5 anledningar att testa capsule wardrobe

Vår kultur och besatthet av ständig förändring av trender och mode är skapad av tillverkarna som vill uppmuntra till konsumtion. Klädbranschens snabba tempo med ständigt nya kollektioner har givit upphov till uttrycket Fast Fashion, vars motsvarighet Slow Fashion snarare är det som lockar oss minimalister. Liksom konceptet capsule wardrobe som Fru Minimalist anammat.

Vi lever i ett samhälle där många hem, medvetet eller omedvetet, håller på att svämma över av alla ägodelar. Det är kanske inte så konstigt att capsule wardrobe-konceptet växer sig allt större. Det finns dock många skeptiker till capsule wardrobe som undrar varför någon avsiktligen skulle vilja ha ett begränsat antal klädesplagg eller bära samma outfit flera dagar i veckan.

Nedan listar vi 5 motiv till varför såväl kända som okända personer väljer att testa och anamma konceptet. Kanske blir du övertygad om att själv testa capsule wardrobe under en period. :)

1. Sparar energi. Oavsett om du märker det eller inte så tar beslutsfattande energi från dig. Även små beslut som vilka underkläder du ska ta eller vad du ska välja från frukostbuffén. Tänk dig att du har 100 enheter beslutsenergi när du vaknar på morgonen, för varje beslut du fattar minskar dessa 100 enheter i proportion med beslutets komplexitet. Genom att slippa vela mellan mängder av kläder i garderoben, har du mer beslutsenergi kvar när du kommer till jobbet där förmodligen viktigare beslut behöver fattas än dagens outfit.

2. Mer tid över. Du vet inte vilken börda ägodelarna utgör och vilken tid de tar i anspråk förrän du börjar rensa och minska ner dem. Genom att minska ner antalet valmöjligheter i garderoben blir du snabbare klar på morgonen eller när du ska iväg på en finare middag. Liksom har färre plagg som ska underhållas, lagas, flyttas på, strykas och tvättas.

3. Lägre utgifter. Vi är många som har garderober fulla med kläder och skor som sällan eller aldrig har använts. En undersökning från Mastercard för ett par år sedan visade att en tredjedel av svenskarna shoppade för nöjes skull, inte för att det låg något välgrundat behov bakom köpet. Med en genomtänkt garderob får du hitta andra vägar än shopping för att nå tillfredsställelse, men sparar samtidigt pengar samt gör miljön en tjänst.

4. Alltid välklädd. När du väljer ut dina plagg till din capsule wardrobe väljer du i stor utsträckning att bara spara dina favoritkläder. Bakom dig lämnar du byxorna där magen inte längre får plats, tröjan som skär in på fel ställen, kjolen som är för kort för din nuvarande stil och ålder, samt koftan i brokiga färger som aldrig tycks passa ihop med något annat plagg. Med din capsule wardrobe känner du dig alltid välklädd när du lämnar hemmet.

5. Mindre stress. De fyra punkterna ovan kan tillsammans minska stressen i ditt liv. Du har mer energi, får mer tid över, behöver inte oroa dig över ekonomin eller kläderna du bär för dagen. Sammantaget kan capsule wardrobe få dig lugnare på flera fronter i livet än du vid en första anblick förväntar dig.

Vad tycker du om konceptet capsule wardrobe och är det någon av punkterna ovan som lockar dig att testa? :)

30 tankar kring ”5 anledningar att testa capsule wardrobe

 1. Josef

  Detta är en lysande idé. Jag vill gärna läsa om herr Minimalists capsule wardrobe. Framförallt vilka jackor man ska ha, med det här klimatet har jag svårt att klara mig med få jackor, antingen fryser jag eller så är det för varmt. Ge mig en lista så fixar jag detta!

