Rensa barnkläder steg för steg

Kristi himmelsfärd betyder flera dagars ledigt för de flesta. Det betyder också extra mycket tid att rensa där hemma och extra mycket tid för andra att köpa eller hämta dina utrensade saker. I det här blogginlägget tänkte vi fokusera på hur du kan rensa ut och skapa ordning bland barnkläderna.

Vår upplevelse är att den stora mängden barnkläder är den största boven som gör att det skapas oreda och kaos bland barnkläderna. Både bland de som är i bruk men också bland de som växts ur men av någon anledning sparas. Genom att ta bort plagg som barnet inte tycker om, växt ur, är i fel säsong eller som barnet har onödigt många likartade av, blir det lättare att skapa ordning, men framför allt enklare att fortsätta hålla ordning bland barnkläderna.

Så hur bör man gå tillväga när man vill rensa bland barnkläderna?

1. Välj ditt rensningsområde. Barnkläder är brett, bara du vet hur mycket tid och energi du har, det vill säga vad du mäktar med vid just detta rensningstillfälle. Alla barnens kläder som är urväxta? Enbart ytterkläder och skor? En eller ett par klädstorlekar?

Storasysters barnkläder i storlek 92. 

2. Plocka fram alla. Oavsett hur du avgränsar ditt område i steg 1 så plocka fram samtliga från just den kategorin barnkläder. Japp, även de som ligger i källaren ska fram nu, liksom de du stoppat undan i någon annan familjemedlems garderob i brist på bättre plats.3. Rensa enligt de 4 s:en. Lägg alla barnkläder i någon av de fyra kategorierna Spara, Sälja, Skänka och Slänga. Vilken av dessa högar som barnkläder just du rensar bland bör hamna i beror på flera faktorer; vilken kategori barnkläder du valt att rensa, om det är kläder barnen växt ur, om det finns önskemål om syskon i närtid. Det sistnämnda dilemmat har vi skrivit om i inläggen ”Från man-man-försvar till zonförsvar? och ”Använda Blocket som förråd”.

Även hur pass nostalgisk du är påverkar. I vårt inlägg ”Saker vi sparar till barnen” berättade vi att vi inte planerar att spara några bebiskläder eller de första skorna från våra barn. Vi ser en större fördel i att dessa kommer till användning av någon annan här och nu, än att vi förvarar och sparar dem i en låda i 30-35 årstid tills det kanske eventuellt kan tänkas komma barnbarn. Vill du ändå spara ett par plagg av ren nostalgi så lägg dessa i din egen eller barnens nostalgilåda.

Har du barnkläder och skrymmande ytterkläder i fint skick av dyrare märken, kan Blocket, Tradera och lokala köp- och säljsidor för barngrejer på exempelvis Facebook vara bra kanaler för att sälja kläderna. Att skänka bort barnkläder ska dock inte underskattas, till vänner, släktingar eller främlingar. Du blir snabbt av med det du rensat ut och sparar tid och energi. Samtidigt som någon annan blir väldigt glad. Vissa skänker pengar till välgörenhet, du kanske kan bidra genom att skänka barnkläder.

4. Ordning och reda i barngarderoben. När själva rensningen i de olika högarna är avklarad kanske vissa kläder hamnat i högen Spara och ska tillbaka i barngarderoben. Om du i steg 2 plockat fram alla och sedan rensat, bör det nu uppstått utrymme att lägga tillbaka barnkläderna i.Upplever du att det snabbt blir kaos bland barnkläderna? Kan du göra strukturen på något annat sätt för att undvika det? Vi visade tidigare hur vi rullar ihop Storasysters kläder med en överdel och underdel redan när tvätten viks ihop. Kanske fungerar det för dig eller så behöver du hitta en annan struktur för just din familj. Som vi skrev i inledningen av inlägget, i majoriteten av fallen beror oordningen på att mängden barnkläder är för många för utrymmet. Och även för många för behoven. När hade barnet ingenting att ta på sig till förskolan senast? ;)

Veckans klädkombinationer för förskolan ligger redo att tas i bruk.

5. Planera aktiviteter. För att du inte ska ha massa kassar med barnkläder som egentligen ska skänkas, slängas (återvinnas) och säljas ståendes i hemmet, behöver du boka in i kalendern hur du tar dessa till nästa steg. Är priset för att sälja värd mödan? Fundera vilka som är dina nästa steg och boka upp aktiviteterna i kalendern eller skriv ner i to-do-listan.

När det gäller sparandet av urväxta barnkläder för att det var dina eller barnets favoritplagg, så fundera en extra gång om du verkligen behöver spara själva plagget. Förmodligen har du foton när barnet bär plaggen, kan det räcka att spara fotona och låta dem bli minnena av plaggen?

Lillebror Minimalist ett par dagar gammal i en randig favorit.

