Snyggare garderob med Slow Fashion

Idag produceras otroliga mängder kläder och en kläddesigner som tidigare skapade modekollektioner utifrån våra fyra säsonger har nu fått vänja sig vid ett betydligt högre tempo med krav på nyheter varje vecka. Billigt ska det vara också, till ordinarie pris förväntas vi kunna handla ett linne för 49 kronor och en tröja för 149 kr. Redan innan midsommar börjar den första sommarrean och när julhandeln pågår som bäst smygstartar mellandagsrean.

Klädbranschens snabba tempo har givit upphov till uttrycket Fast Fashion. Begreppet sammanfattar hela industrin med slit-och-släng och snabb konsumtion till låga priser. I likhet med att begreppet Fast Food har en motkraft i form av Slow Food, har också Fast Fashion en motsvarighet i form av konceptet Slow Fashion. Om Slow Food är för gourmeter så är Slow Fashion för minimalister. :-)

Medan Fast Fashion är inriktat på vinstmaximering vilket innebär att aspekter som utsläpp av miljöfarliga material och arbetsförhållanden får stå tillbaka, vill anhängare av Slow Fashion vända den här utvecklingen genom att undvika överexploatering av arbetskraft och naturresurser. Leveranstider och produktion har effektiviseras senaste årtionden och naturens ekosystem kan inte återskapa material med samma hastighet som det idag krävs för att snabbt få ut en stor mängd kläder på marknaden. Vi har en obalans i systemet som tär på vår planet.

Slow Fashion kännetecknas däremot av långsiktighet och varaktighet. Tanken är att hållbarhet och medvetenhet ska finnas genom hela ledet hos såväl producent som inköpare och konsument. Att som producent designa och producera kläderna med mindre miljöpåverkan, att som inköpare enbart köpa från tidigare nämnda leverantörer och att som konsument prioritera färre men finare plagg av högre kvalitet.

Jag i egenskap av konsument ser dock Slow Fashion som så mycket mer än att shoppa kvalitativa eller miljövänliga klädesplagg. Det handlar om en förändrad syn på mode och att ha fokus på långsiktighet. Kommer jag vilja och kunna använda den här tröjan eller kjolen även om 3, 5 eller kanske 10 år? Vi kan inte alltid påverka att kroppen förändras eller att ett byte av jobb kräver andra typer av kläder än tidigare, men inför varje nytt köp kan vi göra en behovsanalys och försöka tänka ett par år framåt i tiden istället för att bara se oss i plagget på semesterresan eller helgens fest.

Min uppmaning är att låta Slow Fashion guida dig i din vardag genom och inspirera dig till att:

 • Låta garderobens innehåll bestå av färre plagg av bättre kvalitet som håller längre.
 • Välja plagg som tillverkas under så liten negativ miljöpåverkan som möjligt.
 • Välja plagg som tillverkas under justa omständigheter för alla inblandade människor.
 • Vårda dina kläder så att de håller längre.
 • Handla secondhand och skänk även kläder du rensar ut till secondhand-butiker.
 • Skapa en garderob med en tidlös design som fungerar idag men även framöver.
 • Vara nyfiken och leta information och inspiration om dina kläders ursprung.

Om du tar en kik i din garderob idag, återspeglar den då primärt Slow eller Fast Fashion?

19 tankar kring ”Snyggare garderob med Slow Fashion

 1. Eve

  Min garderob är nog en blandning. Har en hel del plagg som hängt med under många år, favoriter som håller än, en del av det är plagg som jag ärvt efter mina mamma när de blivit för små för henne. Tror också jag börjar bli bättre på att göra behovsanalyser för att se vad jag behöver innan jag ger mig ut. Det underlättar att jag numera väldigt sällan går på stan bara för att, utan vanligen endast när jag är ute efter något.

  Är dock dåligt på att köpa dyrare plagg med bra kvalitet, blir fortfarande mycket HM, då jag upplever att det är enklare för mig och jag känner mig hemma där. Har helt enkelt inte vanan att röra mig i butiker med dyrare kvalitetsplagg och skulle troligen känna mig uttittad och obekväm om jag gick in i sådana. Har också dålig koll på det utbudet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker du kan välja ut några butiker och/eller märken och gå in på deras hemsidor och därifrån se utbudet och om det finns något fint i din stil och prisklass. Så har jag gjort i stor utsträckning då jag inte har tid att springa runt och titta i diverse butiker och leta efter olika plagg från vecka till vecka. Jag gör en behovsanalys, kikar i ”mina” butiker på nätet om plagget finns i vårens utbud och vet sedan om det är värt att åka till en butik och prova plagget.

