Skor jag äger vs skor jag behöver

Hur många skor äger jag och hur många skor behöver jag egentligen? I likhet med många andra kvinnor tenderar jag att se på skor på samma sätt som handväskor, det vill säga en form av fristad där jag har rätt att lägga mer pengar än jag borde för att äga fler uppsättningar än jag behöver och dessutom besitta en större del av det tillgängliga förvaringsutrymmet än vad som är både rimligt och rättvist. Vi kvinnor kan liksom aldrig få för många par skor och handväskor, eller?

I mitt fall tycker jag mig ha god ordning på väskfronten där jag redan jobbat mig fram till en relativt minimalistisk uppsättning. När det kommer till skor känner jag mig inte riktigt lika färdig, trots att det under 2013 rensades ut nio par skor och bara införskaffades två nya. Därför valde jag här om dagen att gå igenom hela uppsättningen med följande resultat:

 • Vinterkängor – Ett par rejäla vinterkängor från Sorel som tål alla temperaturer och vinterväder. De håller väta borta, värmer bra och är sköna att promenera i snön med under soliga vinterdagar.
 • Stövlar – Ett par skinnstövlar med klack som fungerar både till vardags och till fest under höst, vår och vinter. Just nu äger jag ett par svarta men ett par bruna skulle fungera lika bra. Apropå stövlar så äger jag minimalistiskt nog inte några gummistövlar.
 • Höst- och vårskor – Ett par bruna med lagom hög klack för att ha på jobbet och som även fungerar under en dag på stan. För höst- och vårskor föredrar jag klassiska färger som brunt eller svart.
 • Pumps – Ett par svarta pumps som fungerar lika bra vid festligheter som till kontoret. Bekvämlighet är viktigt för min del, vilket utesluter en allt för hög eller smal klack. Pumpsen ska klara en natt på dansgolvet lika bra som att promenera i ett par kilometer när så krävs. Jag har mina stående på kontoret och använder dem ett par dagar i veckan. En klassiker som finns i de flesta kvinnors skouppsättning med all rätt.
 • Sommarskor – Utgörs av ett par favoritskor från Björn Borg som fungerar ända från den första försommarvärmen när strumporna åker av till sensommaren då jag in i det sista försöker hålla kvar sommarkänslan. Och ena sidan dessa de mest onödiga skorna i min samling då sneakers, flipflops kompletterat med ett par ballerinaskor täcker de flesta av sommarens aktiviteter. Men och andra sidan är dessa skor dem jag använda mest frekvent av alla, så de har ändå en given plats på listan. :-)
 • Flipflops – Till och med här är det kvalitet som gäller till skillnad från många andra som köper slit och släng-varianten. Dessa flipflops kostade ett par hundralappar men kommer förhoppningsvis hålla i flera år och är betydligt skönare för fötterna än 50 kronors-varianten. Eftersom vi tycker om att resa känns ett par flipflops givna i skosamlingen.
 • Löparskor – Med ett löparintresse och bland annat ett Stockholm maraton i bagaget är löpning en passion som fungerar både som stressventil, möjlighet till egentid och naturligtvis som träning. Jag köper ungefär ett par nya löparskor om året på grund av frekvent slitage.
 • Vandringskängor – Dessa ses kanske av vissa som ett par överflödiga skor, men för oss som fjällvandrar årligen är de givna. Att vandra i joggingskor eller sneakers är inte att tänka på utan ett klassiskt nybörjarmisstag.
 • Inomhusträningsskor – Skor för träning på framför allt gym men någon enstaka gång även en squashmatch eller ett gruppträningspass. Till skillnad från löparskorna som köps nya årligen så har dessa hängt med i tio års tid så priset per användningstillfälle är nere på några ören. :)

Trots de nio skotyperna ovan anser jag mig fortfarande ha behov av två tillskott i skohyllan innan den kan anses komplett, närmare bestämt:

 • Sneakers – Efter flera år av sneakers med dålig sula som resulterat i känningar i rygg och fötter vill jag nu enbart ha sneakers i form av joggingskor med bra dämpning. Dessvärre har jag ännu inte hittat den rätta färgen och modellen så jakten på de perfekta sneakerserna fortsätter.
 • Ballerinaskor – Vardagsskor som fungerar lika bra till kostymbyxor som till kjol eller klänning under det varmare halvåret. De senaste paret rensades ut tidigare i höstas och jag söker nu efter en optimal ersättare i någon somrig färg.

