har då siktat in oss på en Stokke Tripp Trapp barnstol. Istället för att åka till första bästa barnaffär och köpa en ny sådan, eller önska sig en i födelsedagspresent, bestämde vi oss för att leta på andrahandsmarknaden. Än har det inte dykt upp någon som varit aktuellt, men vi är övertygade om att det löser sig inom överskådlig framtid.
  • Fru Minimalist beställde två klädesplagg på nätet och provade här hemma. Kläderna var fina och satt helt okej på kroppen, men efter lite eftertanke fattades beslutet att returnera bägge. De skulle aldrig bli några favoriter i garderoben och då behövs de inte i den numera minimerade capsule warderoben.

Andra vardagliga exempel på små bättre val kan vara att:

  • Avstå från att konsumera något fint men ganska onödigt och överflödigt klädesplagg du provat i butiken.
  • Promenera/cykla/åka kommunalt istället för att ta bilen när avståndet är kort (eller göra som oss och inte ens äga en bil :) ).
  • Välja ekologisk bananer, mjölk, ägg och kaffe när du är i butiken, trots att de besprutade och icke-ekologiska varianterna är några kronor billigare.
  • Inte falla offer för reklamen att köpa ett visst märke eller butikens frontmatade produkt, utan gör ett eget medvetet val utifrån ens egna preferenser.
  • Nyttja veckans erbjudanden och rabatter i matbutiken för att spara pengar som kan läggas på roligare saker.

Vissa hävdar att det inte spelar någon roll om du gör klimatsmarta och miljömässigt bra val i vardagen om du sedan väljer att flyga till Thailand över jul med de utsläpp och den klimatpåverkan som följer. Eller att det inte spelar någon roll att du köpte det några kronor billigare brödet och lax under ”rätt vecka” när det var extrapris, om du sedan går ut och äter en överprisad lunch på restaurang, köper en nyare bil eller inte bryr dig om att förhandla om bolåneräntan.

Vi vill dock hävda att de små sakerna i vardagen kan spela stor roll. Ofta är det de små sakerna som är lätta att förändra för att byta en mindre bra vana mot en bättre. Dessutom är det saker du kan ändra på, påverka och tar beslut kring flera gånger i veckan, och inte bara någon gång per år.

Har du några exempel på små val i vardagen som du gjort sista tiden för att minska din konsumtion, miljöpåverkan eller för att spara pengar?

(Detta blogginlägg är INTE sponsrat av något av företagen som omnämns i texten.)

32 tankar kring ”Små vardagliga val i rätt riktning

  1. cl

    Min man och jag har alltid en plastkasse i fickan, och ser vi pantflaskor på vår väg (oftast när vi är ute med hunden) plockar vi upp dem och lägger i kassen. På så sätt bidrar vi till att omgivningarna hålls renare, flaskor och burkar miljövänligt nog går i retur, samt att vi tjänar lite på det. Vi går alltså inte på aktiv jakt, kollar inte i soptunnor, utan det är bara om vi råkar på dem.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Bra initiativ och tips! För oss som oftast går med barnvagnen går det ju att lägga flaskor/burkar i varukorgen.
      Det finns något sociala medier-initiativ som heter typ ”ett skräp om dagen” om att plocka upp ett skräp per dag från marken och lägga på rätt ställe, så skulle vi få ett betydligt renare samhälle. Ni är inne på samma spår, även om det även gynnar er ekonomiskt och inte bara ur ett miljö- och karma-synvinkel. ;)

  2. Pergament

    Vi har börjat byta kläder i en klädbytarbutik (Swopshop i Malmö). Och i år hänger jag på fastan och drar ner ordentligt på kött och slentriansurfande. Dottern är inte direkt glad över minskat kött i maten så det blir en utmaning att laga mat som ändå går (hyfsat) hem hos en 11-åring.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Färdig vegetarisk matkasse kanske kan vara ett alternativt annars och som kan locka fram lusten att själv laga mat hos 11-åringen? Det som lagats själv brukar man ju hellre äta av. I dessa är det ju tydligt beskrivet steg för steg vad som ska göras, och ofta är ju något av momenten lite enklare utan att vara tråkigt, som något tillbehör, sås etc eftersom allt oftast lagas från grunden.

