Dyr magasinering av överflödiga prylar

Många har en emotionell relation till sina ägodelar och har därför väldigt svårt att göra sig av med dem även om de inte längre behövs. Därför väljer fler och fler att magasinera stora delar av sina ägodelar i samband med att man till exempel separerar, flyttar ihop, flyttar till mindre boende, flyttar utomlands eller bara börjar få det lite för trångt i bostaden.

I USA har vart tionde hushåll magasinerat saker och förrådsbranschen omsätter, tro det eller ej, mer än hela nöjesindustrin i Hollywood. Magasinering tycks dessutom vara beroendeframkallande och i Sverige visar undersökningar att de som hyr förråd tenderar att göra det under allt längre perioder.

Om du är en av dem som valt att magasinera några av dina tillhörigheter kan det vara en intressant övning att försöka minnas innehållet i förrådet och skriv en lista på alla saker som förvaras där. Om minnet sviker dig kan det vara läge att fundera på om du verkligen borde betala för att förvara saker du inte ens vet om att du äger?

En annan intressant övning är att klura lite på när du använde sakerna i förrådet senast alternativt när du planerar att använda dem. Om du inte kan se att de kommer att komma till användning under överskådlig framtid kanske de skulle vara en annan ägare till större nytta och glädje?

En tredje intressant övning är att räkna ut hur mycket du betalar för förvaringen per år och ställ det i relation till värdet på sakerna du förvarar. När överstiger det ekonomiska kostnaden för förvarningen värdet av prylarna alternativt kostnaden av att införskaffa dem på nytt vid behov?

Kanske kommer du fram till att det inte är värt att betala för att förvara något som uppenbarligen inte är tillräckligt användbart eller omtyckt för att förvaras i ditt hem samt att det är dags att rensa. Att rensa bland magasinerade prylar och möbler bör dessutom vara betydligt lättare än att rensa bland saker i hemmet eftersom du mentalt delvis redan släppt taget om de förstnämnda.

Mitt tips är sammanfattningsvis att göra ett sista besök och ta hem det du verkligen saknat och kommer att använda inom en snar framtid. Sälj, skänk eller släng resten och på så sätt har du eliminerat både den mentala och ekonomiska bördan av att hålla dig med ett andra hem för dina överflödiga prylar!

Har du magasinerat möbler eller prylar någon gång och i så fall i vilket sammanhang?

15 tankar kring ”Dyr magasinering av överflödiga prylar

 1. NH

  Detta känner jag igen. Efter min skilsmässa och flytt från ett stort hus där vi bott (och samlat på oss grejer) i tolv år. Vi hyrde ett magasin och betalade dyra pengar varje månad i över ett år för detta. När vi till slut kom loss och gick igenom det var det en bråkdel som var något att ha. Men kanske var det en del i processen också…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du kände igen dig och att du varit med om det! :) Precis som du skriver kanske det var en del i processen, det gäller ju att se det positiva om inte annat.

   Framöver kan du använda vår tremånaderslåda/tremånadersregel som kan vara till hjälp om du har svårt att slänga saker direkt. Den är en billigare lösning är magasineringen, men den sistnämnda ger kanske större effekt med fler saker ut på en gång. :-)

   http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/

 2. Ekorren

  Hmm… det svider! Sitter med ett garage och kalkylerade kostnader att hyra den för exakt 6 år. Knappa 75000 kronor. Ännu blekare blir jag när innehållet är mer eller mindre skräp, alltså inget vi behöver. Tror knappast att någon skulle frivilligt sprida ut denna summa för vinden. Och tänk den min på en hemlös person som skulle få den bunten sedlar i sin näve.

