Te, påsar och burkar

I minimalisthemmet dricker vi mycket te året runt. Nu när hösten och vintern är i antågande med kyla och mörker kulminerar antalet koppar per dag. Te utgör ofta såväl en mysig och uppiggande start på dagen som lugn avslutning på kvällen, som gärna avnjuts med grädde och lite honung och ackompanjeras av en bit mörk choklad.

Vår tekonsumtion gör att det i perioder finns många olika teer som trängs i ett av köksskåpen. Tidigare hade vi även väldigt många teburkar som tog plats, nu har vi lyckats minimera antalet till fyra stycken som du ser nedan vilket känns lagom utifrån vår tekonsumtion. Teburkarna är inte bara snygga, de gör det även enklare att ta löste. Visserligen hade det varit ändå mer minimalistiskt att inte ha några teburkar alls, och det är en fin balans mellan att ha ett fåtal teburkar som ger en känsla av ordning och reda i köksskåpet, och för många burkar som istället skapar oreda och snarare ger ett rörigt intryck.

Våra fyra teburkar.

Våra fyra teburkar.

Vi köper i princip bara löste, gärna ekologiskt sådant. Detta då vi helt enkelt gillar smaken på löste bättre och upplever att det ger starkare smak. Storfavoriten i hemmet är något så tråkigt och klassiskt som ekologiskt Earl Grey. Då och då provar vi nya tesorter, antingen på eget initiativ eller genom att vi får te i gåva, men vi återkommer alltid till vårt favoritte. Detta har lärt oss att inte ha för många olika tesorter hemma samtidigt. Vi tenderar nämligen att oftast välja favoritteet vilket slutar med att andra mindre goda teer står och blir gamla och tappar smak.

När du kliver in i en tebutik är det lätt att bli överväldigad av alla tesorter och valmöjligheter. Det är inte ovanligt att det finns hundratals tesorter att välja bland. Något som snarare gör det svårare än lättare att välja, i likhet med konstaterandet i boken ”The paradox of choice”. Det är helt enkelt jobbigt att välja när det finns för många valmöjligheter.

Oftast dricker vi svart te, men i perioder försöker vi gilla grönt te. Ännu har vi dock inte hittat någon favorit, utan efter ett par koppar blir det gröna teet ståendes i skåpet i enlighet med beskrivningen ovan. Kanske har du något gott grönt te att tipsa oss om? :)

När det kommer till tillredning av te så är vi inte sådana finsmakare att vattnet ska hålla en viss temperatur. Däremot använder Herr Minimalist en tekorg likt den på bilden nedan istället för vanliga kulformade tesilar som enligt honom inte alls ger samma goda smak.

Tekorg - Betydligt bättre än traditionella kulformade tesilar. :)

Tekorg – Betydligt bättre än traditionella kulformade tesilar. :)

I dagsläget använder vi tekoppar från vår Höganäs-servis, men i perioder blir vi sugna på att byta ut dessa till förmån för någon variant av Bodums tjocka glas som du både kan dricka kalla och varma drycker ur. Att slippa ha både en uppsättning vattenglas och en uppsättning tekoppar skulle kännas minimalistiskt. Vägen dit att behöva konsumera när vi har såväl fungerande glas som tekoppar känns inte lika minimalistisk.

Eftersom vi enbart dricker te och inte kaffe har vi valt att inte ha någon kaffekokare eller kaffekoppar i hemmet. När vi får kaffedrickande besök serverar vi frystorkat ekologiskt kaffe ur tekoppar, och det är aldrig någon som klagat.

Vad är din relation till te? :)

50 tankar kring ”Te, påsar och burkar

 1. Maria

  När jag får för mycket löste hemma tar jag med till jobbet och gör ”fin-te” på morgonen, trevligt med omväxling till tepåsarna arbetsgivaren står för.
  Har ni testat grönt te med rostat ris? Rätt speciell smak men jag tycker det är jättegott. Om ni gillar chai-te så pröva en grön variant.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt bra tips!
   Fru Minimalist gillar chai te så grönt sådant låter spännande, får ha det i åtanke vid nästa besök i tebutiken.

 2. H

  Hemma hos mig finns två teburkar, men jag dricker inte te så ofta och behöver därför inte fler. En stor kaffeburk har jag dock.

