Skorna med stort S

För snart 3 år sedan identifierade jag ett behov av ballerinaskor i min skogarderob. Så här skrev jag då i inlägget ”Skor jag äger vs skor jag behöver”:

Vardagsskor som fungerar lika bra till kostymbyxor som till kjol eller klänning under det varmare halvåret. De senaste paret rensades ut tidigare i höstas och jag söker nu efter en optimal ersättare i någon somrig färg.

Skorna som nu äntligen tagit plats i skogarderoben kommer från märket Flattered. De kompletterade min skogarderob perfekt som i övrigt rymmer ca 10 par skor. I blogginlägget ”Minimalisternas önskelista hösten 2016”, visade jag en bild på ett par skor från Isabella Löwengrips skoföretag Flattered, som jag sneglat på en längre tid, men att gå på stan är inte prio i småbarnslivet.

Kravet ”somrig färg” lade jag ner då jag insåg att svarta eller bruna skor kommer vara bättre för syftet som numera främst är att ha skorna på kontoret och vid sociala aktiviteter. Vid promenad och lek med barnen har jag vanligtvis sneakers.

En vän sa att skorna från Flattered var normala i storleken och jag beställde efter det i deras webbshop som har fri retur. Det är ytterst sällan jag köper något i en fysisk butik numera och så även denna gång. Modellen jag köpte är i läder och heter Nadia.

flattered2

Skorna med stort S, eller snarare Ballerinaskorna med stort B.

Jag har tidigare jobbat med marknadsföring och tycker det är intressant att se hur företag väljer att profilera sina produkter, designa sina förpackningar etc. Flattered har sedan starten med inomhusskor profilerat sig som lite lyxigare. Skorna levererades i en mintgrön skokartong som mer liknar en finare ask, silkespapper runt skorna och en ”dustbag”/skopåse att förvara dem i vid resor etc.  Som minimalist tycker jag det är slöseri med material och miljö, Jag skulle hellre få skorna 150 kr billigare och strunta i förpackningen. I marknadsföringssyfte handlar det dock om att göra intryck och förmedla en känsla, och de lyckas helt klart förmedla en känsla av lyx.

Fin mintgrön ask som ger en känsla av lyx innan den ens öppnats.

Fin mintgrön ask som ger en känsla av lyx innan den ens öppnats.

Hur är skorna då? Jättesköna att gå i och dessutom otroligt snygga. Min känsla är att dessa skor blir favoriter som kommer slitas och nötas tills de inte längre går att laga, och då köper jag likadana igen. Precis som det ska vara med favoriter! Visst kostar de endel men i likhet med att köpa få med kvalitativa klädesplagg lägger jag hellre mer pengar på ett par riktigt bra skor. Nu kan jag bocka av ett av inköpen inför hösten.

Har du någon specifik typ av sko som du saknar i din skogarderob?

Detta inlägg är inte sponsrat av Flattered, jag är bara en nöjd kund som vill dela med mig av upplevelsen och tankarna kring de efterlängtade skorna.

17 tankar kring ”Skorna med stort S

 1. En som aldrig haft ballerinaskor

  Snygga! Jag funderar på att köpa något liknande, men fastnar på att jag inte vet hur man gör med strumpor i denna typ av skor. Har man alltid nylonstrumpbyxor? Jag tycker det är snyggt med bara ben på sommaren, men blir det inte lite svettigt om tårna då? Funkar sk. ”steps”? Tack för en bra blogg som jag följer noga – lustig att min första kommentar skulle bli denna! ?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kör med nylonstrumpor som du är inne på. Innan jag blev föräldraledig hade jag mina svarta pumps stående på jobbet tillsammans med 1-2 par nylonstrumpor. Tror jag kommer göra likadant med dessa under kyligare delen av året när det inte känns helt rätt att gå med dem utomhus. Så tar jag hem dem vid de tillfällen de behövs under kvällar/helger.
   På sommaren får jag se hur det fungerar, men spontant tror jag det blir för varmt och en ”klibbig” känsla som jag inte gillar men som jag alltid tycker uppstår i skor som inte är öppna.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, de började som ett företag som tillverkade inomhusskor, det var den nischen de kom in på marknaden med, men sedan ett par år tillbaka tillverkar de även utomhusskor.

 2. E.M.

  Lite tråkigt med skor i läder när det finns så många djurvänligare alternativ. Läderframställning är inte heller särskilt bra ur miljösynpunkt.
  Men kul att du hittat ett par favvisar till slut. :) När det nu är ett lite dyrare par, kan man sula om dem?

