Vad minimalism är för oss

De flesta som hört talas om minimalism har säkert en mental bild av vad/hur en minimalist är eller borde vara. Vad som gör definitionen svår är samma problematik som med de flesta etiketter vi försöker sätta på människor, det vill säga att denna bild troligen är mer eller mindre unik för varje individ.

För vissa betyder minimalism att leva med maximalt 100 saker. För andra att enbart köpa och behålla saker man med säkerhet vet att man kommer använda sig av framöver. För en tredje att försöka hålla ytor i sitt hem rena från saker.

Så hur avgör man vem som har rätt? Enligt oss så går det inte. Alla har och bör ha sin egen tolkning av att leva minimalistiskt. Det viktiga är att göra sitt bästa utifrån sina förutsättningar och av goda anledningar. Däremot tänkte vi kort försöka beskriva vår tolkning i punktform nedan:

 • Vi konsumerar enbart nya saker vi med säkerhet vet att vi behöver och kommer använda frekvent framöver och det vi köper är av hög kvalitet.
 • Vi behåller enbart saker vi faktiskt använder frekvent. Det innebär att vi säljer, ger bort eller i värsta fall slänger det övriga.
 • Vi gör plats för det som är viktigt genom att eliminera det som är mindre viktigt. Både fysiskt och mentalt.
 • Vi har ordning och reda i hemmet och avplockade rena ytor. Var sak har sin bestämda plats.
 • Vi är medvetna om att resurser är ändliga. Allt från pengar, naturens resurser till vår egen livstid och försöker ha det i åtanke i vår vardag.
 • Vi är medvetna om att mentalt fokus är en bristvara som bör investeras klokt.

Den bild vi beskrivit ovan är såklart vår nuvarande bild och vi räknar med att den kommer förändras allt eftersom vi experimenterar, implementerar och lär oss mer om att leva minimalistiskt.

Vad är din tolkning av att leva minimalistiskt?

10 tankar kring ”Vad minimalism är för oss

 1. Estela

  Hejsan, är så glad över att hitta hit, till eran blogg. Har läst alla blogg inlägg. Blev så inspirerad att jag ska fortsätta att leva som jag redan gör, på ett minimalistiskt sätt.
  Har alltid varit en ordningsam person sen barnsben, men min resa började egentligen när jag förlorade min pappa för många år sedan.
  Sen dess har prylar och allt annat som jag innan alltid velat ha eller trode att jag ville ha, så betyder det ingenting för mig längre.
  Det viktigaste är familjen, vänner och att resa till nya platser. Och det tar ju nte så mycket plats, Det finns i ens hjärta och minne.
  Tack för en underbar blogg.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Hej Estela, vad roligt att höra att du gillar vår blogg! :)
   Jag (Fru Minimalist) känner igen mig i din beskrivning av att vara en ordningssam person sedan barnsben, vilket säkert kan underlätta att ta till sig en minimalistisk livsstil.
   Precis som du skriver så inser man ofta när någon nära går bort hur lite prylar och saker i hemmet egentligen betyder. Det är bara synd att det ska behöva hända något sådant för att vi ska öppna ögonen för det. Min mormor kommer förmodligen gå bort i sommar och om det vore möjligt skulle jag ge bort alla mina saker för att få ha henne kvar några år till.
   Du är välkommen att följa vår blogg och vår väg mot ett minimalistiskt leverne, och vi hoppas kunna ge dig inspiration längs vår resa! :)

 2. Caroline

  Hej hej! Skrev tidigare ett inlägg på din blogg. Men jag känner att jag måste ju hänga med Er från början! ;)

  Vi flyttade till ett större hus nu i april. (Det är min mans föräldrahem). Och det kändes som att våra saker aldrig tog slut, så vi har bestämt att rensa hej vilt bland allt och för varje sak som kommer bort så andas vi lättare!! :)

  Svara
 3. Pingback: Ett enklare liv | PJ:s byffé - från by till fe

 4. Martin

  Hej!

  Tack för en intressant och läsvärd blogg :)

  Hittar dock inte några konkreta tips på hur man lever minimalistiskt för nybörjaren. Finns det något bra inlägg/sida på det?

  Svara

Lämna ett svar