De elva skotyperna ovan skulle enligt mina preferenser och behov utgöra en för mig bra skobas, tillsammans med devisen en-ut-en-in.

Är elva det magiska skotalet, hur många par skor anser du dig behöva och ändras behovet kanske av skor kanske med åldern över tiden?

24 tankar kring ”Skor jag äger vs skor jag behöver

 1. Anna

  11par verkar vara det optimala, jag skulle dock vilja lägga till ett par gummistövlar för trädgårdsarbete. Så för min del skulle 12par vara ett bra antal. Tyvärr är jag inte där ännu. För två år sedan letade jag fram alla familjens skor ur olika förråd och ställde upp i rader i vardagsrummet, en rad per familjemedlem (4st). Vi hade sammanlagt 100!!!par skor (alla typer inräknat)och min rad var i utan konkurrens längst. Jag gjorde då en hård rensning men nu när jag läst ditt inlägg blir jag taggad att göra en ny rensning. Vi får se efter helgen hur många skor som finns kvar.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi bor ju fortfarande i lägenhet utan trädgård och utan barn, så gummistövlarnas användningstillfällen har känts som lätträknade antal dagar på ett år varför dessa inte längre finns i mina ägor.
   Hoppas du får till en rensning i helgen, det är väldigt befriande! :)

 2. Primalisten

  Nu är jag ju en herre och kanske inte känner samma dragning till väskor och skor av just den anledningen, men när jag väl ska köpa något så vill jag precis som du ha bra kvalitet.
  Just på skofronten skiner nog min minimalistiska ådra igenom mer än annars. Jag äger tre par skor:
  1. Flip-flops, näst intill bara för strandhäng där jag oftast ändå går barfota. Skulle nästan kunna uteslutas, men jag tycker inte om att få sand i mina andra skor.
  2. Kigo barfotaskor, svart tygsko som jag använder både till vardags och till uniformen på jobbet.
  3. Five-Fingers i brunt känguruläder. Mina absoluta favoritskor även om vissa tycker de ser knasiga ut :)
  Är sköna att gå i till vardags, perfekta att träna i, och varma om man tar på sig ett par tåstrumpor i merinoull. Jag använder dem även till fjällvandring sommar som vinter då det inte gör något om de blir genomblöta. När man gått i dem en stund till så har de snart torkat. Kalla fötter är heller ingen fara så länge man inte fryser dem.

  För ordningens skull ska sägas att jag även har två par andra five-fingers i garderoben men de borde rensas ut eftersom de slitits ut med åren. Det är bara så svårt att skiljas från sina gamla vänner.. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker ändå att flipflops fyller sin funktion vid utlandsresor då jag inte vill gå till restauranger eller vissa utflykter etc barfota. Jag lever i princip i mina flipflops vid våra resor till varmare breddgrader :)

   Vad roligt att du tycks ha fastnat för barfotaskor/five fingers. Jag har varit nyfiken på dessa men inte riktigt sett när de ska komma bäst till pass, men du tycks använda dem överallt :) Jag funderade ett tag på att köpa ett par och byta ut gymskorna/träningsskorna mot, men har inte riktigt landat i det beslutet och därav behållt de tio år gamla träningsskorna.
   Många delar av de svenska fjällen är ju inte autobahn direkt så jag inbillar mig att det skulle göra ont att gå med så lite dämpning. Fick du inte ont i fötterna i början?

 3. Sanna

  Jag själv är tjej men har alltid hatat att handla skor av någon anledning, och äger således bara 4 par skor i skrivande stund. Det är ett par svarta kängor, ett par ploppa skor (som mesta dels används i trapphuset när jag ska till tvättstugan). ett par festklackar och ett par gummistövlar.

  Det enda skor jag egentligen saknar är ett par sneakers och ett par träningsskor, så min magiska siffra är nere på 6 stycken.

  Kram Sanna

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul och imponerande att du känner dig nöjd med 6 par skor! Jag tror jag har för stort sko-intresse och för många intressen som kräver särskilda skor (fjällvandning, jogging, gym etc) för att någonsin komma ner på dina nivåer :)

 4. Snosen

  Jeg kunne ha klart meg med 3 par: Sandaler, joggesko og ankelstøveletter.
  Jeg har ca 30 par sko, og synes egentlig det er et greit antall. Jeg bruker alle, og det er det viktigste! Noen er slitte og skal snart kastes.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som du bor någonstans där det aldrig är riktigt kallt och snöigt :)
   Det är jättebra att alla skor man äger används, men samtidigt finns det en poäng med att fundera över vilka skor man egentligen behöver och om behoven kan fyllas med något annat par skor som finns i ens ägo. Man behöver inte göra sig av med något bara för att, men heller ej behålla och/eller ersätta bara för att man vid en första anblick använder dem.

