The true cost

Igår fick vi äntligen tummen ur att se filmen The True Cost. För dig som inte redan sett filmen handlar den kortfattat om våra kläder. De kläder vi köper, människorna som tillverkar dem och miljöpåverkan som modet idag orsakar.

Filmen tar upp vad som händer med miljön och människorna när vi har ett mode med Fast fashion. Begreppet Fast fashion sammanfattar hela industrin med slit-och-släng och snabb konsumtion till låga priser, vilket vi även tagit upp i blogginlägget Snyggare garderob med slow fashion, som skrevs för 1,5 år sedan.

ttc_memo2

När du i filmen får följa förhållandens som sömmerskorna jobbar i för att sy upp våra, i många fall, slit-och-släng-kläder, kommer det oundvikligen tårar i ögonen. Kanske är jag extra blödig med en liten bebis här hemma. Men att se hur sömmerskorna har bebisarna liggandes på golvet i den ofta giftiga miljön bland textilier, eller skickar iväg dem till släktingar på annan ort, i hopp om ett bättre framtida vuxet liv som inte innebär framför en symaskin, blir åtminstone jag påverkad att tänka efter en extra gång nästa gång ett plagg ska köpas. The True Cost berättar om modets verkliga kostnad, och om vilka som betalar priset för att vi i västvärlden ska kunna köpa våra billiga kläder.

ttc_citat

Citat från modig kvinna i filmen som öppet och ärligt berättar om verkligheten för textilindustrins medarbetare.

En positiv sida finns också i filmen där några av de som tar fram ett hållbart mode i alla delar i tillverkningskedjan berättar om hur de jobbar. Jag häpnas dock över vad lite våra stora modeföretag tycks göra eller bry sig i frågan om minimilöner och en anständig arbetsmiljön. Under de senaste 50 åren har USA gått från att tillverka 95% av de kläder som säljs i landet, till ynka 3%. I samma takt har förmodligen arbetsförhållandena försämrats och ersättningen minskat, för dem som numera tillverkar majoriteten av alla kläder som säljs i västvärlden.

ttc_memo

Herr Minimalist köper väldigt lite kläder redan idag, och har efter att ha sett filmen blivit än mer övertygad om att ha en minimalistisk garderob, köpa kvalitet och vara en medveten konsument även i textilfrågor. Vi har båda fått ett stort ökat intresse för att hitta kläder som är hållbart tillverkade ur såväl miljöaspekt som för människorna som syr dem. Filmen är en rejäl ögonöppnare om du inte är så insatt i textilindustrin och dess offer.

Har du sett dokumentären The True Cost och vad tyckte du i så fall? Har du tips på var du kan köpa etiskt hållbara kläder?

26 tankar kring ”The true cost

 1. Louise

  Superbra film en riktig ögonöppnare.
  Det har påverkat min familjsklädval drastiskt.
  Innan ville jag ha mindre kläder för minska ångest att alltid välja. Nu väljer jag lätta kläder att välja och sådant som jag hoppas mina barn säger. Om de funkar även för deras dagars mode. Alltså stilrent och hållbart.

  Svara
 2. Jeanette Sandelin

  Jag köper inget nytt alls. Alla kläder finns redan och skulle antagligen räcka till alla i fler år. Jag menar 2nd hand och loppis. Först när kläderna är slut behövs det tillverkas nya. Likadant med bilar, möbler, prylar. Inför tillverkningsstopp. Jag har sålt bilen och lagt undan medlemskorten på hm, kappahl mm. Nu är det köpstopp all in och det är en sann befrielse.
  TACK för alla bra tips och vettiga levnadstankar i denna braiga blogg. Glad måndag :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Intressant tanke; att införa globalt tillverkningsstopp tills allt som redan är producerat/tillverkat är konsumerat/förbrukat.