  Svara
 3. Ekot

  Älskar te och vi är många te-drickare i familjen så det finns många sorter. Rött är bra på kvällen om man har lätt-störd sömn. Gärna ingefära i när det är förkylningstider. Vi dricker ur jätte-koppar, fd temuggar används till kaffe, kaffekopparna till glögg. Lite problem att få plats med alla burkar dock, men beror väl mest på att vi inte alls hunnit påbörja minimalisttänket. Jag som mamma är på, men svårt få med tonåringar på tåget, alla tycker att just deras favoriter förtjänar plats, och då känns det lite hopplöst att börja. Men en vacker dag…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ingefärste är en favorit i förkylningstider även i minimalisthemmet, gott är det också!

   Vad roligt att vissa koppar fått byta användningsområde. :)

 4. Lisa H

  Jag gillar också te, men dricker det i perioder. Brottas också med om jag ska köpa enhetliga burkar eller ha kvar dem vi har, trots att det ger ett rörigt intryck. Just nu försöker jag dricka upp teerna från de minsta burkarna för att i alla fall minimera något. De minsta plåtburkarna fick Liten till sitt lekkök! :)
  En grön favorit är kaktus, men jag vet inte om det finns ekologiskt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Burkarna hade Herr Minimalist med sig när vi flyttade ihop. Fru Minimalists dito var mer färgglada och brokiga, och en efter en har de fått lämna hemmet medan Herr Minimalists teburkar fått stå kvar. Det gäller att välja sina strider… ;)

 5. Miss Minimalista

  Jag har jättesvårt med att vara minimalistisk på tefronten och verkar falla för varje frestelse. Hyllorna i köket ser röriga ut av alla teförpackningar, vilet stör mig förstås. Jag tänkte införa en regel att nytt te får inskaffas först när allt annat te är slut. Men så ibland vill jag variera svart te med Yogite. Eller pukkate. Eller blåbärste. Svår fråga alltså. Annars köper jag hur som helst helst te från Kusmi – och om man råkar ha vägarna förbi Paris – Marriage Frères. Däremot har jag redan sorterat bort tekopparna för att dricka ur mina vanliga dricksglas, vilet jag faktiskt tycker är snyggare också, och har två rejäla koppar för när det ska sörplas en evighet. För att det typ är en hobby jag har…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med om att det är snyggt att dricka te ur många vattenglas. Tyvärr är våra nuvarande vattenglas väldigt tunna och för känsliga för ändamålet.

 6. Moa

  Té! Jag älskar té, och har en riktig tésamling hemma. Jag vill inte dricka samma té hela dagen, utan ha några sorter att byta emellan. När jag var student köpte jag en förpackning svart té som jag drack tills det var slut, då var jag så trött på téet att det tog flera år innan jag köpte samma igen. Svart, grönt och örtté är ett måste. Listigt av er att bara köpa lösté. Jag är lat så mina påstéer går åt mycket fortare än löstéerna, tyvärr.

  Har ni prövat grön Earl Grey? Den smakar ungefär som vanlig Earl Grey men mildare. Att ha i citron och honung i vanligt grönt té är också en höjdare. Jag kan också tipsa om Gunpowder, det är ett grönt té som brukar gå hem hos de flesta.

  Jag vill också ge ett tips till folk som använder tékulor: fyll kulan högst till hälften med té. Tébladen får då en chans att veckla ut sig och ge ifrån sig den goda smaken.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Herr Minimalist har testat grön Earl Grey och upplever det något surare, kanske var det en billig variant eller för varmt vatten som någon tipsade om nedan.

   Håller med gällande ditt tips om hur full tekulan ska vara, eller kanske snarare ofylld. ;)

 7. Moa

  PS: Angående koppar och glas så har jag motsatt tanke som er: jag funderar på varför i hela fridens namn jag har glas, när jag hellre dricker ur mina tékoppar. Det är ju mycket roligare med koppar än glas! Ja, jag tycker till och med kranvattnet smakar bättre i kopparna. Däremot så ser det ju finare ut med glas, särskilt när man dricker apelsinjos.

  Svara
 8. Ninni

  Vattnets temperatur påverkar teets smak. Om man har för varmt vatten så förstörs teet. Grönt te ska ofta ha lite svalare vatten. Om du häller kokande vatten direkt på tekulan med grönt te så kommer det inte smaka särskilt gott. Mitt tips är alltså inte en viss sorts te, utan att faktiskt anpassa temperaruren på vattnet. Jag gillade inte heller grönt te förut, men sen jag lärde mig att vänta en stund innan jag lägger i tekulan så smakar det mycket bättre.

