Minimalism i skogarderoben

För några år sedan skrev jag inlägg kring mina skor och nu är det dags igen. För livet och behoven förändras som bekant med tiden. År 2014 hade jag 9 par skor och ansåg mig i behov av 2 ytterligare, vilka skor kan du läsa om i inlägget Skor jag äger vs skor jag behöver.

När man som vi hela tiden utgår från behov, är det intressant att följa hur livets olika faser gör att skogarderoben förändras. Jag har exempelvis inte ägt ett par gummistövlar sedan jag själv var barn, och i inlägget från år 2014 ansåg jag inte att gummistövlar var ett behov. Men nu känns det som ett stort behov, till stor del för att vi har småbarn, har längre promenad till kommunala färdmedel, samt bor granne med skogen där vi gärna spenderar tid. Jag har dessutom rensat ut mina vandringsskor i närtid då de hade hål och läckte.

De skor jag äger idag inkl träningsskor, med tillägg av ett ballerinaskor som förvaras på jobbet.

De skor jag har just nu ser du på bilden ovan. Varav två är träningsskor – ett par joggingskor och ett par inomhusträningsskor. Utanför bild är mina ballerinaskor som jag har på jobbet och alltid förvarar där och byter om till vissa dagar beroende på vad jag ska göra. I annat fall har jag mina sneakers på jobbet.

Stövlarna på bilden ovan kommer eventuellt rensas ut då de gått sönder. Jag ska höra mig för hos en skomakare om de går att rädda först. Pumpsen är jag också tveksam till att spara, jag tycker ballerinaskorna som du ser på bild nedan är mycket skönare att gå i och tycker kvaliteten på dem varit bra. Det är numera ytterst få tillfällen pumpsen kommer till användning såväl i jobbet som privat. Rensningspotential med andra ord.

Ballerinaskorna brukar få övernatta på kontoret.

Så i min ägo finns totalt 8 par skor just nu, de 7 på bilden och ballerinaskorna. Det är lätt att tro att jag tycker mig ha en perfekt och komplett skogarderob, så är det inte och det är heller inget jag strävar efter. För den perfekta uppsättningen, oavsett om det är skor, kläder eller porslinsserie, är en illusion. Du når i praktiken aldrig fram till det under någon längre tid. Så fort du har »satt setet« börjar du fundera på vad som kan bytas ut och optimeras ytterligare, eller också går någon del sönder och du måste kompletteringsköpa. Livet förändras, prioriteringar och intressen kan ändras, precis som det ska vara.

Jag saknar flera par skor, men det har inte varit akuta behov som jag inte kunnat lösa på andra sätt. Ballerinaskorna letade jag efter i 3 års tid (!) utan att ha några liknande substitut under den perioden. Tålamod är mitt andranamn. ;)

En sak jag vill påminna om är att inte hänga upp dig på antalet skor, utan att utgå från just dina behov. Alla har vi olika intressen, fötter och smak, samt befinner oss i olika livsfaser som har sina behov. Utgå från det när du rensar eller kompletterar din skogarderob.

Jag fick många frågor via Instagram gällande mina skor, de flesta har blivit besvarade i texterna ovan men några besvaras separat nedan:

 • Hur klarar jag mig med så pass få skor?
  Jag lever i princip i mina sneakers året runt (som egentligen är ett par joggingskor då jag tycker de har skönare dämpning). När det är riktigt kallt och blött vintertid åker vinterskorna på, men då byter jag till svalare skor när jag kommer till jobbet. Sommarskor kommer jag behöva köpa senare i år då jag rensade ut mina förra i somras.
 • Hur länge har du haft dina skor?
  De nyaste skorna är ett par joggingskor som syns på bilden med alla skor (då mina tidigare var nästan 5 år gamla och höll på att falla i bitar). 2018 hade jag köpstopp så då köptes inga skor, men 2017 köpte jag ballerinaskorna. Vinterskor, pumps, stövlar och flipflops är >5 år. Generellt har jag köpt nya joggingskor och sneakers nästan varje år på grund av slitage då dessa används frekvent året runt, medan mina övriga skor brukar hålla många år.
 • Är några av skorna begagnade?
  Inga nuvarande är begagnade, men gummistövlarna och planerar att köpa begagnat. Det känns som skor som vissa inte har använt så mycket och därför borde gå att hitta.
 • Vilka skor anser du dig ha behov av som du inte äger idag?
  Någon form av skor vid regn, gummistövlar eller tunnare kängor. Öppna skor att ha på sommaren, typ sandaler. Likaså är jag sugen på någon form av trailskor då jag förälskat mig i att springa i skogen samt anmält mig till ett traillopp senare i sommar.

Hur många skor har du i din skogarderob och hur få skulle du klara dig med? :)

11 tankar kring ”Minimalism i skogarderoben

 1. Karin Svensson

  Minimalistisk skoägare här också, tre par sommarskor och två par vinterskor står i min garderob, Känns alldeles lagom som det är nu. Blir jag bjuden på en fest med krav på lite finare klädesplagg och skodon, då får jag problem och dem tar jag när de kommer.