  2. Elin

   Hejsan!
   Jag var inne på er blogg för något år sedan och redan då gillade jag ert minimalistiska tänk.
   Jag hittade tillbaka till er via instagram härom veckan, så kul!
   Sedan igår har jag suttit och läst många blogginlägg! Inspirerande!
   Jag har sedan tre fyra år inte köpt speciellt mycket kläder dels på grund av att jag har levt ett liv där jag har kunnat använda mina kläder på ett sätt där jag inte har behövt köpa nya, dels på grund av att jag har velat spendera mina pengar på annat (sparande eller resor) och sist men inte minst så är jag numera student sedan ett år tillbaka. Men kanske framför allt så har jag inte velat köpa dåliga kläder som jag vet kommer bli ”räliga” efter några tvättar eller där folk eller miljö påverkas negativt under tillverkning mm. Jag behöver en ny garderob som kan spegla mig som person, jag tänker otroligt mycket på miljön och jag vill vara stilren och snyggt klädd. Mitt problem är att jag inte vet vart jag ska handla mina kläder. Som du beskriver din garderob, med få stilrena plagg som håller år efter år, är min drömgarderob. Men jag vet nte vart jag ska börja titta. Jag skulle vilja ha ”mina butiker” precis som du har. För jag är inte den person som orkar eller vill gå om kring på stan och shoppa i en hel dag. Men jag tycker det är jättesvårt att veta vilka märken som kan erbjuda en schysst produktion och också en snygg och hållbar slutprodukt. Skulle du vilja dela med dig av några bra märken eller butiker? Det hade nog fler än jag uppskattat! Tack för en bra blogg!

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej och välkommen tillbaka! Hoppas du är här för att stanna denna gång. :)
   Det kommer ett par inlägg, med start idag, gällande konceptet capsule wardrobe. Där kommer jag även nämna några märken som jag använder. Tyvärr är jag tveksam på om något av märkena hamnar under kategorin ”schysst produktion”, men jag har i alla fall oerhört få plagg från de största kedjorna i mina ägor. Att köpa väldigt begränsat med kläder är ju också ett slags hållbarhetstänk i sig.

 2. Eva

  Definitivt mer Slow än Fast Fashion i min garderob. Mitt ideal är dock No Fashion at all även om det är ouppnåeligt att inte påverkas av andra. Men min smak har förmodligen varit ovanligt konstant sedan tonåren. Tidlöshet vad gäller kläder och stil överhuvudtaget är målet.

  Erkänner att jag periodvis gått på nitar och lockats till onödiga köp av ”tre för priset av en”, onödiga lågkvalitativa saker med 70% rabatt osv.. senast i januari på rean… två tröjor jag ännu inte använt…ni Minimalister skulle ha sagt ”Men vad nu, du har följt vår blogg i månader, har du inte fattat grejen, har vi varit otydliga eller?” ;)

  Problemet/fördelen i vår kultur med ett tidlöshetsfokus är att man lätt blir missförstådd och en ”Nobody” då man inte kommunicerar något speciellt med sitt utseende. Vissa kan inte helt lätt relatera till en om man inte genom klädsel markerar sin sociala position, vissa politiska ståndpunkter, livsstil och intressen. Men jag är väl en envis rackare som gillar att provocera genom utseendemässig neutralitet och tystnad. Då blir man lättare en projektionsskärm för andra och får på så vis tillgång till många människors tankar och perspektiv som jag är så nyfiken på, psykologiintresserad som jag är… ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag gillar ditt ideal No Fashion. Tyvärr tror jag mitt intresse för kläder är för stort för att hamna där men jag ser fram emot tidpunkten när jag känner mig så pass nöjd med min garderob att jag inte känner att den kan förbättras, utan bara behöver byta ut plagg när något blivit för slitet/trasigt.

   Eftersom vi också göra liknande misstag som du ibland så dömer vi ingen utifrån eventuella snedsteg eller dåliga köp :)

   Ja, man ska inte glömma att vissa använder kläder för att visa vem de är och vad de står för. Även om det i många fall går att göra med ett Slow Fashion tänk i grunden.

 3. ekomammaistan

  Jag känner mig rätt nöjd över att min garderob känns väldigt slow fashion, även om det finns några ”nitar” där. Framför allt så är flertalet plagg gamla trotjänare som hängt med många år, och många plagg är bra kvalitet och/eller second handfynd.

  Jag har nog haft ”tur” som känt att jag hittat min stil ganska tidigt och även om jag halkat in på andra spår ibland (jag tror att det är rätt vanligt att man ser ett plagg på någon annan och tänker att det är så himla snyggt men sen är det egentligen inte ens egen stil men man provar ändå och så blir det fel) så har jag blivit bättre på att se vad som är jag i klädväg. Däremot tycker jag att det är väldigt svårt att hitta kläder som både passar min kroppstyp, min stil och som är bra kvalitet, ofta är det minst en som inte stämmer…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är en stor fördel att vara medveten om och känna sig trygg i sin stil, istället för att behöva prova sig fram genom mindre lyckads köp. Och precis som du säger, det händer att man ser ett plagg på en person, eller i en tidning eller på nätet, som ser jättefint ut i det sammanhanget. Men som ser helt annorlunda ut när jag själv får på mig motsvarande plagg.

 4. Anna

  Jag tror att jag har nämnt detta förut, men det som har sparat mig mest pengar klädmässigt är att i princip helt avstå att köpa plagg i polyester och akryl (och istället fokusera på ull, bomull, silke och tencel (högkvalitativ viskos som liknar mullbärssilke). Utbudet blir otroligt begränsat (även om det hela tiden blir bättre). Med dagens skonsamma tvättprogram och tvättpåsar är det ingen börda att handtvätta, snarare tvärtom då programmen ofta är på halva tiden jmf med 60 graders-program.