  Det intressanta är att hyreskontraktet är uppsagd och garaget ska vara tom i maj månad. Det är ju mycket månad kvar och vilken tur att maj har 31 dagar ;)

  Nåja, vi blir väl minimalister vi också, så småningom…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Alla gör vi misstag och fattar dåliga beslut då och då. Ibland får man vara glad över att man tillslut tog tag i det, ändrade beteende eller plötsligt fick en viktig insikt. Inget ont som inte har något gott med sig… :)

   Jag har exempelvis beskrivit mina ”bortslösade” pengar som jag lagt på dyra klädesplagg som jag aldrig använt, även om det inte rör sig om lika stora belopp som ditt garage. Gör om, gör rätt :) Och bättre jag kom på det nu än om 20 år när jag hunnit köpa dyra kläder för vem vet hur stora belopp.

   http://minimalisterna.se/retroaktiv-shoppingangest/

 3. Enid

  Jag bor sedan nnästan ett år tillbaka helt utan förråd, allt måste förvaras i bostaden och det går förvånansvärt väl! Från att ha levt hela mitt liv med ett överfullt källar- eller vindsförråd kändes det först överrumplande. Det har sina nackdelar och jag har ordnat med säsongsförvaring av bildäcken som annars sprider en obehaglig gummilukt men på det hela så fungerar det väldigt bra!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har en vän som flyttade till en hyresrätt som saknar någon form av förråd. Inte ens en klädkammare att gömma skrymmande saker finns. Jag är imponerad över att du klarar dig helt utan förråd. Jag skulle exempelvis inte vilja ha resväskor, emballage (flyttkartonger, originalkartonger till större föremål etc) vintersportprylar och andra hobbyartiklar i lägenheten. Du får gärna skriva och berätta om hur du löst den problematiken :)

 4. samara

  Vi har inte magasinerat nåt, och behöver inte heller, för vi har en hel källare.
  Men visst har man sjukt mycket saker, och bland annat för att det är bra att ha ;)

  Exempel : jag har en förvaringskista som är full av filtar, det är kanske 15 filtar, vi är 3, har vi gäster är vi aldrig mer än 6 ändå. På sommaren använder vi inte filtar, annat än nån enstaka om vi sitter på gräset. Varför har vi då så många ? Men om jag rensat ut hälften så tar ju kistan lika stor plats,och då kan de väl lika gärna vara kvar ? Dilemma ju.

  Svara
  1. Eva

   Samara:
   Du är så rolig, så öppen med dina många saker. ;) Om du rensar ut saker ur kistan så har ju snart kistan inget existensberättigande eller så får den flytta in i huset och ersätta annan möbel som åker ut. Så blir det tids nog med min fina kista i förrådet som verkar ha blivit nervös att den snart inte har något jobb kvar i förrådet som förvarare av saker och säkert är rädd att den också snart ryker. Men den får en överraskning så småningom då den mest troligt flyttar in i lägenheten igen när min fula, numera nästan tomma byrå får gå.

   För övrigt:
   Detta med magasinering och förvaring av saker till orimliga kostnader… vissa vill helt enkelt betala för att förvara sina saker trots att man ger dem den verkliga kostnaden rakt i ansiktet på dem. ”Jag har faktiskt råd” är en vanlig kommentar. Frågan bör vara om det verkligen är värt pengarna. Min far tycker det är värt varenda krona att låta sin dubbelfrys från 1976 gå på som vanligt i garaget trots att han sedan länge har nyare dubbelfrys i köket. Har räknat på elkostnaden bara de senaste 10 åren den brummat i garaget och slängt summan i hans ansikte. Hans kommentar: ”Jag har råd, man ska inte vara snål.”

 5. Ewa

  En underbar blogg!! Jag blir så glad när jag läser att ni, förhållandevis unga, har insett att värdet av att äga många saker inte är så högt.
  Min man och jag, en pensionär och en 55+ håller på att rensa ut och har som mål att bara äga och spara så mycket som får plats i 5 eller 6 flyttkartonger förutom de saker som vi använder oss av. Bättre sent än aldrig….
  Det känns otroligt skönt att rensa ut och den här gången är det på riktigt! I höst drar vi i väg med lättburna väskor till en vardag på en båt i varmare väder. Och äger inte ner än vi behöver. Jag kommer att följa er och hoppas att ni behåller er inställning och att ni får fram era kloka tankar till andra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för berömmet! :)
   Kul att höra att även ni har insett det ringa värdet av saker och passar på att göra något mer äventyrligt när tiden och förmodligen pengarna finns. Annars är vår bild av många 40- och 50-talister, framför allt våra egna föräldrar, att de sitter fast i stora hus med mängder av prylar och därför går miste om den typ av erfarenhet och roliga minnen som ni kommer få under kommande båtresa. Lycka till både med rensandet och resan! :)

 6. Vardagstipsaren

  Älskar också denna blogg! Har inte behövt magasinera något men bor som Enid utan förråd i princip. Vi har ett hus, men ett litet och den lilla plats som finns behöver vi till annat än gammalt skräp.

