En helt ny garderob

Här om veckan fick Storasyster Minimalist en helt ”ny” garderob med kläder i storlek 92. Det är otroligt tacksamt att ha några år äldre släktingar, i vårt fall kusiner, att ärva kläder från. När en storlek börjar bli för liten, går vi ner i källaren, kikar i kartongen med ärvda barnkläder och letar reda på påsen vi markerat med den storlek vi nu är på jakt efter.

Vi tvättar sedan plaggen och skriver in på bloggens in-lista (inte att förglömma! :) ). Ibland inser vi att garderoben behöver kompletteras med något plagg och går då tillväga som vi tidigare nämnt i blogginlägget ”Nya och gamla kläder till barnen”, med att börja leta second hand.

Sedan är det dags att namna kläderna och där har vi gjort det enkelt för oss. Vi köpte lappar som klistras fast genom att stryka med strykjärn och har bara efternamnet på märkningen. Vi har ett ovanligt efternamn och då slipper vi namna om när lillebror ärver plaggen.

Tillbaka till det här med att ärva kläder. Vi tycker det är toppen av flera anledningar, men det finns såklart även små nackdelar. Som att plaggen sällan är de vi själva skulle valt om vi köpt i butik eller second hand. Ibland får vi fler plagg än vad vi skulle köpt själva, men ju större storlekar desto färre plagg i påsarna med ärvda kläder då de slits mer och redan använts av minst två barn innan våra barn. Oftast är det plagg av kända märken, med stigande ålder har de blivit allt mer tjejiga vilket inte är så konstigt då vi mest ärver kläder från två tjejkusiner. Vi hade förmodligen köpt mer neutrala färger och plagg så att även lillebror kunnat ärva samma kläder i större utsträckning. Nedan syns plaggen i storlek 92 som nu tagits i bruk, vi har ett par plagg kvar i storlek 86 som vi kompletterar med.

barnklader_92

En ”ny” uppsättning med ärvda kläder, denna gång i storlek 92.

Fördelarna med att ärva kläder väger dock mångdubbelt över:

Miljövänligt. Det känns otroligt bra att det inte behöver nyproduceras kläder till våra barn, utan att befintliga som redan är i omlopp kan används och slitas eftersom de ju har mer att ge.

Tidsbesparing. Det enda jag kan minnas att vi själva köpt helt nytt i en butik än så länge är ett par simbyxor inför första babysim-kursen med Storasyster. Dessa har lillebror nu som går på sin första babysim-kurs. Sen har vi såklart fått ett par nya plagg i present till båda barnen.

Ekonomiskt. Det känns otroligt lyxigt att slippa lägga en hel del pengar på barnkläder, framför allt ytterkläder. Inte minst eftersom någon av oss varit föräldraledig de senaste åren. Vi har kompletterat med en del plagg i vissa storlekar men då genom Tradera eller second hand.

Energibesparing. Visst går det att köpa första bästa i närmsta butik, men det är inte vi att göra så. Ska ett plagg införskaffas vill vi helst att det är gots-märkt, att det i färg och mönster går lika bra till tjej som kille och att det känns hyfsat prisvärt. Att researcha utbud, hålla koll på budgivningar på Tradera, eller ta sig till lämplig butik, det är energikrävande.

I förrådet förvarar vi kläderna i påsar som vi märkt med rätt storlek. Det är extra roligt med plagg som Adidas-dressen nedan. Den köpte Fru Minimalist till första syskonbarnet för 5-6 år sedan. Nu har den kommit tillbaka till oss och passar till Storasyster Minimalist som blir tredje barnet att bära den.

Vad tycker du är för- respektive nackdelar med att ärva klädesplagg till barnen?

adidas_dress

Adidas-dress köpt för 5-6 år sedan till Fru Minimalists första syskonbarn.

17 tankar kring ”En helt ny garderob

 1. Anna-Karin

  Förutom dina fördelar ser jag även en stor fördel med ärvda/redan använda kläder att de är tvättade ett antal gånger och överflödig färg och andra kemikalier har försvunnit ifrån plagget.