Om dina barn är äldre vid det här laget och du själv har sparat deras bebiskläder och barnkläder, så fråga dem huruvida de skulle vilja ha dessa om de får barn i framtiden. Det kan också vara värt att fundera på om du vill att dina barn ska känna sig tvingade att använda eller spara bebiskläder bara för att du sparat dem i alla dessa år…

Har du mycket barnkläder sparade eller hur har du resonerat kring dessa?

Lycka till med rensningen, oavsett vad du väljer att rensa den här Kristi himmelsfärds helgen!

15 tankar kring ”Rensa barnkläder steg för steg

 1. Linda

  Hei, takk for flott blogginnlegg. Jeg ble inspirert og gikk igang med at rense idag.

  Jeg har et spørsmål. Hvordan håndterer dere at man får en masse klær (og andre ting, spesielt mye plastikkleketøy) til barnen som man egentlig ikke vil ha og ikke kommer bruke? Det kan selvfølgelig gis bort/selges/kastes. Men hvordan kan man unngå at få alle disse tingene? Jeg har prøvd å si at vi ikke ønsker ting hvis vi ikke har uttrykkt at vi vil ha en bestemt gave. Føler at det er et unødvendig forbruk og slitasje på miljøen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det bästa är att göra som du nämner, vara tydlig och önska sig något specifikt som ni vet att ni behöver och kommer användas. Här är några exempel;
   – Upplevelser som inträde på lämpligt museum, biobiljetter, årskort på djurpark etc, beroende på vad som är lämpligt utifrån ålder, intresse och var man bor.
   – Be folk gå ihop och köpa något större/dyrare som ytterkläder, cykel eller leksaker i giftfria material som ju brukar vara lite dyrare.
   – Önska pengar insatta på ett sparkonto som kan växa och bli en cykel eller liknande i framtiden.

   Lycka till!

 2. M

  Min mamma har sparat en banankartong av min och min brors kläder, framförallt mina. Min dotter har framförallt använt mina pyjamasar och klänningar. Jag är glad att mamma sparat så mycket. När vi kommer till förskolan och någon säger vilken fin klänning hon har så brukar de också tycka att det är kul när jag säger att jag haft samma på mig när jag var liten. Många i min ålder önskar att deras föräldrar också hade sparat något. Personligen så har jag själv tyckt om att plocka fram dem och titta på dem innan jag fick barn, speciellt de tröjor som jag och min bror har på bild och se hur små de är i verkligheten! För på bilden så ser vi rätt stora ut fast det var i tvåårsåldern. Till min dotter kommer jag spara hennes första pyjamas, för att hon själv ska kunna titta och känna på den, och någon klänning som varit speciell. Så inte lika mycket som mamma sparade till oss men några plagg. För visst blir det svårare att göra sig av med dem nu! Och de vi inte använt hade någon annan kunnat ha nytta av medan de var nyare.

  Vår dotter som också har storlek 86/92 har nästan lika många plagg i sin extra låda på förskolan som ni har på bilden! Mycket kan tyckas men väldigt skönt att veta att det finns ombyte om det skulle hända en olycka nu när hon tagit bort blöjan. Och när vi tog bort den för några veckor så blev det många ombyten de första dagarna! Dock en kort tid men skönt med många ombyten då! Speciellt då förskolan inte trodde att hon var redo när jag sa att vi skulle ta bort den, av den anledningen garderar jag mig där, men det har gått bra!

  På det stora hela har vi ändå haft för mycket kläder! Mycket lånat men samtidigt har det kliat i fingrarna efter att få köpa själv också så totalt har det blivit för mycket. Till hösten kommer lillebror och då vill jag ha en mycket mindre garderob. Som tur är så kliar det inte i fingrarna på samma sätt som till första barnet, och så tänker jag vara mer restriktiv med vad jag tar emot för begagnade kläder också. Det är superbra med begagnat men man behöver inte överdriva sin klädsamling bara för det. Nu när vi har egen tvättmaskin den här gången och redan tvättar mer till resten av familjen så behövs det faktiskt mindre kläder av den anledningen också. Fördelen med lånat är dock att det är mycket som vi lämnar tillbaka nu och slipper förvara.. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Är imponerad att pyjamasarna hållt så bra i elasticitet etc, det hade verkligen inte mina ärvda gjort.

   Finare klänningar kan jag helt klart förstå att det är kul att barnen använder, men då gäller det ju att man får en dotter (inte ett måste, men generellt sett ;) ).

   Haha, ja men det är ju så olika det där med kläder och hur mycket man anser sig behöva och hur mycket man fått och därav använder. Vi har bara ett par byxor, en t-shirt och två tröjor och två strumpor på förskolan, men självklart kommer det utökas när vi tar bort blöjan.

