Vilka skor förtjänar en plats hos dig

Här om veckan identifierade jag tre par skor i min garderob som jag ansåg har viss rensningspotential och där jag därför behövde göra någon form av utvärdering. Hur vet man om ett par skor är värda att ägas och ta upp en plats i ens hem?

Det kan vara både säsongen och livsfasen som gör att de inte kommit eller kommer till användning under en längre period, och det kan vara onödigt att rensa ut dem för att sedan behöva köpa ett par nya (eller begagnade) igen inom överskådlig framtid.

I min skogarderob har jag ca 10 par skor inklusive två par träningsskor, och de jag identifierade hade rensningspotential var följande:

 • Svarta stövlar. Jag letade efter dessa höst-/vinter-/vårstövlar i flera år för att hitta ett par som gick lagom högt upp på benen, hade lagom hög klack, var sköna och lagom spetsiga/rundade. De senaste två åren har de dock inte använts särskilt frekvent. Beror det kanske enbart på livsfasen med föräldraledigheter och småbarnslivet?

 • Bruna höstskor. Dessa bruna är också snygga men har aldrig varit särskilt sköna samt är några millimeter för höga för min smak. De lämpar sig heller inte för min 15-20 minuters promenad till/från förskolan varje dag. Inomhus på jobbet tycker jag det blir för varm att ha dem och byter där om till mina ballerinaskor istället. 

 • Svarta pumps. Pumps som användes flitigt tills jag köpte mina ballerina skor från Flattered som är så mycket skönare till vardags och tillräckligt fina för fest, vilket gör att pumpsen ratats och blivit ståendes allt oftare. 

Min strategi för att veta om skorna förtjänade att få vara kvar i garderoben skedde i tre steg:

1. En kort analys kring varför jag inte använder dem. Är de osköna? Passar de inte till något i min nuvarande garderob? Är de redundanta dvs har jag liknande skor jag hellre använder?

2. Använda dem frekvent och testa. Gamla föreställningar om skorna kan vara förlegade och inte längre gällande. Jag tvingade mig själv att använda skorna flera gånger i veckan under ca två veckors tid. Utifrån detta intensiva användande kunde jag fatta bättre beslut.

3. Fundera över hur livet utan dem skulle se ut. Skulle jag sakna dem? Eller inte ens märka om de rensades ut? Har jag inte använt dem på länge och har substitut som är lika bra eller kanske till och med bättre, då kan skorna få chansen att bli någon annans favoritskor. :)

Min utvärdering och slutsats var att de bruna mockaskorna får lämna hemmet. Pumpsen var nära att åka ut men ska utvärderas ändå mer under våren. Stövlarna får vara kvar då jag ser tillfällen när de skulle vara lämpliga samt att de är sköna och väl utvalda. Mina bruna höst- och vårskor är osköna och lite för höga, vilket gör att jag tyvärr inte använder dem och inte ser mig göra det under överskådlig framtid. Jag vill inte länge lida pin för att vara fin. :)

Har du några skor som inte längre förtjänar en plats i din skogarderob?

11 tankar kring ”Vilka skor förtjänar en plats hos dig

 1. Hanna viklund

  Rensande ut två par skor hastigt o lustigt. De ena har jag inte använt på ett år och de andra behöver bli omklackade för att kunna användas och då jag inte gjort det på ett år så mår de bättre att bo ngn Annan stans.

  Svara
 2. Fröken Minimalist

  Jag rensade bland mina skor för något år sedan. Just skor tycker jag är väldigt lätt att rensa; antingen gillar jag dem och använder dem eller så gör jag det inte. Jag har exempelvis lärt mig att jag verkligen inte trivs i smala högklackade skor, men att ett par boots med en bredare klack på 5 cm ungefär fungerar bra. De är dock de enda högre skorna jag har. Annars har jag ett par vinterskor, ett par ballerinaskor, ett par sneakers och ett par träningsskor :)

  Svara
 3. Josefin

  Skor behöver jag inte rensa bland, mer köpa ett par av riktigt bra kvalité som håller många år. Har köpt flera ”kvalitétsskor” som sedan inte visat sig ha särskilt bra kvalitet ändå… :( Rensade däremot ut underklädeslådan igår! Slängde allt som var obekvämt, gammalt etc. Köpte plastlådor (smala) och vek in trosor i en, sportbh i en etc. Så skönt! Varför sparar man ens obekväma trosor som man aldrig använt för att man typ tänker ”dom kan jag träna i / sova i etc” som om man ens då vill ha obekväma saker? :D

  Svara
  1. Hanna

   Enda gången de kanske används är när en dröjt med tvättandet och de är de absolut sista paren kvar.

