En månad utan godis

Idag är det ny månad och det betyder ny månadsutmaning! Morgnarna utan snooze har gått förvånansvärt bra. Jag var initialt lite orolig för att att projektet skulle få mig att ställa larmet 20 minuter senare än normalt men så har det inte blivit, vilket jag är glad för.

Den största fördelen med att inte snooza är att jag känner mig piggare. Oavsett om jag går till gymmet eller in i duschen direkt efter att larmet ringt, så blir jag piggare än om jag går tillbaka till sängen och snoozar. Även om det, som ni vet, aldrig känns så just när alarmet ringer. Ett knep för att underlätta detta har varit att lägga mobiltelefonen utanför sovrummet vilket innebär att jag måste gå upp för att stänga av larmet.

En av anledningarna till att jag ville etablera en snooze-fri morgonrutin är att jag byter jobb inom kort. Det nya jobbet kommer kräva mer energi av mig och jag får dessutom dubbelt så lång restid till och från jobbet mot tidigare, vilket gör en bra och effektiv morgonrutin ändå viktigare.

Så, vad blir december månads utmaning? Jo, en månad utan godis!

Vad som ingår i ordet ”godis” är kanske lite vagt men jag väljer att räkna dit vanligt klassiskt godis men även knäck, ischoklad, marsipanfigurer och chokladpraliner. Ren choklad över 70% räknas inte som godis utan är tillåtet att äta, liksom hemgjorda efterrätter och glass.

För mig som har stort godissug kommer detta bli en stor utmaning, framför allt med tanke på att julen stundar. Om jag känner min släkt rätt kommer det finnas obegränsat med godis kring jul. Förmodligen mår både tänderna, kroppen och plånboken bättre om jag kan avstå från godis en månad.

Vågar du hänga på utmaningen att låta blir godiset resten av året? Eller har du någon annan (o)vana som du vill testa att bryta så här sista månaden på året?

11 tankar kring ”En månad utan godis

 1. Rebecka

  Jag som brukar skärpa mig åt faktiskt godis i natt när jag jobbade. Det var förvisso fairtradechoklad med torkad mango i, men ändå. Jag borde verkligen hänga på utmaningen… Jag skulle vilja utmana mig själv till att yoga lite varje dag, det kan ju räcka med tio minuter, jag blir bara så besviken om jag glömmer det, och så blir det inte av alls, vilket ju är hemskt fånigt. :) Bra jobbat med antisnoozandet och trevlig advent!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Yoga är en jättebra sak att fokusera på under en månad. Kanske kan du ställa klockan 5-10 minuter tidigare om morgnarna och göra det då? Jag och Herr Minimalist yogar ibland här hemma och varje gång säger vi – varför gör vi inte det här oftare? ;)
   Trevlig andra advent! :)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, det bästa med julen är att ta sig tid att spendera tid med nära och kära. Men godis kommer kanske som en god tvåa ;) Som sagt, det här blir en riktig utmaning för en sockerknarkare som mig.

 2. E

  Jag äter inget godis i vanliga fall, så det blir nog igen utmaning för mig, men istället ska jag ha köp-stop till och med maj månad. Och mitt köp-stop började idag.
  Bara mat, hygien och städ artiklar och presenter ifall man blir bortbjuden någonstans. Annars inga andra varor eller kläder. Hoppas att det funkar. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du har köp-stopp, vilken riktig utmaning att det pågår så pass länge! Du får gärna fortsätta kommentera på bloggen när det är lämpligt och berätta hur det går :)

 3. Sanna

  Härligt att det går så bra att sluta snooza!

  Jag har inte ätit godis eller druckit läsk på flera månader och har minskat mitt sockersug jättemycket. Jag äter hembakat och efterrätt på helgerna och så tar jag en ruta mörk choklad efter maten ibland, funkar jättebra. Saknar inte godis eller läsk alls. I jul kommer jag att dricka lite julmust, det är den enda läsken jag ser fram emot eftersom jag tycker att den passar till julmaten. Dock blir det bara ett par glas för jag gillar inte den sockriga känslan på tänderna. Någon hemmagjord julgodis som knäck eller någon chokladpralin kan det nog bli, men jag undviker godis som är fullt av tillsatser. När jag vande mig av med att äta godis tänkte jag mycket på tillsatserna och det motiverade mig till att inte äta godis. Heja heja! :)

  Min utmaning i december är att ta en promenad i dagsljus varje dag, känner att jag mår bättre och sover bättre då. Ska ta en paus från datorn nu och ta en promenad innan det blir mörkt idag. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är nog ett smart knep att ta sig en funderare kring tillsatserna i godis och på så vis ha lättare för att undvika det. Eftersom vi tänker mycket på tillsatser i andra typer av produkter liksom att handla ekologiskt etc så känns det nära till hands.

   Så här års känns det som en jättebra utmaning att komma ut i dagsljuset och få frisk luft. Det kommer du må väldigt bra av på flera sätt.

  2. Sanna

   Ja precis, jag är likadan när det gäller maten. Ja, dagsljus känns viktigt. Gymmar och cyklar till skolan så jag rör på mig men missar lätt dagsljuset den här tiden på året. Utmaningen går hyfsat, har varit ute en del, men inte varje dag.

 4. Edward

  Jag tänker köra ett läsk-stopp, inte lika stort som ditt godis-nej. Tror det kommer plånboken och kroppen tjäna på.

  Svara

Kommentera