  3. Form

    Många saker är både praktiska och man sparar pengar på det.

    Sedan många år har vi tagit med papperskassar när vi handlar.
    Vi sparar lite finare ”boutiquepåsar” i papper med tyghandtag som vi sedan lägger saker i som nära och kära ska ha. De används även till att transportera matlådan i.

    Vi har köpt fler matlådor så det blir lite mer variation på luncherna.

    Gjort en matlista med rätter för 7-8 veckor.

    På sista tiden mer vegetariskt och mer koll på rester och utnyttja dom till nya rätter. Senast blev tacoresterna pizza. Bara göra en deg så blev det 7-8 matlådor.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Bra tips!
      Jag återanvänder också finare papper med tyghandtag till att transportera matlådan. Vi kör dock med tygkassar när vi handlar mat, och/eller barnvagnens underrede. :)
      Menar du att ni spikar middagsrätterna 7-8 veckor framåt i tiden?
      Här kämpar vi med att på söndagarna planera för en vecka framåt. ;)

    2. Form

      Exakt så!
      Har gjort 7-8 kategorier (ex. vegetariskt, fisk, köttfärs, pasta, kött, soppa) och 7-8 rätter i varje kategori.

      In med allt i Excel och ut kommer en varierad lista. När listan är slut börjar vi från början igen.

  4. Camilla

    Januari månad körde jag vegetarisk månad. De måltider jag gjorde själv var vegetariska och tänkte försöka äta mer vegetariska måltider än jag äter annat i februari.
    Kläder har jag köpstopp på fram till mars. Då får jag köpa enbart om det är något jag saknat. Sen tänkte jag ha köpstopp ytterligare nån månad. Tanken är att jag ska bli bättre på att enbart köpa efter ett faktiskt behov. Blev så glad när en kompis rensade sin garderob och jag bla fick en tröja av precis sån typ jag kände att jag saknat och ett par byxor när jag precis slitit hål i ett par. Tycker att det kan vara svårt att laga så snyggt att jag vill ha dem på jobbet. Privat funkar det att ha dom ändå.

    Svara
  5. Eva

    Har ibland med mig en miniburk med rå och/eller kalla kokta morötter i småbitar i väskan när jag vet att nästa måltid kommer att dröja några timmar och man är ute på språng. Morot är fenomenalt på att hålla blodsockret stabilt, bättre än söt frukt. Som kokt har den fördelen att näringen lättare upptas av kroppen än nä den äts rå. Den råa däremot behåller fler typer av näringsämnen så man kan växla lite rått med kokt. Mest näring är det för övrigt precis på den del man ofta slänger, vid toppen dör blasten tar vid och moroten kan vara lite grönaktig. Om man köper morot med blast kan man köra blasten i mixen. Den är ännu mer näringsrik än sin rot!

    Tipset för den socialt känslige som inte vill sitta kanske offentligt med en burk morotsbitar och verka fånigt präktig kan sätta burken i en papperspåse av typen stor lösgodispåse och så ser det ut som att man mumsar godis istället. Denna metod sparar de slantar man annars lätt spendeat på frukt, chokladbitar och dylikt på stan. :)

    Svara
  6. Händelsevis

    Jag tänker att det också handlar om miljövänliga vanor. Om man börjar återvinna, cykla till jobbet istället för att ta bilen och köpa ekologiskt blir det snart en vana som man fortsätter med utan att behöva reflektera över det. Att avstå en resa till Thailand görs ju inte lika ofta och blir därför ingen ”vana” på samma sätt. Vanas makt är stor och man kan göra mycket stor skillnad genom att etablera en ny vana! Visst hade ni en hel inläggsserie om detta för ett tag sedan?

