5 rutiner som underlättar vår vardag med barn

Det sägs att barn gillar rutiner och att det är en fördel om saker görs på likartat sätt varje dag för att de ska känna sig trygga. Vi har ett par barnrelaterade rutiner och vanor som vi upplever underlättar vår vardag med barnen som vi tänkte dela med oss av nedan.

Alla barn är olika och behöver olika saker för att komma till ro, utvecklas och bli trygga individer, vissa av rutinerna nedan kanske påverkas av att vi bor så pass trångt med våra småttingar (tvåa på 60 kvm), men läs inspireras och kanske finns det någon del som ni kan få användning för:

 • Vara här och nu. Att vara närvarande med barnen. För små barn finns inget annat än nuet. Att då själv vara någon annanstans skapar bara stress, främst för dig själv. Det kommer inte gå fortare för att du vill raska på stegen till affären för att handla innan middagen, eller att du stressar upp dig för att barnen aldrig somnar och du ser din egentid tyna bort när barnen ligger och vrider och vänder på sig i sängarna och aldrig vill somna. Kapitulera, andas långsamt och var här och nu. Att stanna upp och vara närvarande övar vi på varje dag, och det är tur att det ges tillfälle att öva på detta varje dag för det behövs träning.
 • Planera veckans outfit. Vi visade på Instagram för ett par veckor sedan hur vi på söndagarna rullar ihop lämplig tröja och byxa och skapar klädset för kommande vecka, se bild nedan. Perfekt även för den kontrollerande mamman som inte tycker partnern kan klä barnen ”rätt”. :) Större barn kan själva få bestämma utifrån lämpliga plagg vilka som ska rullas ihop för att känna sig delaktiga. Vi fick frågan om Storasyster Minimalist behöver en ny uppsättning kläder varje dag på förskolan. Oftast har det kommit matrester, målarfärg, eller lera som gör att åtminstone tröjan eller klänningen behöver bytas. Och är plaggen rena vid hämtning är det inte alltid de är det efter att vi ätit middag.
Veckans klädkombinationer för förskolan ligger redo att tas i bruk.

Veckans klädkombinationer för förskolan ligger redo att tas i bruk.

 • Förbereda morgondagen. Innan vi går och lägger oss förbereder vi så mycket som möjligt för morgondagen. Det tar bara en bråkdel av tiden det tar att göra samma saker på morgonen med två små som samtidigt kräver uppmärksamhet, behöver hjälp med sina rutiner och man själv är än tröttare än på kvällen. Allt från att blanda i ordning frukostgröten till alla, koka ägg och ta fram mjukt bröd ur frysen, till att packa väskan till förskolan, den egna träningsväskan eller jobbväskan.
 • Läsa och sjunga. Vi läser och sjunger otroligt mycket tillsammans med Storasyster Minimalist. Sångerna är främst från olika varianter av Barnkammarboken, ett par av dem har vi själva och andra har vi lånat på biblioteket för att få variation. Att läsa och sjunga har varit räddande många gånger med två småbarn hemma varav ett ska ammas i tid och otid, liksom att det är ett bra sätt att varva ner och skapa en lugn avslutning på dagen. Eller för att ha ro att sitta på pottan när det är spring i benen. :) På helgerna brukar dagarna även starta med att alla ligger i samma säng, läser och sjunger ramsor och barnvisor. Förutom att det är otroligt mysigt utvecklas språket, talet och ordförståelsen.

Bokhylla leksaker

 • Babypottning eller EC. Vi har babypottat Storasyster Minimalist sedan hon var ett par månader och har använt oss av det som kallas rutinpottning, det vill säga vi erbjuder henne att kissa/bajsa i samband med blöjbyte. Sedan hon var kring året har hon bajsat på pottan regelbundet. Det är extra skönt att rutinen sitter nu när hon börjat förskola, oftast gör hon sina stora behov hemma innan förskolan liksom innan läggdags. Vi har även babypottat Lillebror Minimalist men han tycks ännu inte förstå grejen och det är ytterst sällan det kommer något. Kanske trillar poletten ner när han är stadigare och kan sättas på pottan. Vill du läsa mer om babypotting och EC har vi skrivit om det här. Vi hade en period när storasyster aldrig ville sitta på pottan, hon bara reste sig upp och gick. Efter ett par veckor testade vi att ha ett par böcker som vi läste vid pottan, och plötsligt blev pottan ”rolig” igen.

