Dags att rensa ur barskåpet

Idag rensade vi ur vårt barskåp utifrån vårt minimalistiska synsätt, vilket vi eller kanske jag egentligen borde gjort för många år sedan. Barskåpet har över tiden vuxit och var fram tills idag så stort att det fyllde hela två hyllor i ett relativt stort köksskåp. Detta trots att vi knappt dricker starksprit eller drinkar över huvud taget sedan flera år tillbaka.

Större delen av spriten i barskåpet är införskaffad av mig och bakgrunden är ganska enkel. För ungefär tio år sedan, vilket innebär tiden efter att jag tröttnat på cider och alkoläsk men innan jag fått upp intresset för bra viner och spännande ölsorter, så hade jag ett passionerat intresse för drinkar.

I samma ålder ägnades en stor del av helgerna åt fest och krogliv och ofta hamnade förfesten hemma hos mig där jag agerade bartender och blandade alla tänkbara färggranna och sliskiga drinkar till gästerna. När jag blev äldre mognade mina preferenser och jag tröttnade dels på att festa i samma utsträckning och även på att såväl blanda som dricka drinkar. Trots det har mitt relativt massiva barskåp bestående av sprit, diverse likörer, rom och liknande fått följa med i totalt fyra olika flyttar. Under dessa år har jag inte använt något ur likördelen på barskåpet mer än en handfull gånger.

Idag bestämde jag mig därför för att rensa ur allt i barkskåpet som uppfyllde ett eller flera av följande kriterier:

 • Alla öppnade flaskor med 20% alkohol eller mindre.
 • Alla öppnade flaskor med mjölk eller liknande ingrediens som förkortar hållbarheten.
 • Alla öppnade flaskor som är mer än fem år gamla.
 • Allt som jag varken kan se mig själv dricka upp eller bjuda på.

Det som fick stanna uppfyllde följande kriterier:

 • Vin och öl (vilket vi dricker regelbundet).
 • Bassprit med 30% alkohol eller mer (vodka, rom, gin, whiskey etc).

Ut åkte totalt nio flaskor av varierande fyllnadsgrad. Jag funderade en stund över varför jag sparat så många av dessa och kom fram till att jag lurat mig själv med följande antaganden:

 • Alkohol är dyrt och det vore slöseri att slänga eller ge bort.
 • Jag kommer förr eller senare använda upp det.
 • Jag kanske får upp intresset för att blanda och dricka drinkar igen.
 • En dag ska jag ha en jättefest där jag bjuder på drinkar hela kvällen och natten.

Nu har mina antaganden ovan inte inträffat under de senaste tio åren så därför åker de ut. Jag funderade på om jag skulle kunna ge bort det till någon men kom fram till att det nog är svårt. Ingen i min ålder är intresserad av gamla likörer och jag vill inte bidra till att någon tjugoåring i släkten eller bekantskapskretsen åker på en raketfylla med tillhörande oklara konsekvenser.

Att barskåpet växte sig så stort har delvis berott på att jag ägnat mig åt proaktiv konsumtion. Jag gick under en tid igenom mina drinkböcker på jakt efter vanligt förekommande ingredienser och köpte dessa innan det egentligen fanns ett konkret behov. En kompletterande förklaring är att jag förköpte mig när det under samma period gavs ett flertal tillfällen till taxfree-shopping.

Hur ser det ut i ditt barskåp, är det också fyllt med alkohol med snart tio år på nacken som du egentligen aldrig kommer förbruka?

