Minimalistisk garderob med capsule wardrobe

Steve Jobs gjorde det, Barack Obama och Mark Zuckerberg gör det, och nu ska även Fru Minimalist göra det. Jag talar om att införa konceptet capsule wardrobe. Det vill säga använda sig av en begränsad och genomtänkt garderob, om än inte lika extrem som four fit challenge.

Att kända personer med stort ansvar på sina axlar gör det, beror ofta på att de vill minimera eller eliminera beslutsfattande på de områden där det är möjligt, för att istället kunna lägga energi och fatta bättre beslut i viktigare frågor. Ofta går de så långt som att enbart använda en färg och typ av plagg.

Capsule wardrobe är ett koncept inom minimalism och simple living där du lever med en begränsad garderob som du får byta ut var tredje månad. Alla som någon gång varit gravida och/eller ammat en bebis, har förmodligen redan provat på det här, fast mer eller mindre ofrivilligt. Att ständigt ha en så pass begränsad garderob är dock en större utmaning.

Projekt 333, som du kan läsa lite mer om i blogginlägget här, är en typ av capsule wardrobe innehållande 33 plagg som används under 3 månader. I andra sammanhang kan du läsa andra optimalt antal plagg, och beroende på var du läser om det skiljer det lite vilka plagg som ska räknas med. Gemensamt är att begränsa antalet klädesplagg, behålla favoriter som går att koordinera och matcha kors och tvärs, samt se till att de täcker olika situationer och aktiviteter under de kommande månaderna.

För min del handlar utmaningen om en förenkling av vardagsgarderoben, förväntan om tids- och energibesparing, samt förhoppning om att nå insikten att jag klarar mig med färre antal plagg utan att det känns som jag går i samma gamla trasor. Four fit challenge gick bra men det var en utmaning under en (!) ledig vecka, capsule wardrobe känns mer ”på riktigt”.

Vad ska du ta med i din capsule wardrobe?

 • Inkludera: Överdelar som toppar, linnen, blusar, skjortor, tröjor, koftor och kavajer samt nederdelar som byxor, kjolar, shorts och klänningar. Även ytterkläder som skor och jackor.
 • Exkludera: Accessoarer, pyjamas, träningskläder, underkläder, väskor, badkläder och smycken. Detta skiljer sig något åt beroende på var du läser om reglerna, ibland ska väskor och smycken ingå i det antal plagg du valt. Då jag äger relativt få väskor och knappt använder smycken har jag valt att exkludera dessa.

Hur går du tillväga för att skapa dig en capsule wardrobe?

Steg 1. Välj antal. Begränsa hur många plagg din garderob ska få innehålla till ett specifikt antal. Sikta på någonstans mellan 20-40. Känns det fånigt att välja ett exakt antal istället för att utgå från behov, så börja rensa och lägga undan, och se vad du landar på. Poängen är att testa något nytt med din garderob, att livet ska kännas enklare och gladare, inte haka upp dig på ett specifikt nummer.

Steg 2. Rensa. Börja rensa rejält ur garderoben så att bara plagg du använder och verkligen älskar är kvar. Det är en fördel om plaggen enkelt kan kombineras med flertalet andra i din garderob. Här är ett tips att ta ut samtliga plagg och lägga dem på sängen eller golvet, precis som jag gjorde när jag vårrensade i garderoben, och som du ser bild på nedan. Plagg där du kan svara ja på nedanstående tre frågor hänger du sedan tillbaka in i garderoben eller lägger tillbaka i byrån och låter ingå i din capsule wardrobe:

 • Känner jag mig riktigt snygg/smart/duktig/stark och som den bästa versionen av mig själv när jag bär plagget?
 • Skulle jag köpa samma plagg idag? Även om det kostade mer än när jag köpte det?
 • Om plagget gick sönder, skulle jag då ta mig tid att laga det eller kosta på att få det lagat av en skräddare?

Om svaret är kanske, kan du tills vidare lägga plagget i en tremånaderslåda. Tillhör plagget en annan säsong än den innevarande så förvara det i en säsongslåda eller i förrådet tills vidare. Plagg där du svarar nej på ovanstående frågor eller av andra anledningar inte använder, är det skänka eller sälja plagget du ska välja mellan.

Kläder Fru Minimalist

Kläder vid vårrensningen. Uppskattningsvis 2/3 är nu kvar i min ägo och 1/3 ingår i höstens capsule wardrobe.

