Politik, miljö och minimalism

I Sverige har vi sedan 1919 ett system som innebär att åtta timmars arbetsdag räknas som normalarbetsdag och fram till så sent som 1971 jobbade majoriteten av människorna i Sverige även på lördagar. Hela vår arbetsmarknad är utformad för män och kommer från en tid då kvinnor var hemma och lagade mat, tvättade, städade och tog hand om barnen.

Men idag förväntas båda parter arbeta. Inte minst för att upprätthålla vårt konsumtionssamhälle och strävan efter tillväxt. För hur skulle det se ut om vi istället började jobba mindre och fördelade ut jobben på fler personer? Den frågan ställer sig bloggaren Clara Lindström, mer känd som bloggaren UnderbaraClara, i tv-programmet De obekväma, som handlar om synen på arbete, pengar och konsumtion.

Det är ett jättekonstigt system egentligen, och det här systemet som vi har nu, det fungerar ju inte. Det är lätt att tro att det fungerar för vi lever i det nu, men dels innebär det stor arbetslöshet och dels så kan vi ha ett sådant här system enbart för att vi lever på krita. Vi gör det på lånade pengar men vi lånar också från naturen mer än vi kan betala tillbaka. Så egentligen är det här systemet kört. Det handlar bara om att förmå se det.

Det här systemet bygger inte på några djupa och logiska analyser, utan det bygger på att vi människor inte tänker efter. Utan att vi bara köper premisserna för hur ett lyckat liv ska vara rakt av. För om folk bara börjar ifrågasätta det så skakar samhällsbygget i grunderna.

Eftersom jag (Fru Minimalist) hade tv-förbud under april månad när tv-programmet kom ut har vi inte kunnat se det förrän nu. Om du har 30 minuter över någon kväll framöver kan jag varmt rekommendera dig att se det, programmet börjar lite trevande men blir bara bättre och bättre.

Det är lätt att tänka att frihet handlar om hur mycket pengar man har, men för mig handlar det också mycket om hur lite utgifter man kan ha. Hur lite kan jag leva på? Istället för att tänka hur mycket och hur maxat vill jag ha och hur fett vill jag bo så kan man tänka hur lite kan jag nöja mig med?

Kanske är det dags att downshifta, hoppa av konsumtionskarusellen eller i alla fall fundera över hur lite du kan leva på och ändå känna att du har livskvalitet och är nöjd?

Tv-programmet De obekväma går att se på UR-play fram till 23 oktober 2014.

20 tankar kring ”Politik, miljö och minimalism

 1. Reitka

  Frågan är hur Sverige står sig rent konkurrensmässigt med andra länder om vi arbetar mindre? Vi har det väldigt bra idag i Sverige och jag hoppas vi kommer fortsätta ha det så även i framtiden. Man måste komma ihåg att både Asian och Afrika växer både ekonomiskt och befolkningsmässigt. Demografiska prognoser från FN säger att Afrika kommer växa till ungefär 4 miljarder människor och Asian till 5 miljarder människor till 2100. Och vi i Europa kommer att ligga kvar på ungefär 1 miljard. Jag tycker det är ur det perspektivet man ska diskutera hur samhället ska fungera, dvs, på vilket sätt man bibehåller det goda samhället vi har idag (även om det så klart finns utrymme för förbättringar). Jag är osäker på om minskad arbetstid kommer att hjälpa till i detta avseendet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att det finns en risk med att en hel befolkning går ner i arbetstid. Många företag är tyvärr så pass fokuserade på vinstmaximering och omsättningsökning att de skulle vara beredda att flytta verksamheten till andra länder där människorna både är beredda att arbeta mer och kanske billigare. Vilket vi ju redan idag ser inom många branscher.

   Sen får vi inte glömma att alla vill inte jobba mindre, vissa tycker om att jobba 40 timmars arbetsvecka och få lön utifrån det, men jag hade helt klart gärna haft 7 timmars arbetsdag året runt utan att klaga :)

  2. TJ

   Varför skulle sänkt arbetstid vara negativt ur ett konkurrensperspektiv? Tvärtom är det väl bättre för arbetsgivaren som får mer produktiva arbetare (forskning visar att den totala produktiviteten nästan är densamma om man jobbar 6 h jämfört med 8 h) och slipper betala heltidslön. Dessutom kanske vi slipper ha 10% arbetslöshet och dyra sjukskrivningar pga utbrändhet.