16 tankar kring ”Dags att rensa ur barskåpet

 1. Fia

  hej!
  jag blev så inspirerad av det ni skriver om här på bloggen. fick nya insikter.. Tack! så jag har rensat och gått igenom nästan allt jag har, kläder, papper, saker etc. Mycket sorterades ut för att just Säljas, Skänkas, eller Slängas. Och en del att sparas.
  Mycket har innan stannat med argumentet/resonemanget ”jo men det kan nog komma till användning..”. Saker jag inte använt på flera år eller kanske ALDRIG använt?!
  Så tack för inspirationen! ;)
  Men jag har ett förslag på tillägg i 4S-kategorin. I vart fall hade JAG sparat sådant som var ex trasigt men som jag tyckte för mycket om för att slänga. Favoritplagg i övrigt gott skick. T.ex. ett hål i en snygg kofta, ett par jeans vars dragkedja gått sönder. De bara låg där och samlade damm och tog plats?
  Ofta blir det nog att man köper nytt istället? Dessa plagg blev att jag bad en vän med sy-skills att hjälpa mig att laga.
  ..Och så plötsligt hade jag fått mer utrymme i hyllan där de låg, mindre dåligt samvete, och ”nya” kläder utan att påverka varken min plånbok eller miljön. Hur bra?! Om det är plagg/saker man verkligen gillar så är det verkligen värt att laga!
  Sammanfattning; resonera som de 4S:en PLUS en kategori för laga/renovera!?

  Sen har jag en fråga till er! Hur gör NI med papper och dokument ur ett minimalistiskt perspektiv? Fakturor, avtal, bevis, svar, utbetalningar, kvitton etc..? Hade varit intressant att höra! Hälsn Fia

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att kunna inspirera och tack för det fina omdömet! :)

   Man kanske skulle kunna se ”laga” som en underkategori till alla kategorier utom slänga egentligen. Man kan ju laga för att själv spara plagget, laga för att kunna skänka bort det och laga för att kunna sälja det. Oavsett så förlänger det ju plaggets livslängd, vilket är jättebra.

   Jättebra fråga kring papper och dokument. Vi kommer att skriva ett helt eget inlägg kring detta relativt snart framöver så håll utkik på bloggen! :)

 2. Yve

  Oj så ser vårt barskåp också ut men gånger 3, beroende på att min man reste mycket för 15-20 år sen !! Då måste man ju köpa eller ??.Då vi inte heller är några stordrickare – lite vin någon gång, en öl eller whiskey och kanske till fest lite gin, är ju det det enda som borde finnas kvar. Ska genast rensa ut. Tack för knuffen : )

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Var så god! Nu kommer ni dessutom att hitta det ni faktiskt vill dricka upp mycket lättare framöver. Under vår rensning hittade vi fyra flaskor vin som vi fått i gå-bort-present och som vi typ glömt bort att vi hade. :)

 3. emelina

  Jag har aldrig haft starksprit hemma. Inte ens under de tider då jag druckit mer alkohol (läs: festande). Jag har alltid haft en dröm om att ha en lägenhet som ser mer ut som ett bibliotek – kompletterat med just ett barskåp med litet av varje. Kanske är det en sorts nostalgi, eftersom jag tror de flesta växte upp med förälder/rar som hade just detta. Att om man har det själv som vuxen, så känns det som ett vuxenpoäng. Litet så att man kan snegla på barskåpet och tänka ”Ja, just det, jag är ju vuxen nu”. För då har man sådant?
  Men det har aldrig hänt. Eftersom jag föredrar öl (det finns ju en hel hord att upptäcka på den fronten nuförtiden!), så känns inte ett barskåp lika angeläget längre.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också alltid drömt om att ha ett dedikerat läsrum med väggarna täckta av bokhyllor och böcker från golv till tak, med en superskön lässtol i mitten och såklart mysig läsvänlig belysning. Någonstans har jag fortfarande kvar den visionen även om det numera känns lite onödigt att fylla ett helt rum med böcker jag redan läst. Jag får väl ställa in en baden-baden-stol mellan bokhyllorna på kommunens biblioteket framöver istället om saknaden blir för stor. ;)

 4. Anne

  Hej!

