Capsule wardrobe vår och sommar 2019

Det var länge sedan jag visade min kapselgarderob eller capsule wardrobe som jag föredrar att benämna det som. Det beror mest på att min garderoben inte förändrats så mycket de senaste åren. Tidigare växlade jag säsong varje kvartal, men numera bara en gång i halvåret. Och i princip tas 2-3 shorts fram och någon varm tröja läggs undan. Övriga plagg är detsamma (undantaget ytterkläder) tack vare att garderoben pö om pö minimerats och nu inte innehåller så många plagg totalt sett.

Efter att ha haft ett års shoppingstopp 2018 har jag under inledningen av året känt ett behov av att rensa ut plagg som slitits väldigt hårt de senaste åren mot ”nya” (läs bättre begagnade). Så inför sommaren 2019 ser min capsule wardrobe ut som på bilden nedan; ett par second hand-köpta skjortor har gjort entré, liksom en nyköpt sommarkjol (något jag saknat). Det som saknar i bild är någon sommartopp och festklänning, men nedan är det jag använder till vardags.

Så här er hela min vardagsgarderob ut just nu. 1 klänning, 6 skjortor, 2 koftor, 2 toppar, 2 byxor, 3 kjolar.

Men varför ska man ens bemöda sig att minimera garderoben, analysera innehållet och skaffa sig en capsule wardrobe? De 3 främsta anledningarna tycker jag är:

 • Mer energi. Oavsett om du märker det eller inte så tar beslutsfattande energi från dig. Även små beslut som vilka kläder du ska ta eller vad du ska äta från frukostbuffén. Tänk dig att du har 100 enheter beslutsenergi när du vaknar, för varje beslut du fattar minskar dessa 100 enheter i proportion med beslutets komplexitet. Genom att slippa vela mellan mängder av kläder i garderoben, har du mer beslutsenergi kvar när du lämnar hemmet.
 • Mer tid över. Du vet inte vilken börda ägodelarna utgör och vilken tid de tar i anspråk förrän du börjar rensa och minska ner dem. Genom att minimera antalet valmöjligheter i garderoben blir du snabbare klar på morgonen eller när du ska iväg på en finare middag. Liksom har färre plagg som ska underhållas, lagas, flyttas på, organiseras, strykas, tvättas och kanske ersättas. Fler plagg betyder mer av allt detta administrerande.
 • Alltid välklädd. När du väljer ut dina plagg till din capsule wardrobe väljer du i stor utsträckning att bara spara plagg du verkligen gillar. Utanför lämnar du byxorna som sitter fel, tröjan som är oskön, kjolen som känns för kort, samt koftan i brokiga färger som aldrig tycks passa med något annat plagg i garderoben. Med en capsule wardrobe känner du dig alltid välklädd när du lämnar hemmet.

Många skulle säkert tycka att jag har onödigt många skjortor i min capsule wardrobe, samtidigt som det är mitt vanligaste plagg på jobbet. På med en skjorta och ett par jeans och jag känner mig välklädd på jobbet. Och eftersom jag nästan enbart har mörka nederdelar (byxor och kjolar) så gillar jag att ha lite mer färg upptill så här års.

Inkluderat vanliga kläder, ytterkläder och skor, men exkluderat träningskläder, underkläder och hemma-mys-kläder, så innehåller min capsule wardrobe för våren och sommaren 26 plagg (inkl skor och jackor). Av dessa är sju plagg köpta second hand, varav du ser sex av dem nedan i bild.

Har du testat konceptet capsule wardrobe? Vilka fördelar tycker du är de främsta?

Second hand-köp i min capsule wardrobe.

10 tankar kring ”Capsule wardrobe vår och sommar 2019

 1. Eva

  Du nämnde att du ofta har skjorta på jobbet. Har du den nedstoppad i jeansen eller utanpå? Jag skulle gärna vilja ha skjortor nedstoppade i byxor men de faller aldrig snyggt utanför kanten och ser bara konstigt ut. Annars ser det ju egentligen oftast mer välvårdat ut (beroende på skjortmodell förstås).

  Svara
  1. Josefin

   Jag har alltid skjorta / blus på jobbet i stort sett :) Jag gör en såkallad ”French tuck” :D Alltså stoppar ner skjortan där fram, men låter det hänga löst bak/på sidorna. :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, har den i princip alltid nedstoppad i jeans/kostymbyxor, och viker över skjortan som en kant på byxlinningen. Kanske beror på modell på skjorta och byxor om det funkar eller inte (hyfsat låga byxor exempelvis). Jag har någon kortare modell på skjorta som jag inte stoppar in, och där har jag ofta en kofta utanpå då det känns lämpligare.

 2. Marie

  – Att jag aldrig har ”inget att sätta på mig” vid ex fest… (beror delvis på att småbarnslivet inte erbjuder så många tillfällen till uppklädsel så det duger bra med ett par festligare plagg, men dessa är jag verkligen nöjd med). – Att slippa se högarna med kläder som man typ har dåligt samvete över att man inte använder. – Att det lilla jag köper eller får ger mig massa mer glädje och tillfredställelse när det är genomtänkt och inte händer så ofta.

