Prylbanta med ett sparmål

Jag har funderat på att under 2019 har ett monetärt mål kopplat till att sälja saker. Under de senaste åren har vi skänkt bort 90 % av alla saker vi ägt. Helt enkelt för att vi efter ett par års prylbantande gjort oss av med de dyra överflödiga sakerna, och vi tröttnade på all administration kring försäljning, samt prioriterat att bli av med sakerna snabbt. Och såklart för att vi haft monetära förutsättningar, att vi inte behövt vända på varenda krona.

Ni som följt oss på blogg och Instagram ett par år känner nog igen att vi inte varit helt överens om det här med antalet barn i familjen. Jag börjar nu förlika mig med att det inte blir fler barn, och har du gjort rejäl rensning bland barnkläderna och barnprylarna. Det mesta av barnkläderna har skänkts bort, som jag skrev om här. Men några saker tänkte jag försöka sälja på en lokal second hand-butik samt en köp- och sälj-sida på Facebook.

Lillebror Minimalist ett par dagar gammal. I babynestet som nu är utrensat.

Innan du sätter ett penga-mål kopplat till att sälja saker, tycker jag du ska fundera över varför du gör det? Alla har inte pengar som drivkraft nämligen, kanske ska fokus istället ligga på att få ut alla prylar du inte behöver i användningskretsloppet igen, eller att äntligen få ordning i förrådet. Det kommer inte hända något från en dag till en annan när du säljer den där sista grejen som gör att du uppnår penga-målet. Check och bock på det, men inget mer, vilket kan vara bra att ha med sig. :)

Det farliga med att ha ett monetärt mål, är att man blir så fokuserad på målet att man glömmer att göra en behovsanalys i jakten på att nå penga-målet, och därför säljer saker man egentligen behöver. Men det kanske bara är ett problem för väldigt målfokuserade minimalister, dvs personer som redan har få prylar och som kan gå över lik för att nå ett mål. ;)

Men ett penga-mål är bra och tydligt för många. Det kan vara motiverande både på kort sikt att gå igenom och uppskatta hur mycket orealiserade pengar man har ”liggandes” i lådor och förråd. Men också över tid när man ser att många bäckar små faktiskt kan bli en å… Det kan för många vara det som får en att ta tag i utrensningens sista steg och slutligt släppa taget om sakerna. Kanske kan familjen göra något extra roligt för pengarna, eller vara lediga ihop?

En del av allt som rensades ut vid vår flytt i höstas.

Själv började jag med att göra en lista över potentiella saker att sälja med följande kolumner:

 • Vad – själva prylen/plagget, vad är det jag säljer, märke etc.
 • Var – var det lämpligen ska säljas, Tradera, Blocket, FB-grupp, loppis etc.
 • Pris – ungefärligt förväntat pris
 • Kommentar – kort info och kom-ihåg om saken som kan vara bra till annonsen etc.
 • När – när under året är det lämpligt att sälja. Dels utifrån saken men också utifrån min tid.

Att göra en sådan här lista gjorde det väldigt tydligt över vad vi faktiskt har som kan säljas och med sista kolumnen blir det också en slags planering att hålla sig till. Självklart är det ett levande dokument, där du kan lägga till saker, ta bort saker man inte lyckas sälja, men också stryka över det de sålts. 90% på min lista avser barnrelaterade saker och totalt värde uppgick till ca 7000 kr. Så jag sätter målet att sälja saker för 10 000 för 2019. Även om Herr Minimalist blir lite nervös över att jag kommer bli så målfokuserad att det går ut över honom eller familjen (dvs att jag säljer något jag inte borde ;) ).

Hittills i år har vi sålt spjälsäng, bovetemadrass och babynest för totalt 550 kr, så där står vi nu. Men stay tuned, uppdatering kommer under våren med status över hur det går. :)

Vad tycker du, finns det är värde i att sätta ett penga-mål kopplat till försäljning av prylar, eller kan det till och med jobba emot en? Har du något mål kring försäljning av onödiga prylar?

Nästan alla barnkläder har skänkts bort, men några tänkte jag prova att sälja.

11 tankar kring ”Prylbanta med ett sparmål

 1. Helen

  Förra året hade jag som mål att ”sälja så mycket som möjligt” inför sommarsemestern. I förrådet hade jag en pälskappa jag köpt för ett antal år sedan för 1000:- second hand. Knappt använd eftersom jag aldrig kände mig fin i den och såg sen ingen framtid för kappan pga etiska skäl. Tänkte att det var lika bra att sälja den nu innan ingen är intresserad av att köpa äkta päls längre… Bukowskis var först tveksamma över att ta emot kappan eftersom pälsar är svårsålda, men det slutade med att någon betalade över 6000:- för den! Snacka om ”förrådsfynd”. (Och bra affär i slutändan…).

  Svara
  1. Nia

   Tack för inspiration! Nu har jag precis sålt ett hockeymål, en barnvagn, en cykelsadel och en balanscykel och fått in 3 150 kr och MASSOR med ledigt utrymme.