 4. Karlsson

  Hej. Jag har 3 st skor.. 1 par vardags skor (just nu typ höstskor), 1 par stövlar och 1 par riktiga vinterskor.

  Så jag har ingen skogarderob. Aldrig haft det..

  Svara
 5. Carro

  Jag har de senaste åren haft 2-3 par höst/vinterskor. Helt enkelt för att om man har samma skor dag ut och dag in i flera månader så får man oftare problem med fötterna. Dessutom behöver läderskor vila ibland och torka mellan användningarna, det gör att de håller bättre.

  Just nu så behöver dock ett av mina par klackas om…

  Svara
 6. Karlsson

  Mina fötter mår bra att ha samma par skor i flera månader. Jag brukar använda tills de blir så utslitna (då får jag ont) men de går inte laga och skänka. Så de går till soptunnan så fort som möljigt.

  Jag vill ha det enkelt med själva grejen med skor.Om det skulle vara kallt i stövlarna så tar jag dubbla strumpor. (Har inte råd med varma sockor just nu, ((det är sant)).)

  Jag trivs bäst med sneakers, basketskor och skateboards skor (de som är plata)..
  Jag får ont av gympaskor, pga de är ojämna..

  Jag trivs att inte ha så många par skor.. Jag trodde att man som minimalist skulle ha skor som man har användning av och inte ha så många.. Jag trodde innan jag läste detta inlägg att jag hade många skor (3 par).. Men det verkar inte vara så..

  Svara
 7. Moa

  Med skor tycker jag bekvämlighet är a och o, låter klokt att rensa ut de obekväma skorna. Vinterskor har jag lagom, 2 par höstskor och ett par rejäla vinterkängor, de slits ut eller så kan man ha dem flera år och de blir mer och mer ingådda och bekväma. Ofta går de också bra att laga hos skomakare. Däremot är sandaler min akilleshäl – billiga att köpa, ser fina ut och man hinner knappt använda dem innan sommaren är slut!
  Det känns tröstande att även vana minimalister som du behöver rensa bland skorna ibland.

  Svara
 8. anonymous111111

  Bra inlägg! Oj, jag har nog alldeles för många skor fortfarande och ändå har jag rensat ut. Dels har jag haft vissa skor sen jag var 14 – 15 (har fortfarande samma sko storlek)… Men de flesta är nog från min tid precis efter universitetet när jag fick mitt första jobb och blev lite väl shopping-glad. Samtidigt är alla skor i fint skick och bra så jag vill inte rensa ut dem bara för att rensa… De får nog hänga med tills de här helt utslitna som Karlsson säger ovan.
  Sammanlagt blir det väl:
  – 6 par stövlar
  – 1 par ballerina skor
  – 3 par högklackade skor
  – 5 par sneakers
  – 1 par vinterkängor
  – 2 par träningsskor
  – 1 par boots
  – 1 par sandaler
  – 1 par skor som passar till kostymbyxor och liknande
  – 1 par mockasiner

  och sen har jag säkert glömt några andra.. :) Jag kan lägga till att flera par är dock ärvda / köpta second hand. Nu ska jag tvinga mig att prova alla skor som jag inte använder kontinuerligt som Fru Minimalist föreslår :)

  Svara
 9. Esther

  Jag har ett par stövlar och ett par ballerinaskor som nog ryker efter vintern om de inte har använts. Stövlarna har legat i riskzonen länge men jag hoppas väl fortfarande att jag ska vilja ha klänning på vintern och ta på mig dom -trots att jag hatar strumpbyxor.. Annars har jag 2 par boots (beige i mocka och bruna i skinn), 1 fejkconverse, 1 löparskor, 2 högklackade sandaler, 1 slippers och ett par nyinköpta låga gummistövlar. Behöver inga fler skor men skulle gärna ha ett par svarta boots. På sommaren köper jag alltid nya sandaler. Bor i Spanien så de slits sönder helt varje säsong då sommaren är lång.

  Skulle gärna ha en uppdatering angående din garderob nu när barnen är lite större. Har du fått byta ut många plagg? Ändrat stil? Behövdes många gravid/amningsplagg? Jag har en snart nioåring men det verkar vara en liten en på gång nu så behöver börja tänka i dom banorna igen..

  Svara
 10. Kimeri

  Hej och tack för en jättebra blogg! Jag undrar om ni har något bra tips för att förhindra att sulorna på skorna torkar ut och spricker?

  Svara

Lämna ett svar