 2. Snålcoachen

  Jag brukar åka på verbalt storstryk när jag påstår att jag ser ett samband mellan både skilsmässor och psykisk ohälsa i unga åldrar med dagens heltid + övertidsarbete (framför allt kvinnors krav på karriär och självförverkligande).

  Trots att jag inte alls menar att kvinnan ska kastas tillbaka hundra år i tiden och kedjas vid hemmet medan hon väntar på att få behaga mannen som kommer hem efter en självutvecklande arbetsdag… Det jag menar är att vi inte hinner med varken oss själva eller familjen när båda förväntas jobba heltid och de outtalade kraven på karriär, ett perfekt yttre, ett perfekt hem, lyckligt familjeliv, intressant fritid, avancerat matlagningsintresse och regelbunden träning ligger över oss hela tiden.

  Det är befängt att tro att det är hållbart i längden. Jag är för kortare arbetsdagar (givetvis oavsett kön) och är hyfsat övertygad om att många problem i samhället skulle minska med detta.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ett par mycket intressanta samband som jag säkert tror stämmer. Jag upplever att människor som idag är ”mitt i livet”, har betydligt högre krav på sig själva och sin familj, än för 20-30 år sedan. Precis som du skriver så förväntas båda göra karriär i större utsträckning och samtidigt vara tillräckligt vältränade för att springa lopp, resa jorden runt, ha ett stort socialt umgänge och vara allmänt lyckliga.
   Detta på exakt samma antal timmar och minuter på dygnet som för 20-30 år sedan, hur ska det gå ihop utan att stressa ihjäl sig på mer eller mindre alla plan i livet! :)

 3. Motheroftwo

  Lidström, inte Lindström är Claras efternamn. :-)

  Väldigt många av oss jobbar ju mindre än 40 h veckan tack vare vår generösa föräldraförsäkring. Jag jobbar 80% så jag har 6 timmars arbetsdag större delen av veckan. Känns helt nödvändigt för att barnen och vi ska må bra.

  Tråkigt att tillväxten i Kina och andra länder nästan känns som ett hot mot oss.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle också gärna jobba deltid den dagen vi har barn. Det gäller bara att ha ett jobb där det fungerar, så det inte slutar med att man ska göra samma jobb fast på 80% av tiden och lönen :)

 4. frasse

  Om man tittar hur det var inte så länge sedan fanns det en större social mobilitet i Sverige både jobbmässigt med även familjemässigt.
  Om man tittar som det är nu gifter folk sig med likanade folk.
  En konsekvens är att det finns ofta två personer som har mycket jobb och vill både göra karriär medan tidigare fanns det en person som kunde stödja den andra.
  Visst var det i 99% av tiden mannen som gjorde karriär men det är en annan debatt.

  Man ser sällan nu en hög utbildad gifta sig men en låg utbildad. Man träffar sina blivande partner när man pluggar (det finns undantag). Det är en ökad segregation, medvetet eller omedvetet eller både och.

  Om en person ska göra karriär i en familj krävs det att den andra stödjer den. Om både vill göra karriär är det svårare om det gör samtidigt men enklare om det inte gör samtidigt. Det kräver också en förståelse att den andra ska jobba 150% och att båda är överens om det. Minskningen av socialmobilitet och social mixitet gör att att det är svårare nu.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Att göra karriär betyder ju väldigt olika för olika personer och kräver olika mycket jobb beroende på bransch. Vissa kan ju klara av stor del av ”att göra karriär” innan småbarnsåren tar vid, framför allt i storstäder där ingen höjer på ögonbrynen om man väntat till 35 med att skaffa barn. Men visst har det blivit svårare att göra karriär, särskilt eftersom vi samtidigt höjt kraven på livet vid sidan av jobbet.

 5. samara

  Jag ska absolut se det, jag gillar Clara :)
  Men man får ju inte jobba mindre utan att släkten går i taket, min man jobbar halvtid nu,och jag ca 25 % och vi blir ihjäl-tjatade !
  ” men ni kommer ju inte att få nån pension !”
  vi ska inte jobba så här för evigt, bara en period så vi hinner få mer ordning hemma, rensa ut saker mm.
  ” om ni blir sjukskrivna nu blir det ju inga pengar över alls !”
  därför har vi ett sparkonto.

  osv, men min mans chef berömde honom och sa att när han jobbade heltid var han mycket förkyld och hade migrän, men nu sen han jobbat halvtid sen i september, så har han inte varit sjuk nåt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter oerhört dyrt att ha så mycket saker i hemmet att ni måste gå ner på deltid för att ha tid att rensa och få ordning där hemma :) Men genom att sälja saker kanske ni får en viss sidoinkomst trots allt.