   Men vad ska företagen göra under tiden för att överleva; fokusera på reparationer och underhåll av befintliga produkter? :)

 3. JohannaN

  Heja er! Blir också så sjukt imponerad över att ni verkligen kan hålla en minimalistisk garderob. Själv är jag en sådan som älskar kläder och vill ha massor att välja o vraka bland ofta och mycket. Men då är ju klädbyten och second hand förstås grymt. O ang att köpa etiskt hållbart så finns det så mycket bra där numera – tipsar själv varje onsdag om just det: http://www.johanna-n.com/blogg/category/hallbara-butiker-marken/ <3

  Svara
 4. Ewi

  Tjejen som driver ekoenkelt.se har nån etisk ekologisk (web?) butik för kläder som ibland har popup dagar/helger i fysisk butik i Sthlm

  Svara
 5. Maria

  Att billiga kläder förmodligen producerats under dåliga förhållande är ju inte så förvånande, men jag är osäker på om det är så mycket bättre när det kommer till dyra kläder från låglöneländer. Borde finnas rättvisemärkt på kläder precis som kaffe och choklad, för tyvärr är jag en allt för lat konsument för att sätta mig in i vilka märken man med relativt gott samvete kan handla.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det tänker jag också på, det här att dyrare märken inte behöver vara bättre på just det etiska. Även om jag kan läsa årsredovisningar och juridiska begrepp så är det en oerhört snårig djungel där alla vill framhäva sitt hållbarhetsarbete i en vacker dagar och såklart vinklar det därefter i de offentliga rapporterna.

  2. Märta

   Hej!
   Jag och min man har varit o letat lite grann och det finns faktiskt en del rättvisemärkta kläder. Vill man köpa jeans kan man köpa märket Nudie (http://www.nudiejeans.com/responsibility/), allt är inte fairtrade-märkt men nåt liknande och en del har vanliga fairtrademärkningen. För män har de också andra kläder. Dyrt men snyggt o bra! Och finns en del second hand på tradera om man vet en modell man tycker om. Ett barnklädesföretag som har mycket fairtrade är svenska ”Sture och Lisa”. Men man kan googla på fairtrade + kläder så hittar man en del annat också.
   Lycka till!

 6. Dorothea

  När jag nyligen behövde en kostym till var Filippa K det enda som kändes tillräckligt okej. Jag har kollat på massor av eko/fair trademärken men inte hittat något till jobbet.

  Just nu är default fortfarande att handla så lite som möjligt och välja välsydda plagg av bättre material, men jag behöver absolut jobba på det. När det gäller second hand så har jag fortfarande inte tålamod att leta, men hat’s off till alla som gör det! Jag vill inte börja gå i affärer flera timmar i veckan igen nu när jag har lyckats slutat helt med det… är det fortfarande smart eller bara lathet i sammanhanget..?

  Jag listade några hyfsade märken i följande inlägg när jag själv försökte reda ut något i denna röra: http://mostlikelyaliveonarrival.blogspot.se/2015/05/the-true-cost.html. Och som Ewi nämnde, Ecosphere är ett bra ställe att börja på (åtminstone för vardagskläder för min del) :) Skor från El Naturalista faller inom samma vardagskategori, men verkar vara okej åtminstone materialmässigt.

  Fair Wear Foundation (http://www.fairwear.org/) kan annars vara ett bra ställe att börja på, åtminstone om man fokuserar på hållbara(re) arbetsförhållanden.

  Svara
 7. Fredrik

  Tack för tipset om filmen. Skall se på den just nu faktiskt.

  Förlåt att jag ställer en fråga som inte riktigt har med denna topic att göra. Jag har funderat på en sak ett tag.Jag har märkt att ni är väldigt miljömedvetna. Hur kommer det sig att ni inte är veganer eller åtminstone vegetarianer?

  Jag skulle vilja tipsa om dokumentärfilmen ”Cowspiracy”. Den tar upp att den absolut största miljöboven av alla, är boskapsindustrin. Då den står för mer utsläpp än alla fordon på hela jorden, så undrar jag vad det är som gör att ni inte väljer att vara veganer, då det är det absolut enklaste och största man kan göra för att förbättra miljön?

