En månad utan shopping

Under december hade jag som mål att inte äta godis, vilket var ett tufft mål för mig som är en person med stort sötsug. De första veckorna förflöt fint där jag, enligt reglerna, tillfredsställde godissuget med 70% mörk choklad och hemmagjorda Paleo-chokladbollar. Även våra två veckor i Tanzania gick bra då jag laddat med nyttigt snacks som nötter och torkad frukt att ta till när sötsuget blev som värst.

Efter resan firade vi jul i två omgångar hos våra respektive föräldrar och att under ett par dagar bo hos Fru Minimalists föräldrar visade sig, inte helt oväntat, vara den största utmaningen. Här står ständigt skålar med godis framställda på ett flertal ställen i hemmet och det bjuds på godis till såväl förmiddagsfikat som eftermiddagsfikat. Under julen är det dessutom inte ovanligt med diverse chokladaskar som plockas fram i tid och otid. Här fick jag verkligen jobba med disciplinen för att inte falla för frestelsen utan istället välja en pepparkaka, knäcka ett par nötter eller leta reda på en bit 70% choklad. 

Sammanfattningsvis var det riktigt utmanande för en person som mig med stort sötsug att låta bli godiset, speciellt under en månad som december, men det gick vägen. Kul!

Nu är det ny månad och därmed också dags för en ny utmaning och denna gång blir att inte shoppa något! Förnödenheter som mat, dryck och andra förbrukningsvaror räknas ej som shopping men till exempel prylar och kläder som normalt skulle hamnat på in-listan kommer undvikas under hela januari. Inget besök på julrean för min del med andra ord. :-)

Vad har du för utmanande mål första månaden på nya året?

19 tankar kring ”En månad utan shopping

 1. Anna

  Jag brukar rea fynda så även i år men mycket färre och mer genomtänkt vad det var jag behövde.

  Mina mål är att äta mer fisk och mindre kött och att laga ännu mer mat från grunden. Baka mitt egna glutenfria bröd så jag har koll på ingredienserna.
  Leva mer i nuet (lätt att säga, svårt men viktigt att förverkliga)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Leva mer i nuet är verkligen som du säger svårt. Detta är något även vi försöker bli bättre på och att ha det som mål gör dig åtminstone medveten om det och får dig förhoppningsvis att tänka på det oftare än om du inte haft det som mål.

   Vi äter åt LCHF-hållet om än ej strikt på något sätt och bakar glutenfritt bröd i princip varje lördagsmorgon och äter av resten av helgen. Detta bröd går att anpassa smakmässigt utifrån vad som finns hemma som nötter, frön, brödkryddor etc. Vi rostar det alltid i brödrosten en vända för att det inte ska bli så ”degigt”.
   http://56kilo.se/snabbt-kesobrod-lchf/

   Lycka till med målen!

 2. Carro

  Att ta månadsutmaningar gör ju att det vid slutet går att göra en utvärdering och sedan välja om man vill ha kvar det eller välja bort. Lite mer konkret och kontinuerligt.
  Men ett åtagande i januari är att inte köpa något och ska förhoppningsvis bli något ihållande i en något modifierad form. Jag har passerat det materiella stadiet i förenklingsprocessen och nu återstår den största utmaningen; att även mentalt förenkla så att det mest värdefulla får ta större plats. Att rensa ut massor av saker och granska sina konsumtionsmönster är jätteviktigt men det är också viktigt att gå vidare för att annars känner jag att tingen ändå äger än. Så ett köpstopp innebär att jag får helt rensa huvudet på all konsumtionsnärvaro, även sådant som jag kanske kommer att behöva. Den dagen det behövs något får den mentala energin läggas just då, inte innan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror det mentala kommer allt eftersom man ändrar sitt fysiska beteende, så har det åtminstone varit för mig. Det är ytterst sällan jag numera vill spendera tid på att gå i klädaffärer eller går in i en inredningsbutik när jag går förbi en, vilket tidigare var standard och något jag inte ens reflekterade över varför jag gjorde.

   Månadsutmaningarna har en lagom tidshorisont tycker jag. Det känns inte överväldigande att utmana sig själv under en månads tid, man ser slutet om det börjar kännas jobbigt :) Gillade man sedan utmaningen eller den nyetablerade vanan så är det ju inget som hindrar en att fortsätta en månad till eller två ;)

 3. Eva

  Ska inte köpa något mjukt bröd under januari. Jag ska baka själv och är jag för lat för det får jag hålla till godo med Husman och hans vänner.