  Svara
 2. ani

  3 par vinterskor, varav ett enbart är jobbskor; fyra par sommarskor, där två är till jobb, och ett par vår/höstskor. Och jo…. ett par högklackade som jag länge funderat på att rensa ut, de är inte sköna att gå i, men jag har inga andra finskor……. av någon anledning har jag svårt att släppa dem…..

  Svara
 3. Eva

  Har tio par skor. Ett par ska säljas på grund av för hög klack, bara att inse det hur snygga skorna än är. Skor som man inte kan gå i mer än en halv kilometer går bort i framtiden. Minimalism på skofronten är för mig att helt enkelt ha få men riktigt bra skor än massor och halvbra.

  Skulle nog klara mig på färre än nio också. Annars är mina tre par av samma typ att växla mellan inte så dumt, då håller alla tre ännu längre! Det är ju ingen hemlighet att skor som får vila med skoblock i dagar håller längre än de som används dagligen och aldrig får torka. Menar inte att de blir blöta, utan syftar på den naturliga fukt som uppstår även om man inte märker av den.

  Svara
 4. Engiftfribarndom

  Har 11 par i dagsläget. Ett par sandaler och ett par tygskor till sommar.
  Ett par höstkängor och ett par vinterskor som används på jobbet (förskola) samt i skogen/ pulkabacken med mina egna barn.
  Ett par vinterskor som används utanför jobbet, ett par gummistövlar, ett par löparskor, ett par inneträningsskor, ett par klackskor jag haft i flera år och använder på ex kalas eller högtidliga tillfällen, ett par höst/vårskor Jag använder utanför jobbet samt ett par vårskor med klack. De sistnämnda är inte nya men väl i nyskick då de hade lite för hög klack… passar inte i mitt liv som trebarnsmor. På de finns rensningspotential.

  Försöker köpa kvalitetsskor att använda många många år. Har ex kavat både vinter- och vår/höstskorna samt ekologiska sandaler.

  Svara
  1. Linda

   En giftfri barndom: Tycker du att Kavat har bra kvalitet på sina vuxenskor? Har haft tre par men alla tre har gått sönder. Har fått dem lagade inom garantin men gått sönder igen och jag gav upp. Min man köpte ett par som gick sönder väldigt snabbt också. Även en kollega som haft samma erfarenhet. Vet inte om vi bara haft otur eller om deras vuxenskor inte håller måttet.

 5. Emma Odin

  Jag har för många par skor… Men jag har påbörjat en rensning av skorna här hemma. Jag har varit en sån som älskar skor, det gör jag fortfarande. Men jag köper inga nya och jag ska rensa ut fler med tiden. Jag har verkligen inget behov av alla de olika skor jag äger.
  Men dock har jag nog ett större behov av olika skor än dig.. Jag räknar även in pjäxor bland alla skor. Och där jag bor är det full vinter, med flera meter snö, galen höst med regn, lera och storm. Vacker vår som ofta är kall. Och delvis varm sommar som även kan innehålla snö, hagel, regn, blåst!
  Jag äger 3 par pjäxor och ett par snowbardskor. Tre par träningsskor. Kängor som jag använder både sommar och vinter. Ett par gummistövlar, det är ett måste här när man gillar fjällen och fiske och skogen! Sen är det en uppsjö av skor som är till alla tillfällen där emellan. =)
  Men som sagt rensningen är påbörjad och jag har tagit bort 3 par klackskor… Ett stort steg!

  Svara
 6. Sebbe

  Jag tycker att 8 par skor INTE är lite. Det är MYCKET!! Jag blev chockad här liksom! Jag har ju 3 par skor..

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, allt är ju relativt och utifrån behov. I livet som småbarnsförälder och kontorsarbetande kan det behövas variation utifrån årstid. :) 2 av paren är träningsskor (för utomhusträning resp. inomhus).

 7. Linda

  Det är betydligt lättare med kläder som kan användas lager på lager men tycker att det är svårt att få ner antalet skor pga så stor skillnad på årstiderna som dessutom varierar från år till år. Jag har tex två par riktiga vinterskor/kängor, en mild vinter behöver jag dem inte alls (bor i Skåne), en kall och snöig vinter som tex förra året använder jag dem hela tiden. Likadant under den varmare årstiden, är det riktigt varmt som förra sommaren 27-28 grader har jag både flipflop till stranden och i stugan, finare sandaler till jobbet och ett par ordentligare vandrarsandaler till utflykter och resor. En sval sommar använder jag inget av de tre paren utan behöver snarare luftiga gympaskor och ballerinaskor. Har nästan 15 par skor totalt inkl joggingskor, innegympaskor, inneskor och gummistövlar i stugan.

  Svara
 8. Sara

  Jag har ett par vinterskor, ett par vår-sommar-höstskor, ett par sandaler, ett par gummistövlar och ett par tofflor (typ för trädgården). Jag är sjukskriven nu men sen när jag kan börja träna igen så behöver jag löparskor och inomhusgympaskor. Jag har heller inga finskor/festskor kvar, men det har inte behövts på ett tag.

  Jag rensade ut alla skor på en gång för snart två år sen när jag gick över till minimalistiska/barfota/breda skor. Och eftersom de är dyra så köper jag inte nya i första taget utan vårdar de jag har.

  Svara

Lämna ett svar