75 Hard Style Challenge

Har du hört talas om ”75 Hard Style Challenge”? En kul och kreativ utmaning som florerar på sociala medier där tanken är att under 75 dagar enbart använda de plagg du redan har i garderoben och samtidigt bli medveten om vilka plagg och vilken stil du trivs bäst med. Har man redan haft någon form av köpstopp kanske övningen känns lite väl basal. Men det är uppfriskande med en modeinriktad trend som inte syftar till att konsumera mer kläder, utan fokuserar på och vara tacksam för det man redan har, och använda och göra det bästa av det.

Genom ”75 Hard Style Challenge” är tanken att du lär dig uppskatta de kläder du har i garderoben, använder dessa och inte konsumerar något nytt klädesplagg under 75 dagar. Namnet kommer från utmaningen och träningsmetoden ”75 Hard Challenge” där upplägget också sträcker sig över 75 dagar men kopplat till kost och träning.

Så kortfattat vad som gäller i ”75 Hard Style Challenge”:

 • Använd de plagg du redan äger och har.
 • Konsumera inte något nytt de kommande 75 dagarna.
 • Dokumentera gärna vilka plagg du använder och hur du stylar dem.

Och syftet är alltså att:

 • Få koll på plaggen i din garderob.
 • Utmana din kreativitet i hur du matchar och stylar befintliga plagg.
 • Få insikt kring vilka plagg och vilken stil du trivs i.
 • Spara pengar genom minskad konsumtion.
 • Minska din miljöpåverkan.

Det kan vara bra att organisera din garderob både innan, men framför allt efter utmaningen. Gå igenom vilka plagg du inte använde och fundera över vad det beror på. Var det bara fel säsong eller har du vid flera tillfällen medvetet valt bort vissa plagg för att du inte trivs i dem eller de inte matchar något annat i din garderob?

Vill man ta utmaningen steget längre använder man någon av de appar som finns för att dokumentera sina kläder och outfits. På så vis kan du få svart på vitt hur mycket de används (så kallas ”wardrobe tracking”). Appar som är lämpliga är exempelvis Whering, Indyx, Save your wardrobe, Cladwell och Stylebook. Jag har själv inte använt mig av dessa så jag har inget specifikt tips eller åsikt kring dem.

Nu när du läst om ”75 Hard Style Challenge”, vad tycker du om utmaningen? :)

4 tankar kring ”75 Hard Style Challenge

 1. Henrik

  Bra initiativ för att komma igång, men mest mer av samma för människor som redan en bra träningsrutin och koll på sin basgarderob.
  Efter några år med minimalism behöver iaf. jag mer tankespjärn än bastips :)

  Svara
 2. Cecilia

  75 dagar är två och en halv månad. Det är i mitt liv inte särskilt lång tid utan att köpa något nytt.

  Jag minns en frågespalt jag läste för ett antal år sedan om en kvinna som fastnat i att använda samma kläder hela tiden. Hon fick rådet att köpa något nytt varje månad. 😀

  Så olika perspektiv kan man ha.

  Men såklart bra att vara medveten om hur man spenderar sina pengar.

  Svara
 3. Linda

  Jag har börjat detta nu. Är inne på åttonde dagen. Jag tycker det är jättesvårt och känner som ”abstinens” efter att köpa kläder.

  Har noterat att jag får en dopaminkick av att köpa onödiga saker som kläder och väskor. Att köpa nödvändiga saker får jag ingen kick av.

  Jag har även anat att jag på något vis vill skaffa mig status genom att köpa kläder och dyra väskor. Trots att jag redan har status, känner jag någon märklig kick av att köpa mig en onödig riktigt dyr lyxväska och någon märklig typ av högstatusbekräftelse det ger. Det är det mönstret jag försöker bryta.

  För jag blir ju aldrig nöjd eftersom det är dopaminruset jag ”köper” och det varar inte så länge men det är STARKT.

  Jag vill gärna bli av med detta beroende eftersom jag egentligen nu vill spara till långsiktiga köp. Men det är otroligt svårt tycker jag. Känns som ”att handla är roligt, att spara och köpa nödvändigheter på sikt är tråkigt”. Jättejobbigt dilemma!

  Svara

Lämna ett svar