 5. ekomammaistan

  Jag får faktiskt ihop 11 jag med, även om jag inte har exakt samma skotyper som du. Flipflops, vandingskängor och inomhusträningsskor har jag skippat (tränar t ex bara skolösa träningsformer utom att springa), men i gengäld har jag gummistövlar, sandaler och slipins/träskor.

  Det jag skulle behöva rensa är bland finskorna, har säkert elva stycken bara där. Ska nog ta tag i samband med att jag plockar fram sommarkläderna (och kanske lägga ut några auktioner på Tradera). Har ett par som är favoriter och skulle kunna klara mig med dem tror jag, men de sjunger på sista versen så frågan är vilka som ska kunna ersätta dem. Är det som är problemet när en har många skor av samma typ, att den där ultimata modellen har varit för svårt att hitta och då köps många istället.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, finskorna var där jag började rensa för något drygt år sedan, liksom bland skorna som var osköna vilket i de flesta fall innebar för hög klack. Hur tänkte jag där? :)
   Visst är det svårt att hitta den optimala modellen, jag har i snart ett års tid letat efter de perfekta sneakerserna och de tycks jättesvåra att hitta! Som vi varit inne på tidigare i bloggen så blir varje inköp mer genomtänkt men också svårare när man lever minimalistiskt.
   Och vill du inte lägga ut skorna på Tradera så är ett bra alternativ att skänka bort dem och se det som ditt bidrag till välgörenhet likväl som att sänka pengar som många gör.

 6. Natalie

  Oj, känns som jag måste gå igenom min skogarderob och rensa..:
  3 par sommarklackar
  4 par fodrade skor
  3 par ankelklackar/boots
  2 par kängor
  1 par gummistövlar
  1 par ballerina
  1 par jobbskor
  2 par innegymskor
  1 par löparskor
  1 par walkingskor

  19 par alltså.. hade klarat mig på betydligt färre. Återkommer efter rensning.. haha! Frågade min minimalistpojkvän, han hade fler än vi båda trott – hela 10 par. Intressant att vissa klarar sig på så få par skor som 3. Undrar vad som var det normala antalet skor för 100 årsen i Sverige..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är också imponerad av dem som klarar sig på så få par skor som 3 (!), men bara mina fritidsintressen som jogging, träning på gym och fjällvandring gör att jag måste äga 3 par skor, och utöver dessa krävs det av naturliga skäl några par att ha på kontoret och till vardags vid olika tidpunkter på året också :)
   Lycka till med rensningen! Återkoppla gärna hur många skor som blev kvar efteråt.

 7. Samara

  Jag har joggingskor, asics gel, man svävar i dem :) så har jag vanliga billiga tygskor som jag går med hela somrarna, jag köpte dem i Tallinn 2006 och varje sommar säger jag att nu är det kört, nu kommer de att lägga av, men de klarar nog den här sommaren med ;) jag byter innersulor varje år så klart.
  jag har också ett par skor med liten klack, jag ärvde dem 1999, jag klackade om dem för nåt år sen, skomakaren var salig och sa att Bally var ett fint märke. de har jag i kyrkan.
  Så vinterskorna, plus ett par att ha om det är typ – 20 och en meter som kommit under natten, jag bor ju i norrland.
  Sen köpte jag fuskconverse, men de var inget bra köp, använt kanske 2 ggr bara, det är så jobbigt att knyta dem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att Asics gör många bra skor att sväva fram i :) Jag letar just nu efter två par skor från samma märke – ett par joggingskor och ett par sneakers med bra dämpning.

   Att ta hand om sina skor både vad gäller putsning och att klacka om dem är mycket bra både ur ett minimalistiskt perspektiv och ett miljövänligt, precis som Herr Minimalist skrivit om här:

   http://minimalisterna.se/underhalla-och-reparera-prylar/

 8. Lukas

  Jag är omkring de 60 och påbörjade min minimalistiska vandring för några år sedan. När det gäller skor tog jag ett radikalt grepp härmodagen, jag kände att tiden var mogen. Ett halvår efter flytt från villa till hyresrätt. Jag skänkte en 4-5 par skor och kängor till Röda Korset, Kupan. Återstår allt som allt 2 stycken Rebook Walking som jag går och promenerar i. Samt 3 nya Rebook som står på hyllan och väntar. Och just det, 1 par tofflor att ha i trappen. Känns skönt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du börjat din spännande minimalistiska resa och även tycks ha upptäckt hur skönt det kan vara att rensa och göra sig av med saker. Lycka till! :)

