Den optimala morgonrutinen

Hur mycket tid spenderar du från det att du går upp på morgonen tills att du kommer iväg till jobbet en vanlig vardagsmorgon? Vad är det du faktiskt gör som tar tid och vad skulle du egentligen vilja hinna göra varje morgon?

Dessa tre frågor ställde jag mig härom morgonen när jag liksom många andra morgnar lämnade lägenheten runt 08:40 trots att väckarklockan som vanligt dragit igång runt 06:30. Jag hade då spenderat över två timmar hemma utan att kunna redogöra speciellt noga var all tid tagit vägen.

Att slösa bort en massa tid på morgonen känns såklart väldigt onödigt eftersom jag gillar att vara på plats på kontoret så tidigt som möjligt. Dels för att jag jobbar som bäst under morgonen och förmiddagen, dels för att det ger ett visst försprång resten dagen av att komma igång tidigt, och dels för att ju tidigare jag är på plats desto tidigare kan jag lämna kontoret och hinna med något roligt eller minnesvärt på eftermiddagen och kvällen.

Både jag och Fru Minimalist har ca 15 minuters restid till och från jobbet, dörr till dörr. Det innebär att vi lägger cirka en halvtimme totalt på att ta oss till och från jobbet varje dag. Om vi räknar med att vi sover i snitt 7,5 timmar per natt, jobbar 8, lunchar 0,5 och reser 0,5 så skulle vi rent teoretiskt kunna ha 7,5 vakna timmar kvar att spendera på det som vi finner värdefullt. Till exempel att träna, laga goda och roliga middagar och matlådor, träffa vänner, skriva inspirerande blogginlägg, läsa bra böcker eller ta en kvällspromenad. Under förutsättning att vi inte slösar bort tiden såklart.

Med dessa tankar i huvudet funderade jag på hur en optimal morgon skulle se ut för min del. Den ska vara effektiv men ändå inte tumma på livskvalitet, prioriterade aktiviteter eller kännas stressig.

 1. Vakna (utan att snooza) – 4 minuter
 2. Dricka ett stort glas vatten – 1 minut
 3. Meditation – 5 minuter
 4. Yoga (de dagar jag inte gymmar eller löptränar) – 20 minuter
 5. Toalett, dusch, grooming – 15 minuter
 6. Påklädning – 5 minuter
 7. Laga och äta gemensam frukost – 25 minuter
 8. Tandvård – 5 minuter

Totalt blir det 60 alternativt 80 minuter beroende på träningsplanering. Under förutsättning att jag går upp när klockan ringer 06:30 skulle jag oftast kunna lämna hemmet 07:30 och vara på kontoret runt 07:45. Men hur ser det oftast ut i realiteten?

 1. Vakna och snooza – 20 minuter
 2. Toalett, dusch, grooming – 20 minuter
 3. Påklädning – 5 minuter
 4. Laga och äta gemensam frukost – 25 minuter
 5. Tandvård – 5 minuter
 6. Lek med mobilen (flera tillfällen) – 25 minuter

Totalt blir det 100 minuter. De negativa vanor jag identifierat är ett omfattande snoozande, en alldeles för lång dusch samt ett flertal tillfällen då jag tar fram mobilen (i sängen, på toaletten, under frukosten) och ägnar mig åt en massa strunt. Dessutom glömmer jag allt som oftast att meditera och dricka vatten. Yoga har heller inte blivit av så många gånger senaste tiden.

Jag är övertygad om att ett första steg mot förbättring är att bli medveten om det man gör tokigt och att göra en plan för hur man vill ha det istället. Det ska bli spännande att se om det sker någon förbättring framöver nu när analysen och planen är klar. Viljan finns så det borde gå bra.

Hur ser din morgonrutin ut? Vad har du för sunda rutiner som du skulle må bra av att förankra respektive osunda rutiner som du skulle må bra av att eliminera?

11 tankar kring ”Den optimala morgonrutinen

 1. Ekomorsan

  Jag har nog redan optimerat tiden så gott jag kan. Har ca 1 timme varje morgon varav 10 minuter själv innan jag väcker barnen som jag ägnar åt badrumsbestyr så som sminkning. Detta de dagar jag lämnar barnen.. Annars tar det mig ca 40 min med 10 min snooze

  Det som gör att jag klarar mig på den tiden är nog mina förberedelser kvällen innan. Mina barns och mina kläder ligger redan framplockade. Det som ska med till förskolan är redan nedpackat osv..