Steg 3. Växla plagg max var 3:e månad. De kvarvarande plaggen ska användas de tre efterföljande månaderna. Inför nästa tre månaders period har du möjlighet att byta ut några plagg för att passa säsongen. Förslagsvis delar du upp månaderna efter säsongerna december-februari, mars-maj, juni-augusti och september-november. Överskrid inte det antal plagg du valt under punkt 1 när du växlar plagg vid ny säsong, ett plagg in – ett plagg ut.

Steg 4. Shopping. All shopping är förbjuden under de månader som din capsule wardrobe sträcker sig över, förutom de sista två veckorna i slutet av perioden. Då är tanken att du ska shoppa inför nästa säsong, men att göra det behovsrelaterat. Poängen är att planera och fundera utifrån behov vad du eventuellt behöver komplettera garderoben med. Inte ta igen den shopping du känner att du missat de tre senaste månaderna. Less is more. :)

I nästa blogginlägg på ämnet capsule wardrobe kommer jag redovisa min garderobs uppsättning de kommande tre månaderna, det vill säga under september, oktober, november.

Vågar du följa stegen ovan och skapa dig en capsule wardrobe inför hösten? :) Eller har du redan testat capsule wardrobe konceptet tidigare?

40 tankar kring ”Minimalistisk garderob med capsule wardrobe

 1. impopularkultur

  Jag tror du kommer att märka att din nya garderob snabbt känns otroligt ickeminimalistisk. Jag gick all-in på en fyrplaggsgarderob (med några få undantag) i januari och det har inte varit några problem sedan dess, bara man har lite tränings- och hemmakläder för nödsituationer när barnet kladdar eller så. Lika snabbt som man vänjer sig vid mycket, lika snabbt kan man vänja sig vid lite!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du klarat dig med såpass få plagg!
   Jag kände dock att min Four Fit Challenge-garderob med fyra plagg var lite väl begränsad och hade varit svår vid jobb eller växlande väder. Kanske blir den här begränsade garderoben som kommer landa på ca 30 plagg något stor, men vi får se. Jag är en varm person och kan inte ha majoriteten av mina överdelar mer än någon enstaka dag innan de behöver en rejäl vädring eller tvätt.

 2. Camilla

  Vad kul det ska bli att få läsa om dina tankar och erfarenheter om det här. Funderar på att ge mig in på det själv men eftersom jag åker iväg på semester på lördag i 3 v. så tänkte jag göra det när jag kommer hem till oktober månad och låta första perioden vara i 2 månader. Passande också eftersom jag tänkte försöka mig på ett litet köpstopp på kläder från att jag kommer hem och iallafall fram till årsskiftet(helst längre). (Eg inredning och sånt också förutom det som står på min att köpa-lista, vilket är några ramar, lite färg till garderob och till säng och material till sänggavel.)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter väl jättebra att hänga på när du kommer tillbaka från din resa!
   Kul med köpstoppet, jag kommer ha lite likadant, det som står på inköpslistan får köpas hem men inget annat.

 3. Karin

  Vad roligt att följa din resa med capsule wardrobe! Ska bli spännande att se vad du tycker.
  Jag började använda mig av det här konceptet för ett år sedan och tycker det är helt fantastiskt! Genom att ”dress with less” har jag inte bara minskat min klädkonsumtion utan har även fått en helt annan känsla för min stil och vad jag verkligen gillar i klädväg. Färre emotionella köp och mindre benägen att hoppa på kortvariga flugor.
  Och dessutom går det grymt mycket snabbare att klä sig på morgonen! Win!
  Project 333 är kanon, och jag vill även tipsa om bloggen Unfancy. Carolin som driver den bloggar för tillfället inte, men den har varit en stor källa till inspiration, och jag rekommenderar att bläddra lite i arkivet.
  Ett annat tips är appen Stylebook, där man kan lägga in bilder och data om alla sina kläder, för att sedan kombinera i outfits mm. Gör det så mycket lättare att hålla koll på vad man har. Om man är lika nördig som jag kan man även lägga in i en kalender när man använder plagget och på så sätt få statistik över användandet av sin garderob. :)
  Och tack för en inspirerande och klok blogg!