   Vad bra och uppmärksamt av din mans chef att notera att han mår bättre av att jobba deltid.

 6. Inflationsteknikern

  Förhoppningsvis blir allt automatiserat så vi människor i framtiden kan fokusera på att leva medans robotarna sköter arbetet åt oss. Oundvikligen så måste minst en av föräldrarna gå ned i tid för att få livspusslet att gå ihop(i mitt fall så är det jag). Instämmer att dagens tänk är förlegat med 8 timmars arbetsdag och jag hoppas att nästa generation fokuserar mer kring frågan ”att leva” istället för att jobba. Vi får inte en massa soffliggare utan jag anser att vi får ett mer välmående och mindre stressat folk. Möjligen lösgör vi mer kreativitet vilket i sig leder till utveckling.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig i att 8 timmars arbetsdag är förlegat och jag håller också tummarna för att kommande generation har ett annat synsätt på arbetet, livet och miljön. Jag undrar dock hur vi ska få betalt om robotarna gör det mesta av vårt jobb? Måste vi hitta helt andra jobb som kräver en människa eller blir det så högt välstånd av robotarnas jobb att vi kan leva ett bra liv utan att jobba? :)

 7. TJ

  Det viktigaste argumentet för sänkt arbetstid är att jobben försvinner pga automatisering och ny teknologi. Det gäller även Indien och Kina. Redan nu ersätts kinesiska arbetare av robotar i fabrikerna i ökande grad. Det finns ingen människa som kan konkurrera mot framtidens robotar i tillverkningsindustrin och i övriga industrier hotar AI, näthandel, självstyrande bilar, 3d-printing och självscanningsteknologi med mera jobben.

  Svara
 8. Fru Minimalist Inläggsförfattare

  Ja, det är onekligen en spännande och föränderlig framtid vi har att vänta. Förändring är det enda konstanta och de som kan som kan anpassa sig till förändringar, både enskilda och företag, är de som står som vinnare i slutändan. :)

  Svara
  1. Eva

   Det kan ibland låta som att förändringar kommer som av en naturlag men det är ju faktiskt människan som skapar förändringen. De som inte är med och formar sin egen och sin omgivnings framtid är de människor som ännu mer får anpassa sig till andras val av förändringar. Vinnare är de som redan nu är vinnare, dvs de som har kunskaper och möjligheter att förändra och tar vara på dem. Förlorare är de som redan hade dåliga eller inga förutsättningar.

   Det intressanta i sammanhanget är vad jag kallar ”de nya förlorarna” – de som ännu har möjligheter men inte gör något av dem, t ex av okunskap, likgiltighet och brist på förutseende. Många i västvärlden har sedan länge det så bekvämt och är vana vid en livsstil som inte är hållbar för framtida generationer, kanke inte ens för dem som nu är barn men som växer upp i falsk tro på evig tillgång till att få önskningar uppfyllda direkt. Dessa riskerar att bli de nya förlorarna.

   Om man utgår från att vi i väst är de rika och civiliserade och de i t ex Indien, Kina och varför inte stora delar av Afrika visserligen är på uppgång men ligger långt efter och vi fortsätter att ha den inställningen lite för länge, så riskerar man ha en ”förloraruppfattning” om världen. Jag menar, var sker den verkliga tillväxten i världen? (Man kan förstås ifrågasätta tillväxt som framgångsindikator men samtidigt påpeka de nya möjligheter det ger till annorlunda och mer hållbar samhällsuppbyggnad.)

 9. Storugglan

  Och jag kan tipsa om en annan av mina favorittidskrifter vid sidan av Axess, The Economist, vars nummer av den 29 mars i år innehöll en ”Special Report” bestående av en serier artiklar om ”Rise of the robots”:

  http://www.economist.com/printedition/2014-03-29

  Jag tror att man kan läsa ett visst antal artiklar gratis på nätet om man registrerar sig. Annars bör tidningen finnas på välsorterat bibliotek.

  Svara

Lämna ett svar