  Svara
  1. E

   Ja, gör också som du Anna, avstår att köpa kläder i akryl, polyester, (viscose) och andra konstig material som polyretan osv. När jag var yngre så var jag en riktig märkes diva och jämförde mig med andra hela tiden. Och så skulle man ha nya kläder hela tiden och helst varje månad om man kunde. Nu går efter bra material som jag kan ha i många år.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har i tidigare kommentarsfält nämnt att jag också avstår polyester och andra konstgjorda ämnen.
   Jag blir nyfiken på vilka märken eller butiker du brukar hitta kläder med de materialkrav du har? För liksom du så har jag märkt att utbudet blir betydligt mindre, både på gott och ont ;)

  3. Anna

   Jag är sedan fem år tillbaka (examen i juni) student och handlar främst på COS och H&M (även om H&Ms utbud är otroligt litet när man ställer dylika krav, deras exclusive-koncept har dock förenklat det hela alternativt att sortera plagg efter dyrast till billigast). Åhléns Wera är har också fina plagg. Jag drömmer om kläder från Emerson Fry och basplagg från Sunspel, men det får vänta.

  4. Chris

   Köper heller inte syntetkläder. Aldrig! Föredrar siden, bomull, ull etc. Köper ofta i udda butiker, inte i klädkedjor. Favorit sedan många år är vita sidenblusar och jeans. Det är jag! I 5-10 år hade jag endast vita toppar av olika slag. Och pärlörhängen – vita. Känner att jag är på väg dit igen. Kläderna håller ibland alltför länge…. Köper kläder i perioder och kanske inget alls på något år. Har svårt att göra mig av med kläder som det objektivt inte är fel på.
   När jag reser tar jag med mig sånt jag kan slänga eller lämna där. Känns oerhört skönt. Och kan köpa något nytt speciellt med mig hem. Har just varit bortrest i nästan en månad i olika klimat, det var en effektiv rensning! Både mina och min mans skor gick dessutom sönder. Hi hi.

 5. Ordningsguiden

  Min garderob är nog en blandning av slow and fast fashion. När jag gör dyrare inköp som jeans, kavajer o.s.v. så vill jag att dessa skall hålla länge både i kvalitén och trendmässigt, men exempelvis toppar byter jag oftare då jag lägger jag mindre pengar samt köper mer efter vad som är ”inne” nu. Min stil är nog lite omvänd från din Eva då jag gillar att sticka ut och mina favoritkläder har nog aldrig varit moderna och blir därför inte heller omoderna varför jag använder dem länge. Jag köper inte nya kläder om jag inte har ett behov och det beror nog mest på att jag tycker det är svårt att hitta kläder som jag ”känner för”, jag vill känna mig fin i mina kläder och helst veta att de passar till det mesta i min garderob så jag försöker byta toppar och skärp och sådant för att pigga upp garderoben.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det låter som du har både en stil du känner dig trygg och bekväm med, men också en bra strategi vad gäller val av klädköp vad gäller kvaliteten. Är man en person som vet med sig att man vill snabbt tröttnar på plagg så är det bättre att byta ut just toppar regelbundet. Plagg som sitter nära kroppen blir även lättare slitna och sunkiga om man svettas mm, vilket gör det tråkigt om man lagt ner mycket pengar på just dem.

 6. H

  När jag var yngre gick jag ofta på klädreor och gjorde ”fynd”. Nu har jag lärt mig att det är mycket billigare att köpa kläder man verkligen gillar – till ordinarie pris. För det är de kläderna man gillar så mycket att man har dem år efter år. Dvs slow fashion.

  När det gäller det här med miljöpåverkan och under vilka förhållanden kläderna är tillverkade tycker jag det är jättesvårt som konsument att få information. Betydligt lättare att veta hur hönorna lever som lagt äggen man köper t.ex. Märkligt att det ska behöva vara så. Det borde ställas högre krav på tillverkarna av kläder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag brukar tänka att hade jag inte kunnat tänka mig att köpa plagget till ordinarie pris så ska jag heller inte köpa det på rea. Det fungerar allt som oftast, med något undantag för väldigt dyra märkeskläder där ordinarie pris ibland kan vara svårt att motivera.

   I inlägget ”Fem steg mot en lättare garderob”, är just att undvika reor ett av tipsen :)

   http://minimalisterna.se/fem-steg-mot-en-lattare-garderob/

 7. Förenklaren

  Kläder är dessutom del av en evig kedja, där de används och tvättas och torkas och sedan sorteras in. Färre kläder = mindre att ta hand om.

  Svara
 8. jo

  Hej! Jag är väldigt intresserad av just hållbara kläder och det är bra när det tas upp i media och bloggar. Däremot efterlyser jag mer fokus på hemelektronik som mobiltelefoner osv. Det kräver ju jättemycket resurser att tillverka att det ska vara nya modeller hela tiden!

  Svara

Lämna ett svar