Vad har du för smart tips som underlättar din vardag med barn? :)

12 tankar kring ”5 rutiner som underlättar vår vardag med barn

 1. Eva

  Ni är verkligen föredömen när det gäller att läsa och sjunga med och för era barn! Pedagogen i mig får hjärtklappning. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, tack så mycket! :) Det är (nästan) lika roligt för oss som för dem att läsa och sjunga tillsammans. :)
   Jag har aldrig varit en person som sjunger tidigare då jag är helt tondöv, men med barn blir det en annan sak. Nu skäms jag inte alls för att sjunga barnsånger högt med dem på vägen till förskolan, i matbutiken eller bland vänner och bekanta. Vad gör man inte för att hålla tålamod och humör uppe på de små? :)

 2. Carolina

  Tack för superbra tips! Rulla ihop klädpaket har jag aldrig tänkt på innan, smart! Vi har pottränat vår son sedan han blev stadig och kunde sitta vid sex månader. Det märks på honom att han tycker det är skönare att göra sin behov på pottan än i blöjan!

  Svara
 3. M

  Det som underlättar mest för mig (som är hemma mest) är att ha god tid på morgonen. Om lillan sover längre så gör jag mig själv helt klar innan jag väcker henne strax efter sju, dock kan jag ge henne allt fokus och vi kan läsa några böcker innan vi stiger upp. Ibland vaknar hon medan vi äter frukost men då har hon också god tid att vakna till och börja leka så att det är okej att jag fixar mig själv så vi klarar oss ändå utan stress

  När hon var mindre hade vi som rutin att lägga oss i sängen en stund på eftermiddagen och varva ner. Om vi hade varit borta under dagen så brukade vi lägga oss ner och amma och varva ner vid halv fem-fem. Det var en bra rutin när vi båda kunde landa i nuet. Nu när hon är större kan vi vid de tillfällena plocka fram sångboken istället.

  Samt att ha tålamod att bära och följa med i hennes takt. Ibland så vill hon vara ute och bli buren (pekar duktigt ut riktningen och säger till om man går fel ;)), som att hon inte orkar gå själv eller leka men ändå vill se vad som händer, men utan att sitta i vagn. Orkar mina armar och tålamodet så blir det mysiga upptäckarstunder av det också. Vid 18 månaders ålder så tycker jag nu att det är tungt att bära henne på en arm och dra vagnen med andra, men att ha tålamod att orka hjälper verkligen. Oftast så finns det då inget val än att ta sig igenom det, speciellt om vi är påväg hem från förskolan, men blir fysiskt lättare om tålamodet är med ;)

  Svara
 4. Anna

  Klockrent!!!

  Att förbereda kvällen innan är så skönt, det går så mycket lättare på morgonen efter. Vi lägger fram hela familjens kläder för nästa dag, inte hela veckans men det kanske vi får prova. Vi byter också barnens kläder varje dag, även om det inte finns fläckar så är de inte rena efter att ha rullat i sanden, hoppat i pölarna eller målat på magen…. Precis som det ska vara.

  Svara
 5. Sanna

  Med tanke på alla smittor som härjar till och från på förskolan (just nu är det mycket till: magsjuka som däckat nästan hela avdelningen :-( ) så är det helst ombyte och i tvättkorgen med förskolekläderna direkt när de kommer hem. Textila smittor har jag inte mycket till övers för…

  Svara
 6. LottaJ

  Det bästa vi har gjort med våra barn (10 och 11 nu) var att ha SAMMA rutiner varje morgon och varje kväll och ungefär samma tider. Att alltid göra samma har gjort det så smidigt för oss, inget bråk, ingen stress, inget gnäll. De visste ju vad som gällde! Sedan hade vi också filosofin att kläder som är smutsiga betyder att barnen har det roligt! Men det är klart, den vintern sonen slet 4 par termobyxor var inte roligt i plånboken, men han hade haft roligt…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen det där med smutsiga kläder. Håller helt klart med om att ju smutsigare kläder desto roligare dag på förskolan! Typ :) Är glad att vi har kunnat ärva så mycket så det inte är den sprillans nya ”dyra” tröjan som får köttfärssåsfläckar eller dylikt som sen inte går bort i tvätten. Det känns lite lättare då på något sätt.

   Och håller helt klart med om att rutiner är A och O. Vi upplever också att det är en stor fördel, sen har vi ju inget annat att jämföra med visserligen ;) För storasyster har vi kvällsrutinen: Varva ner genom att läsa saga tillsammans och dricka mjölk (tidigare välling), kvällstvätt (med trasa), sitta på pottan, ren blöja, tandborstning, pyjamas och hopp i säng.

Lämna ett svar