   Och jag håller helt klart med dig att man inte behöver överdriva barngarderoben bara för att man får ärvda kläder, men det upplever jag är lättare med barn nummer två när jag är mer erfaren i hur mycket kläder man kan behöva och vad som är lämpliga och bekväma kläder. Precis som du så tvättar vi oftare nu med fyra personer i familjen, och då upplever jag att till exempel min egen träningsgarderob kan minskas eftersom vi tvättar oftare. :)

  2. M

   Jag kände verkligen att du slog huvudet på spiken där i ditt svar: ”mer erfaren i hur mycket kläder man kan behöva och vad som är lämpliga och bekväma kläder”. Jag ser verkligen framemot att få göra det här igen, och lite bättre. För vilken skillnad det är på kläder och lämpliga kläder! Och inte hade man kunnat räkna ut innan hur vissa kläder skulle vara helt olämpliga när någon vägrar ligga stilla vid blöjbyte på skötbord till exempel ;) och ja, min egna garderob skulle verkligen kunna minska när vi tvättar oftare. Ser redan fram emot att sälja av en del gravidplagg som jag köpte begagnat till den här graviditet. Även om jag trivs bra i dem nu så ser jag redan framemot att sälja bort vissa av dem så fort jag växt ur dem/eller är klar med graviditeten. Och det bästa är att jag förmodligen kan sälja dem till samma pris! Jag blandar dem med nya kläder från boob som är helt underbara, de ser jag framemot att få använda i många år framöver även när graviditet och amning är över. Den ena klänningen är dessutom snyggare när man är ogravid tycker jag!

 3. Cattis

  Förut sparade vi massor men efter hand har jag rensat bort mer och mer i samband med att kompisar fått barn har de fått ta över första skor och mer och mer kläder. Vi har sparat snuttefiltarna efter min pappa, som nu 3 generationer använt. Vi har en låda med barnkläder sparat men det är sånt som varit riktiga favoriter. En del saker har min farmor stickat till mig och sen har mina barn använt dom (totalt 5 barn inkl. Mina syskon). Idag är barnen 9 och 11 år och den yngsta har precis haft stor garderobsrensning, det blev en kasse som vi ger bort till en ensamstående mamma vi känner. Tidigare har vi fått ärva en del kläder men nu har barnen egna åsikter så det blir mycket nytt vid behov. 9-åringen har ett stort klädintresse, hon får ta av sina egna pengar till ”onödiga” inköp men på senare tid har jag lagt ner mer tid på att få henne att förstå konceptet med att spara nu – göra nåt kul sen… Att det kan vara värt mer med upplevelser och att en sak som kostar x antal kronor innebär x antal jobbtimmar för mamma och pappa som vi hellre skulle spendera hemma med henne. Det tog skruv. Har även introducerat mer second hand där det finns mer unika plagg… När barnen blir lite äldre tänker jag att de får en månadspeng som ska räcka till kläder, roligheter och annat så de själva hushållet med pengarna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad bra och kul att höra att du lyckats prata med din dotter och fått henne att förstå värdet av pengar och att spara. Toppen att höra ju!

  1. Hanna

   Vet inte om minimalisterna har skrivit om flytt förut. Flytrade nu i våras o jag tog hjälp/inspiration av olika sidor/bloggar/grupper. Bla minimalisterna rensa i röran, kondomari.

   När ska du flytta?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Sedan bloggen startade har vi inte flyttat eftersom vi bor kvar med våra två barn i den 2:a som Fru Minimalist bodde i när vi träffades för 5,5 år sedan. :) Vi har trots detta skrivit litegrann om flytt i nedanstående två inlägg, men eftersom vi inte praktiserat det själva i närtid har det inte blivit något renodlat flyttinlägg utifrån våra egna erfarenheter, men vi hoppas att det kommer inom det närmsta året. Tills dess får du hålla till godo med inspirationen här:
   http://minimalisterna.se/da-alla-blir-minimalister/
   http://minimalisterna.se/latsas-att-du-ska-flytta/
   Lycka till med rensningar och flytten! :)

 4. Fruminimera

  Ett tips är att inte fokusera på mycket på fina kläder till små barn utan ha sånt till dem som är praktiskt. Låter kanske själviskt men det räcker med någon uppsättning finkläder för särksilda tillfällen. På så sätt blir utrensningen inte en så jobbig process, det är inte en massa kärlek nedlagd i kläderna. En tröja är en tröja, kärleken går direkt till barnet! Pretto, men sant.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi hade nog bara en uppsättning finkläder i varannan storlek ungefär det första 1-1,5 året, det gör ju inte så mycket om det är lite för stort/kort/långt etc. Det mesta fick vi i gåva då många tycks tycka det är kul att köpa finkläder till just tjejer ;)

 5. Sanna

  Jag är supersentimental med ungarnas kläder, men har en taktik som funkar för mig – målet är att inte ha särskilt mycket kvar alls egentligen. Deras första speciella body blir kvar och ev några mer plagg. Men för att det ska funka för mig så rensar jag i omgångar, det jag inte kan släppa vid ena rensningen kanske jag kan släppa vid nästa rensning. Sakta men säkert.

  Nu är vi ganska säkra på att det inte blir fler barn och då är det också lättare att släppa flera plagg.

  Svara
 6. Pingback: Det oändliga klädvalet – thingsforkids.se

Lämna ett svar