  Svara
  1. Rebecka

   Nu bor jag i Skåne och här är inte så jättekallt, men jag använder min tunna Fjällrävenjacka nästan året runt, förutom på sommaren och när det är riktigt kallt på vintern. Sedan kör jag med lager-på-lagerprincipen under jackan. Så jag har den jackan, en vinterjacka och en regnjacka. Jag har ingen capsule-garderob, men jag har rensat ut så mycket att det inte behövs. Hoppas du får lite tips av Herr Minimalist. :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tills Herr Minimalist skriver om sin garderob kan du få hålla tillgodo med information kring Fru Minimalists jackor, vi har skrivit om detta i inlägget Hur många jackor äger du? Själv äger jag tre och tycker numera när jag köpt vinterjackan som visas i inlägget att jag har den perfekta jack-uppsättningen:
   http://minimalisterna.se/hur-manga-jackor-ager-du/

   Och här kan du läsa om livet utan sommarjacka :)
   http://minimalisterna.se/livet-utan-sommarjacka/

 2. Ett fattigt landskap

  Kul inlägg! Jag gillar konceptet skarpt och har nu kommit mig för att rensa ut ytterligare några ”dåligt samvete-plagg” som jag innerligt har hoppats att jag ska börja trivas i… efter fem år av icke-användande eller så… Jag lockas av enkelheten! Är inte särskilt modeintresserad men vill vara välklädd i bekväma material och framförallt vill jag ha bra kvalitet (hur man nu hittar det) för om jag väl har hittat plagg jag trivs i så vill jag inte behöva leta ett nytt efter ett halvår för att den går sönder! Jag har ännu inte kommit mig för att göra en riktig capsule men med små steg så börjar jag närma mig.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller helt klart med dig gällande när man hittar ett snyggt plagg så vill man att det ska hålla länge så att jakten på ett liknande plagg dröjer länge.

 3. Malin

  Just nu lever jag med någon slags ofrivillig kapsel i och med graviditet. Jag vill inte lägga mer pengar än absolut nödvändigt på kläder som bara kommer användas under våren. Plockar bort allt jag inte kommer i allteftersom. Trivs inte särskilt bra med det faktiskt! Det enda jag uppskattar är byxgarderoben. Har totalt fem par (två köpta och tre lånade) som alla används regelbundet och sitter bra. Resten av garderoben består av svarta plagg eller plagg som jag inte använt särskilt mycket senaste åren (för att de inte är favoriter), men som funkar kroppsligt just nu.
  Skulle dock gärna vilja prova kapselgarderob längre fram. Lockas av att slippa se kläder jag ändå inte väljer att ha på mig och att bara ha favoriter i garderoben (vilket inte är fallet nu!) och på så sätt alltid vara/känna mig välklädd. Samt att ha en luftig garderob, det känns lyxigare än en överfull!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen den ofrivilliga kapseln genom graviditet, men det var också någonstans där som mitt intresse och flera insikter kring det här med capsule wardrobe/kapselgarderob tog fart. Jag insåg vad skönt det var att inte ha så många olika plagg att välja bland och att jag faktiskt klarade mig och var nöjd med betydligt mindre garderob.

 4. Malin

  Jag minimaliserar garderoben och har väl vad som skulle kunna beskrivas som en minimalistisk garderob, halvt genomtänkt. Mest jeans (tre par), stickade tröjor (ca 6st) några t-shirts och linnen på det. Jeansen och fritidsbyxorna byts till sommaren. Allt som allt har jag kanske 40 plagg som används året runt, exklusive skor och ytterkläder och underkläder.

  Är inte helt inne på en capsule wardrobe än, men tycker nog att det mesta går att kombinera med varandra. Kanske när/om jag byter jobb kanske jag skaffar en jobb-capsule? Ett bra koncept i övrigt. Speciellt eftersom all punkterna ovan är så sanna.

  Nu har jag kommit så pass långt i vårt rensande och minimerande att det börjar bli svårt att rensa mer. Vilket är jätteskönt! Jag kunde aldrig sätt ord på innan vad som var så nedtyngande, men ju mindre prylar, desto lättare i själen känner jag mig. Det är Så otroligt skönt att kunna lägga all fokus på viktig saker (för mig och min familj) än att rensa varje dag. Nu är det städning och tvätt 1 gång/veckan, vilket är jättebefriande.