    Svara
  7. Händelsevis

    Några miljövänliga (och ekonomiska) vanor vi har är att använda tygservetter, stickade eller virkade disktrasor och aldrig köpa engångstallrikar/bestick. Hur man än kommer över dessa grejer tror jag i längden det är både miljövänligt och ekonomiskt!

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Tygservetter är jättebra, det önskade jag att vi hade några fina. Kanske något att önska sig i födelsedagspresent eller liknande något år när folk verkligen vill ge en ”sak”.

  8. Leena

    Senast idag gjorde jag mig själv medveten och lät bli att beställa en gravidtopp från H&M. Den var så billig och så fin men jag har bara 10 v. kvar och klarar mig fint med det jag har.

    Tricket är ju att hela tiden vara medveten om sina val, att dra i handbromsen och tänka efter en extra gång. Ibland går det hur lätt som helst och ibland sitter rätt val långt inne. Jag tycker att ni har helt rätt i att alla val räknas, stora som små.

    Tack för alla bra tips, både i inlägget och kommentarerna.

    Svara
  9. Pergament

    Ja, vegetarisk matkasse kanske kan vara värt att prova. Jag har ärligt talat varit lite för snål för att prova detta med matkassar. Men några enstaka veckor kunde man ju göra det för att få lite bra och förhoppningsvis goda recept. Tål att tänkas på!

    Sen tänker jag att det förenklar mycket att överhuvudtaget inte röra sig på ställen där saker säljs, både fysiskt och på nätet. Det är så lätt att dras med när man ser fina och praktiska saker. Men får man aldrig se dem slipper man kämpa med sitt habegär. Och får lite själsro på köpet.

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Det är helt klart klokt att ha en medveten strategi att inte befinna sig i miljöer där man riskerar att falla för shoppingfrestelsen etc. Lite som att det som köps hem äts också upp, så köper man inte hem godis och chips, är det lättare att avstå och välja bättre alternativ. ;)

  10. camilla

    För mig har livet förenklats avsevärt av att handla mat på nätet. Inte främst för att det är enklare att få hem maten till dörren i ett liv med ett litet barn, utan för att mathandlandet har blivit mer målmedvetet. Man går inte förbi den där vad-det-nu-är och bara ”åh, måste ha”, utan köper det som finns på listan. Sen kan jag kila in i köket och kolla om vi faktiskt behövde koriander istf att behöva hem och sen ev. åka tillbaka till affären. Min inspiration får komma ur det som finns i hemmet och inte ur det som affärerna vill att jag ska se. Jag tröttas dessutom av alla intryck och val som ska göras i affären och kan enklare göra dem hemma.

    Svara
  11. Moa

    Det är finfina tips, både i inlägget och kommentarerna! Det känns lättare med små saker än de stora besluten, som semesterresor.

    Saker som jag gör:
    1. Försöker alltid ha en tygkasse i fickan, så jag slipper dessa tunna plastkassar som annars lätt svämmar över hos mig.

    2. Köper ofta ekologisk frukt och grönt och MSC-märkt fisk och skaldjur.

    3. Efter att ha börjat läsa er blogg köper jag färre tröjor och mer byxor. Förut köpte jag ofta nya tröjor men använde byxorna tills de var utslitna, nu vill jag jämna ut det. Kapsel-garderoben vågar jag mig dock inte på (än)!

    Svara
  12. Bo

    Jag läste någonstans en strof som satte igång en tankemekanism som jag sedan dess försöker att applicera både på prylar, uppdrag och engagemang.

    Fattigdom är att inte kunna välja.
    Rikedom är att kunna välja.
    Frihet är att inte behöva välja.

    Ett praktiskt exempel i vardagen är att jag inte längre har någon skjorta som jag måste vara uppmärksam på att den matchar byxorna. Det är mest en fråga om vad jag hunnit stryka tdigare.

    Svara
  13. Ellie

    Jag har sedan tidigare köpt tyg kassar som jag använder till att bära varor i. Inte bar mat utan även när jag är ute och shoppar. För det mesta får man plastpåsar och de ligger bara och skräpar och jag inbillar mig att jag hjälper miljön då de inte behöver producera nya och sedan lugga och skräpa i haven.