  Annars rekommenderar jag att gå till en bra tebutik och be om hjälp. Jag gillar t ex Johan & Nyström vid Mariatorget.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips med temperaturen, får ha det i åtanke när vi testar grönt te nästa gång så vi gör teet rättvisa. :)

 9. lanclin

  Min relation till te? Oj oj var ska jag börja?! Kan ju bli en hel blogg så jag lugnar mig lite och skriver ett teminne bara :) Jag är en sån som förknippar många minnen med dofter och smaker så just nu längtar jag efter Kahls Lussete :) Det drack jag och min lika tenördiga kollega när vi jobbade ihop en fantastisk period i mitt liv. När vi drack det några år senare var det inte lika gått längre, vi jobbade inte längre ihop och mycket hade förändrats på vår arbetsplats. Nu ytterligare några år senare längtar jag efter att locka fram de fina minnena.
  Fyrkantiga teburkar som ni har är ett hett tips till alla tedrickande minimalistfamiljer där ute! Runda är värdelösa ur platseffektivitetssunpunkt. När jag kom på det frigjorde jag typ en hel hylla i vårt krydd/te-skåp.
  Hälsningar Linnea i Bayern

  Svara
 10. arkinovaulrika

  Min relation till te? Jag förstår inte meningen…. Tycker te smakar blaskvatten och hatar att pila ut de sista te-flanen ur te-silarna. Och blir alltid nervös när någon frågar efter te, (te! ) mitt i mitt kaffefixandet. Och irriterar mig på att påsen med löste är skrikigt neon-grön.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha! :) Och vi tycker det är lika jobbigt när någon frågar efter kaffe :) Men vi brukar förvarna ovana besökare att vi bara har frystorkat kaffe och att de annars gärna får ha druckit sitt förmiddagskaffe hemma om det vi har inte duger. ;)

 11. Dorothea

  Jag äger en enda tekula och en teburk, och har således bestämt att jag får hålla mig till en sort i taget. Ärvd tekanna med strumpa när vi är flera. Jag var rentav ohälsosamt nöjd med zero waste:andet när jag kom på att löste bara leder till växtrester medan tepåsar ofta ger upphov till kartong, plast, papperspåsar, nitar, snören, lappar och växtrester ;)

  Skansens gröna är det godaste teet jag någonsin druckit! Nackdelen är att man måste ta sig till deras butik, men å andra sidan blir det en rejäl promenad. Det är dock inte eko… och när det tar slut så brukar det bli eko vildhallon från Kobbs :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ska ha Skansens te i åtanke nästa gång vi är i krokarna.

   Det är sant att löste har många fördelar jämfört med påste när det kommer till mängden sopor.

 12. Amanda

  Vår vattenkokare har olika förinställda temperaturer (40 grader perfekt till välling) för kaffe och olika tesorter. Väldigt smidigt. Lapsang är min favorit när det gäller svarta. I övrigt dricker jag bara olika örtteer.

  Svara
 13. Carro

  Eftersom jag inte är någon storkonsument av varken te eller kaffe så har jag bara två sorter hemma, ett chai och ett earl grey, som dessutom är biodynamiska. Ekologiskt är ett minimum för mig, bara tanken på alla besprutningsmedel som sipprar ut i det heta vattnet får en ju att rysa. Men i och med att jag har nördat in mig på Zero waste så kommer jag köpa löste från vårt ekologiska kooperativ, i mina egna påsar såklart;).

  Svara
 14. Mary Sane

  Jag vill, precis som Moa här ovan, slå ett slag för Earl Green (jag köper Kobbs) och gunpowder. Och som Ninni påpekat; vänta en stund innan ni lägger i tekulan om det är grönt te ni ska dricka. Blir lätt skitäckligt annars.

  Svara
 15. Camilla

  Svart te med frukt- eller bärsmak blir det här! Dricker måånga baljor (dvs stora muggar) varje dag. Jag tar aldrig socker, det förstör smaken, men 1/4 av koppen är mjölk, för det förhöjer smaken. Najs!

  Grönt te är godast i smaken grönt te/citron. Blir en friskhet som jag tror earl grey:are som ni kan gilla.