  Svara
 2. Malin

  Vi använder också gärna ärvda kläder och second hand till våra barn. Det svåraste tycker jag är vintersäsongen, så mycket ytterkläder och tillbehör (mössor, väpnarluvor, polokragar/scarfs, olika sorters vantar…) Har en tendens att köpa för mycket. Man vill ju inte ha mer än nödvändigt men samtidigt känns det så viktigt att de är ordentligt klädda i alla väder både hemma och på förskolan. Vore jätteintressant om ni gjorde en sammanställning, liknande den för bebisar, av hur många plagg (inkl ytterkläder, skor och tillbehör) av varje typ ni har till storasyster minimalist nu när hon är större, går på förskolan och det är vinter. Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Håller med om att det är en svår avvägning gällande vinterkläder. Vi har nog varit lite lata här och ”bara” tagit det som ärvts och som passat hyfsat i storlek. Något har varit någon storlek för stort men då har vi vikt upp armarna etc. Ska ha i åtanke att göra en sammanställning i ett blogginlägg, tack för tips!

 3. Matilda

  Vi har ärvt massor av kläder, vi fick ”allt eller inget”… Det har ju sparat oss mycket pengar och tid, men fick en hel del väldigt omorderna/opraktiska och väldigt ”flickigt”. Men största nackdelen för oss har ändå varit att kläderna luktade väldigt mycket parfym och det kändes inte alls bra (naturligtvis har vi tvättat dom men det krävdes flera tvättar för att parfymen skulle gå ur). Men dom ekonomiska och miljömässiga fördelarna har absolut övervägt.

  Svara
 4. Sparsessan

  Jag har också köpt mycket begagnat och fått ärva kläder till dottern men nu när hon är 9 år är det svårare. Hon vill helst inte ha begagnat och är väldigt noga med vad hon har på sig.

  Hur tänker ni kring när barnen blir äldre?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi får nog ta det som det kommer när barnen blir äldre. Är ju så olika det där med hur intresserade de är och hur de påverkas av vänner etc.

   Spontant tänker jag att om de är noga och kinkiga med vad de har på sig kanske vi ändå kan åka till en välsorterad second hand butik med bara barnkläder och se om det går att hitta något där. Vet att min syster köper en del kläder på just en sådan butik till sina två tjejer som snart blir 8 och 6 år.

   Sen vet jag inte hur det är i den åldern, men i 2-5 års åldern slits ju kläder mycket mer än på yngre barn. Vi märker ju att antalet plagg vi ärver blir färre och färre just för att de redan slitits ut av två barn. Vet inte om de är likadant när de blir ändå äldre eller om de slits mindre igen (?).

 5. karin

  Jag har starka minnen av att mamma kommer med kassar av ärvda kläder till mig och mina syskon och hur u n d e r b a r t det var. Min mamma var nämligen också noga med att plagg skulle vara praktiska och att mina bröder gärna skulle kunna ärva dem. Dessutom märkte man att hon blev irriterad när man inte ville använda kläder hon köpt. I påsarna låg det rosa och lila tröjor med volanger, rosetter och hästar, saker som mamma aldrig skulle köpt. Och om det var nåt man inte gillade så kunde man bara säga det och det fick gå vidare utan sura miner.
  Så jag förknippar ärvt med positiva saker och har gärna ärvt och sekond hand än idag.

  Svara
 6. ekomammaistan

  Vi har tyvärr inte ärvt så mycket eftersom storasyster fick två kusiner samma år, men har fått ärva några saker ändå. Det finns verkligen massa fördelar som ni täckt in bra ovan tycker jag, men det svåraste tycker jag att plagg vi fått ofta är så otroligt könade och dessutom inte så praktiska som vi önskar. Vi vill gärna att barnen har hela färgskalan i garderoben och att det är praktiska slittåliga plagg (framför allt ytterkläder), och då skaver det lite när det kommer en kasse med bara rosa volangplagg till storasyster. Oftast har jag då valt ut de plagg jag ändå tycker passar oss och låtit resten gå vidare. Storasyster själv tycker att det är superkul med ärvda plagg och särskilt om det är någon av storkusinerna som haft det.