  Minimalism ligger helt i linje med hur jag ser på livet i övrigt: frigöra tid från materialistiska ting för att kunna leva. Och kanske finna meningen med livet så småningom, för nu finns det tid för det!

  Svara
  1. Anna

   Ville bara säga att det låter helt underbart det du skriver, tycker du har ett fint sätt att värdera tid och livet.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat en lagom minimalistisk väg som passar för dig. Och minimalismen tar ju knappast slut för att det är svårt att rensa mer, det är som att skala en lök och kommer ständigt nya frestelser eller nya livsfaser där ens minimalism sätts på prov: :)
   http://minimalisterna.se/att-leva-minimalistiskt-ar-som-att-skala-en-lok/

   Sedan är ju minimalism så mycket mer än att bara rensa ut prylar och kläder. Det finns mycket att göra i det digitala för att förenkla och minimera, liksom minska fokus, fundera kring minimalism i relationer samt den ekonomiska biten. :)

 5. Moa

  Hej!
  En fråga angående garderoben: hur ofta tvättar ni?

  Jag har tvättstuga i källaren och tvättar varannan vecka, ibland räcker två maskiner men ofta blir det fyra fem. Jag är rädd att kläderna tar slut innan nästa tvättid om jag hade kapselgarderob,men det kanske är obefogat?

  Däremot gav detta inlägg en puff att rensa garderoben från. gamla kläder som aldrig används. Nu är det dags igen! Lämpligt vårprojekt också.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi tvättar 40 grader färgad tvätt varannan vecka. Jag skulle dock säga att det oftast är Herr Minimalists brist på kalsonger, Bebis Minimalists brist på kläder (det går ofta 2 uppsättningar per dag nu när hon äter själv) eller att tvättkorgen börjar svämma över, som gör att vi tvättar då. Inte att jag börjar känna mig begränsad i min capsule warderobe.

   Sen tvättar vi 40 grader ljus/vit tvätt ca var tredje vecka. Och 60 grader lakan, handdukar, tvättlappar mm varannan vecka (men blir uppdelat på två tvättmaskiner eftersom det blir så fullt).

   Du kan ju alltid testa en kapselgarderob och lägga bort de andra plaggen i en låda eller hänga i en annan garderob. Och märker du att det kriser med antalet plagg innan du har tvättid får du helt enkelt justera och ha en lite större kapselgarderob som passar dina behov.

 6. Hulda

  Jag hoppas kunna genomföra kapsel garderob , vore skönt att veta vad man ska ta på
  . Nu ser jag fram emot att se Fru Minimalists vårgarderob!!!

  Svara
 7. ANNA

  Jag förstår idén med denna typ av garderob och att man snyggt plockar ut russinen, favoriterna och färgkoordinerar. Men! Jag har inte så mycket kläder att det skulle bli någon större skillnad över året å särskilt inte om man ska titta ur säsongsperspektiv. De vintrigaste tjocktröjorna kanske får stryka på foten för ett par somriga klänningar/toppar och några strandplagg kommer fram OM det blir ”rätt” väder alltså, annars är kanske vintertröjorna det som åker på i juli. Jag använder de flesta av mina plagg hela året om, i olika kombos, varmaste vinterstövlarna och somrigaste sandalerna oräknade då.

  För som jag förstått det så ska man inte räkna med träningskläder ”målarbyxor” eller underkläder. Hur är det med jackor och skor? Pyjamas? Bikini?

  Mina träningskläder är sådana som är lämpliga till gång/powerwalk och mjuka sköna yogakläder. Målar/trädgårds/arbetskläder kan jag gå runt i när som, om jag är hemma, pyjamas med och de flesta plagg som jag har på yogan passar mej utmärkt att ha till vardags också.

