De onödigt stora seten

Köket ska vara såväl praktiskt som inspirera till matlagning och aptit. När den nyköpta köksmaskinen inte går att trycka in i köksskåpet och porslinet knappt får plats på hyllorna är det dags att fundera kring prylarna och förvaringen, snarare än kring köksrenovering eller större boende. Den vanliga slutsatsen, att skåpen är för få och för små, är lätt att dra, men ofta är vi dåliga på att rensa och har glasporslin och köksredskap i överflöd.

För utöver garderoben där nog de allra flesta har alldeles för mycket kläder och stora ”set”, så är nog köket ett område där väldigt många har onödigt stora set för behovet i vardagen. Sen kommer den där stora nyårsmiddagen eller studentfirandet och plötsligt kom hela uppsättningen champagneglas, snapsglas, fintallrikar och till och med alla dessertskålarna till användning. En gång. 

De onödigt stora seten finns även bland samlingar av bunkar, köksknivarglassmörknivar, ugnsformar och andra kökssaker du använder ofta men inte behöver fullt så stor uppsättning för att klara vardagen och 99% av alla tillfällen. Här finns stor rensningspotential som kan skapa plats och luft i skåp och lådor.

Det som fick oss att fundera kring just det här var att vi själva skulle rensa ut våra äggkoppar som tillhör vår blåa porslinsserie från Höganäs keramik. När vi plockade bland porslinet i skåpen insåg vi att vi inte behövde så många tallrikar som vi hade (13), liksom några andra tillbehör som mjölkkanna och någon form av förvaringsskål.

I köket har vi ofta så mycket grejer att här är det extra viktigt att tänka utifrån just dina och din familjs behov. Vad gör ni i köket och vad behöver ni då. Bakar du mycket är det självklart att du behöver fler bakredskap än någon som knappt vet vad jäst har för funktion.

Våga testa att ta bort något och lägg i en kanske-låda/tremånaderslåda. På så vis har vi kunnat rensa ut vårt bestickställ och majoriteten av våra smörknivar, liksom många av våra köksdubletter, och nu även porslin som vi hade en för oss onödigt stor uppsättning av.

Vad har du onödigt stort set av som du skulle kunna rensa ut?

17 tankar kring ”De onödigt stora seten

 1. Rabattkatten

  Porslin har jag inte så jättemycket av men ja, det finns en del, dock inte mer än ett set. Har även en del lösa muggar, så på muggfronten borde jag rensa samt i garderoben. Garderoben är nog jobbigast att ta tag i men det har blivit lättare med åren. Är ganska svag för skönhetsprodukter också men där använder jag upp mycket så inget går till spillo.

  Svara
 2. Jessica

  Hur gör ni vid de tillfällen där ni behöver ex. alla 13 tallrikar som vid födelsedagar, släktmiddag, nyår osv?? om ni nu rensat ut dem :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nu har vi ju 9 tallrikar kvar, och fler än så får ändå inte plats i vårt hem. :) Vi brukar faktiskt hyra en lokal i vår närhet vid födelsedagar, barndop, glöggmingel, bokrelease och andra större sammankomster. I den lokalen finns porslin att tillgå.

   I längden har vi tänkt köpa en uppsättning porslin vi båda tycker om och då har vi nog tänkt oss 12 tallrikar. Tror det är ytterst sällan vi kommer bjuda fler personer än så på någon sittande middag, och om det skulle hända kan vi ju antingen hyra in porslin, eller låta exempelvis barn äta på assietter eller dylikt.

 3. Ann

  Det er lett å fatte tanken om å ha 4 tallerkner når man er 4 personer, men om man krossar en eller barnen tar med en venn från dagis så kommer det inte å funka, tror jeg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, man behöver inte bli extrem. Minimalism ska hjälpa och underlätta ens i vardagen, inte försvåra eller stjälpa den.

 4. Form

  Jag är inte heller överens med att rensa ut så 12 tallrikar blir 8 men jag har funderat lite ändå och kommit fram till att vi har annat i skåpet som inte används. Ex. tillbringare som hör till servisen men vi använder enbart andra tillbringare i glas.

  Har vi tur så kan vitrinskåpets glas rymmas i köket och vardagsrummet blir luftigare.

  Svara
 5. K.L

  När alla tallrikar används 2-3 gånger om året då? Jag har jättesvårt att göra mig av med glas & porslin. Det är bara jag & maken så till vardags behövs ju inte så många fat, men när man har större tillställningar lite då & då när iaf en 10-12 st används, någon enstaka gång alla 16. Då har jag svårt att släppa taget. Gillar verkligen inte plast/engångs-varianter så skulle inte vilja köra dem vid behov. Men… Känner mig ändå kluven, för 16 är kanske lite väl många?… Finns det ngt sätt man kan tänka om man har större tillställningar lite oftare än en gång om året?