  I disukssionen kring strumpor brukar i regel steps funka bra i ballerinaskor. Man får se till att ha en variant som sitter bra och inte glider ner över hälen bara. Upplever att ballerinaskor lätt blir äckliga om man inte har strumpor i dem, men det beror kanske på hur varm man blir om fötterna.
  Ska bli spännande att höra hur länge de håller, så ett inlägg i slutet av sommaren hur de hållit sig i form och utseende skulle vara intressant tycker jag.

  Svara
  1. hanna

   min mamma har jämnt innesula i sina skor och dessa brukar hon klä in i ett par nylonstrumpor, gissar att det är för att hålla skorna fräschare.

 3. flipp87

  Fina! Ja, kom gärna med en utvärdering, för det priset vill man ju att de ska hålla ett tag :) Mina ballerina har en förmåga att slitas på alla möjliga ställen.

  När det kommer till material så vet jag inte om jag har extra känsliga fötter eller något för det är i stort sett bara läder som funkar! Och som köttätare tänker jag att det ändå är bra att så mycket som möjligt av djuret används om det nu ändå ska sätta livet till.

  Jag har än så länge rätt mkt skor men jag tänker att det är bättre att de får slitas ut än att jag skänker dem. Jag inser också att min livssituation gör att jag behöver betydligt fler skor än 10! Boende på landet men jobb där jag behöver vara prydlig behöver jag kläder som funkar för typ skogsarbete, ridning, trädgård, utflykter i skog o mark, städer, olika säsonger, träning… Jag har insett att jag har fått omförhandla med mig själv om den helt minimalistiska livsstilen och gå över till att bara ha saker jag använder. Dvs runt 20 par skor t.ex. men inte en massa extra, typ tre par olika pumps för att de är snygga el passar till just den klänningen… Däremot är jag väldigt tacksam att jag någonstans på vägen har valt att välja den dyrare modellen och börjat betala för kvalitet och funktion och därmed kunna damma av t.ex. mina vinterridstövlar när det börjar bli kallt för år efter år och veta att de har många år kvar!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Den minimalism vi förespråkar ska underlätta livet och vardagen, inte försvåra den, så du kan ha dina ca 20 par skor med gott samvete så länge du använder dem någorlunda regelbundet. :)

  1. Maria O

   Gillar också Butterfly twist men endast för inomhusbruk, sulan är alldeles för tunn för att ha ute tycker jag.

 4. Anna

  Snygga, hoppas de blir bra, ballerina är så skönt, speciellt när man jagar efter småbarn ibland?.
  Själv saknar jag ett par sommarpumps, med öppen häl. De ska vara ljusbruna, helst i läder utan tungmetaller och strl 35, inte så höga. Kanske är de lite tråkiga, men jag tänker att jag kan ha den till allt, hela livet….

  Svara
  1. ninni

   Oj, jag känner igen problemet med storlek 35. Det är inte lätt att ha pyttefötter och försöka hitta snygga skor i rimlig prisklass. På vintern går det väl bra, man kan lägga i extrasulor i ett par kängor storlek 36, men pumps och sandaler är hur svårt som helst.

  2. ANNA

   Jag har samma problem men ännu en 1/2 -1 storlek mindre fötter i många typer av skor. Mina tassar är dessutom mycket tunna och smala. Mitt mission för våren är att hitta ett par sandaler/flipflops som är lagom, inte i plast och som både är hållbara snygga och sköna. Vissa år har Ecco…

 5. Gustav Lidén

  Stort tack för det fina inlägget! Vi blir jätteglada att läsa att du gillar våra skor så.

  Bästa hälsningar,
  Gustav Lidén
  VD Flattered

  Svara
 6. Lina Ek

  Funderar på att investera i ett par riktigt bra ballerina, hur nöjd är du nu efter ett år med skorna, har de levt upp till dina förväntningar?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är supernöjd. Har dem i princip varje dag på jobbet (har dem vanligtvis ståendes där och byter skor när jag kommer dit) och har inget att klaga på. Bekväma, snygga och passar till mycket, har haft dem på allt från dop, till jobbfest och till vardags.
   Jag har alltid någon form av strumpbyxa i dem, annars skulle jag nog uppleva att de blev lite varma och klibbiga på fötterna, men det har jag å andra sidan alltid upplevt när jag är barfota i skor om de inte är öppna likt flipflops. ;)

Lämna ett svar