 2. Ulrika

  Jag tänker att det är bra med en ”morot” i form av mål. Jag fick mina barn (då 7 och 9) att gå igenom sina gamla och sälja. De plockade och rensade ut leksakerna och jag sålde dem på en lokal fb-sida åt dem. Inte var det så mycket de fick in, 20 kr här och 20 kronor där, men de fick ihop såpass mycket att det räckte till var sin biobiljett åt dem. En win-win situation helt enkelt – de gjorde sig av med gamla saker de inte längre använde (och de skänkte glädje till dem som fick köpa det billigt), de fick mer plats i skåp och hyllor och de fick göra något de gillade – gå på bio som de tjänat ihop till själva! Och förhoppningsvis har jag sått ett frö i dem med återbrukstanken – det jag själv inte behöver blir någon annan glad för. ?

  Svara
 3. Sebbe

  Jag tycker att man inte ska prylbanta med penga-mål. Jag går rakt på sak, alltså om man prylbantar så ska det väl handla om att minska prylarna. Mindre prylar > Mindre tid för städa > Mer tid i vardagen. Om man börjar med prylbanta med penga-mål så finns det risk för besvikelse. Man kan bli besviken om försäljningen inte går som förhoppningarna var.

  Man säljer saker (som man inte behöver) och pengarna är som ”bonus” med det hela. Man prylpantar inte för ”få mer pengar”..

  Hur mycket en pryl är värd är beroende på tillgänglighet (hur svårt eller lätt att få tag i sådan) och efterfrågan.

  Jag har hållit på med försäljningar på Sellpy över ett år. Jag har märkt ibland är det slumpen som avgör om det går bra eller dåligt. Ibland kan man få mer än förväntningarna och ibland mindre..

  Svara
 4. Emma Uddbom

  Tack för bra inlägg! Läser bloggen och inspireras av vad du skriver, även om jag är en hoarder till generna ( ;) ) och inte lever speciellt minimalistiskt (än?).
  Tycker det här inlägget var superbra! Tack för att du får bjussig och berättar väldigt konkret hur du gör med utrensning. Jag ska försöka få tummen ur och sälja några muminmuggar jag har hemma. Såg att de i höstas gick för kring 2000 styck på Tradera, men trots det har jag inte ens fått till att fota inför försäljning. Dags att ta tag i det nu!
  Tycker absolut att ekonomiska säljmål kan vara en bra motivation för att rensa ut saker!

  Svara
 5. ekomammaistan

  När vi sålde våra bebisgrejer så tyckte jag att det var skönt att sammanställa och se att det faktiskt blev en hel del pengar – just för att jag tyckte att det var så jobbigt. Jag har som du önskat fler barn men nu blev det inte så. Jag satte inget mål med försäljningarna utan tyckte att det räckte med att bara sälja och se hur mycket det blir.

  För mig känns risken med att sätta ekonomiska mål att jag blir för fokuserad att nå målet. Just nu prioriterar jag tid högre och det tar ju tid att sälja. Samtidigt som vi köper en hel del kvalitetskläder och ekologiska leksaker som är ganska lättsålda och går att få en del för och då känns det dumt att inte få in de extra pengarna. Istället försöker jag att rensa i lagom takt och att prioritera och skänka saker av mindre värde.

  De gånger jag faktiskt satt upp sparmål är när det gäller barnens grejer. Deras motivation till att rensa ut är ofta att få köpa något annat istället. Oftast ser vi då ut någon större pryl som de får sälja ihop till.

  Svara
 6. Josefin

  Funkar inte för mig för sist hamnade jag i ett sånt flow att jag plötsligt sålt av grejer jag borde ha kvar … typ kvalitetskläder, som jag inte ens fick något för …. och som jag idag saknar :(

  Svara
 7. Rut

  Jag har inte haft som avsikt till att få in så mkt pengar som möjligt men älskar att rensa och det är verkligen så lätt att sälja gratis på lokala facebook loppis sidan så senaste två åren har jag sålt för 39.000 kr. Då har det främst varit barn grejer och saker från huset så många bäckar små kan ge rätt mkt pengar.

  Svara
 8. Mamma G

  Jag har sålt mycket sedan år 2000 på både Blocket och Tradera i samband med utrensning och flytt från hus till lägenhet. På Tradera har jag haft ca 500 auktioner och på Blocket kanske ett 20-tal (möbler, vitvaror mm). Pengarna har gått in på vanliga konton. Jag ångrar nu att jag inte lät dem gå in på ISK (tidigare VP-konto) för aktieköp. Det hade varit väldigt spännande att få se de pengarna öka i värde genom åren.

  Tips till dig som börjar rensa nu/nyss: Köp aktier för det du tjänar!!!

  Svara
 9. Camilla

  Jag ser pengarna som en bonus. Jag rensar mest urvuxna barnkläder och barnsäker och det är i bra skick efter som vi har ett barn och inte kommer få fler. Vi behöver egentligen inte pengarna så de åker in på vår dotters sparkonto, på så sätt får hon en extra present i form av pengar när hon är vuxen. Men jag är också nöjd om jag kan skänka saker i bra skick till någon av alla organisationer som finns nära oss för att hjälpa andra som behöver att köp billigare och se till att pengar kommer till människor som behöver dem.

  Svara

Lämna ett svar