  Svara
  1. K.L

   Tänka 12 av allt? För det är maxantalen för våra mer frekventa tillställningar. Och vid ev större tillställningar låna? Eller?…

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om du känner ett behov av alla så bör du nog ha dem kvar. Om du inte känner att du lätt kan komplettera vid de få tillfällen som behov uppstår. Som vi bor nu så kan vi ändå inte ha större sällskap hemma utan brukar hyra en närliggande lokal vid födelsedagskalas, barndop, glöggmingel etc, och då finns det porslin att tillgå i lokalen. Kanske har du någon du känner att du kan låna någon enstaka tallrik av om ni är fler än 12 eller kolla om det går att hyra för en billig penning? Om det ändå är sällan större middagsbjudningar sker spontant. ;)

  3. K.L

   Tack för svar! Och så bra med andras kommentarer också, man blir en hel del klokare av att höra hur andra resonerar. Ni har nog rätt, 12 är nog lagom antal för större tillställningar i hemmet, sen får det vara ok att vara kreativ med assietter & skålar. Alt låna el hyra porslin. Eller ha tillställningen i lokal osv.

   Man skulle för övrigt kunna tro vi bor stort som kan hysa 16 personer på mat ;) men inte alls! Har bara öppen planlösning mellan kök & vardagsrum (i en 2rok) så har hyfsat stor golvyta. Tar vi upp klaffbordet från källaren och radar upp längs middagsbordet får vi till ett långbord! Och så samlar vi in varenda stol, kontorsstol, balkongstol & pall som finns. Så lite ”finns det hjärterum så finns det skjärterum” ;) Lite minimalistiskt ändå? :) Och kan man vara kreativ med sittplatser så är det väl ok med faten också om det skulle behövas, så, så får det bli. Från 16st till 12st :)

 6. Jonas H

  Senast vi rensade köket (i början av sommaren) hittade jag en stor ölmugg, högst upp på en hylla, som inte använts på flera år. När jag köpte den tänkte jag att jag skulle ha jättemycket is i den och njuta av kallt vatten varma sommardagar vilket fortfarande kändes som en lysande idé när vi höll på och rensa. Men hur lätt är det att använda nåt som man inte når utan en pall? Muggen fick flytta till en hylla i ögonhöjd och stå bredvid kaffekopparna för att verkligen flytta fram i mitt medvetande. Trots det användes den inte på hela sommaren och har nu flyttat vidare till Röda Korset…

  Ögonhöjdshyllan var ungefär motsatsen till 3-månaderslådan. Istället för att gömma något så fick den komma fram så långt som möjligt för att se om den användes mer då.

  Gällande stora set har min fru en hel uppsjö av muggar, glas och tallrickar som hon fick i studentpresent. De ligger i flyttkartonger i hennes föräldrahem och har nog aldrig använts sedan hon flyttade hemifrån, och förmodligen inte innan dess heller.

  Svara
 7. Anonym

  Jag har rensat rätt bra i köket men än finns det saker att bli av med, lite överflödiga tallrikar och sånt. Vi har liksom 15 glas och koppar i ett hushåll bestående av 2. Vi kan nog rensa bort hälften av dessa…

  Svara
 8. Lisa

  Angående det här med att ha större sällskap på besök. Vi har 7 stora tallrikar och 6 små (en av dem är udda) och till vardags räcker det utmärkt. Vid några tillfällen har vi haft många gäster – som mest 23 Pers för ett par år sen. De flesta gäster brukar ju fråga om de ska ta med något (eller vilja ta med något, typ en blomma eller en flaska vin…) Så då ber jag dem ta med tallrikar, glas och dylikt. Dvs att en gäst tar med en uppsättning tallrikar och en annan har med sig vinglas (har bara 5 st själv…) Och helt ärligt – hittills har jag bara fått glada reaktioner på det… Vill man duka i förväg kan man fråga en granne eller nån annan i närheten så man har allt på plats innan gästerna kommer.
  Nu bor jag visserligen inte i Sverige :-) så jag vet inte hur avslappnad men är med såna saker där uppe – men att släppa på behovet av ”perfekt dukning” kan vara ganska skönt, och att involvera gästerna i tillställningen kan vara ett bra sätt att få folk att ”känna sig hemma”
  Vårt kök är i mångt och mycket väldigt minimalistiskt – förutom när det gäller bakning, då jag har 4 kakformar i olika storlekar :-) Men alla används flitigt – och kan staplas i varandra….

  Svara
 9. Gunilla

  Jag tycker inte man vinner så mycket på att tex minska från 12 till 8 tallrikar om de är av samma sort. Tallrikar går sönder då och då och har man en buffert med några extra slipper man köpa nytt när man kommer ”under gränsen”.

  Jag tycker att det är bättre att rensa ut sånt som fyller samma funktion som något annat, tex att inte ha massor olika uppsättningar av glas. Jag tror det är affärerna som byggt upp vårt behov av att ha olika glas till varje dryck man kan tänkas dricka (vin, vatten, sprit, saft, milkshakes osv). Det är helt hur sjukt mycket glas som genomsnittsvensken har i skåpen (inklusive vi ;-)
  .

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   För oss gjorde utrensningen av tallrikar att vi kunde ha en stapel med tallrikar istället för två i skåpet, och då flytta ner andra saker där ena stapeln tidigare var, och frigöra yta i skåpen. Men generellt håller jag med dig. Och vi hade inte minskat ner våra tallrikar om du inte vore för att vi i längden, inom 2-5 år, kommer byta ut vårt porslin mot ett annat som vi gillar bättre. Då kommer vi nog vilja ha minst 12 vanliga tallrikar, men det beror även på att barnen då är äldre och kommer äta på samma tallrikar som vi.

Lämna ett svar