  Svara
  1. Maria

   Åhh, gillar klädstatistiken, nördig ingenjör som jag är :-) Funderar på att köra en mer analog variant, tömma ett par hyllor i garderoben och sen bara fylla på efter tvätt, då bör jag efter ett tag se vad jag använder.
   Vill inte ha allt för liten garderob, har jobbat utomlands i två tremånaders perioder och då tvingats leva med det jag hade med mig (det var svårt att hitta damkläder i min storlek där jag var) och det var urtråkigt efter ett tag.

 4. MD

  Började experimentera med kapselgarderober i våras men har en lite högre gräns i början. Tror vårens garderob hamnade på ca 35-40 plagg eller så och det gick hur bra som helst. Sommarens fick betydligt fler toppar då jag svettas mycket men fortfarande tvättar varannan vecka och vädret kan vara allt från 15-30 grader, men i efterhand kände jag att jag inte fick använt allt.
  Nu håller jag på att konstruera höstens garderob och den största svårigheten är att jag börjar inse att det finns plagg som jag har och tycker rätt mycket om som aldrig mer kommer att bli använda om jag ska hålla mig nedåt 35-40 plagg. Kapselgarderobandets smekmånad är över, nu är det på riktigt och nu börjar det kännas hårt att rensa. Har lite svårt att göra mig av med fullt fungerande plagg som jag dessutom tycker relativt bra om. Misstänker att slutsatsen kommer bli att jag behåller lite större kapselgarderober (~50 plagg) tills plaggen slits ut, men att jag är jättesträng med att bara köpa nytt/ersätta det som ingår i min core kapsel (de 12-15 plagg som är kärnan oavsett årstid).

  Svara
  1. MD

   För Android / dator kan jag rekommendera http://www.closetspace.com och tillhörande app. Som Stylebook fast för andra än Apple. Rätt buggig, men det bästa jag hittat, och helt ok när man lärt sig navigera runt buggarna.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du också testat kapselgarderob/capsule wardrobe! Det handlar ju inte om ett specifik antal man måste komma ner i, även om jag tycker viss charm i det hela är att just rensa och minska ner garderobens klädmängd. Men plagg slits ju ut och vissa plagg växer man ur mentalt med tiden så det kan väl vara klokt att behålla alla plagg du verkligen gillar, som sitter bra och som du känner dig snygg i tills vidare. Man får ju göra sin egen variant på det hela, ingen hårda pekpinnar mot sig själv eller andra! :)

 5. ninja

  Hade gärna hoppat på det om det var dags att börja jobba snart :)
  Men nu har jag istället lyxen att rensa ut ännu mer och sedan har jag 5 månader på mig att hitta perfekta plagg som jag behöver komplettera med. (Faktiskt färre plagg än vad jag trodde).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du får inspireras här så länge istället och hoppa på när det närmar sig jobbdags igen! :)
   Är avis på dig som har så många månader av föräldraledighet kvar. Här är det jobbångest på hög nivå och jag förstår inte hur vi tänkte när vi sa att vi skulle skifta efter 7-8 månader. :(

  2. ninja

   Ja jag kommer verkligen lusläsa ditt och andras inlägg om capsule wardrobe! :D
   Så kul att få inspiration innan jag själv drar igång. (Snygg kjol på instagram föresten!)

   Jag skulle också vara hemma som dig ungefär, och precis samma fråga ställde jag migsjälv! Fick justera lite, och för att inte nagga på min mans ledighet så bestämde vi att vi är hemma samtidigt 2 månader. Familjetid under semestern gav mersmak!

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack. :)
   Klokt av er att justera lite och vara hemma ihop! Bebistiden med ett barn kommer ju inte igen! ;) Jag börjar helt nytt jobb så jag var tvungen att besluta om startdatum tidigt i våras, annars hade nog även vi försökt skjuta på det nu med facit i hand. Jag har i alla fall för avsikt att vara föräldraledig 3 veckor över jul så vi får tid ihop då och eventuellt åker vi utomlands en vecka under vintern/våren. Alltid något. Fick en klok kommentar som jag önskat jag fått långt tidigare, om ett par som också delade ”lika” på föräldraledigheten, hon var hemma 10 månader och han 7 månader, ”för de första 3 månaderna handlar det bara om överlevnad och komma in i det nya livet”. ;)

