Capsule wardrobe hösten/vintern 2017/2018

Hösten är här och i helgen fixade jag med min capsule wardrobe för hösten och vintern 2017. Nu har jag rensat så pass i garderoben att det räcker att jag växlar några typiska säsongsplagg två gånger per år, annars brukar många växla var tredje månad om man kör capsule wardrobe konceptet.

Nedan ser du mina ytterkläder, skor och kläder som jag kommer använda de kommande halvåret. Det som inte räknats med i min capsule wardrobe är hemmamyskläder, träningskläder, badkläder och accessoarer. Vill du läsa mer om hur min träningsgarderob ser ut så kan du göra det i inlägget ”Capsule wardrobe i träningsgarderoben”.

Så här ser Fru Minimalists capsule wardrobe för hösten och vintern 2017/2018 ut:

Ytterkläder
Vinterjacka 1
Skaljacka 1
Vår-/höstjacka 1
Täckbyxor 1

Varm och skön vinterjacka från Fjällräven, modell Barents Parka. Bild från Fjällräven.

Skor
Ballerinaskor 1
Sneakers 1
Vandringsskor 1
Höstskor/stövlar 1
Vinterkängor 1

När man som jag nu gör och bara växlar plagg två gånger per år blir antalet i en capsule wardrobe lite missvisande vad gäller just ytterkläder och skor. Vår-/höstjackan kommer hängas undan så snart det blir så pass kallt att den inte är aktuell längre, likaså plockas inte vinterjacka, täckbyxor eller vinterkängor fram förrän det blir flera minusgrader och snö ute. Så i realiteten finns dessa inte i garderoben att användas samtidigt.

Ballerinaskorna har jag ståendes på kontoret så de används stor del av året oavsett väder ute. Vandringsskorna behöver vara med då vi är ute i skogen varje lördag förmiddag med båda barnen långt in på hösten, men förmodligen åker de ner i källaren när vintern är här.

Ballerinaskorna brukar få övernatta på kontoret.

Överdelar
Skjorta långärmad 3
Kortärmade skjorta 1
Tröja 4
Kofta 3
Kortärmad top 4

Överdelar i capsule wardrobe som hänger på galgar.

Nederdelar
Jeans 1
Kostymbyxor 2
Klänning 1
Kjol 4
Vandringsbyxor 1

Nederdelar i min capsule wardrobe. De mönstrade kjolarna är de som ”hänger löst” närmsta halvåret. :)

En varmare klänning och en av kjolarna fungerar om det blir några festligare tillfällen där finare klädsel blir aktuell, som kring jul och nyår.

De två mönstrade kjolarna i garderobsbilden ovan (se även en av kjolarna nedan) tvekar jag kring om de fortfarande är ”jag”. De får följa med i höstens och vinterns capsule wardrobe för att sättas på prov. Jag har för avsikt att använda dem ofta för att känna efter och ge dem en ärlig chans. Används de inte frekvent under dessa månader så rensar jag ut dem när jag växlar plagg i vår. Nedan ser du den ena kjolen matchad med en av fyra tröjor i höstens gardrob.

Totalt blev det 33 plagg i detta halvårs capsule wardrobe. Inget av plaggen är nya, och majoriteten av dem fanns med även i förra periodens capsule wardrobe. Bara de mest somriga skjortorna, shortsen och någon klänning har hängts undan och ersatts av andra plagg.

Som jag skrev under bilderna på ytterkläder och skor så kommer garderoben i praktiken bestå av färre än 33 plagg då exempelvis vinterjackan ersätter vår- och höstjackan när vädret blir kallare. Täckbyxor och vinterkängor tas fram först när det är snö och minusgrader (om de ens blir det), och vandringsskor och vandringsbyxor används förmodligen bara under hösten.

Som synes går de flesta plaggen i mörka och blåa toner då det dels är en favoritfärg på kläder men också ett strategiskt val för att minska behovet av accessoarer att matcha med.

