Så gick Four Fit Challenge

En vecka har gått med utmaningen Four Fit Challenge och äntligen får jag sätta på mig nya, rena kläder och känna mig lite fräsch. :)

Riktigt så illa har det inte varit, men jag tänkte dela med mig av några reflektioner från utmaningen:

 • Det är otroligt skönt att knappt behöva ägna en tanke åt vad du ska ha för kläder på dig. Visst kan det vara roligt att välja bland olika plagg ibland, men det räcker helt klart med några få utvalda.
 • Hade utmaningen ägt rum under en arbetsvecka hade jag inte klarat mig på enbart fyra plagg av hygienskäl då jag lätt blir varm och kläderna ofta känns ofräscha efter ett par användningar. Jag hade då dessutom valt en klänning som ett av de fyra plaggen eftersom det är både över- och underdel i ett. :)
 • Vid mer växlande väder eller aktiviteter hade jag heller inte klarat utmaningen, då hade jag behövt någon kofta och ett par byxor. Nu var det ca 20 grader och mer eller mindre uppehåll i en veckas tid, samt vi har haft hemester med endast dagsutflykter på schemat.

four fit challenge

Jag spillde lite glass och fick bebiskräk på linnet och tröjan, men efter lite punkttvättning med vatten kunde jag fortsätta använda plaggen. Det gäller att inte vara så kräsen. :)

Jag räknade inte med myskläder i min Four Fit Challenge-garderob, det vill säga kläder som jag byter om till sen eftermiddag/kväll när vi bara ska vara hemma och softa utan besök resten av kvällen.

Den här typen av utmaningar är ju inte tänkt som någon permanent garderob för all framtid, utan mer ge oss en tankeställare och inspirera till att tänka mer klimatsmart när det gäller kläder, och att det faktiskt går att variera sig med olika accessoarer etc.

Den luftiga garderoben gav mig mersmak. Perfekt inför höstens jobbstart och min capsule wardrobe som jag strävar mot. Mer om det i ett kommande blogginlägg.

Deltog du i Four Fit Challenge och vad är i så fall dina reflektioner och erfarenheter?

15 tankar kring ”Så gick Four Fit Challenge

 1. Monika

  Hej, deltog inte men jag lever faktiskt i princip så ändå. Jag vädrar mina kläder efter användning och varierar mellan de under veckan. Lyssnade på Plånboken SR p 1 i går och där togs det upp hur man sköter sina kläder och att vi tenderar att tvätta sönder de.
  Tror vi är för fixerade vi att våra kläder ska lukta svett etc. för att vi har haft de en dag. Svettas en hel del eftersom jag är cyklist MEN jag har fått för mig att eftersom jag inte äter kött ( är vegan) så luktar jag inte så illa ändå ;) OCH ingen har sagt något. Inte ens gjort en grimas i min närhet. Så jag tror inte att människor i gemen behöver oroa sig för att lukta illa p g a det. Bara man tvättar sig och sköter sin hygien för övrigt. Det är oftast inte kläderna som luktar
  tänker jag. Det är väl bristande hygien.?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vissa textilier kan dock lukta svett om man själv blivit svettig, och behöver då tvättas för att bli rena och inte lukta, så upplever jag det i alla fall. Men jag är övertygad om att vi alla kan bli betydligt bättre på att vädra våra kläder istället för att tvätta dem hela tiden.

 2. Helen

  Jag har aldrig testat four fit challenge, det verkar vara aningens för utmanande för min del. Men kanske ska jag våga mig på det någon vecka framöver. Men fem plagg hade känts så oändligt mycket mer görbart än fyra (då hade jag valt ett par byxor, tre toppar och en kofta), men det är väl det som är utmaningen! :)

  Jag ser fram emot att se din capsule wardrobe! Jag ska försöka dra igång nån slags anpassad project 333 till nästa vecka igen – körde det strikt förra hösten och vintern, men tappade bort det under våren och sommaren pga dålig planering.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att fem plagg hade underlättat, jag saknade en kofta och ev. ett par jeans om det hade blivit några grader kallare. Jag hade tur med vädret under four-fit-challenge-veckan. :)

   1 september tänkte jag börja med min capsule wardrobe! Håll utkik på bloggen veckorna framöver så kommer det ett par inlägg på ämnet.

 3. Camilla

  Jag tänker testa! Alla nya insikter är bra insikter! En höst hade jag en uniform bestående av leggings och stickad ullklänning, dock tröttnade jag efter alldeles för många veckor!

  Svara
 4. Ninni

  Jag läste en artikel för inte så länge sen om en tjej som tröttnade på att alltid behöva välja kläder, samtidigt som killarna på hennes arbetsplats hade samma kläder (kostym, skjorta och slips) varje dag. Så hon gick helt enkelt och köpte typ 5 par likadana byxor och 10 skjortor eller nåt sånt. Slut på klädångesten!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tror jag läst samma artikel, en svensk tjej i typ NY väl? Lite sugen blir man men jag gillar variation för mycket för det. ;)

 5. whitemaskgirl

  Hej. Har testat med en kjol, ett par byxor en klänning och en t-shirt. Funkade helt okej men kände att jag inte hinner vädra mina kläder emellan användningarna.

  Svara
 6. Camilla

  Var drar ni gränsen till underkläder tex? Räknas leggings som ett plagg? Antar att man får rannsaka sitt samvete..;)

  Svara
  1. Helen

   Det finns lite olika tankar kring det där. Jag har testat project 333 och där räknar man med kläder, ytterkläder, skor, väskor och accessoarer men inte med strumpor, underkläder, pyjamas, myskläder som man bara har hemma och träningskläder. Jag har räknat med leggings eftersom jag har dem till klänningar/tunikor som jag tycker är för korta att ha strumpbyxor till, och då blir leggingsen mer ett eget plagg än ett ”tillbehörsplagg”. Däremot har jag alltid tunna linnen under kläderna på vinterhalvåret, oftast syns de inte men ibland sticker de fram ur v-ringade plagg, men dem räknar jag som underkläder. Med strumpbyxor har jag räknat olika: neutrala strumpbyxor (svarta och hudfärgade) har jag inte räknat med bland mina 33 plagg, men färgade som blir mer av ett statement har jag räknat med. Man får bestämma lite själv. :)

 7. Malin

  Ska bli intressant att läsa mer om capsule warderobe framöver! Nu fick du mig att läsa på lite om det. Gillar konceptet, men är inte riktigt där än. Har i alla fall kollat igenom hela garderoben inför hösten, lagt undan kläder som inte är i säsong, rensat bort en del sådant som egentligen aldrig används och på köpet kunnat ta bort de sista 40 plastgalgarna jag hade!

  Svara
 8. Camilla

  Ska bli intressant att läsa dina tankar om capsule wardrobe framöver. Blev lite sugen att prova på det själv. Får se hur det blir. :)

  Svara
 9. Linnea

  Jag var in o läste ditt inlägg om four fit challenge på en torsd o tänkte efter att jag bara använt fyra plagg den veckan (förutom jobbklädseln) så jag fortsatte med de fyra plaggen även resten av veckan o det gick bra! Jag använde en kjol o tre toppar, kortärmade eller trekvarts.
  Jag tycker att konceptet om capsule wardrobe är intressant o jag är nästan där… Måste kolla igenom mina skor- rensa lite där och bland alla mina handväskor.
  Jag har nog alltid haft en rätt homogen garderob färgmässigt. Ibland har det känts trist att titta in i garderoben o mest sett svart eller blått. Men oj så enkelt att välja kläder =)
  Tack för intressant blogg!!

  Svara

Lämna ett svar