  Svara
 3. Distansare

  Kapselgarderob fungerar ungefär för mig som det gör för dig, Fru minimalist. Det är inte många plagg som ska plockas fram och tillbaka.

  Jag är inne i en process där jag försöker transformera min garderob från lite spretig, till business casual, som är stilren/minimalistisk och samtidigt har färg och mönster som rosa och gul exempelvis.

  När det känns som omöjligast/tuffast, fantiserar jag om att alla mina kläder ska brinna upp så att jag kan börja om från början. Eller att jag längtar till den dagen då jag får barn och kroppen förändras så att jag med gott samvete kan göra mig av med stora delar av min garderob.

  Vad som hindrar mig idag (trots att jag har rensat ut stora mängder plagg redan)?
  Svårt att hitta plagg som passar in i mina nya stil och mitt liv. Jag är ständigt på jakt efter ”det gyllene antalet” (hur många plagg ska man ha av varje typ av plagg). Men jag har blivit bättre på att bortse från the sunk cost (som ni har tagit upp tidigare i bloggen). Jag har helt enkelt ledsnat på att plagg sitter obekvämt och inte ser så bra ut trots allt – det är livet för kort för. Det var dessutom er kommentar på min kommentar här på bloggen, som har fått mig att värdesätta snygga trosor under mensen.

  Svara
  1. Mamma

   Vad har man för snygga trosor under mensen? Undrar en som snart borde uppdatera sig på trosfronten…

  2. Distansare

   Jag skulle säga att det är trosor som får en att känna sig snygg i och de sitter bekvämt, samt är funktionella (vilket för mig är viktigt särskilt under mensen). Även om det inte är någon som kommer att se dem, så sägs det att snygga underkläder påverkar ens självförtroende och/eller humör.

   Klassiska menstrosor i all sin ära (rena, slitna, missfärgade, tappat sin form, funktionella), men det är dags att säga hej då till dem – våga göra sig av med dem är ett bra steg i rätt riktning. För att i möjligaste mån undvika ovanstående, har jag satsat på trosor (briefs) där gula fläckar inte syns så väl på (allt från ljusgrått till mörka färger funkar). Detta är alltså vad jag satsar på – glöm int bort vad du tycker är snyggt och sitter bekvämt – det gäller även för alla trosor och tillfällen egentligen.

 4. Em

  Jag har också en kapsel-garderob med ungefär 30 plagg (ej medräknat skor och ytterkläder). Jag har gått igenom och ändrat min kapsel-garderob flera gånger det här året, har svårt att bli nöjd. Fick barn nyligen och många kläder har blivit lite för små. Jag behöver plötsligt fler oömma plagg som man kan sitta på golvet i och få diverse fläckar på. :) Klarar inte längre av obekväma plagg, som känns varma och täta eller sitter åt (inte konstigt kanske när man under nästan 9 månader gått runt i bekväma gravidkläder…).
  Men det är jättesvårt att veta om jag kommer använda alla mina gamla kläder igen, om jag kommer att komma i de som sitter lite tight och om jag någonsin kommer vilja ha en varm tröja igen…:) Jag löser detta genom att packa ner alla ”kanske”-kläder i en stor flyttlåda och titta igenom den emellanåt. Så just nu ändrar jag i kapseln mycket oftare än annars, brukar bli 2 ggr per år i vanliga fall.

  Svara
 5. Harmagedon

  Jag kör på någon slags flytande kapselgarderob. De undanplockade kläderna bor i plastlådor i min garderob och när den första sommarvärmen kommer kan jag plocka upp en somrig kjol och om det helt plötsligt krävs kostym mitt i sommaren är det ok att fuska och plocka fram den. Men annars tycker jag att det är skönt att bara se de kläder som verkligen används. Det tillåtande konceptet funkar bra för mig som är disciplinerad när det gäller klädinköp men kanske skulle bli för rörigt för någon som är i början av en resa mot minskad klädkonsumtion eller är i en förändringsfas i livet.

  Svara
 6. Sara

  Jag är precis i startgroparna för att skapa mig en kapselgarderob, eller iallafall en garderob där alla plagg faktiskt används! Dock fick jag precis mitt andra barn så just nu är det mycket amningsplagg som på sikt kommer rensas ut. pga de kroppsliga förändringarna efter två barn tänker jag att jag kommer behöva köpa en del nytt, men målet med varje plagg kommer vara att de ska användas länge. Just nu har jag köpstopp över sommaren och i höst har jag bestämt att om jag behöver något ska det inhandlas via tradera/second hand eller fyndas i mammas/systers garderob :)
  Vi har även precis bestämt att vår stora klädkammare ska bli sovrum till lillebror, så där fick jag ett till ypperligt skäl att rensa ut saker och kläder som inte används!

  Svara

Lämna ett svar