Ägd – Jakten på ett rikare liv

Två medelålders vita, rika män står på scenen och pratar om att samhället måste ändra sitt konsumtionsmönster innan allt är för sent. De pratar om ekonomi, tillväxt och om hur Sverige blev framgångsrikt ur ett historisk perspektiv. Liksom om skuld, vinstmaximering och om jordens resurser. De pratar om det på ett humoristiskt, igenkännande och ibland överdrivet sätt.

Vi har i helgen varit på föreställningen ”Ägd – Jakten på ett rikare liv” med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström som nu spelas på Rival i Stockholm och som till hösten turnerar i hela Sverige. Föreställningen är rapp och omväxlande. Monologer blandas med intima samtal mellan den busigare Schyffert i rosa kostym och den pedagogiska Lindström i syrénfärgad dito.

Med hjälp av diagram, myskoxar och charm får de publiken att förstå att ingenting är billigt eller gratis. Fläskfilén har haft samma kilopris sedan 70-talet för att vi förväntar oss kunna köpa billig fläskfilé, men den kostar i form av dålig djurvård, hemska slaktmetoder och import från tveksamma länder.

De raljerar över svensken som överkonsumerar och lånar allt mer pengar på spekulation om allt högre framtida vinster, men som samtidigt skäms lite och känner skuld över detta leverne. Vi öppnar upp oss och blir allt mer privata på sociala medier och där skapar vi även vårt privata varumärke genom glassiga instagram-bilder och präktiga Facebook-uppdateringar. Samtidigt har vi svenskar två helt tabubelagda ämnen som ingen talar om: Hur mycket vi tjänar och döden.

Barnen har aldrig haft så många leksaker som nu, svensken har aldrig druckit så mycket champagne, och vi har aldrig haft så många amerikanska yrkestitlar på våra svenska företag som nu. Det lätt sarkastiska budskapet lyder: Vi har det gott ställt och det är lite pinsamt och osvenskt att erkänna, men livet är härligt, vi kan inte fortsätta så här i all evighet och borde göra något åt det, men vi gör det sen, nästa år.

Schyffert och Lindström lyckas bra med att göra komik av det de flesta innerst inne redan vet, men kanske inte vill se eller förstå innebörden av på djupet. Det är stor igenkänningsfaktor genom hela föreställningen och i princip 1,5 timme full av skratt.

I våra ögon skrapar dock Schyffert och Lindström bara på ytan av problematiken och kunde vågat gå några steg längre i ifrågasättandet av överflödssamhället, konsumtionshetsen och vad detta i längden kan leda till. Hur kommer det sig att vi kör på när vi vet att alla tidigare ekonomiska bubblor slutat i gigantiska krascher, och varför blir vi inte nöjda av all vår identitetsskapande konsumtion?

Går ”Ägd – Jakten på ett rikare liv” i din stad kan vi hur som helst varmt rekommendera dig att se den. :)

8 tankar kring ”Ägd – Jakten på ett rikare liv

 1. Ett annat S

  Intressant det där med det första tabubelagda ämnet – lönen. Jag har bott i USA i 10+ år och jag tycker att det är MYCKET vanligare att man diskuterar lön i Sverige än vad det är här. Inte så att jag menar att man berättar hur mycket man tjänar till höger och vänster i Sverige, men det kan ändå komma upp i en diskussion och då brukar folk ändå ge en fingervisning om vad de tjänar (om inte den exakta summan). Här är det HELT otänkbart – INGEN pratar om sin lön, någonsin.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag upplever att det är en genarationsfråga huruvida man pratar om lönen eller ej. På mitt tidigare jobb pratade alla 90-talister öppet med varandra om lönen och jämförde med varandra utan att skämmas. Vi 80-talister pratade också hyfsat öppet om våra löner, vi ville veta att vi låg rätt etc jämfört med likartade även om vi kanske inte sa lönen exakt på kronan. Så fort man kom ner till 70-talisterna så var det betydligt tystare vad gäller lönen. Och bland 60-, 50- och 40-talister var lönen totalt tabubelagt ämne som aldrig togs upp.

 2. Annika Eriksson

  Målande och väldigt bra recension. Efter att ha sett träffsäkra och roliga ”ljust och fräscht” blir jag väldigt sugen på att se även denna föreställning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag såg Ljust & Fräscht två gånger på olika ställen och tyckte den var riktigt bra, men jag skrattade ändå mer på Ägd. Så se den om du har möjlighet! :)

 3. Rust

  Må hända att deras ”show” var bra men ser samtidigt hur dessa två skrattar lika gott hela vägen till banken efter varje föreställning, så nej jag kommer inte att titta på dessa ”komiker” hur bra de än må vara även om de kommer till staden. ;-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lustigt, man kan nästan tro att du redan varit och sett showen eftersom de i början tog upp just det fenomenet du beskriver. Att folk har betalat ca 500 kr för att gå och se två medelålders män prata om något så torrt och tråkigt som ekonomi :) Och att de just går väldigt bra ekonomiskt för dem båda mm. Haha, de var väldigt öppna och ärliga genom hela showen :-)

 4. E

  Tack för tipset om det här. Ska också gå och lyssna på dem här herrarna. Vad roligt att gå på föreställningen, ser fram emot det. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag tycker verkligen den var rolig och sevärd, så jag kan bara rekommendera dig att se den om du får möjlighet :)

Kommentera