Årstidsväxlingar motiverar till rensning

Årstidsväxlingar som i september/oktober är utmärkta tillfällen till att rensa där hemma. Dessa tillfällen sammanfaller ofta med att du ändå ska gå igenom framför allt garderoben, ytterkläderna och/eller skorna, och då brukar även viss rensningsmotivation kunna infinna sig.

Många av oss plockar bort säsongsplaggen som denna tid på året ofta består av att lägga undan sommarens shorts, sommarklänningar och kanske några tunna toppar, och samtidigt plocka fram varmare ytterkläder och kanske tjocktröjor, varma klänningar och strumpbyxor.

Detta utgör utmärkta tillfällen att dels analysera de plagg du nu lägger undan för vintern, kom de till användning i den omfattning du hoppats, om inte, varför? Kan du se dig själv bära plagget nästa år? Om fem år?

Liksom när du plockar fram plagg som du inte har använt på länge, fundera kring om du verkligen gillar plaggen? Är de fortfarande ”du” och passar de rent storleksmässigt?

Pågående genomgång av kläder i garderoben.

När du rensar något där du har flera likartade typer av plagg eller prylar, är det bra om du tar fram samtliga dessa för att skapa dig en helhetsbild av vad du faktiskt har och vad som kan rensas ut. Även om någon uppsättning finns i förrådet, säsongslådan eller i ett annat rum, så är det värt att samla alla för att kunna göra en komplett utvärdering.

För min del var det dags att skapa en ny capsule wardrobe den här helgen och hänga undan de mest somriga plaggen till förmån för lite tjockare tröjor och någon varm klänning. Samtidigt passade jag på att rensa ut en skjorta som inte kommit till användning på länge och som jag inte ser mig använda inom överskådlig framtid när jag jämför den med andra skjortor jag hellre bär. Likaså provade jag alla mina klänningar, vilka passar kroppen nu efter två graviditeter? Vilka är fortfarande jag? Två korta klänningar som jag växt ur mentalt rensades ut. De är otroligt fina, men inte alls jag längre. Hoppas de hittar ett bättre lämpat hem inom kort!

Rensningsmotivationen som infann sig bland kläderna spillde över även på prylar, samt på Herr Minimalist. Det slutade med att vi båda gick runt och rensade här och var i lägenheten. :) I veckan hämtas två Sellpy-påsar upp med diverse grejer som vi rensat ut här hemma den senaste tiden.

Brukar du passa på att rensa lite extra i samband med årstidsväxlingar?

16 tankar kring ”Årstidsväxlingar motiverar till rensning

 1. Form

  Jag ser att ni flera gånger har sålt med hjälp av Sellpy. Många har varit kritiska mot Sellpy för vinsten har blivit minimal eller i vissa fall noll kronor. De har gallrat hårt och inte skrivit så informativa texter.

  Kan ni berätta lite i detalj om innehållet i era påsar, vad som ratas, om beskrivningen är korrekt samt vad vinsten blir i kronor.

  Svara
 2. Josefin

  Jag har bara negativt att säga om Sellpy, så intressant att det funkat för er! :-) För mig sa de att helt nya kläder var i så dåligt skick att de inte ens kan skänkas till välgörenhet, utan att jag skulle betala för att de skulle slängas. Klarar inte av tanken på att slänga helt nya grejer så betalade för att få hem kläder igen, och eftersom det var nya, oanvända grejer så sålde jag de själv på tradera istället.

  Jag rensar alltid lite extra vid säsongsbyte, sålt av massor på Tradera nu som jag satt in på kontot för en resa :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad tråkigt att du har negativa upplevlser av Sellpy. Var det nya märkeskläder de ratade?
   Jag brukar försöka gå efter deras rekommendation på hemsidan, om ett plagg eller pryl kostat under 200 kr nytt så säljs det inte oavsett skick. Och bara skicka med dyrare märkeskläder.

   Allt eftersom vi rensat har det blivit att vi skänker mer och mer då vi inte mäktar med att administrera Traderaförsäljningar etc nu med två barn och mycket vi rensar ut. Och att det är skönt att bli av med grejerna direkt. Men när det är just dyrare märkesgrejer så har vi använt oss av Sellpy, hittills med helt okej förtjänst utifrån den minimala ansträngning och admin det varit för vår del.

 3. Elin

  Jag har jobbat för i flera år att inte behöva ha så många säsongskläder så för mig är detta en mindre del av vad som får mig att vilja rensa. Självklart har jag en del vinterkläder och en del shorts men bortsett från dessa plagg är det mesta saker jag använder året runt. De långärmade tröjorna används mer sällan på sommaren men ändå ibland, tshirts och linnen har jag under långärmat ibland vintertid så dessa tas heller inte bort, kjolar används året runt men utan eller med olika leggings och strumpbyxor. Jeans använder jag också året om. Det var bra för mig att inte behöva tänka så mycket om säsonger.

  Svara
  1. Beatrice

   Precis så är det hos oss också. Alla våra kläder hänger i samma ”krympta” garderob. Jag älskar koftor och då fungerar kortärmat året runt.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Även här är det ytterst få kläder som tillhör en viss säsong, som du nämner shorts och vinterytterkläder, och även någon sommarkjol för min del. Men ändå fick den praktiska handlingen att gå igenom garderoben och lägga undan dessa få plagg, mig att bli väldigt rensningssugen och kunna göra mig av med ytterligare ett par plagg och några prylar. :)

 4. Josefin

  För mig var det bara märkeskläder de ratade. Ex en helt oanvänd kabelstickad tröja från Ralph Lauren sa de var i jättedåligt skick och ville slänga (=jag måste betala) och att den var i så dåligt skick att den inte ens gick att skänka. När jag (betalade) för att få hem den igen, så var den ju somsagt oanvänd så när jag sålde den på tradera för 500 kr blev både jag och köparen nöjda :-) För mig ratade de många oanvända märkesplagg, och har kompisar som varit med om samma sak, tyvärr :-(

  Men grundidén är ju bra!