  Svara
 16. Händelsevis

  Te verkar vara en sådan grej som lätt tar över folks skafferier och samma visa är det här hemma hos oss. När vi provade alla våra tesorter här hemma i somras (https://handelsevis.wordpress.com/2015/07/09/te-provning/) hittade vi 22 sorters te! Varav hälften var totalt odrickbara. Nu köper vi bara kamomill-te och har gjort det i över ett år men ändå hittar förvånansvärt många nya sorter hem till oss. Detta måste bli en tedrickarhöst som heter duga om vi ska komma ner till botten av förråden…
  Teburkar är ju så vackra så sådana har jag köpt på mig i drivor innan jag kom på att allt som var billigt och second hand inte var ett kap. Nu använder vi alla dessa burkar till en uppsjö av saker i vårt plastbantade hem. Man vet aldrig vilka saker man får nytta av i framtiden :-) (det måste ju vara en minimalists skräckreplik)

  Svara
 17. ekomammaistan

  Jag har faktiskt precis satt på en kopp te så då passar det ju bra att läsa det här inlägget samtidigt. :-)

  I vår familj är det bara jag som dricker te så jag bestämmer enväldigt och kanske också därför som jag lyckas hålla tehyllan rätt så minimalistisk. Jag har två teburkar – en med röda blommor som innehåller rött te och en med gröna blommor som innehåller ett grönt te. Bägge teerna är smaksatta varianter med blomblad och lite annat. Bägge dessa är köpta på Hemköp, som hos oss har ett bra sortiment av ekologiskt lösviktste. Svart te dricker jag aldrig.

  Jag föredrar lösviktste och tänker förutom smaken (jag har hört någonstans men kan inte hänvisa till källa att teet i tepåsar är det som blir över efter att man tagit det bästa till lösvikste) att det måste vara mer miljövänligt med en påselöste än tjugo individuellt packade tepåsar som dessutom kommer i en ask.

  Ett tips när det gäller vattentemperatur är att inte ha för hög temperatur om ni har honung i. Då försvinner nämligen honungens goda egenskaper. Inte högre än 40-45 grader vad jag har hört.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lät väldigt fint och pedagogiskt med dina teburkar utifrån sortens te. :)

   Nu när du säger det känner jag igen kommentaren om att påste skulle vara resten från löste. På sätt och vis inte helt omöjligt eftersom löstet är mycket mer finfördelat.

   Oj, vilket bra tips gällande honung i teet! Det har jag aldrig hört. Det talar ju för att ha i grädde först för att kyla ner teet och sedan lite honung på det. :)

 18. Marie

  Dricker massor med te och har en hel del som jag dock lyckats minska lite på. Grönt te är inte min starkaste sida men en sort om jag gillar är Friggs Citron Fläder och deras andra te som heter solljus eller nåt liknande (det sistnämnda är dock ett rooiboste).

  Svara
 19. Anna

  Jag dricker bara kaffe och dör lite inombords när vänner som inte har någon kaffebryggare serverar mig snabbkaffe. Men jag klagar inte :-). Tack ändå för alla inspirerande tankar ni delar med er av!

  Svara
  1. Anna

   Då är vi lika, jag dör lite jag med, men skulle aldrig klaga. Fint namn har du också!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vi brukar i alla fall förvarna nya besökare om läget så de hinner njuta av sitt avancerade förmiddagskaffe där hemma innan de kommer och får stå ut med den frystorkade varianten. ;)

 20. crimsonanna

  Min relation till te? Intensiv och god =) Dricker mycket te. Har ett gäng burkar. Eftersom jag har en tendens att köpa på mig ekologiska örtteer, som Pukka och Yogi, i parti och minut så har nu köpt en te-låda med glaslock. När de sex facken i lådan är fulla så får jag inte köpa mer =)

  Svara
 21. Björn Pettersson (@eznug)

  Oj, jag dricker så mycket te så jag har en hel utdragbar hylla med 4 plan fyllt med teburkar och påsar.

  Just nu har jag 17 sorters te hemma, jag dricker te från morgon till kväll och det blir nog iallafall 1,5-2 liter per dag.

  Börjar alltid dagen med is-te som jag gjort på svart te med hallon i, sedan mycket gröna och vita teer under dagen.

  Det är nog den enda hyllan jag inte kommer minimera då jag dricker av alla sorter, och inget hinner bli dåligt.

  Det absolut viktigaste är min vattenkokare med flera olika temperaturval till de olika sorterna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, du var mig en avancerad teslukare! :)

   Hemmagjort is-te en varm sommardag är ju otroligt underskattat! Det gjorde vi flera gånger i somras med riktigt bra resultat!