  Jag äger och använder nästan uteslutande svarta kläder, jag har en väldigt liten klädbudget och försöker att köpa en del av plaggen i riktigt bra kvalitet och material. Jag handlar gärna second hand. Jag är noll och intet intresserad av sk. ”märken” som är poppis men inte bättre än de billiga kedjorna i kvalitet men rejäla plagg av god standard fyndar jag gärna på rea.

  Jag vet sedan många år vad som är min stil och kommer (nästan) aldrig hem med något som inte passar till mycket i övrig garderob och alla plagg slits totalt ut innan de får gå vidare först till arbetsklädshögen och därefter till deponin, ev med en mellanlandning som städmaterial.

  I min bekantskapskrets har jag alltid ansetts vara någon som har rätt mycket kläder (stor garderob mycket variation), alltid är snyggt och personligt klädd och jag får ofta komplimanger för mina kläder och hur jag är klädd. I själva verket är det en sjal, en ny kombination, en uppvikt ärm osv och hur jag bär upp plaggen som är grejen.

  Tycker inte du/ni också att det är rätt mycket kläder i de flesta exempel på Capsule Wardrobe?

  Å så undrar jag, hur mycket ytterplagg har, äger och ANVÄNDER ni?

  Svara
  1. MD

   Det låter ju som att de väsentligen redan har en kapselgarderob. Få plagg som alla är din stil, de matchar varandra och går att kombinera så pass mångsidigt så att andra tror att man har mer kläder än man har.

   Att man kan tycka att det är mycket kläder i många kapselgarderober beror nog på att rörelsen började från mode- och klädintresserade personer som ofta har kläder som hobby. Då är <40 plagg jämförelsevis en väldigt liten garderob.

   Jag har totalt 7 ytterjackor under året, ingen som används året om. Två sommarjackor, två vår/höst och två vinterjackor plus en OMG det är så kallt jag dör!-jacka De två jackorna per säsong är en lite kallare och en lite varmare, och de ligger omlott så det alltid finns en kort och en knälång att välja på (utom under högsommar)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som jag varit inne på i flera av mina tidigare blogginlägg kring capsule wardrobe, tror jag det bästa i vårt klimat och för mig skulle vara att byta vissa plagg i min garderob två gånger per år, istället för nu var 3e månad. Då är det som du är inne på de somrigaste topparna, kortärmade skjortor och tunnaste klänningar, samt framför allt skor och jackor som byts ut.

   Träningskläder, pyjamas, bikini, underkläder och hemma-mys-kläder behöver inte räknas med i capsule wardrobe (även om jag nog räknade med mina myskläder i höstens garderob). Jackor och skor räknas däremot, det kan du se i inläggen här:
   http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe-vinter-20152016/
   http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe/

   Gällande huruvida det är mycket kläder i de flesta exempel så beror det ju lite på. Vissa gör ju sin capsule wardrobe med 40-talet plagg, medan jag brukar landa kring 30 (jackor och skor inkluderat), men säkert skulle klara mig kring 25 om jag ansträngde mig lite mer.

   Du kan se ytterplaggen i listorna över mina capsule wardreobes på länkarna ovan, och gällande just jackor så äger jag tre stycken och det brukar vara två av dem som alltid finns med på min capsule warderobe. Antingen min vår/höstjacka och min regnjacka/skidjacka/vindjacka (fungerar till allt), och annars min vinterjacka i kombo med regnjackan/skidjackan/vinndjackan. Du ser bild på mina jackor i inlägget här: (numera äger jag den vinterjacka som är på bilden i länkade inlägget).
   http://minimalisterna.se/hur-manga-jackor-ager-du/