  Svara
 5. Jenni

  Hej! Jag tycker det vore intressant att läsa lite om de ekonomiska fördelar ni upplever tack vare er ”livsstil”. Kanske har ni redan skrivit om detta, i så fall har jag missat det. Hur mycket pengar beräknar ni att ni sparar som minimalister jämfört med innan. Sparar ni pengarna på hög eller jobbar ni mindre istället eller spenderar dem på annat än prylar, tex reser mer, äter ute? Finns det något ekonomiskt mål? Tack för en bra blogg!

  Svara
 6. Anne

  Jag är också tveksam till Sellpy, fast jag inte använt dem. Skulle vara intressant att höra era tankar. Jag gjorde en stor utrensning av kläder i somras och tänkte använda mig av dem, men tvekade pga alla negativa kommentarer på webben och pga deras upplägg, att jag bedömde att jag inte skulle få så hög vinst för mina kläder. Plus att jag insåg att jag hellre skänker hela summan till Stadsmissionen att göra bra saker för, än en (kanske betydande) del till ett företag. Så jag gick med 4 stora kassar med kläder till Stadsmissionen och har varit så nöjd över det sedan dess. Hoppas de fick sålt mina fina (men för små) klänningar till bra pris!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi skänker också majoriteten av våra saker till Stadsmissionen då vi inte tyckt det varit tillräckligt stor förtjänst att själva sälja med all tid och energi det kräver (som vi hellre lägger på annat), men ibland när vi storrensat och haft dyrare märkeskläder (som kostar 1000-3000 kr/st) då har vi testat Sellpy. Lovat att återkomma med besked hur det gick, de har precis hämtat kassarna så lär dröja ett par veckor.

 7. Rabattkatten

  Har hört mycket dåligt om Sellpy så jag säljer själv. Har rensat ut en hel del då Tradera kör sin årliga säljaretävling 50% på provisionen för 15 annonser. Rensar alltid när en ny årstid tar vid.

  Svara
 8. Esther

  Jag gillar när det är byte av säsong! Här är det fortfarande varmt så inte dags riktigt än. Bor utomlands i fuktigt klimat så jag säsongsförvarar alla vinterkläder i resväskor och plastlådor i min mans (torra) garage. Allt måste ändå tvättas så då känns det naturligt att gå igenom allt innan och efter så det fortfarande är helt och fint och sådant man faktiskt gillar. Dotterns kläder provas för att se om de fortfarande passar i stl och stil.

  Lycka till med boksläppet, ska önska mig den o julklapp!

  Svara
 9. Camilla

  Jag kommenterade på er Instagram för ett par dagar sedan. Jag och maken stod handfallna inför det kaos som rår i vårt trevåningsradhus. Med er som inspiration rensade vi ur vår garderob på en hel kasse kläder till Stadsmissionen, en påse gamla underkläder åkte till sopen och ett gäng gravidplagg åkte ut på Tradera.
  Och då pratar vi om det rum där vi har bäst förvaring och knappt några prylar ;) Vi tog steget längre och gick igenom sängkläderna. Behöver vi verkligen 5 uppsättningar påslakan? Använder vi alla? Visade sig att vi båda ogillade en uppsättning. Hörde efter med min syster och det visade sig att de istället saknade sängkläder. Hon gillade det svartvita setet så nu ska de få flytta dit!

  Med rensning i tanken så gick vi igenom köksskåpen. Där stod ett helt porslinset vi ärvt men aldrig använder. Frågade runt i familjen om någon kände att detta verkligen behövde sparas? Alla sa nej. Så det blev en hel flyttkartong full med detta set som också åkte till Stadsmissionen tillsammans med ett par urvuxna vinterkängor och några leksaker.

  Nu har vi ett antal rum kvar plus en vind och ett förråd…
  Så tack för inspirationen! ;)

  Nu till min fråga: Skänker ni bort leksaker ni vet innehåller plast och kemikalier fastän de är helt lekdugliga? Eller slänger ni? Jag vet inte hur jag ska tänka här…jag själv handlar mycket second hand men förfasas över hur mycket giftiga leksaker det finns kvar på andrahandsmarknaden.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att ni rensat så mycket och tycks finna samma glädje och härliga känsla kring det som vi!

   Gällande leksakar så hade vi bestämt redan innan vi fick barn att vi ville minimera antalet plastleksaker. Utöver duplo och ett leksakspiano/keyboard (som vi accepterat och har) så har bara ett fåtal plastleksaker kommit in och det har varit när vi ärvt hela påsar med blandade leksaker. Då har vi valt att skänka vidare åtminstone de som varit lekdugliga, några små slitna plastleksaker har det hänt att vi slängt.
   Men jag förstår verkligen ditt dilemma kring att skänka saker som man inte vet är bra, eller kanske till och med vet är dåliga. Om det är gamla plastleksaker så kanske det är bäst att slänga, eftersom lagstiftningen kring gifter/kemikalier inte var lika strikt som nu…? Kom inte ihåg när, men någon gång på 2000-talet skärptes den om jag minns rätt.

 10. Camilla

  2013 om jag inte är ute och cyklar… sedan har den skärps ytterligare efter det. Jag får gå på magkänslan då helt enkelt :)

  Svara

Lämna ett svar