  Svara
 7. Manda

  Det kanske redan finns ett inlägg om detta men har inte hittat det. Är lite intresserad av hur mkt klädet era barn har. Har små barn själv och tycket de är lätt att köpa på sig för mkt ”ifall att” tycket oxå att vi behöver byta varje dag. Så svårt att hitta en rimlig mängd. Just nu är barnens garderober orimligt mkt i?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   På bilden till detta inlägg ser du hur mycket kläder Storasyster har i storlek 92, men då är inte ytterkläder med som du ser.

   När det gäller bebisar har vi skrivit kring det i inlägget ”Det optimala antalet bebiskläder”:
   http://minimalisterna.se/det-optimala-antalet-bebisklader/

   Och även i detta inlägg kan du säkert hitta en del matnyttigt:
   http://minimalisterna.se/bebisens-klader-ur-ekologisk-synvinkel/

   Vi fick en kommentar även längre upp i flödet gällande antalet ytterkläder som storasyster har nu när det är vinter och hon går på förskolan. Så vi får kanske anledning att återkomma i ämnet längre fram. :)

 8. Petra

  Ärvda kläder toppen så länge det funkar. Han en tjej på 7 år nu, som sedan hon var 4 år vägrat byxor, alla modeller. Detta har gjort att inga ärvda nederdelar funkat för oss då dessa alla varit byxor. Strumpbyxor, leggings mm har sämre hållbarhet. Jag har även letat mycket second hand, men där har de flesta strumpbyxor redan hål och tjejen sliter ut strumpbyxor helt själv. Även termokjol har vi fått köpa (vägrar all form av byxor verkligen), det var omöjligt att hitta second hand. Kjolar och klänningar hittar vi second hand men de som vill ärva av oss i sin tur har bara söner (som visst kan ha klänning, men de är mer intresserade av annat).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Själv var jag en tjej som vägrade allt som liknade kjolar, klänningar eller strumpbyxor, så min mamma sydde finare shorts och byxor som jag kunde ha vid finare tillställningar och skolavslutningar etc. Tänk vad olika det kan vara. :)

 9. Sara

  Jag hade gärna tagit emot ärvda kläder till mina två pojkar men vi är först ut och inga andra i våra familjer har barn. Har fått några enstaka plagg av vänner men de väntar in andra barnet och vill behålla plaggen tills de är ”klara”. Vi går på second hand och köper en del begagnat på internet, men har också köpt en del nytt från märken med god kvalitet (tex Polarn&Pyret) där vi sen kan ge bort kläderna när våra syskon börjar få barn. Vi drömmer också om ett tredje barn och därför känns det ibland motiverat att köpa nytt (och dyrt) av tex vinterkläder till barn nummer 1 eftersom vi hoppas kunna återvinna kläderna själva inom familjen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det enda svåra med att återvinna kläder inom familjen är ju att det är så svårt att matcha storlek med årstid och olika barn. Nu är våra barn födda olika tider på året (januari och juni), men lillebror växer otroligt mycket snabbare än lillasyster. De hade samma längd och skilde bara några gram på vikten vid födseln, men när lillebror var 3 veckor vägde han det storasyster vägde när hon var 3 månader (!), och så har det fortsatt. Det känns som de kommer dra samma klädstorlek om ca ett halvår. Men tanken är god, och vissa plagg används ju stor del av året om som fleecejackor och regnställ eller motsvarande.

 10. Matilda

  När jag var liten ärvde jag kläder av mina kusiner, och detta fortsatte nog ända tills jag var 15! Dina barn kommer uppskatta detta såå mycket, det är supermysigt när kusinerna kommer över med säckar med kläder :)

  Svara

Lämna ett svar