 6. Monica

  som du skriver så gör ju många blivande mammor så. När jag var gravid hade jag två byten kläder som jag varvade med. Och det minns jag som en befrielse. Slapp tänka på vad jag skulle ha på mig och så kändes det bra att använda sina kläder rejält s a s. Att använda samma kläder i princip hela tiden gav en slags trygghet, jag kände igen mig själv i stilen vilket var en befrielse det också. För när en är gravid så är det ju så mycket annat som händer med en.
  Nu som äldre kvinna så bryr jag mig allt mindre om kläder. Vilket jag i och för sig alltid har gjort.
  Men nu använder jag bara det jag har. Köper inget nytt i princip. Jag har mina jackor som jag har haft i över tio år, mina skjortor är minst lika gamla etc.
  Jag tycker jag lever som du skriver fru M utan att jag har tänkt på att jag lever efter någon slags modell. Men jag tror det är inspirerande att anamma utmaningar som capsule waderob och att det är fler som gör det. Man ingår i ett sammanhang. Det är det som jag tycker är så bra med den här bloggen. Att en inte känner sig ensam. Det är fler som tänker som jag och försöker leva som jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Idén om att testa konceptet med capsule wardrobe föddes faktiskt när jag ammade och märkte vad skönt det var att bara ha ett par toppar att växla med. Dessutom hade jag bara ett par vanliga byxor som jag kom in de första månaderna, även om jag mestadels rörde mig hemmavid i mysbyxor. Så garderoben var högst begränsad, vilket som du är inne på, var en slags befrielse.

   Vi blev väldigt glada över dina sista rader gällande bloggen – tack! Kul att du känner så. :)

 7. ekomammaistan

  Kul att läsa, och framför allt att se dina utlagda plagg.

  Jag går mot en ”capsule wardrobe” men utan några egentliga regler. Som du säger började det när jag var gravid första gången och upptäckte det sköna i att ha en väldigt begränsad garderob. Mellan barnen kändes det inte som någon idé att styra upp garderoben (jag hade två månader mellan att jag slutade amma och att jag blev gravid igen) och sen ville jag ha en tid för att låta kroppen komma ikapp, men nu är det hög tid.

  Såg att någon tipsade om stylebook! Har själv börjat med att ha alla plagg i en excel men det är himla oöversiktligt. Ska nog skaffa stylebook istället. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, de utlagda plaggen på sängen är ju alltså från i våras när jag hade en betydligt större garderob än jag har idag. Dessutom saknades alla klänningar jag äger som då var ett tiotal… :)
   Men ändå, att lägga ut alla plagg och se mängder kläder, i kombination med känslan av hur skönt det var när garderoben var begränsad som under graviditet och amning, fick mig att vilka testa konceptet capsule wardrobe.

 8. Händelsevis

  Ser fram emot att läsa om vilka plagg du valt! Kanske blir även jag inspirerad att göra ett försök! Hur är det med strumpbyxor? Räknar du dem som underkläder? Det hade nog jag gjort… Ska räkna lite på detta efter min 4-plaggsvecka.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Efter alla mina rensningar de senaste månaderna kom min capsule wardrobe att innehålla nästan alla plagg jag äger, förutom de som är väldigt säsongsbundna som shorts, sommartoppar och vinterkläderna. Till helgen kommer ett inlägg med bilder på majoriteten av plaggen!

   Jag räknar strumpbyxor som underkläder, ”hudfärgade” strumpbyxor har jag dessutom börjat se som förbrukningsvara… :)

 9. Mette

  Ska bli jättekul att följa detta! Jag kommer att sätta igång med min första capsule i oktober tänkte jag. Är väldigt peppad! :-)

  Det var förresten via taggen #capsulewardrobe på Instagram som jag hittade dig/er blogg – nu vill jag passa på att säga TACK för så himla mycket inspiration och för det trevliga sätt ni skriver på!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, men det blir ju perfekt, då kan du inspireras här hos oss så länge tills det är dags för dig! :)
   Kul att du hittat hit förresten, och kul att du kom via Instagram eftersom vi är hyfsat nya på den plattformen. Det är bara att leta runt i arkivet på bloggen om du vill ha fler tips på garderobsrensning eller inspiration för ett mer minimalistiskt leverne generellt! :)
   http://minimalisterna.se/arkiv/