  10 år lät som i längsta laget, för gräddbaserade likörer brukar rekommenderad hållbarhetstid för öppnade flaskor vara ca 6 mån – i kylskåp =) vår ”sprithylla” innehåller för närvarande en vinflaska, en limoncello, en ljus rom och en skvätt mörk rom. Vi dricker faktiskt helst drinkar när det gäller alkohol, men vi brukar försöka sätta sprätt på det vi har innan vi köper någon ny sort.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Mmm, Limoncello minns jag att mina föräldrar köpte då vi besökte Capri i Italien som barn. Nu blev jag lite nostalgisk. :)

 5. Carro

  Usch, har också två likörflaskor som står och blänger på mig varje gång jag öppnar skafferiet. De har ca 40% kvar efter två års öppnande, kanske ska rensa ut dem. Jag har också tänkt att jag kommer att få användning av dem senare eller att de är bra att ha, trots att jag inte ens gillar sött! Det här var sparken jag behövde för att rensa ut dem:).

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Var så god för sparken. Om de verkligen inte används och inte kommer att komma till användning inom överskådlig framtid så är det nog lika bra att rensa ut dem. :)

   Jag har ingen aning om hur länge öppnade likörer kan stå men jag gissar att det inte är alltför länge med tanke på att alkoholhalten är runt 20% i de flesta. Svårt att hitta någon information om detta på Google dock.

 6. Liie

  Exakt samma här, känner igen flaskorna du ställt upp här till och med, de flesta finns i mitt barskåp med. Öppnat men inte använt sen flera år tillbaka då intresset för alkohol och fest slocknat. Känner precis som du gjorde, kan vara bra att ha om man skulle ha en fest och att det är slöseri att slänga. Men de tar upp oerhört mycket plats, fullproppat skåp. Tänkte på det senast igår faktiskt, vad bra det skulle vara att rensa där och ställa in sambons alla kosttillskott istället som står och är fula och tar plats på köksbänken. Blir nog till att slänga alla mjölkbaserade likörer i veckan i alla fall tack vare det här inlägget, de vågar jag ändå inte dricka.. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Lustigt att du nämner kosttillskott då vi hade ungefär samma problem. Det var ett ordentligt pusslande att få in både dem och alkoholen i samma skåp. :)

   Mmm, det är nog ett ganska bra rensningkriterium för gammal mat eller dryck; vågar man själv inte dricka eller äta det så är det nog dags att rensa lite. :)

 7. Frasse

  Hej
  Intressant fast vissa kriterier hade jag gjort tvärtom.
  Portvin, muscat, pineau etc vill jag gärna ha kvar då vi dricker inte så mycket stark sprit.
  Vissa stark alkohol har vi ändå men då är det planerat att ha det under en lång period och kvalitet går före kvantitet. En fin whisky, en fin päronsprit med päron in i flaska, en calvados och en armagnac.
  Vi har också en eget kryddat rum och några flaskor fransk sprit.
  Vissa flaskor är 15 år gammal och används var femte år men jag vet att de ska användas. Vissa kan använda i köket för vissa maträtter.

  Däremot har vodka eller gin hamnat i avloppet. :-)

  Svara
 8. Susanna

  Vi har massvis med sprit hemma sedan vi studerade (läs festade) för sisådär 5-10 år sedan som aldrig används, men som säkert ”kan vara bra att ha” när man får gäster. Nu när vi har barn (och åldern har hunnit ikapp en när det gäller baksmällor ;-) ) har jag börjat fundera lite på det här att man alltid skall dricka/bjuda på sprit när man bjuder hem folk… Visst, ett gott vin till maten, särskilt utvalt för att passa, men varför skall vi egentligen hälla i oss en massa alkohol? När man får anta att vi kommer ha trevligt ändå, vi bjuder ju ändå bara hem folk vi känner och tycker om? Idag finns det ju dessutom så stort (och växande) utbud av goda alkoholfria drycker som man kan köpa när det behövs eftersom man inte heller behöver passa systemets tider.

  Och lägger man upp det så finns det ju verkligen ingen mening med att spara det… Det blir ner i källaren och rensa!

  Svara

Lämna ett svar