En månad utan tv-tittande

En månad utan dålig hållning har gjort mig mer medveten om hur överkroppen ser ut när jag står, går och sitter. Jag har arbetat med triggern att varje gång jag går genom en dörr påminna mig själv om mitt mantra ”rak i ryggen, lätt spänd mage och bak med axlarna”. Det har gått relativt bra men den är inte helt automatiskt ännu. Därför kommer jag att fortsätta jobba med den framöver tills den sitter på riktigt.

För att lyckas med månadsutmaningen var en av taktikerna att stå vid skrivbordet en halvtimme på morgonen och en halvtimme på eftermiddagen, vilket har skett varje arbetsdag utan undantag. Det är en enkel och bra förändring, vilken jag kommer att hålla fast vid. En annan förändring har varit att träna core och baksidan av axlarna på gymmet för att bli starkare, vilket också har gått bra. Mindre bra gick det med stretchning av bröstmusklerna och daglig påminnelse på mobilen där jag fuskat.

Sammanfattningsvis är medveten hållning något jag kommer fortsätta med då jag märker att jag känner mig självsäkrare, snyggare och stoltare när jag sträcker på mig.

För er som undrat hur fortsättningen blev med februaris utmaning balsammetoden, det vill säga att inte tvätta håret med schampo, kan jag avslöja att jag har fortsatt även under mars månad. I mitten av månaden kändes håret dock tråkigt, tungt och smutsigt så jag valde att schamponerade det för första gången sedan sista januari. Därefter har jag dock hållit mig ifrån schampo och bara använt balsam ett par gånger i veckan. Håret håller sig trots det mjukt, lent och fint.

Idag är det hur som helst en ny månad och dags för ny månadsutmaning. April månads utmaning blir att inte titta på tv. Detta innebär inga tv-serier, inga filmer och inget slötittande på tv. Vi har tidigare avslöjat att vi knappt tittar på tv, men däremot streamar vi vissa tv-serier någon eller några kvällar i veckan, samt har filmkväll någon dag i månaden. Men inte under april månad som sagt.

Naturligtvis får jag under april månad inte heller titta på tv, serier eller liknande på datorn, iPaden eller mobilen. Det blir spännande att se om jag kommer sakna tv-tittandet eller känna att detta begränsar mig på något sätt. Min förhoppning är att få mer tid över till annat som att läsa böcker med mera istället.

Hur många timmar lägger du på tv-tittande en vanlig vecka?

12 tankar kring ”En månad utan tv-tittande

 1. freezeman

  En normal månad tittar jag max 1 timma på tv. Då är det bara nyheter på teckenspråk som ses. Det går på 20 minuter per dag vardagar kl 17. Men oftast tittar jag inte alls!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som vi avslöjat tidigare så tittar vi inte alls på nyheter, det är snarare serier vi i perioder följer gemensamt och någon filmkväll blir det då och då.

 2. Kati

  Jag kollar ett program på svtplay varje vecka, dvs ca 40 min i veckan. Ibland en film eller serie på det.

  Svara
 3. Eva

  Tittar sällan på TV numera. Det blir Inte varje dag, kanske ett par timmar i veckan i snitt. Ibland ser jag på svt.play på något från oppetarkiv.se. Gillar nostalgi från 80- och 90-talet. Väntar fortfarande på att de ska lägga upp ”Det andra Heimat” som är den bästa serien som visats i SVT. Men de kanske håller sig till enbart svenska produktioner. Har till och med ringt dit och påtalat att de borde köra denna omtyckta serie igen för en ny generation. Men det krävs väl speciella rättigheter.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, måste du verkligen vilja se serien om du till och med ringt till SVT :)
   Går den inte att köpa hem via nätet och se när du själv har tid och vill?

 4. Kati

  Haha! Programmet är mitt guilty pleasure, Gokvälls ”Gör om mig” på torsdagar. Och så Downton Abbey och Girls. Jag som målgrupp spänner från 15 till 75 med andra ord.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nu använder jag ju inte schampo när jag kör balsammetoden, och jag varierar mellan två balsam, dels ett från Redken och sen ett vanligt Fructis-balsam som köps i matbutiken. Båda är ”godkända” innehållsmässigt att använda vid balsammetoden. Jag har även provat Weledas ekologiska balsam men tyckte tyvärr inte att håret kändes rent efter den tvätten.

 5. Eva

  Ja, det där med att jag ringt SVT är typiskt mig. Är lite ”marknadsförare” för sådant jag tycker är bra. Vill så gärna att andra ska upptäcka bra grejer. Känner ansvar för att bidra till samhället som förmedlare/ informatör/förespråkare/marknadsförare. Då blir man pratig och ibland störande…

  Mycket av det jag skrivit på er blogg är inte bara sådant som halkat ur mig utan är tänkt att påverka läsare lite osynligt sådär, att någon kanske googlar på det ena eller andra och ser något nytt och kanske användbart. Jag håller alltid på så där bland folk, även på nätet.

  Och vad serien beträffar så kan man låna den helt gratis på Goetheinstitutet. Att köpa tidningar, musik och filmer känns plötsligt så ickeminimalistiskt…gjorde det ju förr men nu tar det emot att köpa minsta lilla bok. Mycket här i världen som man behöver är ju trots allt gratis eller är redan bekostat via skatten. Att vara minimalist i vår kultur är inte så svårt ur just denna aspekt då vi har tillgång till så mycket av gemensam egendom. Måtte det vara fortsätta så. Det handlar inte ett dugg om socialism utan om smart hushållning av resurser, delningsekonomi som ni skrev om tidigare.

  Förresten det där du håller på med ”en månad utan x” är ju en form av fasta. Har aldrig tänkt på det så. Att så handgripligt hela tiden fasta från något som tillhör vanorna måste ju vara oerhört lärorikt, dessutom fortsätter vissa fastor in i nästa månad eller tillsvidare fastän du börjar med ny fasta nästa månad. Starkt tycker jag. :) Det är verklig handlingskraft, därtill livsförändrande och inte en massa filosofsnack och meningslösa diskussioner.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har inte tänkt på det som en form av fasta, men det är sant som du säger. Vissa vanor känns naturligt att fortsätta med efter att ha passerat den ofta jobbiga första perioden. Dock utmaningar som denna månad att inte titta på tv är mer av engångskaraktär, jag tittar otroligt lite på tv ändå och har den aldrig på för att slötitta eller zappa.

   Folk brukar säga att jag är väldigt handlingskraftig och en do’er med stark vilja, och det kanske visar sig även här i viss utsträckning. Även om jag själv aldrig sett mig som en sådan person så har jag på ”äldre dar” förstått och fått inse att jag har lite mer energi än genomsnittet och att alla inte orkar hänga med i ens tempo ;)

 6. Helle

  Hela fam glor mycket på tv. Vi har bara grundutbudet då jag tycker det visas så mycket skräp oxh sexism på tv. Vi var under flera månader utan tv och det var underbart. Lugnare tystare och min dotter lekte mycket mer. Jag läste mycket. Skulle vilja vara utan tv. Men min sambo vill ha tv.

  Svara

Lämna ett svar