 10. Sandra

  Så roligt! Jag försökte mig på en capsule wardrobe förra året men det gick inte så bra eftersom jag inte hade en garderob jag trivdes med till att börja med. Nu har jag börjat hitta min stil och om ett tag tror jag att jag utan problem kan skala bort det överflödiga och bara behålla några få nyckelplagg. Känns otroligt skönt att kunna göra så :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, det är svårt när man inte har en garderob man riktigt gillar eller känner än ”jag”.
   Jag har jobbat ett par år på att hitta min stil, den ändras ju med åren också så det kan ju ta ett tag. Nu känner jag att jag har landet i vad jag trivs bäst i. Jag saknar fortfarande några nyckelplagg som hade känts givna även i min capsule wardrobe, men som med minimalism i stort så blir man aldrig helt klar. Det finns alltid något att skruva lite på eller ta bort, ändra etc. Och det är väl en del av charmen. ;)

 11. Majsan

  För att inspiration och tankar om hur man planerar en garderob kolla ”The Vivenne files”. Även ”Putting me together” är intressant. Appen verkar mycket spännande! Den ska jag testa!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad roligt! :) Ser fram emot att läsa om det. Det är alltid intressant och inspirerande att läsa hur andra resonerar, väljer kläder och tänker kring att leva med en mer begränsad garderob.

 12. Ett fattigt landskap

  Detta verkar verkligen vara en grej som engagerar folk, jätteskoj! Jag har börjat utvärdera min garderob i enlighet med ett tips jag läste här, nämligen att hänga in alla galgar åt fel håll, och därefter hänga tillbaka varje använt plagg åt rätt håll. På så vis tror jag att det är lätt att landa i vilka plagg som verkligen är nyckelplagg och således enklare att gå över till kapselgarderoben.

  Svara
 13. Jenny

  Jag försökte mig på den här typen av garderob för första gången för sisådär fem år sedan. Supertaggad och gillade konceptet, men det blev aldrig riktigt bra. Jag tror att jag hade svårt att hitta min stil, jag rensade ut mycket, fyllde på nytt som skulle underlätta kombinationer tänkte jag men det blev liksom aldrig riktigt jag. Sedan har det gått några år, jag har varit duktig på att rensa och i våras började ändå min rätta garderob att forma sig. Strax innan sommaren köpte jag två fantastiska koftor som jag saknat och som verkligen kommer vara älskade nyckelplagg. Dyra som sjutton, men finansierades till stor del genom försäljning av sådant som inte var jag.

  Nu är jag riktigt nöjd. Skulle vilja komplettera med ett par grå snyggbyxor till jobbet och förnya mina svarta jeans inför höstens garderob, men avvaktar nog med det till nästa höst tror jag. Min garderob innehåller ungefär 40 plagg, vissa mer älskade än andra så lite till kan nog egentligen rensas. :)

  Svara
 14. Kattis

  Åh vad jag trivs med er blogg. Minns inte hur jag hittade hit men det var nog ungefär när Bebis Minimalist kom.
  Jag blir lika glad när det är nya inlägg och håller även koll på hur många kommentarer som fanns sist så jag inte missar alla kloka kommentarer och även era svar.
  Jag är hemma föräldraledig och känner igen mig i mycket. Jag gjorde en stor rensning i våra (barn och vuxna) garderober i början av sommaren och mår bra av tanken att det är som en lök. Man skalar av i den takt man orkar och kan.
  Jag har fått många bra idéer och nya sätt att tänka från er blogg. Stort tack och fortsätt ert fina jobb.

  En fråga rent tekniskt, kan man prenumerera på er blogg. Dvs få någon slags notifikation när det finns nya inlägg?

  Svara
 15. Karin

  Sedan ett par år har jag hämtat inspiration från Madame Chic (Jennifer L. Scott) och hennes ten item wardrobe. Optimala antalet galgar i garderoben är tolv stycken för min del. På dem hänger två par byxor, två kjolar, två klänningar, två koftor och fyra toppar/blusar. I byrålådan finns fyra linnen, två nattlinnen, underkläder, en uppsättning myskläder och ett litet antal träningskläder. Minimalistiskt och helt underbart. Jag kommer aldrig, aldrig att ha behov av att ha mer.

  Svara
 16. Pingback: Inspirerad till kapselgarderob | LEVA LÄNGE

 17. Pingback: Nytt år och ny garderob  – Anjas lilla hus

 18. Pingback: Skapa en minimalistisk men fantastisk garderob – Leshopstockholm.se

 19. Pingback: Vad är second hand september? - 30 dagars klädutmaning - Hållbart mode

Lämna ett svar