Rensa, röja och slänga bort

Via vår instagram fick vi tips om radioprogrammet Stil i P1 som imorse handlade om varför vi samlar på oss prylar och saker som vi sedan har svårt att göra oss av med. Det handlade även mycket om kläder, hur du rensar i garderoben och vad du kan göra med plaggen i nästa steg.

I vissa delar av programmet lät det verkligen som att såväl reportrar som deltagare hade läst vår blogg och fått inspiration. :) Det är ingen tvekan om att minimalism, enkelhet, återbruk och delningsekonomi växer sig allt större.

Ett intressant företag som togs upp var Sabina & Friends där du kan hyra och abonnera på kläder två veckor i taget. På så vis kan du ha en varierande garderob och samtidigt vara snäll mot miljön. Du slipper den där retroaktiva shoppingångesten av de fina klänningarna i garderoben som du bara använt under en bröllopsfest, eller det där billiga men omiljövänliga impulsköpet inför helgens tillställning. Det finns säkerligen flera liknande företag runt om i landet med samma koncept, vilket känns som framtidens ”shopping” på flera sätt.

Radioprogrammet var helt klart värt att lyssna på för den som är intresserad av att rensa i hemmet och kanske framför allt i garderoben. Samtidigt som jag lyssnade passade jag på att fixa det sista i min capsule wardrobe, men mer om det i nästa vecka. :)

Missade du radioprogrammet i morse och vill lyssna på det i efterhand hittar du det här.

Om du lyssnade på programmet får du gärna dela med dig av tankar och reflektioner i kommentarsfältet.

9 tankar kring ”Rensa, röja och slänga bort

 1. Ett fattigt landskap

  Jag blir lite nyfiken på möjligheten till självrannsakan för oss som strävar mot mindre och enklare – är det en statusgrej för medelklassen? Inte enbart naturligtvis, men är det en komponent? Har ni reflekterat något kring det eller sades det något intressant i programmet?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hos vissa är det helt klart en komponent. I likhet med det här att köpa ”miljövänligt”, exempelvis köpa en ny hybridbil och tycka att man gjort miljön en stor tjänst. När det i de allra flesta fall vore betydligt bättre för miljön att fortsätta köra den bil man äger och har.
   Det är ju en lyx att kunna rensa bort massa prylar, och förmodligen behövs det minst en generation av välstånd innan man får känslan av att hellre vilja göra sig av med prylar än att konsumera mer, bygga större etc.

 2. Camilla

  Spännande, men lite hoppigt/osammanhängande!
  Jag blev berörd av att det inte finns fungerande textilåtervinning, det är verkligen ett problem!
  Alla second handbutiker svämmar ju över och jag tror verkligen att ett mellanting mellan second hand och soptunnan behövs! Det tar mig väldigt emot att slänga, så försöker såklart göra trasor o liknande som sista anhalt..

  Svara
  1. Moi

   Camilla – jag har inte lyssnat på programmet, men jag tänkte just här om dagen att det faktiskt börjar finnas rätt många alternativ för textil. Utöver att vår återvinningscentral börjat hantera kläder på ett annat sätt än tidigare så tar HM, Kappahl och Stadium (osäker på Stadium, det har jag bara sett i förbigående) emot gamla textilier och skor (lite olika mellan butikerna) och återbrukar/återvinner på olika sätt.

 3. Jenny Ragnwaldh

  Nu har jag hittat er sida tack vare instagram, trevligt! Jag är långt ifrån en minimalist ha,ha, men…jag köper bara sparsamt det jag älskar och det som gör mig glad! Som konst till ex.
  Jag har också mottot ”konsumera sådant som har ett andrahandsvärde” och har jag inte råd blir det vintage och second hand i bättre kvalité. Det finns inget mer glädjande när saker och kläder går vidare till nya glada ägare.
  Vi är alla nakna när vi dör och inget har vi med oss i graven! Att ha en stor samling härliga minnen med underbara upplevelser är det som gör oss nöjda över livet vi levt när vi ligger på dödsbädden.
  Grundtemat till programmet är Marie Kondo’s bok – Konsten att städa, den borde vi alla läsa i det här shopping galna samhället! Vi fyller våra tomrum med statusprylar och billigt skit som har producerats långt ifrån fairtrade och hållbart.
  Det är kul att ni rekommenderade Sabina and Friends, klubben som hyr ut kläder för vardag och fest. Jag har tidigare delat lokal med dem och även hjälpt dem en del, ett fantastiskt ställe med underbara kläder. Om man inte bor i Stockholm kan man hyra från dem på nätet och få kläderna hemskickat, mycket bra!
  Hälsar ”Garderobsrensaren” och personliga stylisten Jenny Ragnwaldh

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat hit, hoppas du är här för att stanna! :)
   Jag håller med dig om att det är en härlig känsla att låta saker vandra vidare till nya ägare.
   Det är så synd att inte fler har insett att det är minnen och upplevelser som är det som egentligen betyder något. Att det i slutändan är det som är livet.

Kommentera