    (Läste ert inlägg igår och måste ha läst helt käpp rätt åt helvete, trodde ni skrev att ni höll med om att småsakerna inte spelade roll.. Men läste inlägget igen, måste vara mitt huvud som spökade)

    Svara
    1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

      Ibland har jag också haft tygkasse med mig när jag ska shoppa även annat än mat, exempelvis apoteksvaror eller någon present. Ofta är ju framför allt de lite mindre plastpåsarna väldigt onödiga och kommer sällan till användning här hemma. Större shoppingpåsar används som soppåsar så de gör i alla fall någon ”nytta” här hemma.

  14. Madeleine

    Här kör jag Maria Montesami-tricket, fast med tygkassar. Jag får så himla mycket tygkassar, ingår nog i att vara miljövetare och min omgivning är mättat på alla tygkassar jag har gett bort så nu har jag istället börjat köra ner tygkassar i väskan, jackfickan osv så att jag alltid har en med mig.

    Svara
    1. Madeleine

      Enda jag kommer ihåg om henne typ: Hon köpte 15 läppstift och spred ut dom där hon behövde dem (inte minimalistiskt alls). Jag själv får mycket tygkassar via mitt yrke (och privat, alla verkar tro att en miljövetare älskar en till tygkasse) så jag sprider på samma sätt. :)

  15. Jannika Navjord

    Hela familjen är vego, jag veckohandlar och använder det jag har i skåpen. Jag bakar allt bröd själv spar massa pengar på det dessutom blir det nyttigare godare och mysigare :)
    Dumpstrar ibland. Ska jag handla nått nytt klädesplagg så brukar jag sortera ut en full kasse med gamla först och lämna in på HM. De gamla återvinns, jag får 50 kr rabatt och blir av med saker som tar plats hemma.
    Jag lappar och lagar och gör om gamla saker till nya :)
    Har precis sagt upp tre helt onödiga prenumerationer som drogs på autogiro varje månad bara där 279 kr vunnet i månaden ;)
    Ska dock investera i tygblöjor med det tjänar både vi och miljön på så det är det värt :)
    Jag tycker att de små sakerna är de som gör att det känns bra. När vardagen blir viktig och man tänker på hur och varför man gör saker så blir man mer medveten i sitt liv.

    Svara
  16. Anna

    Håller med om att det är i vardagen som det känns som vi gör störst skillnad.
    Vi försöker äta mer vegetariskt än kött, det går riktigt bra och vi mår så mycket bättre. Vi försöker också så långt budgeten räcker köpa ekologiskt.
    För att minska på shoppingen så håller vid som någon skrev ovan oss borta från affärerna, det är bästa sättet.
    Än har vi långt kvar innan vi blir eko på riktigt, än finns det mycket att göra.

    Svara
  17. Fredrik

    Har blivit vegan. Då den största miljöboven av alla är boskapsindustrin. Har blivit det av andra anledningar också. I övrigt så konsumerar vi väldigt lite, försöker undvika att slänga mat, valt elbolag med grön el.

    Svara
  18. Lovisa

    Har ett köpfritt år för egen räkning, för att nollställa systemet, utmana mig själv och bryta vanan.

    Har också märkt att sedan vi sålde vår bil i november så har inte bara kostnaden för att äga en bil försvunnit, utan våra matkostnader har också minskat med ungefär en tusenlapp i månaden!
    Troligen för att man måste tänka efter en gång extra och väga behov mot besväret att släpa hem saken, i bilen var det ju bara att lassa på.

    Utan bilen blir det inte heller att man åker till ett köpcentrum eller liknande för att man i grunden är uttråkad och kommer hem med nån oklar prydnadslampa från typ Rusta för att man inte vill ha gjort resan i ”onödan” och komma hem tomhänt.

    Summa summarum: att sluta äga bil ger en massa positiva synergieffekter för både miljö och plånbok!

    Svara

Lämna ett svar