  Trots detta finns det aldrig något slut på vilka prylar vi sparat. Vi har varit rätt flitiga med rensning det senaste året men trots att vi trodde att vi hade hittat alla viktiga högskolestudieanteckningar i kollegieblock, gamla böcker vi aldrig mer kommer att studera matematik med, fula kläder som varken vi eller någon annan vill ha, mystiska prydnadssaker och souvenirer vi inte ens minns, så hittar vi ändå saker att rensa….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det finns nästan alltid något nytt och rensa. Och när det väl känns som det är slut och färdigrensat, så hittar man något nytt område som där man märker att ”det här använder vi ju aldrig nu för tiden” :)

 7. Ewi

  Nej har aldrig gjort det, men har tänkt att om vi säljer lägenheten så kan det va ett alternativ under visningsperioden, för att slippa kånka möbler fram o tillbaka inför varje visning,

  Svara
 8. Cissi

  Har suttit och läst i denna blogg med jämna mellanrum nu. Började från första inlägget och kommit en bit på vägen. Detta inlägg blir en tankeställare som så många andra. Jag har tidigare haft kontroll och koll på de flesta saker jag äger. Jag är uppväxt i en familj med dålig ekonomi där varje sak var värdefull men har nu en lön över genomsnittet och en man med samma inkomst. Att få känna att man kan köpa det man behöver och vill har varit en trygghet. Men sen vi flyttade till hus och fick barn för 5 år sedan har antalet prylar ökat i en allt snabbare hastighet och kontrollen minskat samtidigt som kaoset ökar och orken tryter. För ett par veckor sedan var vi med om en brand när vi var på semester. Vi skulle efter branden skriva upp alla saker vi hade med oss för att få ersättning. Detta blev en riktig tankeställare. Jag mindes 3 saker. Datorn, systemkameran och ipaden. Resten var helt obegripligt borta ur mitt minne. Vi fick kort på sakerna av saneringsfirman och kunde senare konstatera att vi hade mellan 150-200 olika saker med oss om vi räknar kläder och leksaker styckvis. Totalt värde? 53000! När denna listan skrevs insåg jag att nu måste det ta stopp. jag orkar inte mer saker. Jag orkar inte organisera och städa, kategorisera och förvara mer.

  Tack vare denna bloggen orkar jag nu ta tag i vår rensning. I går la jag ut 59 kursböcker till försäljning. Om ett halvår när nästa termin pågått ett tag och de flesta böcker förhoppningsvis är sålda sänker jag resten. Kläder och leksaker lämnar jag till en butik som förmedlar försäljning av andra hand. Andra saker sänker jag till välgörenhet och till kompisar. Linneskåpet går nu att stänga och kryddorna rasar inte ur skåpet när jag öppnar. Tack för all inspiration. Skriv gärna fler inlägg kring barnrelaterade synvinklar. Konsumtion av leksaker, barnprodukter och kläder är nog en stor del i den stora köphysterin i dag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du läst så stor del av bloggen och finner inspiration!

   Hemskt med branden, men du tycks ta det bra och verkligen gå stärkt ur detta och förvalta alla insikter den förde med sig på ett väldigt konstruktivt och positivt sätt! Tack för tips kring vad du vill läsa, vi kommer fortsätta skriva om barnrelaterade saker. Det ska på sätt och vis bli intressant när barnen blir äldre (snart 2,5 respektive 1 år) för att se hur deras relation till leksaker utvecklas och hur vi kan ta oss an det. :)

Lämna ett svar