  För några år sedan, efter att ha läst journalisten Mats-Eric Nilssons bok ”Äkta vara” åt jag ovanligt äkta mat i tre månader. Då maten var så dyr, även äkta mjukbröd, så struntade jag i bröd, bakade knappt något heller och gick ned 4 kg. Delvis berodde det på den bättre maten förstås men mest nog pga minskad brödkonsumtion. Lite av denna effekt tänkte jag åstadkomma nu i januari efter julmaten… :)

  God fortsättning på det nya året förresten!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också läst Mats-Eric Nilssons bok ”Äkta vara” och även hans övriga böcker i samma serie. Det är några av de få böcker som står kvar i min bokhylla då jag har för avsikt att läsa dem igen. Som du skriver är det ofta man ändrar beteende just när man läst boken, och därför kan det vara bra att få sig en tankeställare genom att läsa dem igen ;)

   Visst kan ”äkta mat” vara dyr, men om man jämför med vad de kostar att gå ut och äta eller köpa hem take-away-käk, så tycker jag man får riktigt bra mat från mataffären till hyfsat billiga priser.

 4. Camilla

  Jag hade tänkt ha en shoppingfri månad i januari men måste erkänna att det blev ett inköp av träningsskor(dock tänkt att jag behöver ett par till under 2 månaders tid) och en träningsjacka häromdagen. Men tänker att jag startar nu och får köra en bit in i februari då.

  Har också tänkt att januari ska vara månaden när jag får in mer vegetariskt i maten.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mer vegetariskt låter som en bra utmaning. Fördelen med att fokusera på något sådant under en månad är att du får chansen att hitta flera nya goda recept där några förmodligen är tillräckligt bra för att kvala in och hamna i samma hög som nuvarande vardagsfavoriter.

 5. Samara

  Jag har som mål att bli av med alla saker jag rensat ut under senaste året, saker som ska till loppis eller säljas, de ligger ju bara och tar plats ! Så nu ska jag lägga ut och sälja minst 5 saker per dag, och det som inte blir sålt ger jag bort då, spelar ju ingen roll om nypriset var 1000 kr när en sak legat i typ 3 år, och jag försökte sälja för 200 ifjol utan resultat, går det inte nu heller så kan jag inte vänta i alla evighet på att eventuellt få in en slant.
  Jag började igår, la ut 5, idag 7, hittills har jag sålt för 210 kr :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Imponerande att lägga ut så pass många per dag. Det tar trots allt tid att båda administrera upplägget av prylar men också försäljningen av detsamma. Det låter som du kommer ha ett halvtidsjobb med detta under januari :)
   Jag ska också lägga upp några saker på Blocket och Tradera denna månad, det är lika bra att ta tag i det nu direkt när jag är ledig och har tid.
   Lycka till med försäljningarna!

 6. edward

  Jag tänker mig Januari som en månad utan läsk och godis. Det är onödiga pengar och onödiga kilon, vill se mig själv lite lättare och kost tror jag gör mer än träning. haha Fyller år i Januari så just den dagen lämnar jag ”fri” :)
  Med shoppingen blir det svårare. Jag har hållt mig borta från många rea ställ men ett par sommarskor för 250 kronor online tänker jag köpa hem. Tidigare kostade de 400 kronor. Sen tror jag det får vara, låta pengarna ligga.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som en utmärkt månadsutmaning! Jag dricker ytterst sällan läsk även om det blev två-tre under vår utlandsresa i december istället för öl som jag inte tycker om. Godis ska jag dock försöka undvika inom kort (igen), som du säger, det är väldigt onödiga pengar och kilon.

 7. Specialistofficeren

  Mycket svårt sånt här, beror helt på vilken situation man befinner sig i.
  Jag skulle om jag hade kunnat vilja ha köpstopp på saker som inte är nödvändiga hela januari men p.g.a. renovering av lägenhet så blir det svårt att inte köpa nåt. Som sagt även utan hantverkare så kostar det pengar

  Förövrigt en mycket bra blogg, skall fortsättas att läsas framöver.

  Mvh

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja man får välja sina utmaningar lite utifrån hur ens vardag och liv ser ut just nu. Exempelvis så har jag funderat på att en utmaning med en månad utan ”restaurang mat” men kände att januari inte var en lämplig månad i år då jag börjar nytt jobb och vill anpassa mig och se hur lunchen fungerar på den här arbetsplatsen innan jag förhoppningsvis börjar ta med matlåda.
   Kul att du gillar bloggen – du är varmt välkommen!

  1. Herr Minimalist

   Kul tips, jag har gjort något liknande.

   Jag gav aldrig mig själv löneökning efter min ingångslön som civilingenjör. Istället har alla löneökning gått in på sparkontot eller motsvarande så jag har aldrig vant mig vid dyrare vanor och dumshopping. Nu var ingångslönen som civilingenjör inte tokdålig så det har inte gått någon nöd på mig. :)

   Självklart tar jag ut pengar ibland tex då jag ska konsumera något större som en ny dator, resa eller liknande. Oavsett har upplägget ovan fungerat kanonbra. Rekommenderas! :)

Lämna ett svar