 22. Mary Sane

  Förresten, angående glasen från Bodum ni funderar på: ser att de finns med handtag också, vilket är bra, för muggar utan handtag blir helvetesheta. Nu har jag aldrig testat just de glasen, de kan ju vara gjorda på nåt magiskt sätt så utsidan inte blir så varm, men det kan vara bra att tänka på iaf! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det står i alla fall på Bodums hemsida att glasen; ”håller varma drycker varma utan att bränna dina fingrar och kalla drycker kalla utan kondens.” Så när det gäller just Bodums glas tycks det inte vara ett problem, men annars håller jag helt klart med dig, det är ytterst irriterande och farligt med koppar och teglas utan handtag.

 23. Eva

  Kan tipsa om Forsman Te Gyllene Äpplen. Forsmans teer kan köpas på många mataffärer. Alla som smakat det har gillat det mycket! :) Det är mitt standardte sedan 20 år som jag aldrig tröttnar på. Sedan har jag upptäckt ett annat fantastiskt te som jag fick i present. Det är Slottsbodens svarta te. Slottsboden är den lilla presentbutiken i anslutning till Kungliga Slottet i Gamla stan. Det klår nog till och med Forsmanteet…

  Svara
 24. Rebecka

  Jag har en hel hylla med teer och trots vissa utrensningar av burkar etc så tenderar hyllan att fyllas på… jag har med försökt dricka grönt te och tenderar även att få gröna teer i present, trots att jag till 99,9 % dricker svart te. Jag har redan druckit ett par koppar nu på morgonen. Idag blev det Earl Grey med citronskivor i, annars kan det bli ”Lundablandning” eftersom jag bor i Lund. Ekologiskt Earl Grey utan något i är annars en favorit som står sig. :) Kul att ni har fått så många kommentarer på detta inlägg. :)

  Svara
 25. whitemaskgirl

  Jag har många sorters teer hemma och älskar att testa nytt. Har en hel hylla till mina teer men då jag är en storkonsument samt har en stor tedrickande familj (har 6 syskon, bara det!) så rättfärdigar jag det. Just grönt te så är det många nybörjare som gillar sencha. Sen finns grönt chaite. Om ni vill utöka er tereportoar rekommenderar jag även gula teer . Yellow needle är gott. Pu’er med, men det är dyrt . Sen dricker jag mycket rooibos och då gillar jag nog rooibos hallon och rooibos tamarin bäst.

  Svara
 26. Freja

  Ett tips är att lära sig dricka te utan utan eller sil. Dekantera, lugnt och stilla. Ett bra te sjunker när det är utvecklat och man behöver mindre per gång för att få rätt smak. Ibland kan man behöva röra om för att luftbubblor ska släppa. Men här ser man även om det är ett te med mycket kvistar i. Inte igentligen ett bra te då men gillar man beska så kör på, men då blir ju fritt te svårt. Dom flyter nämligen :-)

  Svara
 27. Ellie

  jag kan helt klart kalla mig te beroende! Jag har minst 20-25 sorters te, brukar köpa på mig mina favoriter + någon ny varje år på en marknad i min kommun!

  Svara
 28. karpihros

  Dricker oftast Lidls earl grey-pås-te och det ska vara med mjölk och honung men gillar även Twinings Four red fruits och Äpple, kanel, russin. Lidls dricker jag på morgonen, jag tycker det är onödigt att dricka ”dyrare” sorter när jag bara är ute efter något varmt på morgonen. Jag är ingen finsmakare direkt. ;) Upplever dock att det är svårt att hitta Twinings te-sorter. Har bara hittat det på City Gross så när det behöver köpas nytt köper vi så vi har ett lager.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast den första koppen te som alltid smakar godast vill jag ha ”fin” te! :)
   Äpple- och kanel-te var en riktig favorit på en tidigare arbetsplats, i brist på löste. I kombo med grädde var det riktigt gott. Nu blev jag lite nostalgisk. :)

 29. PG

  Mina tefavoriter:
  Earl Grey eller Lady Grey (har typ fördruckit mig på Lady Grey och vanlig Earl Grey går bra)
  Houjicha (rostat grönt te) – en favorit som även passar bra med en skvätt mjölk.
  Genmaicha (grönt te med rostade korn eller riskorn)
  Lapsang Souchong – rökt te som är jättegott till ostmackor. Dricks ytters sällan.

  Koffeinfritt:
  Rooibos naturell
  Kamomill-te (lösa torkade kamomillblommor som är perfekta att kombinera med hackade färska ingefärsbitar som jag förvarar i frysen)

  Svara

Lämna ett svar