 8. Anneli

  Jag är föräldraledig just nu och funderar starkt på att skapa mig en slags work capsule wardrobe när jag börjar jobba igen i augusti. Jag jobbar som lärare så jag kan i princip klä mig som jag vill, men jag vill minimera tiden jag lägger på att välja kläder på morgonen plus att jag vill se så professionell ut som möjligt på jobbet. Jag tänker mig alltså några blusar/skjortor, ett par stickade koftor, ett par kavajer, nån kjol, ca tre par byxor/snygga jeans. Verkar det rimligt?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Spontant låter det som en rimlig uppsättning plagg. Ett tips jag fick från en läsare i samband med min första capsule wardrobe var att jag hade många underdelar i förhållande till överdelar. Det kan jag så här i efterhand hålla med om och till vinterns capsule wardrobe tycker jag att balansen mellan över-/underdelar blev bättre. Jeans och kjolar kan ju oftast användas flera gånger innan tvätt, medan det är väldigt individuellt om överdelen klarar en dag eller tre.
   http://minimalisterna.se/fru-minimalists-capsule-wardrobe-vinter-20152016/

 9. ninja

  Har efter nästan ett års föräldraledighet börjat jobba igen, och iom det tvingats köpa ett antal nya plagg (det sliter verkligen på kläder att leka/åla/krypa runt på golvet med sitt barn :D
  Totalt har det blivit två par byxor, en kashmirponcho, en båtringad enkel topp och två blusar. Har knappt handlat kläder på 2 år, så jag har gått loss rejält :D
  Men jag är nöjd med plaggen, dom fyller ett behov, och det känns verkligen som det finns mycket att välja mellan nu. Kommer inte upp i de antal plagg en kapselgarderob ”får” innehålla, och som många andra skriver så är de flesta plaggen åretrunt plagg. Så just nu känns det inte som jag har behov av att prova kapselgarderob ”på riktigt”. Dock roligt att följa andras kapselgarderober :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker inte man ska hänga upp sig på antalet plagg i kapseln, det får anpassas utifrån sin egen vardag, preferenser, tvättbehov etc. Liksom kan det ju variera mellan sommar/vinter garderob.

   Kul att du hittat plagg du är nöjd med! :)

 10. Leena

  Precis som Malin är jag gravid men tvärtemot henne uppskattar jag min begränsade garderob. Det är så skönt att ha så lite att välja på! Jag har verkligen fått upp ögonen för hur lite kläder jag behöver. Den stora utmaningen kommer bli att stå emot ha-begäret när gravmagen är borta.

  Svara
  1. Malin

   Jag hade troligtvis också uppskattat den begränsade garderoben om den bestod av plagg jag verkligen trivdes i istället för det jag kommer i just nu. Om jag hade kompletterat garderoben med sisådär 10 välsittande gravidplagg hade jag trivts bättre, men det känns som en onödig kostnad just nu när jag är inne på min sista termin som student och faktiskt har plagg sedan innan som går att använda.

 11. Jessica

  Jag har rensat i min garderob i omgångar sedan april förra året och gissningsvis har jag nog rensat ut ca 60-70% av kläder, skor, väskor och accessoarer. I vår tänkte jag prova Project 333 för att ge mig själv en liten utmaning och se vad jag verkligen använder och behöver. Jag funderar dock på att göra en kombinerad vår/sommargarderob under sex månader istället för bara tre månader. ☺

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Även jag är ganska säker på att jag tillslut kommer landa i en att byta garderob två gånger per år, ungefär halvårsvis beroende på hur vädret för året skiftar.
   Kul att du lyckats rensa så mycket och vågar dig på projekt 333! :)

 12. Moa

  Hej igen och tack för svaret Fru Minimalist! Jag är imponerad över ert ekonomiska tvättande.

  Nu har jag faktiskt räknat hur många plagg jag använder mellan tvättarna, oräknat skor och ytterkläder blir det ca 20 plagg. Det som ser mycket ut är alla leggings, pyjamasar och annat smått och gott. Så jag kan utan problem haka på kapsel-trenden utan att behöva oroa mig för tvätten. :) Hurra! :)
  (Sen tillkommer ju ytterkläder – jackor, skor men det blir nog inte fyrtio delar ändå.)

  Svara
 13. Pingback: Att lyckas med garderoben – Hildas

Lämna ett svar