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det är en bra fråga; det mest rationella valet för miljön vore ju att vara vegan om jag förstått det rätt. Troligen är det en kombination av att vi inte är tillräckligt insatta i området samt personliga preferenser.

   Vi har tills vidare och sedan flera år gjort ett mellanting och låter bli rött kött samt oftast fläskkött men äter fortfarande fisk, fågel och skaldjur, men även vegetariskt flera dagar i veckan.

   Jag ska ta en kik på ”Cowspiracy”, tack för tips! :)

  2. K.A.L

   Ursäkta att jag fortsätter med denna off-topic tråd :) Men jag ville tipsa om en jättebra dokumentär som jag såg på Ur.se, på svenska heter den ”Älskade kött” (utgivningsår 2012), men såg att de tyvärr inte visar den längre. På engelska heter den ”LoveMeatender”. Jag sökte på Youtube och hittade den, fast på originalspråk, nämligen franska. Så bra är inte min skolfranska, kanske er är bättre? :) Eller att ni kan få tag på den på annat håll? Har mailat Ur:s kundtjänst och frågat hur man kan se den, hojtar till om jag får svar.

   Många filmer om köttindustrin består i huvudsak mest av skräckexempel, vilket visserligen väcker olustkänslor, men är inte så informativa. Man får visserligen se skräckexempel även i denna film men mycket mer nyanserat och med statistik och historiska tillbakablickar till varför vår köttindustri/vår köttkonsumtion ser ut som den gör idag mm.

   Själv var jag vegetarian i 20 år (lakto-ovo-vegetarian, dvs åt mjölkprodukter & ägg), men började äta kött igen i början av året. Inte alls självvalt, utan jag fick för ett tag sedan tre olika matallergidiagnoser (gluten, mjölkprotein & soja). Jag kämpade på med min vegetariska kost i 4-5 år, men blev blekare och tröttare, det var väldigt svårt att få i mig näring, för att inte tala om omständligt. Min största lärdom från ovan nämnda dokumentär var att vi i västvärlden före andra världskriget inte alls hade så hög köttkonsumtion som idag. Folk åt fisk och fågel en dag vardera under en vecka, och rött kött (en stek) vid högtider, eller i bästa fall som ”söndagsstek”. Alltså som mest tre gånger i veckan, inte tre gånger per dag som de flesta idag! Så jag kanske kunde börja äta kött igen, men en mindre mängd kanske var gott nog?

   Har blivit mer och mer övertygad om att problemet inte är köttkonsumtion i sig, utan den överkonsumtion som pågår, och som ligger bakom alla grymheter/oetiskt behandlande av djur (som produkter istället för levande varelser..). Så, min lösning är precis som ni Minimalister är inne på, att i huvudsak äta vitt kött (fisk & fågel). Någon enstaka gång, max en eller två gånger per månad kanske, rött kött, och då se till att det är kravodlat.

   Men jag kan ändå varmt rekommendera dokumentärfilmen. Om den går att hitta?

 8. K.A.L

  Var kan man hitta (köpa/hyra/streama) dokumentären? Jag har velat se den ett tag nu men vet inte var.

  Svara
 9. Rebecka

  Den här butiken finns på webben samt i min gamla hemstad Karlskrona. De som har butiken satsar inte bara på eko utan även Fairtrade. De har till och med en trämus till datorn i kassan. :) https://lotuseco.se/

  Svara
 10. Siri i Stavanger

  Åh jag fick också tårar i ögonen när jag såg den, även om jag inte har en bebis som gör mig blödig :) Blir dock lite irriterad på mig själv för att det är så lätt att få det där shoppingrycket trots att jag egentligen VET att det inte gör någon nytta för någon, jag köper något jag inte behöver egetnligen och straffar någon annan samtidigt :/ Ska läsa igenom länktipsen i andras kommentarer nu, kanske hittar nåt bra där :)

  Svara

Lämna ett svar