  Svara
 2. Micke

  Jag vill slå ett slag för transportträningen till och från jobbet. Ett klart underskattat inslag i vardagen som möjliggör en väldigt tidseffektiv träning. Kan vissa veckor vara det enda sättet man lyckas få ihop några pass bland alla jobb- och familjebestyr.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det där är riktigt effektivt! Jag har länge funderat på att cykla eller åka inlines till och från jobbet men inte kommit igång med det än. Jag ska nog testa och se hur det känns relativt snart framöver, det kanske blir en ny god vana. :)

   Fru Minimalist träningscyklade till och från jobbet innan hon cyklade Vätternrundan 2012. Tyvärr blev det inte någon fortsättning på den vanan på grund av att hon ofta sitter på olika kontor från dag till dag och då blir det mer svårplanerat med logistiken.

 3. Ann-Christin

  Jag har ganska olika men ändå optimerade rutiner beroende på om jag har barnen eller inte… Är jag barnfri kan jag sova 30 min längre + transportträna genom att cykla till jobbet (1h). Då behöver jag bara 30 min därhemma från uppvaknande tills jag är utanför dörren + 15 min för att klä om på jobbet. Har jag barnen går jag upp 06.00 så att jag har 30 min på mig att duscha och göra mig själv helt färdig + ställa fram frukost och väcka barnen minst 2 ggr. Sen är det mer eller mindre utdragen frukost i 30-40 min + att den sista halvtimmen går åt att se till att barnen klär på sig, borstar tänderna, kommer ihåg allt som ska med till skolan osv. Men utan kvällsprepp hade morgonbestyren helt klart tagit ännu längre tid. Den 30 min långa transporttiden på buss blir egentid/lästid att se fram emot efter en hektisk morgon :-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Nu har vi ju inte barn än men de verkar verkligen ställa allt på ända när de kommer. Kvällsprepp och transportträning verkar dock vara heta tips från småbarnsföräldrarna precis som du säger. :)

 4. Samara

  Det beror på när jag jobbar, börjar jag kl 7 eller tidigare så behöver jag bara en timme.
  Göra mackor och äta 10 min, sminka mig 5 min, borsta tänderna och håret 5 min, klä mig 5 min, plocka ihop mat att ha med 5 min, köra 1,5 mil 15 min, gå från bilen och in på jobbet 5 min.

  Börjar jag senare behöver jag 1.45. Göra mackor ca 5 min, spela Farmville och kolla de grupper på FB jag är admin för plus äta samtidigt 1 timme, klä mig, sminka mig, borsta tänder och hår 20 min, sen köra iväg.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det är alltid de där digitala distraktionerna som stjäl ens tid. Att äta en lugn och nyttig frukost tillsammans med sin partner och familj känns dock som välinvesterad tid även om det kan dra ut på tiden. :)

 5. Malin

  Jag går upp ca 1,5 timme innan jag går hemifrån. Jag anländer till universitet ca 35 min innan vi börjar så man hinner gå på toaletten, fylla vattenflaskan (har ju trots allt surfplattan i ryggsäcken), få en bra plats i salen och ev. läsa några sidor i en bok. Jag blir klar efter en timme på morgonen, men eftersom stress är det värsta jag vet så äter jag frukost i lugn och ro och hinner ligga på soffan i 20 min, därav att jag går upp lite tidigare.

  Svara
 6. M

  Går upp direkt, klär mig, packar väskan, drar en borste genom håret och en över tänderna, brer en macka att ta med på vägen eller äta på jobbet. Total tid tills jag går ut genom dörren är max 15 min :) Duschar och liknande gör jag kvällen innan efter träningen, sminkar mig gör jag på bussen.
  Metoden utvecklades under en period då jag pendlade ca 2h t.o.r varje dag och därför måste gå hemifrån strax innan 7 varje dag, och jag är satans morgontrött. Visst var det ingen lugn morgon, men slappna av kunde jag göra på tåget (eller nu på bussen).

  Svara

Lämna ett svar