Har du vågat dig på att testa capsule wardrobe konceptet än?

10 tankar kring ”Capsule wardrobe hösten/vintern 2017/2018

 1. croccofant

  Jag har en lång väg till en capsule wardrobe.
  Eftersom jag är en riktig ekorre är jag i stadiet då det rensas. Tyvärr har jag märkt att det måste göras ganska sakta för att jag inte alls känner mig bekväm med att rensa ut… Väldigt mycket ”om ifall att”, ”bra att ha” osv. Men det går framåt. Jag har redan minskat familjens konsumerings vanor radikalt, nu ska vi ta hand om vad vi redan har och det kommer att bli knepigare. Men det går framåt. Eran blogg är en ständig inspirationskälla!

  Svara
 2. Händelsevis

  Är så taggad på kapsel inför varje årstidsväxling men lyckas aldeig få till tiden att göra iordning den! Eller jag antar att jag priorierar bort det… Eh…
  Jaja, jag har ju typ en bara det att jag inte klarat ut att ta bort det som ej är med. Men vem vet, kanske blir det av idag?!?

  Svara
 3. Sandra

  Tack, väldigt inspirerande! Dags att våga rensa ännu mer! En fråga – hur tänker ni kring höst/vinterkläder för barnen? Är nybliven förälder och tycker det så lätt blir för mycket kläder. Vilka är era tips, i sann minimalistisk anda, om vad barnen behöver i klädväg såhär års? Alla tips mottages tacksamt :)

  Svara
 4. Johanna

  Så kul att se! Har blivit så inspirerad av minimalism också, det är så skönt att klara sig med mindre grejer☺️?

  Svara
 5. Hanna

  Jag kommer inte köra kapsel. Har däremot sagt till mig själv ( och sambon) att jag ska använda alla mina plagg för att se om några bör gå vidare. Tycker inte jag har överdrivet mycket men fortfarande mer än vad en verkligen behövet

  Svara
 6. Rabattkatten

  Jag har inte vågat mig riktigt än, men tycker mig vara på god väg. Har i alla fall rensat ut en hel del nu helgen som ska upp på Tradera.

  Svara
 7. I

  Hei fra Norge! Veldig spennende ide, og veldig fine klær. Ettersom du har så få plagg, regner jeg med de må vaskes (tvättas) relativt ofte – hvordan gjør du det? Jeg har f.eks samme Gant-genser som deg, og føler den blir relativt fort slitt etter vask.. Har du noen tips til hvordan man kan holde klærne fine selv etter mange runder med vask?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej Norge! :) Det är en väldigt vanlig fråga vi får faktiskt, om vi måste tvätta väldigt ofta, men nej, det upplever vi inte att vi behöver. Det är aldrig så att ”nu måste vi tvätta för att ha kläder att ha på oss”. Nu har ju vi barn också som är snabbare på att smutsa ner kläder än vi vuxna, så det blir ändå naturligt att vi tvättar varje vecka. Och kläder för en vecka (och mer därtill) har vi ju. Vi delar dessutom bara upp tvätthögen i två högar; mörka kläder 40 grader och ljusa kläder 40 grader. Och såklart handdukar, lakan och barnens ytterkläder etc för sig, men just för vanliga kläder har vi de två högarna.
   Vi har skrivit om hur vi tvättar här:
   http://minimalisterna.se/sa-tvattar-minimalisterna/

   Kan tillägga att vi även vädrar våra kläder efter varje användning och direkt vid hemkomst från jobb etc byter om till myskläder, så oftast kan vi använda samma skjorta, tröja, top åtminstone två gånger (om det inte varit en riktigt jobbig/svettig dag) innan den tvättas.

   Hmm, jag plantorkar alltid mina Gant-tröjor/genser. Jag har nästan alltid skjorta under tröjan, så det är oftast den som ”tar stryk” och behöver tvättas. Gant-tröjorna tvättas mer sällan. I övrigt inga specialtips. ;)

Lämna ett svar