 9. Stina

  Jag klarade mig i många år med fyra par skor och vill påstå att det egentligen räcker med tre par. Det känns som om det egentligen skulle räcka med ett fina och bekväma eccosandaler med skön gummiklack till sommaren. På höst och vinter har man ett par snygga stövlar med bara lite tunt foder i. Så har man ett par ett par låga skor som är lite mittemellan (Jag har ett par ecco men vissa kanske hellre har gymnastikskor, om det är deras stil.). Det är alltså tre par.

  Jag går mycket och eccoskor och bekväma stövlar eller sommarskor går väldigt bra att promenera i både på asfalt och i skog, så periodvis har jag inte ens ägt ett par gymnastikskor eller gummistövlar. Så länge man promenerar så fryser man inte om fötterna, så jag brukar inte ha riktigt varmfodrade stövlar ens på vintern. Man kan gå på fest i sina snygga stövlar, och är de bekväma kan man dansa i dem. De passar både till klänning eller tighta jeans. Detsamma gäller för sommarsandalerna med klack. På stranden tar jag sandalerna i handen och går barfota. Ska man däremot på bröllop eller någon annan riktigt fin fest så tycker jag man skaffar ett par riktiga finskor.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du klarar dig med så få par skor, jag är imponerad! :)
   Som en person som tränar och fjällvandrar relativt mycket skulle jag dock sakna löparskor, inomhusträningsskor och vandringskängor. Vissa envisas med att ha löparskorna även inne på gymmet men det är ju faktiskt inte tillåtet, inte ens för minimalister :)
   Och så flipflops såklart för alla våra resor till varmare breddgrader där sandaler känns både för fint och för påklätt för min del.

 10. Händelsevis

  Gjorde just samma rensning och hittade 42!!!! par skor! Skänker bort 4 par nu och jobbar vidare med detta. Skänkte dessutom bort 7 par under året så det är ju helt galet hur många par jag hade innan.
  Tack för inspirationen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ojdå, ja då har du verkligen ett litet projekt nu under året att identifiera vilka skor du faktiskt använder regelbundet och trivs i :) Lycka till!

 11. Sara

  Jag har nyligen hittat er blogg efter en period med intensivt rensande. Familjen har sålt saker för över 50 000kr!!! Ändå shoppar vi sällan, däremot har vi sparat ALLT, det kan ju vara bra att ha;-)

  Efter att ha hittat hit går jag in på rond två, med start bland mina egna skor. Startade på 28 par – nu 20

  Så här ser det ut hos mig efter rensningen.
  -höst/vinter kängor goretex
  -varmfodrade vinterstövlar
  -skinnkängor för vår/höst
  -sneakers (önskar byta ut, har köpt en alldeles för gäll färg för att jag ska känna mig bekväm. Snygga på andra, men passar inte mig)
  -svarta pumps
  -sommarskor med kilklack
  -Svart stövlett med ganska högklack- används sällan men ändå en favorit till fest
  -svarta skinnsandaler från vagabond som jag önskar aldrig ska behöva lämna min ägo
  -2par ballerina (båda slängs efter sommaren, köpta i år en billig och dyrare variant, båda är redan helt ”slut”)
  -flipflop
  -2par löparskor
  -2par skor för gymmet
  -2par cykelskor för MTB och Landsväg
  -gummistövlar.
  -birkenstock tofflor
  -träskor

  Planerar köpa ett par snygga skinnstövlar i höst. Skulle klara mig med ett par Ballerina, ett par till gymmet, ett par löpskor. Tror inte att jag skulle ersätta de varmfodrade stövlarna. birkenstock och träskorna har jag haft när jag jobbade som sjuksköterska och används nu hemma i källaren/trädgårn ( kommer inte ersättas). Jobbar numer på kontor och funderar om jag behöver ha några innerskor när höst och vinter kommer?!

  Omkring 15 skor skulle jag nog landa på hur jag än vrider och vänder på det.

  Svara
 12. Caroline

  Tips på de bekvämaste skorna jag någonsin har haft är från ett franskt företag som heter Hoka one one. Egentligen till för ultramaratonlöpare! Jag använder mina till både löpning och vardagsskor för dom är som att gå på moln! Fötterna blir liksom aldrig trötta :)

  Svara

Lämna ett svar